" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Χαβαρόβρυση

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Χαβαρόβρυση
Για 16η συνεχή χρονιά με την συμμετοχή συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από όλη την Ηλεία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 23 Οκτωβρίου 2016 το μνημόσυνο για τους 32 πεσόντες του Αποσπάσματος Ελευθερίου Παπανικολόπουλου στις 22 Οκτωβρίου 1947 στην θέση Χαβαρόβρυση επί της επαρχιακής οδού Αμαλιάδος -Σιμόπουλου. 

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο- Εικονοστάσι από τον εφημέριο Χαβαρίου πατέρα Δημήτριο Αστερή, που τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους θυσιάζονται για την Πατρίδα. 
Στην συνέχεια αναγνώστηκαν τα ονόματα των πεσόντων στην μάχη και ο τόπος καταγωγής τους. 
Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο-εικονοστάσι από τον κ.Θεόδωρο Παπανικολόπουλο, εκ μέρους του Υπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου και των συγγενών των πεσόντων, και από τον τ. Βουλευτή Ηλείας κ. Νικόλαο Κρέσπη εκ μέρους του κόμματος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής.

Τους παρευρισκομένους ευχαρίστησε εκ μέρους οικογενειών των θυμάτων της Χαβαρόβρυσης ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος εξ Αιγίου Αχαΐας, που ανέφερε ότι και σήμερα όπως και τότε ο Ελληνισμός βρίσκεται μέσα σε πεδίο κινδύνων και αυτό απαιτεί την πατριωτική επαγρύπνηση όλων των Ελλήνων. 

Στην κύρια ομιλία στην εκδήλωση, ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια 1946-1949, που υπερασπίστηκαν την Ελλάδα μπροστά στην απειλή της απώλειας της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. 
Έκανε αναδρομή σε όλους όσοι κατά καιρούς
στήριξαν αυτήν την εκδήλωση μνήμης, εδώ και 16 χρόνια, όπως οι αείμνηστοι Κοινοτάρχες Χαβαρίου Ιωάννης Τράπαλης και Θεόδωρος Μπούρας, αλλά και οι πολίτες Ιωάννης Σαχλάς, Γεώργιος Κόλλιας, Θεοδώρα Γιαννοπούλου και Τάκης Γιαννακόπουλος, που με την δική τους συμβολή τιμήθηκαν οι τοπικοί ήρωες στο πέρασμα των χρόνων. Ανέγνωσε μάλιστα και πηγές της εποχής που αναφέρονταν στην Τραγωδία της Χαβαρόβρυσης και παρουσίασε τους σύγχρονους κινδύνους για τον Ελληνισμό από την εισβολή του Ισλάμ και τις διαρκείς απειλές της Τουρκίας.

Την εκδήλωση έκλεισε με δική του παρέμβαση ο Ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, που επεσήμανε την σημερινή αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας, που από την μια αγνοεί την θυσία όσων έπεσαν για την Ελλάδα, όπως οι πεσόντες στην Χαβαρόβρυση, και από την άλλη ενισχύει τους κάθε είδους Ανθέλληνες, που διαστρέφουν την Ελληνική Ιστορία ακόμη και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού εις μνήμην των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ανάμεσα στους άλλους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας κ. Κωνσταντίνος Φάρος, ο Τοπικός Σύμβουλος Χαβαρίου κ. Παναγιώτης Ρούνης, ο τ. Αντιπρόεδρος ΚΕΠΕΠ Λεχαινών κ. Νικόλαος Κατσαμπέρης, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Παύλος Καλφαγιάν, ο καθηγητής κ.Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, ο Σμήναρχος ε.α. κ. Γεώργιος Αθανασάς, ο Επισμηναγός ε.α. κ. Χρήστος Μπερούκας, ο Απόστρατος Αστυνομικός κ. Θεόδωρος Ζέκος κ.ά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία τους η μνήμη!

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.