" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Ντροπή: Καπέλωσαν την συγκέντρωση βορειοηπειρωτών με πολιτικάντηδες, ομιλίες ακόμη και Τσάμηδων και Κοσοβάρων(!), συνθήματα και ομιλίες στα Αλβανικά(!) Το σχόλιο μας.

Συγκέντρωση Χιμάρας: 
Ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Ομόνοια" ουρά του Νικολάκ Νεράτζι!

Ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας, που οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που μένουν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους γυρίζουν μαζικά στα χωριά τους, για να περάσουν τις διακοπές στα πάτρια εδάφη τους. 


Θα περίμενε κανείς από την οργάνωση "Ομόνοια" και τη νέα ηγεσία της που ευαγγελιζόταν την ανανέωση του φορέα, ότι θα συσπείρωνε τον κόσμο τουλάχιστον στα κεφαλοχώρια ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα του τόπου, με στόχο μία νέα έναρξη του αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Όμως τίποτα τέτοιο δεν προγραμματίστηκε ούτε και φαίνεται ότι θα γίνει...


Αντίθετα το μόνο που είδαμε από τη "νέα" Ομόνοια είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων καθαρά πολιτιστικού χαρακτήρα. 
Δεν το κρίνουμε βέβαια ως κάτι αρνητικό αλλά πιστεύουμε ότι για την πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα.



Θεωρήσαμε πάντως ως μία πολύ καλή κίνηση τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το ιδιοκτησιακό στη Χιμάρα, την Κυριακή 14 Αυγούστου, από τις ενώσεις Χιμαριωτών Τιράνων και Αθήνας, με την συμμετοχή της Ομόνοιας.


Δυστυχώς όμως, αν και παραβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα, το συμπέρασμα ήταν επιεικώς απαράδεκτο αν όχι και ντροπιαστικό για τον Ελληνισμό της Χιμάρας...


Δικαιώθηκαν πανηγυρικά όσοι έλεγαν ότι η κινητικότητα των τελευταίων μηνών γινόταν με σκοπό την προώθηση του πρώην βουλευτή του LSI Νικολάκ Νεράτζι ή για το αξίωμα του βουλευτή στις εκλογές του 2017 ή για του δημάρχου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 


Ο κ. Νεράτζι παρουσιάστηκε σαν ο μεγάλος ηγέτης του αγώνα των Χιμαριωτών για την ιδιοκτησία τους μιλώντας αποκλειστικά στα αλβανικά, χωρίς να κάνει φυσικά την παραμικρή αναφορά για τον Ελληνισμό. Το αντίθετο άλλωστε θα αποτελούσε έκπληξη. Πάντως καταδίκασε τις μεθοδεύσεις της μαφίας Γκόρο - Κοκδήμα εις βάρος της Χιμάρας με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η γη της περιοχής ανήκει στους Χιμαριώτες πριν από την ίδρυση του αλβανικού κράτους. 



Όμως το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι απηύθυνε ομιλία εξ ολοκλήρου στα αλβανικά και ο κ. Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας, του φορέα που εμφανίζεται ότι αντιπροσωπεύει τον Ελληνισμό της περιοχής. Εξαίρεση αποτέλεσε ένα "αδερφοί Χιμαριώτες" που είπε στην αρχή και ένα "η Παναγιά μαζί μας" που είπε στο τέλος.


Στα ελληνικά ήταν ο πολύ σύντομος χαιρετισμός του κ. Στέλιου Μπολάνου, εκ μέρους της Ένωσης Χιμαριωτών που εδρεύει στην Αθήνα.
Στα ελληνικά, ευτυχώς ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά, ο οποίος σημείωσε ότι στη συγκέντρωση θα έπρεπε να παραβρίσκονταν περισσότερα άτομα, αλλά αυτό δεν έγινε λόγω του φόβου που επικρατεί για τους περισότερους. Παράλληλα έκανε αναφορά στη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα που έγινε τέτοιες μέρες πριν από έξι χρόνια για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. 
Ο κ. Παππάς είπε ότι γίνονται επαφές για το ιδιοκτησιακό με ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς παράγοντες οι οποίοι εξέφρασαν απορία γιατί δεν υπάρχει κινητοποίηση από τους Χιμαριώτες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. "Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μία απάντηση" είπε ο πρόεδρος της Ομόνοιας.
Κατά τη γνώμη μας ο κ. Παππάς μίλησε πιο ωραία απ' όλους μεν, αλλά διαδραμάτιζε ένα θλιβερό ρόλο κομπάρσου μέσα σε αυτή την καθαρά αλβανικού χαρακτήρα παράσταση.



Το λόγο ύστερα πήρε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ ο οποίος ξεκίνησε με μία περιγραφή για τη Χιμάρα του Άγγλου περιηγητή Ληκ στα αγγλικά. Τον πρόλογο του τον έκανε στα ελληνικά και στα αλβανικά λέγοντας: "Αν μιλούσα πρώτα στα ελληνικά, οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι θα έλεγαν ότι κάνω προπαγάνδα στους Χιμαριώτες. Αν μιλούσα πρώτα στα αλβανικά μεγάλο μέρος των Χιμαριωτών θα έλεγαν ότι πρόδωσα τον αγώνα για την διατήρηση της εθνκής τους ταυτότητας". 
Μα αυτό ακριβώς κάνατε κύριε Ντούλε όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο επειδή βγάλατε όλη την ομιλία στα αλβανικά, εκτός από τον πρόλογο που αυτομεταφραζόσασταν!


Υπήρξε γενικά το δίλλημα αν έπρεπε δοθεί ή όχι και τα πόσο ελληνικό χρώμα σε μία τέτοια εκδήλωση, λόγω του φόβου μην χαρακτηριστεί από την αλβανική πλευρά ως ελληνική αλυτρωτική προπαγάνδα. Έτσι επιλέχτηκε να δοθεί καθαρά τοπικός χαρακτήρας σε αυτή την ενέργεια και σε γλώσσα που θα απευθύνεται άμεσα στα Τίρανα. Δεν αντιλέγουμε τόσο σε αυτό, μόνο που η γλώσσα αυτού του τόπου είναι η ελληνική, για την οποία και θυσιάστηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας στις 12 Αυγούστου 2010. Αυτά που διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο προσβάλλουν τη μνήμη του. 
Τουλάχιστον οι κύριοι Μπελέρης και Ντούλες θα έπρεπε να πουν αυτά που είχαν να πουν στα ελληνικά...



Το αποκορύφωμα της ξεφτίλας ήταν η παρουσία και ομιλία του τσάμικης καταγωγής βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεϊντιου και μίας νεαρής - άγνωστο με ποια ιδιοτήτα - από το Κηπαρό (με μητέρα Κοσοβάρα), η οποία διαλαλούσε με υπερηφάνεια την αλβανική της καταγωγή και την αλβανικότητα της περιοχής! 



Το τελευταίο εξόργισε μερίδα νέων Ελληνόψυχων Χιμαριωτών που αποδοκίμασαν έντονα την συμφοιτήτρια της κόρης του κ. Νεράτζι. Επίσης φώναξαν στα ελληνικά "κάτω τα χέρια από τη Χιμάρα" και"η γη μας είναι η ψυχή μας".
Τα μοναδικά πανό στα ελληνικά κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 14ης Αυγούστου 
στη Χιμάρα, στα οποία οι διοργανωτές επέβαλλαν... κρύψιμο!
Αυτά τα συνθήματα αποτυπώθηκαν και σε πανό τα οποία όμως οι οργανωτές της συγκέντρωσης απαίτησαν να κρυφτούν πίσω ώστε να μην φαίνονται από τις κάμερες.
Το κεντρικό πανό στο βάθρο ήταν στα αλβανικά όπως και όλα τα πλακάτ τα οποία εμφανίζονταν μπροστά, ενώ μερικά ήταν γραμμένα στην αγγλική. 




Συμπέρασμα είναι ότι κρύβουμε την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ταυτότητα για να μην "στεναχωρηθούν" οι αλβανοί και αρχίζουν και λένε τα δικά τους.
Αγώνας όμως με υποχωρήσεις και χατήρια προς αυτούς που απευθύνεις τις διεκδικήσεις σου χάνει την αξία του και εκφυλίζεται. Γιατί το ιδιοκτησιακό της Χιμάρας δεν απευθύνεται απλώς σε πολίτες του αλβανικού κράτους αλλά σε Έλληνες αυτόχθονες που απειλούνται με αφανισμό από τις πατρογονικές τους εστίες.


Στα αλβανικά και η ομιλία του πατριωτικά λαλίστατου σε άλλες περιπτώσεις Δρυμαδιώτη δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου, ενώ μήνυμα εμψύχωσης έστειλε στην αγγλική μέσω skype από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής π. Κοσμάς Καραβέλας, το οποίο μεταφραζόταν στην αλβανική ώστε να καταλαβαίνουν οι... Χιμαριώτες!


"Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" θα μας πουν οι ιθύνοντες.
Αλλά τα μέσα φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ.


Η εντύπωση που ήταν διάχυτη στους περισσότερους από τους παρόντες μετά τη συγκέντρωση ήταν πως όλα έγιναν για την προβολή του αλβανίζοντα Χιμαραίου Νικολάκ Νεράτζι και μάλιστα με τις ευλογίες της Ομόνοιας... 


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής είχε αλβανικό χρώμα με ελάχιστες ελληνικές πινελιές, έτσι σαν χάρη! 

Μόνο ο πρόεδρος τς Ομόνοιας Λεωνίδα Παππάς μίλησε στα ελληνικά με ζεστά λόγια, αποτελούσε όμως θλιβερό κοπμπάρσο σε μία εξ ολοκλήρου αλβανική παράσταση.



Σχόλιο:
Εκφράζουμε μία ακόμη φορά την λύπη μας για τον θλιβερό ρόλο του πολλά υποσχόμενου νέου Προέδρου της οργάνωσης Ομόνοια Λεωνίδα Παπά
Δυστυχώς δείχνει ότι όχι μόνον δεν έχει την δύναμη και την αξιοπρέπεια να προχωρήσει μπροστά και να χαράξει μια νέα, αγωνιστική και καθαρή πορεία αλλά αποδεικνύεται το καλύτερο δεκανίκι των πολιτικάντηδων(=νεκροθαφτών) του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

"Ενότητα" Λεωνίδα, δεν είναι να αλλάξετε τα συνθήματα από τα Ελληνικά στα Αλβανικά, 
ούτε να φέρνετε Τσάμηδες και Κοσοβάρους για ομιλητές, 
ούτε να προβάλλεται ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, 
ούτε η επιλεκτική παρουσία-προβολή μόνον του κόμματος ΚΕΑΔ και η εξαφάνιση του έτερου βορειοηπειρωτικού κόμματος, 
ούτε η παρουσία "επιχειρηματικών" και μελλοντικών υποψηφίων του ρεπομπλικανικού κόμματος.

"Ενότητα" δεν είναι να μιλάνε οι βορειοηπειρώτες Αλβανικά. 
Είστε επίσημα αναγνωρισμένη Ελληνική μειονότητα και απαιτείται τα δικαιώματα σας. 
Αυτό απαιτεί και η Χιμάρα, την αναγνώριση τους ως Έλληνες. 
Παριστάνοντας τους καλούς Αλβανούς πολίτες δεν θα σας λυπηθούν. 
Έχοντας όλα τα εμφανή πλακάτ στα αλβανικά, δείχνετε ακριβώς το αντίθετο, ότι ΔΕΝ είστε ελληνική εθνική μειονότητα αλλά Αλβανοί.


Κλείνουμε με το παράξενα "επαινετικό" άρθρο ελληνικής εθνικιστικής εφημερίδας 

(που παραπλανητικά χρησιμοποίησε παλαιότερη φωτογραφία από εθνική επέτειο!) για την προχθεσινή συγκέντρωση. Η προβολή του Ντούλε και του κόμματος 
ΚΕΑΔ κ.α., προκαλεί επίσης εύλογα ερωτηματικά στους γνωρίζοντες.. 

"Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, των Χιμαριωτών στην Ελλάδα και την Αλβανία, 
του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και του Συλλόγου για τα Περιουσιακά Δικαιώματα της κοινότητας της Χιμάρας.
Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες

ο πρόεδρος του Αλβανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεντίου, 
ο πρόεδρος του Συλλόγου για τα Περιουσιακά Δικαιώματα της κοινότητας της Χιμάρας, επιχειρηματίας Νικολάκης Νεράντζης κ.α."

Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά που γράφονται τα παραπάνω Δελτία Τύπου και πως καταλήγουν να δημοσιεύονται σε Ελληνικά εθνικιστικά (υποτίθεται) έντυπα.

Ιστολόγιο Ομάδας Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


ΥΓ.
Για όσους δεν γνωρίζουν ας πάρουν μια γεύση από την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ (επί των ημερών του Βαγγέλη Ντούλε) :




Θα είμαστε υπερβολικοί να γράψουμε ότι κάποιοι χτίζουν πολιτικές καριέρες (στην Αλβανική κυβέρνηση και βουλή) στις πλάτες των βορειοηπειρωτών;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

BIR ALLAH! ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΤΗΝ… ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
16/08/2016


Η ξοφλημένη και πολλάκις ξεφτιλισμένη αριστερά σήμερα, υπάρχει σε διάφορες εκδοχές – οι οποίες, τις περισσότερες φορές, συναντιούνται και γίνονται… μία. Την σταλινική, την… νατοϊκή, την… ροζ και άλλες. Τώρα έχουμε και την… μουσουλμανική αριστερά!

Το ρόλο του κύριου εκφραστή της διεκδικεί επαξίως ο συνιστωσάκιας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Κούρκουλας (της συνιστώσας «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό – αν σας βρωμάει Σόρος καλώς σας… βρωμάει), με άρθρο του υπό τον τίτλο «Γιατί λέμε ναι στο τζαμί στο Βοτανικό;».

Στο οποίο, αφού εξετάζει το όλον θέμα από,… μαρξιστική-λενινιστική άποψη, συμπεραίνει ότι ο χριστιανισμός είναι… φονταμενταλιστική θρησκεία και πως… καταπιέζει τις γυναίκες (γιατί «μέχρι το 19ο αιώνα στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης οι προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις ήταν απαγορευμένες, οι γυναίκες έπρεπε να είναι καλυμμένες μέχρι τον αστράγαλο, η κληρονομιά δινόταν μόνο στο μεγαλύτερο αγόρι»…)!!! Στο τέλος δε, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Η παραχώρηση θρησκευτικών ελευθεριών στους μουσουλμάνους θα αποφορτίσει τις «θρησκευτικές διαφορές» και θα διευκολύνει την κοινή πάλη ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες εργαζόμενους, για όσα από κοινού μας απασχολούν και χρειάζεται να παλέψουμε μαζί γι’ αυτά: τα μέτρα βαρβαρότητας, τη φτώχεια και την ανεργία, τις πολιτικές των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους. Αποτελεί τεράστιο λάθος η αδιαφορία για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, επειδή είναι αντιδραστικές εν γένει οι θρησκείες. Ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι η υποστήριξη θρησκευτικών απαγορεύσεων των κυβερνήσεων από τμήματα της Αριστεράς, στο όνομα της «προόδου».

Εκτεθείτε συντρόφια, εκτεθείτε!

(ΥΓ): Α ρε μεγάλε Τζορτζ Σόρος, τι τους κάνεις! Μέχρι και… σαρίκι θα φορέσουνε τα συντρόφια, για να σε ικανοποιήσουνε!

Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι να γινοντε τετια αισχη καλυτερα να μην γινεται τιποτα

αντι να προβαλουν οι υπευθηνοι το Ελληνορθοδοξο στοιχειο προβαλαν αυτο που ειναι το καρκινωμα της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
κατα τα αλλα αναφερθηκαν και στον Ηρωα της Χιμαρας δεν ντρεπομαστε λιγο

λιγη επιγνωση και σοβαροτητα χρειαζεται δεν μπωρει να βγαινουν ταχα πατριωτες μπρωστα στα αλβανικα πανο ελεος πια
φωτια και τσεκουρι στους προσκηνειμενους ειχε πει ο ηρωας Θεωδωρος κολοκοτρωνης εχουν γινει ρεζιλι
δεν παει αλλο ΕΝΩΣΗΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.