" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αντί να το αναστηλώσουν, εγκαταλελημένες για 15 έτη οι σκαλωσιές στο Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΟ:
Έτσι "δουλεύει" το "Ελλαδικό" κράτος. 
Βάζουν τις σκαλωσιές για να επισκευάσουν ένα μνημείο εθνικού ευεργέτη και πρωτοστάτη του Αυτονομιακού Αγώνα της Β.Ηπείρου, παρατάνε τις εργασίες στη μέση,
και ξεχνάνε τις σκαλωσιές για 15 χρόνια χωρίς κανείς να γνοιαστεί!
Ευτυχώς που υπάρχουν αγωνιστικοί και δραστήριοι σύλλογοι σαν τα παλικάρια του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914, που φέρνουν τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους.

ΥΓ. Η κυβέρνηση έχει ... άλλα πράγματα να γνοιαστεί: πως "λιάζονται" οι λαθρομετανάστες, πως θα ιδρύσει τμήμα ισλαμικών σπουδών στην θεολογική, πως θα αλλάξει τον χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών κλπ

Ο Παιδαγωγός

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού


Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 πραγματοποίησε στις 17 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τετάρτη, τρισάγιο στο Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου αναπαύεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του κοιμητηρίου, και ο υιός του Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος, Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914.


Δυστυχώς κατά την πρόσφατη παρουσία μας, βρήκαμε το Μαυσωλείο Ζωγράφου στην ίδια και χειρότερη κατάσταση όπως και πέρυσι την ίδια ημέρα.

Στο συγκεκριμένο Μνημείο, παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - σίγουρα περισσότερα από δεκαπέντε έτη - σκαλωσιές που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν για την αναστήλωση του, ενώ η εικόνα του δείχνει πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση από τους όποιους αρμόδιους. Η κατάσταση στο εσωτερικό του χώρου προδίδει εργασίες που άρχισαν πριν χρόνια αλλά
δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και εξωτερικά είναι γεμάτο με πέτρες, χώματα, χορτάρια, κλαδιά και φύλλα δέντρων.


Το Μαυσωλείο Ζωγράφου αποτελεί σημαντικό Μνημείο, όχι μόνο για το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο οικογενειακό μνήμα στο κοιμητήριο, αλλά και για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, γιατί εκεί είναι η τελευταία κατοικία ενός από τους μεγαλύτερους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας καθώς και του Προέδρου της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι κατάγονταν από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου.

Όπως δείχνει όμως η πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και σημείο επικίνδυνο για όσους το επισκέπτονται.

Σε επικοινωνία που είχαμε πρόσφατα με το γραφείο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, πληροφορηθήκαμε ότι οι σκαλωσιές τοποθετήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου και μας παρέπεμψαν, αφού οι εκεί υπεύθυνοι δεν ήταν σε θέση να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία.


Ως εκ τούτου ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού απάντηση για τους λόγους που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το Μαυσωλείο Ζωγράφου, με την παράκληση να υπάρξει επιτέλους η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου Μνημείου.


Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες


Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.