" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Όσα δεν σου είπαν για τους 3 Ιεράρχες: Η αυτοκράτειρα Ευδοξία εξορίζει τον Άγιο Ιωάννη, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (Χρυσόστομο)

(...)
Η ανάμειξη της αυτοκράτειρας Ευδοξίας στην πολιτική ζωή οφειλόταν στην ισχυρή προσωπικότητα και τον φιλόδοξο χαρακτήρα καθώς και στην επιρροή που ασκούσε στον αδύναμο αυτοκράτορα. Ήταν μία προληπτική, "ασεβής" και φιλόδοξη γυναίκα.
Την αναιδή και προκλητική συμπεριφορά της φρόντιζε να την κάνει φανερή ακόμα και στις δημόσιες εμφανίσεις της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μαλλιά της υπήρχε φράντζα, χτένισμα γυναίκας εταίρας.
Η αυτοκράτειρα Ευδοξία είχε κάτω από την προστασία της τον ευνούχο Ευνόμιο. Ο τελευταίος δεν έπαυε στιγμή να της υπενθυμίζει ότι σε εκείνον όφειλε τη θέση της. 


Ο τρόπος ζωής της Ευδοξίας προκάλεσε την αυστηρή κριτική του Χρυσοστόμου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος την χαρακτήριζε άλλοτε ως Ιεζάβελ και άλλοτε ως Ηρωδιάδα

Η Ευδοξία ήθελε να επαναφέρει τη λατρεία του αυτοκράτορα και της αυτοκράτειρας, για το λόγο αυτό κρέμασε την εικόνα της απέξω από το ναό της Αγίας Σοφίας, πράγμα που προκάλεσε τη δριμεία κριτική του Χρυσοστόμου. 
Γιγαντιαία πόστερ του Βαρθολομαίου (Ιερά Μονή Αγ.Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης)
Γιγαντιαία πόστερ του Βαρθολομαίου (Ιερά Μονή Αγ.Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης)

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης. Γιγαντιαία πόστερ κατά την υποδοχή του Πατριάρχη.
πόστερ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατά τα εγκαίνια του ναού του Οσίου Πορφυρίου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο Χρυσοστόμος παρεπονέθηκε στην Αυτοκράτειρα για τους θορύβους που προκαλούσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, (οι αγώνες και οι χοροί) που γίνονταν για να τιμήσουν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, της οποίας ο αργυρός Ανδριάντας στήθηκε κοντά στον Ιερόν Ναόν της Αγίας Σοφίας, απέναντι από το μέγαρο της Συγκλήτου, στην κεντρική αγορά και οι οποίες παρεμπόδισαν την κανονική τέλεση της λατρείας και τις ακολουθίες.
Στο λόγο του ο Χρυσόστομος έλεγξε αυστηρά εκείνους που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και φαίνεται ότι υπήρξε μάλλον σκληρός στις εκφράσεις του και με βαρείς υπαινιγμούς σε βάρος της Ευδοξίας. 
Ο ιστορικός Σωκράτης γράφων σχετικά αναφέρει την αρχή μιας ομιλίας του που αποδίδεται, όχι χωρίς αντιρρήσεις, στον Χρυστόστομο· «πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται, πάλιν ορχείται, πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου ζητεί λαβείν επί πίνακι»


Η Ευδοξία και η Αυλή γενικότερα ενοχλήθηκε και, οργισμένη από τα λόγια του Χρυσοστόμου, ζήτησε από τον σύζυγό της Αρκάδιο να λάβει μέτρα εναντίον του. 
Πράγματι ο αδύναμος Αρκάδιος συνεκάλεσε νέα τοπική Σύνοδο το 404, η οποία κατεδίκασε τον Χρυσόστομο με την κατηγορία «ως αναλαβόντα τον θρόνον αυτού ουχί δι´ αποφάσεως μείζονος Συνόδου, αλλά δια διαταγής βασιλικής» μόνον και τον εξόρισε στην Κουκουσό της Αρμενίας.
Πηγή


Αν τώρα πραγματικά θέλετε να μάθετε ποιοι ήταν οι 3 Ιεράρχες, αφιερώστε 1 ώρα και ακούστε:

Πηγή βίντεο

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμα τους παρουμε τους Τρεις Ιεραρχες στους αγωνες τους μας ποναει δεν μας συμφερει γιατι εχουμε μαθει στην καλοπεραση
ελπιζω η αθανατη αυτη φωνη του μεγαλου Αυγουστινου να μας ξυπνησει την κοιμισμενη συνειδηση και να ξεσηκωθουμε για νεους αγωνες
αλλιως ειμαστε αξιοι θανατου
αλεξιος κ

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΚΟΥΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΙΑΣ ΧΗΡΑΣ
ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝ ΦΡΙΧΤΟ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΙΕΖΑΒΕΛ…

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΡΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.