" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τελέστηκε το ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τους ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ των ΕΝ. ΔΥΝΑΜΩΝ της ΜΑΧΗΣ της ΚΟΝΙΤΣΗΣ (25-12-1947 έως 06-01-1948). Το σχόλιο μας πρς τον μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.

Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού-Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων και του Προέδρου της Αντιστράτηγου ε.α. κ. Κωστούλα Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08-01-2017 στην ακριτική Κόνιτσα και στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κονίτσης το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων υπερασπιστών της πόλεως Αξιωματικών, Υπ/κων, Χωροφυλάκων και πολιτών κατά τη μάχη της Κόνιτσας (1947 – 1948) με τους αντάρτες του λεγομένου «ΔΣΕ». 
Στην εκδήλωση εθνικής μνήμης συμμετείχαν δεκάδες πολίτες από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη και την Ηλεία. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Τασούλας , ο δήμαρχος Κονίτσης κ. Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Καλλιντέρης.
Στο ιερό μνημόσυνο ιερούργησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς. 



Για τα γεγονότα της ιστορικής μάχης και τη σημασία της θυσίας των μαχητών της Κονίτσης μίλησε ο Συν/χης ε.α. κ. Πάνου Αναστάσιος. 
Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια εξιστόρησε τα γεγονότα. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τ.Π. , του 584 Τ.Π. καθώς και της Χωροφυλακής αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης. Αναφέρθηκε και στη σημασία της άφιξης στην Κόνιτσα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκη στις 7-1-1948, αμέσως μετά τη λήξη της πολιορκίας.



Έπειτα ο Φιλόλογος κ. Κουρκούτας Γ. , διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό του Αξιωματικού των ΛΟΚ της Γ’ Μοίρας καταδρομών κ. Μαντζαρλή Βασιλείου (Συγγραφέας του βιβλίου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΥΚΟΜΟΡΟ-Η μάχη για τη διάσωση της Κονίτσης») και υπερασπιστή της Κονίτσης, που λόγω κακοκαιρίας αλλά και προχωρημένης ηλικίας δεν μπόρεσε να παραστεί.

Το λόγο στο τέλος έλαβε και ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να μείνει ελεύθερη η Κόνιτσα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γα όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Κάλεσε τον πιστό λαό να μη χάσει το κουράγιο του ,αλλά να παίρνει δύναμη από το Θεό για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε. 

Λόγω του παγετού στο μνημείο πεσόντων έγινε ένα Τρισάγιο από τον π. Κων/νο και κατετέθησαν στέφανοι από: Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξ/κων Ν. Ιωαννίνων, σύνδεσμο Ν. Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Άρτας κ. Θεοχάρης, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο.-ΕΣΕΑ Θεσ/νικης κ. Βουλγαρόπουλο, τη Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων κ. Τόσκας Γεώρ.

-Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σχόλιο:

Σεβασμιότατε Ανδρέα,
Καλά τα μνημόσυνα και τα τρισάγια στα μνήματα των πεσόντων, και οι λόγοι για την κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο. Οφείλουμε να τιμούμε τους πεσόντες "Υπέρ Πατρίδος" και να υπερασπιζόμαστε τον σκλαβωμένο ελληνισμό.


Μήπως όμως αρκετά έμεινες σιωπηλός για την κατάσταση στην εκκλησία μας -ειδικά μετά την ψευδοΣύνοδο στην Κρήτη;

Είναι δυνατόν να βγαίνει το επίσημο δελτίο τύπου της συνεδρίασης της Ιεραρχίας (Νοεμβρίου 2016), να γράφει ότι η εισήγηση του Σερρών έγινε "ομόφωνα αποδεκτή", και να μην το διαψεύδεις;

Αποδέχθηκες δηλαδή -αφού δεν το διαψεύδεις τόσο καιρό- την ψευδοΣύνοδο της Κρήτης;;;

Αν ναι, είσαι πραγματικά "νάνος".
Αν όχι, οφείλεις άμεσα, ευθαρσώς και θαρραλέα να βγεις και να την καταδικάσεις. 

Αλλιώς φέρεις τεράστια ευθύνη για την αποδοχή της αίρεσης του οικουμενισμού -μέσω της ψευδοΣυνόδου) από την επίσημη εκκλησία μας.
Με την σιωπή σου συγκαταλέγεσαι στους αρνητές της πίστης μας.

Ήδη φέρεις τεράστια ευθύνη γιατί πέρασαν 6 μήνες μετά την ψευδοσύνοδο και ΣΙΩΠΗΣΕΣ.
Είχες μια μοναδική ευκαιρία να σώσεις -ως μοναδικός ιεράρχης- την τιμή της Ιεραρχίας. Δυστυχώς δεν το έκανες. 

Μπορούσες να διακόψεις άμεσα το μνημόσυνο στον Βαρθολομαίο. Ούτε αυτό
το έκανες.

Ειλικρινά λυπόμαστε που από τις επάλξεις, έπεσες τόσο χαμηλά. Άσε τα μνημόσυνα και τα τρισάγια για τους "κεκοιμημένους", οι οποίοι είχαν αδούλωτο φρόνημα και το απέδειξαν με την θυσία τους και κοίτα να "εγερθείς". 
Αυτά σου δίδαξε ο προκάτοχος σου ο Σεβαστιανός; Να σιωπάς όταν καταπατούνε τους Ιερούς Κανόνες και τα δόγματα της Πίστης μας; Ποιο "Πιστεύω" σου δίδαξε; Με τις "πολλές εκκλησίες"; Ή με την "Μίαν Αγίαν" εκκλησία;

Φρόντισε άμεσα να "εγερθείς" αλλιώς θα ντρεπόμαστε στο μέλλον να λέμε ότι σε γνωρίσαμε και σε στηρίξαμε στους εθνικούς αγώνες σου.
Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

ΥΓ. Ευχαριστούμε τον ανταποκριτή μας για την αποστολή της ενημέρωσης και των φωτογραφιών.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά οι Ελληνες κατά την κατοχή δεν ηξεραν από ποιόν να πρωτοφυλαχθούν.
Από τους ναζί τους κομμουνιστές τους συμμάχους…
Εχουμε να πάθουμε πολλά , μέχρι να μάθουμε …

Ὁ (παρανοϊκός) βομβαρδισμὸς τοῦ Πειραιῶς ἀπὸ τοὺς …«συμμάχους» μας!!!
http://filonoi.gr/2017/01/10/o-paranoikos-bombardismos-toy-peiraios-apo-toys-symmaxoys-mas/

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία τους η μνήμη!
Δυστυχώς όμως στη σημερινή Ελλάδα αντί να προβάλλεται η θυσία αυτών των Ηρώων, προβάλλεται το..."Ηρωικό πολυτεχνείο" και οι απάτριδες καπετάνιοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ...
Η παρακμή πρέπει να σταματήσει!

Ανώνυμος είπε...

Προσθέτω στο σχόλιο του 8:01
οι (ανύπαρκτοι) νεκροί του Πολυτεχνείου που κάθε χρόνο αυξάνουν σε αριθμό και ο Φύσσας. Αυτούς τους τάχα "ήρωες" προβάλουν, διόλου τυχαία.

Ήρωας είναι αυτός που θυσιάζεται για την πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Αντρέας δεν είναι Σεβαστιανός.Ειναι ένας μικρός Ιεράρχης

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ο καθένας την κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύεται "μικρός" ή "μεγάλος".
Τα παλικάρια φαίνονται την ώρα της μάχης.
Η επιλογή είναι δική του.

Ιερός Λόχος 2012 είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως ο κονιτσης ειναι φλογερος πατριωτης αλλα πρεπει να ειναι και υπερμαχος της πιστεως

αν ηταν τωρα ο αθανατος Σεβαστιανος θα το εκοβε το μνημοσυνο γιατι δεν τηρει την γραμη του προκατοχου του;
πολυ ωραιο σχολιο
να βλεπει τις αντιδρασεις του λαου

Ανώνυμος είπε...

Δεν διοικει ο Κ.ανδρεας η μητροπολη κονιτσας εχει δεσποτη λαικο στον οποιο εχει μεγαλη αδυναμια ο κ. Ανδρεας

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.