" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

2016: Η επέτειος του ΟΧΙ στη Βόρειο Ήπειρο (Αγ.Σαράντα), : "Οι νεκροί του 40 περιμένουν". Θεατρικό - Φόρος τιμής στην οικογένεια της Ερμιόνης Μπρίγκου : που φιλοξένησε και περιέθαλψε και ενταφίασε Έλληνες στρατιώτες

Μία υπέροχη εκδήλωση με ιδιαίτερη ζωντάνια και παλμό πραγματοποίησαν τα Ελληνόπουλα της περιοχής των Αγίων Σαράντα στο δημοτικό κινηματοθέατρο της πόλης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με κεντρικό μήνυμα "Οι νεκροί του 40 περιμένουν".


Τα παιδιά των ελληνικών νηπιαγωγείων και σχολείων από Άγιους Σαράντα, Φοινίκη, Μεσοπόταμο, Ντερμίσι και Λιβαδειά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με τα ποιήματα και τα τραγούδια που είπαν για το Έπος του 1940 - ΄41 αλλά και με τους παραδοσιακούς χορούς που πρόσφεραν στο κοινό που κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης.

Αν και ως διοργανωτής αναφερόταν το παράρτημα της Ομόνοιας στους Άγιους Σαράντα εντούτοις την οργάνωση του προγράμματος ανέλαβαν και επιτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του εκκλησιαστικού λυκείου "Πνοή Αγάπης" στο Μεσοπόταμο. 

Παρακάμπτουμε τα πολιτικά πρόσωπα που χαιρέτησαν στην εκδήλωση και στεκόμαστε στην παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό της "Πνοής Αγάπης" Νίκο Σανιδά ο οποίος επικεντρώθηκε στην βαθιά πίστη των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών το 1940- ΄41 στον Χριστό και την Παναγία που τους οδήγησε από νίκη σε νίκη κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο.

Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η θεατρική παράσταση που περιέγραφε την απελευθέρωση της Χιμάρας από τον Ελληνικό Στρατό τον Δεκέμβριο του 1940, την φιλοξενία στρατιωτών από την οικογένεια του Ιωάννη Μπρίγκου στη Χιμάρα, τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων και την σύλληψη του Ι. Μπρίγκου από το αλβανικό κομουνιστικού καθεστώτος επειδή δεν αποκάλυπτε που είχε θαμμένους τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά έξω από το σπίτι του.



Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:

Στη σκηνή η χορωδία του Λυκείου της Εκκλησίας "Πνοή Αγάπης" στο Μεσοπόταμο.






Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου Αγίων Σαράντα
στην επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940




Ποιήματα από τα παιδιά του ελληνικού νηπιαγωγείου Αγίων Σαράντα


Θεατρικό από τους μαθητές της "Πνοής Αγάπης" Μεσοποτάμου.
Οι άνδρες μίας ελληνικής οικογένειας μαθαίνουν για την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία και ετοιμάζονται να φύγουν για το μέτωπο.




Οι στρατιώτες αποχαιρετούν τις οικογένειες τους 



Ο Ελληνικός Στρατός στη Χιμάρα



Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός! Καλώς ήρθατε στη Χιμάρα!
Ευχαριστούμε που ήρθατε να ελευθερώσετε και εμάς τους σκλάβους αδερφούς!





Η οικογένεια του Ιωάννη Μπρίγκου ενταφιάζει στο κτήμα έξω από το σπίτι της Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι




Αλβανός αστυνομικός χτυπάει την μικρή Ερμιόνη που αντιστάθηκε στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος δεν αποκάλυπτε που έχει θαμμένους τους Έλληνες στρατιώτες




Τέλος της παράστασης




Επετειακό πρόγραμμα από το ελληνικό σχολείο της πόλης των Αγίων Σαράντα




Μαθητές από το σχολείο του χωριού Ντερμίσι (Αγία Σοφία)






Χορευτικά από σχολεία του νομού Αγίων Σαράντα
Σχόλιο:
Συγχαίρουμε ολόψυχα τον εκπαιδευτικό Νίκο Σανιδά, τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν και φυσικά τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου που απέτισαν τον καλύτερο φόρο τιμής στους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες αλλά και στην ηρωική οικογένεια Μπρίγγου από την Χειμάρα της Β.Ηπείρου.

Η καλύτερη απάντηση στα ύπουλα σχέδια των Αλβανών για υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρας (Β.Ηπείρου).

ΥΓ. Συγκρίνετε τώρα την γιορτή στο σχολείο της σκλαβωμένης πόλης των  Αγ.Σαράντα Β.Ηπείρου, με την γιορτή σε ένα "ελλαδικό" σχολείο, στην Αθήνα, που δείξαμε χθες, εδώ.
Ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν ήταν ελλαδικα αλλά Ελληνικά θα ξέραμε και ιστορία !
Ίσως για αυτό …και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και
δεν τα πιστεύουμε!

Βόρειος Ήπειρος- τα σκοτεινά σημεία της Ιστορίας
….


Όταν χαράχτηκαν τα σύνορα η Ελλάδα με την Βόρειο Ήπειρο και τα παράλια της Μικράς Ασίας θα βρισκόταν να είναι η μόνο Ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει πρόσβαση σε 3 Ηπείρους,στις δυο μάλιστα και από στεριά και από θάλασσα, επίσης η μόνη η οποία θα είχε 3 θάλασσες να την περιτριγυρίζουν, Ιόνιο, Αιγαίο και Αδριατική. Καταλαβαίνει κανείς πως όσοι κινούσαν τα νήματα δεν μπορούσαν να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.


http://www.neb.gr/node/3932

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Όταν ο Γλέζος προσκύναγε τον Ένβερ Χότζα

Μανώλης Γλέζος, ο "αγωνιστής"
https://www.youtube.com/watch?v=xB1jHhU2OZQ

http://redskywarning.blogspot.gr/2012/03/blog-post_01.html


Ενβέρ Χότζα - Η ιστορία ενός δικτάτορα - μέρος 1

ΟΙ οικογένεια Χότζα είχε μετακομίσει στα εδάφη της νυν Αλβανίας πριν δυο-τρείς περίπου αιώνες, επι οθωμανικής αυτοκρατορίας και είχε ασπαστεί τον Ισλαμισμό!
Οι παλαιοί του Αργυρόκαστρου λένε πως τον χαρακτήρα του τον κληρονόμησε από τον αδελφό του παππού του (από μητέρα) .
Άνθρωπος σκληρός και πολύ πλούσιος που δολοφόνησε την γυναίκα του με τα ίδια του τα χέρια…
Διαβάστε πως τον αποκαλούσε ο πατέρας του!
Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά τερματίζεται η μετάφραση…

https://www.youtube.com/watch?v=y08jsHwd2n8

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.