" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ, «έφυγε» ο Οδυσσέας Τόσκας


Σε μια εποχή που όλοι κοιτάνε πως "να περνάνε καλά", και πως "να τακτοποιήσουν" τα παιδιά και τα εγγόνια τους (οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά), 
τον δρόμο του αγώνα δείχνουν όσοι δεν ξεχνούν αλλά αγωνίζονται για την πατρίδα τους, αυτοί που γράφουν οι ίδιοι την Ιστορία της. 
Ένας από αυτούς, όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν και ο αγωνιστής δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, Οδυσσέας Τόσκας.

Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα και στη συνέχεια, ολόκληρες τις δύο νεκρολογίες.
Είναι αυτονόητο ότι δεν εστιάζουμε στις πολιτικές επιλογές του κεκοιμημένου -οι οποίες φυσικά είναι σεβαστές- αλλά στην αγωνιστικότητα και στην φιλοπατρία του. Ο κεκοιμημένος διάβασε, έγραψε, μίλησε, διαδήλωσε, φώναξε, οργάνωσε, συντόνισε: αγωνίστηκε για την πατρίδα μας. Εμείς τι κάνουμε;;

"(..) Στο Καβαλλάρι φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου αλλά λόγω του ανταρτοπόλεμου που ξεκίνησε το 1946,και  λόγω του  Παιδομαζώματος που έκαναν οι αντάρτες του Κ.Κ.Ε. , και κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Γεώργιο στην Παιδόπολη «Αγ. Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων.(...)  Υπήρξε συντάκτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εξέδιδε μαζί με συντακτική ομάδα την μηνιαία πατριωτική εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ». (...) Ήταν στυλοβάτης όλων των εθνικών εκδηλώσεων και μνημοσύνων σε Γράμμο και Βίτσι καθώς και στο Κιλκίς και αλλού."

 "επίσης ως μέλος μεικτής συντονιστικής ομάδος καθηγητών του παν/μιου θεσ/νικης και φοιτητών υπό την προεδρία του τότε πρυτάνεως Καρανίκα δια την παγκόσμιον διαφώτησιν των καθηγητών και φοιτητών όλων των παν/μιων του κόσμου δια των κυπριακόν πατριωτικόν αγώνα της ΕΟΚΑ..(...)
Τότε υπήρχεν πατριωτισμός και εθνική έξαρσις των φοιτητών των παν/μιων της Ελλάδος και ιδιαίτερα των θεσαλονικέων ενώ τώρα τα παν/μια της Ελλάδος είναι εκκολαπτήρια κομμουνιστικής τρομμοκρατίας (...)
Θυμάμαι επίσης αείμνηστε Οδυσσέα Τόσκα τα ξενύχτια εις την πρυταννείαν του παν/μιου θες/νικης με τους πρυτάνεις--προπρυτάνεις--αντιπρυτάννεις--κοσμήτορας καθηγητάς Κορωναίον --Βαρβολήν--Χρηστου--Τσουλοπουλον--Καρανίκαν όταν οργανώναμεν την υποδοχήν του Ντεγκώλ εις την θεσ/νικην τον μοναδικόν φίλον της Ελλάδος και της Κύπρου και του Κυπριακού Αγώνος της ΕΟΚΑ την εποχήν εκείνην... "

Ακολουθούν ολόκληρες οι δύο νεκρολογίες:
 Νεκρολογία υπό Διονυσίου Βουλγαρόπουλου

Ακολουθεί η νεκρολογία που έγραψε ο φίλος του και δημοσιογράφος Διονύσιος Βουλγαρόπουλος:



Πέθανε την 05-03-2015 και σε ηλικία 78 ετών ο διακεκριμένος δικηγόρος και αγωνιστής του εθνικού χώρου, Οδυσσέας Ι. Τόσκας, στη Θεσσαλονίκη  συνεπεία καρδιακής προσβολής. Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στη Θεσσαλονίκη την 06-03-2015 στη Θέρμη στο κοιμητήριο της Αναστάσεως   του Κυρίου. Το γεγονός του θανάτου του λύπησε βαθύτατα όλη τη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρα του Ήπειρο καθώς και φίλους που είχε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
       Ο αείμνηστος Οδυσσέας Τόσκας , γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου Ηπείρου την 18-10-1937. Ήταν το τέταρτο τέκνο του Ιωάννη Τόσκα και της Ευφροσύνης Τζιώγκα. Στο Καβαλλάρι φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου αλλά λόγω του ανταρτοπόλεμου που ξεκίνησε το 1946,και  λόγω του  Παιδομαζώματος που έκαναν οι αντάρτες του Κ.Κ.Ε. , και κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Γεώργιο στην Παιδόπολη «Αγ. Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων. Έπειτα από εισιτήριες εξετάσεις εισήχθη στο Πρότυπον Γυμνάσιον Αρρένων της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Στη συνέχεια πέτυχε  στις εισαγωγικές εξετάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δη στις σχολές Νομική, Φιλοσοφική και Θεολογική, όπου τελικώς ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.
   Κατά τη στρατιωτική του θητεία ως μικρόβαθμος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, ταυτοχρόνως πραγματοποίησε και τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές και την πρακτική του άσκηση. Άσκησε μάχιμη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Υπήρξε συνιδρυτής της Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος με παραρτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης υπήρξε συνήγορος -υπερασπιστής διωχθέντων Βασιλοφρόνων, Αξιωματικών Στρατού και  Αστυνομίας (Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή), αλλά και πολιτών διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Δεν απεδέχθη ανάληψη πολιτικού αξιώματος από το Στρατιωτικό Καθεστώς της 21ης Απριλίου καθώς επίσης και την κυβέρνηση του Σπ. Μαρκεζίνη. Μετά την Μεταπολίτευση (1974) αρνήθηκε και στη Ν.Δ. να είναι υποψήφιος βουλευτής της. Επολιτεύθη μόνον με την Εθνική Παράταξη στη Θεσσαλονίκη και έλαβε χιλιάδες ψήφους.
    Υπήρξε συντάκτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εξέδιδε μαζί με συντακτική ομάδα την μηνιαία πατριωτική εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ». Υπήρξε αγωνιστής του Βασιλικού θεσμού και της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και τόνιζε την ανάγκη της υπάρξεως του Βασιλέως. Ήταν στυλοβάτης όλων των εθνικών εκδηλώσεων και μνημόσυνων σε Γράμμο και Βίτσι καθώς και στο Κιλκίς και αλλού.
    Ο Οδυσσέας Τόσκας ήταν ένας ευγενικός, πρόσχαρος και καλοσυνάτος άνθρωπος, με ήθος. Έχαιρε εκτιμήσεως και συμπάθειας ακόμη και ανθρώπων αντίθετων πολιτικών απόψεων με τις δικές του. Από το γάμο του με την Αικατερίνη Παλιαχάνη απέκτησε ένα γιό τον Αστέριο (Δικηγόρο Θεσ/νίκης) και την Ιωάννα (εκπαιδευτικό) Η απώλεια του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για συγγενείς και φίλους που τον αγαπούσαν.
           Στην κηδεία του μεταστάντος παρέστη πλήθος κόσμου συγγενείς, φίλοι ,συνεργάτες και πάρα πολλά μέλη της Βασιλικής Ενώσεως. Επικήδειους λόγους  εκφώνησαν : Ο Γεώργιος Τόσκας αδερφός του αείμνηστου Οδυσσέα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Βαλεργάκης, ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσ/νικης κ. Καφιάς, ο κ. Κων. Ζαχαράκης,ο κ. Θάνος Κων. , εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου «Καβαλλάρι Ιωαννίνων» και ο δικηγόρος κ. Τσαχτάνης. Τέλος κατέθεσαν πάρα πολλά στεφάνια και ενδεικτικά αναφέρονται τα στεφάνια από: το Βουλευτή κ. Μ. Βορίδη, το Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής κ. Μιχαλολιάκο, το Γ. Καρατζαφέρη, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την εθνική αντίσταση Π.Α.Ο. Μακεδονίας, τη Βασιλική Ένωση Ελλάδος, εφημερίδα «Στόχος», εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», ο ιστορικός κ. Κων. Μπαρμπής, ο κ. Θ. Θεοφιλογιαννάκος, ο γιός του Αστέριος, η κόρη του Ιωάννα ,η οικογένεια του Γεωργίου Τόσκα, η οικογένεια Βασιλάκου, ο καθηγητής κ. Λώλος, ο κ.Τσάγκας Χρ., ο κ. Ζαχαράκης, ο κ. Κουριανίδης, κ.α. Αντί στεφάνων ο κ. Νέστωρ Γαλάνης κατέθεσε χρηματικό ποσό στην Ι.Μ. Παναγίας Ντουραχάνης Ιωαννίνων καθώς και η Ελένη Θραψίμη.
    Τραγική ειρωνεία, ο Οδυσσέας Τόσκας πέθανε ανήμερα της Δολοφονίας του Βασιλέως Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη που συνέβη την  5η Μαρτίου 1913. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και το παράδειγμά του φωτεινό για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων πατριωτών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που σε σκεπάζει αξέχαστε Έλληνα. Αναπαύσου στη Βασιλεία των Ουρανών και ο Θεός να κατατάξει την ψυχή σου εν χώρα ζώντων .

Διονύσιος Βουλγαρόπουλος-Δημοσιογράφος, τηλ. 697- 3945505


Νεκρολογία υπό  Αθανασίου Δεσλή

Αιωνία σου η μνήμη φίλτατε Οδυσσέα Τόσκα....αθάνατος...αθάνατος..θα παραμείνεις αξέχαστος και αλησμόνητος εις την σκέψιν μας.. Ο θάνατος σου είναι μια εθνική συμφορά δια την Μακεδονία--την βασιλευομένη δημοκρατία--την θεσ/νικη την οποίαν αγαπούσες ιδιαίτερα και την δεξιάν παράταξιν... Από την εποχήν της φοιτητικής σου ζωής ως στέλεχος της νεολαίας της ερεν έχεις αξέχαστους ιστορικούς πατριωτικούς αγώνας ως φοιτητής επικεφαλής εις τα συλλαλητήρια της περιόδου του κυπριακού αγώνος της ΕΟΚΑ......
επίσης ως μέλος μεικτής συντονιστικής ομάδος καθηγητών του παν/μιου θεσ/νικης και φοιτητών υπό την προεδρία του τότε πρυτάνεως Καρανίκα δια την παγκόσμιον διαφώτησιν των καθηγητών και φοιτητών όλων των παν/μιων του κόσμου δια των κυπριακόν πατριωτικόν αγώνα της ΕΟΚΑ...
αλλά επί πλέον θέλω να εξάρω και να αναφερθώ εις την ικανότητα σου δια την οργάνωση των παγκοσμίων φεστιβάλ και συνεδρίων από το παν/μιον θεσ/νικης εις την οποίαν συμμετείχον ακόμη και αι κομμουνιστικές χώρες και η Ρωσία με τα παν/μια των με στόχον την προβολήν του εθνικού αγώνος της ΕΟΚΑ της Κύπρου...
όλαι αυταί αι δραστηριότητες της τότε πρυτανείας του παν/μιου εγένοντο χωρίς χρήματα του τότε φτωχού Παν/μιου θεσ/νικης αλλά από την εθελοντικήν οικονομικήν ενίσχυσιν των επιχειρήσεων των θεσ/νικέων και άλλων πόλεων της μακεδονίας και μεμονωμένων ατόμων θεσ/νικεων και μη...
Τότε υπήρχεν πατριωτισμός και εθνική έξαρσις των φοιτητών των παν/μιων της Ελλάδος και ιδιαίτερα των θεσαλονικέων ενώ τώρα τα παν/μια της Ελλάδος είναι εκκολαπτήρια κομμουνιστικής τρομοκρατίας και η πλειοψηφία των γραικύλων θεσ/νικεων εκλέγουν δια δυο τετραετίας δήμαρχον τον μεθύστακα Μπουτάρην, ο οποίος τον πιάνει εγκεφαλικόν όταν ακούγει δια την ελληνικήν μακεδονίαν και λάτρης των σκοπιανών και τουρκολάτρης θαυμαστής του Κεμάλ....
Θυμάμαι επίσης αείμνηστε Οδυσσέα Τόσκα τα ξενύχτια εις την πρυτανείαν του παν/μιου θες/νικης με τους πρυτάνεις--προπρυτάνεις--αντιπρυτάνεις--κοσμήτορας καθηγητάς Κορωναίον --Βαρβολήν--Χρηστου--Τσουλοπουλον--Καρανίκαν όταν οργανώναμεν την υποδοχήν του Ντεγκώλ εις την θεσ/νικην τον μοναδικόν φίλον της Ελλάδος και της Κύπρου και του Κυπριακού Αγώνος της ΕΟΚΑ την εποχήν εκείνην... Ήταν τόσον σημαντική η επίσκεψις του Ντεγκώλ την εποχήν εκείνην δια τα εθνικά συμφέροντα της Ελλαδος και η πρόσκλησις του Ντεκωλ από το πρύτανην Καρανίκαν Δημήτριον και αμέσως εγένετο αποδεκτή .
Αθανάσιος Δεσλής, την είδαμε εδώ 
(το σχόλιο του κ.Δεσλή το είδαμε γραμμένο με κεφαλαία, επειδή ζει στην Αμερική, όπως πληροφορηθήκαμε έχει κάποιο πρόβλημα με το πληκτρολόγιο, προσπαθήσαμε με δική μας πρωτοβουλία να το μετατρέψουμε σε πεζά, ενδεχομένως να έχουν ξεφύγει κάποια ορθογραφικά λάθη αφού χρησιμοποιεί καθαρεύουσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.