" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Παραμονές Χριστουγέννων. Λίγες σκέψεις σε όσους θέλουν να προβληματιστούν.

Σήμερα, Σάββατο 24/12,  είχαμε την ευλογία να έρθει στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης ο π.Ευθύμιος Τρικαμηνάς. 
Αν και ασθενής (μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν ήταν σίγουρο αν θα έρθει) ταξίδεψε το βράδυ και ήρθε, να λειτουργήσει και να μεταλάβει τους πιστούς. 

Αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη αργά, στις 2μμ, (αφού είδε αρκετό κόσμο), για το Βόλο, όπου θα έχει απόψε αγρυπνία στο μοναστήρι, για την εορτή των Χριστουγέννων.

(πριν λίγο αδερφός από τον Βόλο μας ενημέρωσε ότι η αγρυπνία των Χριστουγέννων στο μοναστήρι, ξεκίνησε στις 9μμ και τελείωσε στις 5 πμ). Την τέλεσε ο π.Ευθύμιος. Να τον έχεις καλά Θεέ μου.




Σταχυολογούμε μερικά που καταγράψαμε από το υπέροχο κήρυγμα του (Σάββατο 24/12):

1. Υπάρχει κατάλυμα για το Χριστό σήμερα;

2. Υπάρχει τόπος για να καταλύσει ο Χριστός -που είναι η απόλυτη αλήθεια- στην εκκλησία σήμερα; (στην οποία έχουμε βάλει και την πλάνη και το ψεύδος);

3. Η μεγαλύτερη πλάνη είναι ότι οι επίσκοποι έβαλαν "κέντρο" τους εαυτούς τους και άλλαξαν "τα όρια" (τα σύνορα) της εκκλησίας.

4. Για να είναι "όπου επίσκοπος εκεί και εκκλησία" (Άγιος Ιγνάτιος), ο επίσκοπος πρέπει να είναι μεταφερόμενος Χριστός. Όταν όμως ήρθε οι Νεστόριος και οι αιρετικοί Πατριάρχες, είπαν: "όπου υπάρχει η αλήθεια εκεί είναι η εκκλησία". Όπου υπάρχει η πλάνη, η συνθηκολόγηση, ο συμβιβασμός και η αίρεση, ΔΕΝ υπάρχει εκκλησία εκεί.

5. Ο Χριστός υπάρχει στα μυστήρια "κατ οικονομία", για όσους έχουν άγνοια, για τα παιδιά, για τους απλοϊκούς ανθρώπους στο χωριό που δεν ξέρουν τίποτε, για να σώζεται ο κόσμος.

6. Μπορεί να καταλύσει στην καρδιά μας ο Χριστός; Έχουμε βάλει τόσες μέριμνες και έχουμε αφήσει τόσο λίγο χώρο για το Χριστό. ΕΜΕΙΣ φτιάχνουμε στην καρδιά μας τον χώρο όπου θα κατακλύσει ο Χριστός. Και ο χώρος αυτός είναι ένα ΤΙΠΟΤΕ, γιατί έχει κατακλυστεί η καρδιά μας από τον "κόσμο", από τι μέριμνες τις βιοτικές

7. Τα έσχατα χρόνια που ζούμε, θα είναι σαν τα πρώτα χρόνια. Θα διώξουμε τον Χριστό από την κοινωνία μας, από τον εαυτό μας, από την εκκλησία. Δεν μας αρέσει το "σταυρικό" ευαγγέλιο αλλά το συμβιβασμένο, το προσκυνημένο. Γι αυτό θα υπάρχει απουσία της χάριτος.

8. Όπως η Δύση έφτιαξε άλλον Χριστό και άλλο ευαγγέλιο (στο πρόσωπο του Πάπα, του ορθολογισμού και της επιστήμης που θεοποιήθηκε και της αθεΐας, και της Ιεράς εξετάσεως και των σταυροφοριών και της εκκοσμικεύσεως) φτιάξαμε άλλον Χριστό και άλλο ευαγγέλιο, τα φέραμε στα μέτρα μας. 

9. Το Βυζαντινό κράτος είχε επηρεαστεί από το ευαγγέλιο.
Σήμερα θεσπίζουν νόμους, αποποινικοποίηση της μοιχείας, ομοφυλοφιλίας, θρησκευτικά που βάζουν τον Χριστό μαζί με όλες τις άλλες θρησκείες, (αναφέρονται παραδείγματα)

10. Οι επίσκοποι από μετακινούμενοι Χριστοί έχουν γίνει μετακινούμενοι δαίμονες. Τα παιδιά μας να γίνονται κανιβαλάκια στα σχολεία μέσα και οι επίσκοποι να κρατάνε τις μπαστούνες τους, ο κόσμος  να αποχριστιανίζεται ταχύτατα και αυτοί στους θρόνους τους να τους θυμιάζουν οι διάκοι και να δείχνουν τελετές και πομπές, με τα χρυσά και τις λιμουζίνες και τις μερσεντέζ και να λένε "εδώ είναι εκκλησία".

11. Τι πρέπει "να πετάξουμε" από το σπίτι μας για να έρθει και να μείνει ο Χριστός;

12. Ο "οικουμενισμός" μέσα μας: και τα σαρκικά πάθη μου να έχω, και να πάω να κοινωνήσω τα Χριστούγεννα, και να είναι "υποχρεωμένος" ο Χριστός να έρθει μέσα μου. Ο Χριστός θα μου κάνει υπακοή, όχι εγώ.

13. Η εκκλησία των εσχάτων χρόνων: η εκκλησία των κατακομβών. Οι μάρτυρες των πρώτων και των εσχάτων χρόνων. "Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε"

14. Έχουμε κάνει έναν "παραμορφωμένο" Χριστό σήμερα, όπως έχουμε κάνει τον Άη Βασίλη. Και την εκκλησία μας παραμορφωμένη και την ψυχή μας παραμορφωμένη, κοσμική.

15. Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο και πρέπει να έχουμε τον Χριστό μέσα μας.





"Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε"

Καλά Χριστούγεννα
Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"



ΥΓ 1. Πληροφορούμαστε ότι και άλλοι ευλαβείς ιερείς-ιερομόναχοι έχουν διακόψει την μνημόνευση (επισκόπου-Πατριάρχη). Επειδή δεν έχουμε μιλήσει απευθείας μαζί τους, δεν παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανακοινώσουμε τα ονόματα τους.

ΥΓ 2. Προτείνουμε στους πιστούς ανά την Ελλάδα, να απευθύνονται ευθέως στους ευλαβείς ιερείς και να τους ζητάνε να διακόψουν το μνημόσυνο του επισκόπου. Στην χειρότερη περίπτωση, αν καθαιρεθούν, θα χρειαστεί να αναλάβουν οι πιστοί την οικονομική στήριξη του ιερέως (ότι συνέβει και με τους πιστούς που ακολούθησαν το Πάτριο ημερολόγιο πριν σχεδόν 100 έτη). Αν τους απαγορεύσουν να λειτουργούν, οι λειτουργίες θα γίνονται σε ιδιωτικά εκκλησάκια, σε ησυχαστήρια κλπ. αν χρειαστεί θα μετακινούμαστε ως πιστοί ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να εκκλησιαστούμε. Εκκλησία των εσχάτων χρόνων. 
Οφείλουμε να ομολογήσουμε την αλήθεια.


Ακολουθεί ένα κείμενο του συναδέλφου Ιωάννη Ρίζου:




Η  φάτνη του Αντίχριστου!
                                                                                                    Του Ιωάννου Ρίζου

Στο Κολυμπάρι της Κρήτης, «οι ιερείς της αισχύνης, οι εσθίοντες την τράπεζα Ιεζάβελ»[1], γκρέμισαν  την φάτνη του Ιησού και έστησαν την μιαρή του αντιχρίστου.
Οι  ψευδεπίσκοποι ονόμασαν  τους Μονοφυσίτες «εκκλησία» που σώζει , κάνοντας αποδεκτό ότι ο Χριστός δεν είναι Θεάνθρωπος άλλα είναι ή Θεός ή άνθρωπος.
Ονόμασαν τους Προτεστάντες «εκκλησία» που σώζει, κάνοντας αποδεκτό τι η Θεοτόκος δεν είναι η αειπάρθενος Παναγία άλλα μια …Μαρία και ότι δεν υπάρχουν  άγιοι, κι ότι  οι εικονομάχοι είχαν δίκαιο και ότι τα Μυστήρια δεν είναι επτά άλλα δύο.
 Ονόμασαν τους παπικούς «εκκλησία» που σώζει, κάνοντας αποδεκτό ότι ο αγιάζων την οικουμένη και κεφαλή της Εκκλησίας δεν είναι ο Χριστός άλλα ο πάπας.
Στο Κολυμπάρι αποκαλύφθηκαν οι  ιερείς που
«κρύβονται σαν τους ληστές»[2] από την Αλήθεια, που «σκοντάφτουν μέρα μεσημέρι»,[3] «που εξαπατούν  με ψεύτικες ζυγαριές».[4] Όμως: «Αλλοίμονο σε όσους μολύνουν την Αγία Πίστη με αιρέσεις και συγκαταβαίνουν στους αιρετικούς»[5]
 Αποκαλύφθηκε το δόλιο ιερατείο που διδάσκει «εντολές ανθρώπων αποστρεφομένων την αλήθεια».[6] «Αυτό που λέει λόγια του αέρα, που λέει ψέματα».[7]
Οι αρχιερείς και ιερείς κατάφεραν μαχαιριές στο σώμα του Χριστού και τώρα «φέρονται σαν οι πληγές του λαού να είναι αμυχές. Λένε στον λαό πως όλα πάνε καλά , μα τίποτα δεν πάει καλά».[8]  Αποδέχτηκαν τις αιρέσεις ως «εκκλησίες» που σώζουν. Δίδαξαν ψέματα και πράγματα του μυαλού τους. «Διαβίβασαν  στους ανθρώπους τις εντολές του Κυρίου νοθευμένες και τους παραπλάνησαν. Εξαπάτησαν τον Κύριο. Πρόδωσαν την αποστολή τους[9]  ο Κύριος θα τους ρίξει στον κοπρώνα».[10]
 «Ενήργησαν σύμφωνα με την δική τους διδασκαλία, [δήθεν σοφοί] κι ο λαός όλα τα δέχτηκε».[11] «Λαός ζει [πλέον]στην μοιχεία γιατί απαρνήθηκε τον Κύριο»,[12] μολύνθηκε με τους απίστους, αγκάλιασε τους αιρετικούς, και ήπιε κρασί με τους διώκτες Του. «Αυτούς που ο Κύριος απέρριψε, αυτούς εμείς εμπιστευτήκαμε».[13]
 «Το χελιδόνι και το τρυγόνι γνωρίζουν τον ορισμένο καιρό να αποδημήσουν, όμως ο λαός μου δεν έχει ιδέα από τις εντολές μου», λέει Κύριος Παντοκράτωρ. [14]
Όμως, «χι μόνο ο μαρτάνοντες, λλ κα κενοι πο παινον τος μαρτάνοντες φίστανται τν δια κα χειρότερη τιμωρία».[15]
Λέει ο Κύριος : «Είναι διεφθαρμένοι[οι ιερείς], τους έπιασα να ασεβούν μέσα στο ναό»[16]… «Με περιφρονούν και ρωτάνε: πώς σε περιφρονούμε; Με το να προσφέρετε στο θυσιαστήριο μου μιαρές θυσίες… δεν θα δεχτώ θυσίες από τα χέρια σας». [17] Και οι μιαρές θυσίες δεν είναι άλλες από τις Λειτουργίες των κακοδόξων ιερέων. Των  διαστρεβλωτών  της διδασκαλίας για την οποία ο Κύριος σταυρώθηκε. Λειτουργίες με μια Πίστη «σε ξένο θεό»,[18] Λειτουργίες που δικαιώνουν την αίρεση, το ψέμα. Αλλα «όποιος δικαιώνει αίρεση είναι αναθεματισμένος»[19].



Έρχονται Χριστούγεννα, μα όχι πλέον στη  φάτνη που ξέραμε.

Η Εκκλησία (και η χώρα) ταύτισε την μοίρα της πλέον με το αρχαίο Ισραήλ, δηλαδή με την καταστροφή. Η όλη Εκκλησία δεν θα ναυαγήσει βέβαια ποτέ, αφού ήδη το ουράνιο τμήμα της θριαμβεύει από αιώνες εκεί που είναι ο Θεός και το επίγειο μπορεί να λάμπει κάπου αλλού στη γή  ή σε ένα άγνωστο σπιτάκι δίπλα μας, όμως η Εκκλησία της Ελλάδας βούλιαξε στο Κολυμπάρι. «Είναι αδύνατο να ανήκει κανείς στους ευσεβείς όποιος κοινωνεί και δεν έχει αποχωριστεί από τον Καλέκα» [τον Λατινόφρονα πατριάρχη] γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς[20].



Έρχονται Χριστούγεννα…

«Με αηδιάζουν οι γιορτές σας και τις μισώ. Δεν μ΄ αγγίζουν τα πανηγύρια σας» λέει Κύριος Παντοκράτωρ.[21]
            «Αν έρθω στον λαό μου σαν τρυγητής, σταφύλια  δεν θα βρώ, ούτε σύκα, λέει ο Κύριος, ακόμα και τα φύλλα θα έχουνε μαραθεί. Γι΄ αυτό θα παραδώσω το λαό μου στους ξένους και θα τον καταστρέψουν».[22] «Οι προφήτες τους λένε ότι δεν θα έχουν πόλεμο, ούτε πείνα και τους υπόσχονται παντοτινή ειρήνη. Και ο Κύριος απαντά: οι προφήτες αυτοί λένε ψέματα. Δεν είναι αλήθεια ότι προφητεύουν στο όνομα μου. Δεν τους έστειλα εγώ, ούτε τους πρόσταξα, ούτε τους μίλησα εγώ. Σας μιλάνε για ψεύτικα οράματα και χρησμούς. Σας λένε ανώφελα πράγματα, παραπλανητικά επινοήματα της φαντασίας τους. Εγώ ο Κύριος προαναγγέλλω τι θα κάνω στους προφήτες που λένε ότι δεν θα έρθει πόλεμος στη χώρα. Με πόλεμο και πείνα θα τους θανατώσω. Το ίδιο και τον λαό που κάθεται και ακούει τις προφητείες τους.»[23] 
Και ο λαός θα πεί: «Ο Κύριος σαν εχθρός μας έγινε…κατέστρεψε τον Ισραήλ…ξήλωσε το ναό του σαν να ήταν παράγκα σε κήπο…κατεδάφισε το θυσιαστήριο του»[24] «Όλοι οι αμαρτωλοί μές΄στον λαό μου, αυτοί που λένε με αυτοπεποίθεση: ο Θεός δεν θα  αφήσει να μας βρεί κακό, όλοι αυτοί απ΄των εχθρών θα σκοτωθούν το ξίφος».[25]
            «Αλίμονο στις καρδιές τις δειλές… και στον αμαρτωλό που βαδίζει δύο δρόμους»[26]
«Φεύγετε ον ατος δελφοί, κα τν πρς ατος κοινωνίαν. Ο γρ τοιοτοι ψευδαπόστολοι, ργται δόλιοι, μετασχηματιζόμενοι ες ποστόλους Χριστο»,[27] μας προτρέπει ο άγιος Μάρκος. «Η κκλησιαστικ κοινωνία μ τος Παπικος ντάσσει τν κοινωνοντα στ ναθέματα τν Συνόδων κα στν πυθμένα το δη» γράφει ο όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος. [28]

Αν θέλουμε  να σωθούμε, ας παρακαλέσουμε τον Θεό γονατιστοί στην γνήσια φάτνη του Χριστού, των Αποστόλων και των Αγίων, να αξιωθούμε να γίνουμε συνοδοιπόροι του Λώτ και συνεργάτες του Νώε, γνωρίζοντας ότι η  συμπόρευση με την Αλήθεια γεννά πάντα την καταδίωξη από το αρχέκακο φίδι.
                
                      «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι».[29]





[1] Γ΄Βασ.ιη΄21
[2] Ωσηέ στ΄9
[3] Ο.ά.δ΄5
[4] Ό.ά.ιβ΄8
[5] γ. φραμ  το Σρου, Λόγος Ες τν δευτέραν παρουσίαν το Χριστο.
[6] Τιτ.α΄14
[7] Μιχ.β΄11
[8] Ιερ.στ΄14
[9] Μαλαχ.γ΄8
[10] Μαλαχ.β΄3
[11] Ιερ.ε΄31
[12] Ωσηέ.α΄3
[13] Ιερ.β’36
[14] Ιερ. η΄7
[15] Ἰ. ΧρυσοστόμουἘκλογαὶ καὶ Ἀπανθίσματα, Λόγος ΚΔ΄, 40, ἐκδ. Ματθαίου Λαγγῆ.
[16] Ιερ.κγ΄11-12
[17] Μαλαχ.α΄6,7,10
[18] Μ. Ἀθανάσιος, Ε.Π.Ε. 9, κεφ. 80,27.
[19] Πρακτικά Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου , P.G. 13, 128
[20] Ε.Π.Ε. 3, 692, Ἀναίρεσις ἐξηγήσεως τόμου Καλέκα.
[21] Αμώς ε΄21
[22] Ιερ.η΄13
[23] Ιερ.ιδ΄14-16
[24] Θρήνοι Ιερ. β΄5,6,7
[25] Αμώς θ΄10
[26] Σειρ.β΄12
[27] Τος πανταχο τς γς ρθοδόξοις Χριστιανος, §6, ν ω. Καρμίρη, Τ δογματικ κα συμβολικ μνημεα τς ρθοδόξου κα Καθολικς κκλησίας, ν θήναις 1960, τομ. Α΄, σ. 427
[28] Νεοφύτου τοῦ Ἐγκλείστου, Συγγράμματα, τόμος β΄, Κατήχησις 31, 1, σ. 332.
[29] Ιω.ιε΄9

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ο Χριστός υπάρχει στα μυστήρια "κατ οικονομία", για όσους έχουν άγνοια, για τα παιδιά, για τους απλοϊκούς ανθρώπους στο χωριό που δεν ξέρουν τίποτε, για να σώζεται ο κόσμος."

Για πολύ ειδικές περιπτώσεις θα μπορούσα να συμφωνήσω, ο Κυριος ως ελεήμων φωτίζει και κανει θαύματα και σε αλλοθρησκους, και χωρίς να συμμετέχουν σε Μυστήρια, θέλοντας πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν. Το δεν γνωρίζουν βεβαια καποιοι ελεγχεται, αν δεν θελει καποιος να γνωριζει-αδιαφορεί... κι οσο για τα παιδια θα επρεπε να γνωριζουν οι γονεις τους κι «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Σιγουρα καποιοι μπορει να ειναι ακομα ξεγελασμενοι και σιγουρα υπαρχουν καποιες ειδικες περιπτωσεις-ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ που γνωριζει καλυτερα ο Κυριος. Οι υπολοιποι να αναλογιστουν πόσο πειράζουν τον Κυριο, απαιτωντας ουσιαστικα να εχουνε Μυστηρια, μετα από τόσες δεκαετίες συνεχούς κατρακύλας στην αίρεση
Περαν ίσως ειδικών εξαιρέσεων, μιλαμε κι επίσημα πια για ΟΜΑΔΑ "Επισκοπων" ακολουθουντων κεκκριμενες αιρεσεις, με ότι αυτο συνεπαγεται για τα "Μυστηρια" τους...
Και δεν υφίσταται το αθεολογητο επιχειρημα καποιων, ότι οι "αντιδρωντες" ανεχονται τους Οικουμενιστες και δεν πρεπει να διακοπει το μνημοσυνο κι απο αυτους. Ακομα κι αν τους ανεχονταν, που δεν ισχυει καθολου, αντιθετα απολαμβανουνε τα "συλλειτουργα" και τους αλληλοεπαινους, θα ήτανε και σε εκεινη τη περιπτωση κι οι ιδιοι ακοινωνητοι, καθως οι Ιεροι Κανονες κι η Ορθόδοξη διδασκαλια επιτασσουν άλλα και θα τα παραθεσω παρακατω.
Ο Μ. Βασίλειος χαρακτηριστικα λέει ότι όχι μόνο είναι ακοινώνητοι οι τοιούτοι αλλά ούτε αδελφούς πρέπει να τους ονομάζουμε

Ο Πατερ Ευθύμιος να προσεξει την εμμονη που εχει στο να ακολουθει την καινοτομια του νεου ημερολογιου, η οποια σαν καινοτομια ειναι αφορισμενη απο τις Οικουμενικες Συνοδους κι ειδικα ονομαστί για το μηνολογιο απ τη Πανορθοδοξο του 1583. Εκτος αν διαθετει καλυτερο κριτηριο απ τις Συνοδους...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

ὁ ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, ἀκοινώνητός ἐστιν

Β' Κανὼν τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Συνόδου:
«Μὴ ἐξεῖναι δὲ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις, μηδὲ κατ᾽ οἴκους συνελθόντας συνεύχεσθαι τοῖς μὴ τῇ ἐκκλησίᾳ συνευχομένοις, μηδὲ ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ ὑποδέχεσθαι τοὺς ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ μὴ συναγομένους. Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας».
Ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης γράφει δι’ ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι ἁπλῶς κοινωνοῦν μέ τούς αἱρετικούς: «Ἐχθροὺς γὰρ τοῦ Θεοῦ, ὁ Χρυσόστομος, οὐ μόνον τοὺς αἱρετικούς, ἀλλὰ καὶ τοὺς τοῖς τοιούτοις κοινωνοῦντας μεγάλῃ καὶ πολλῇ τῇ φωνῇ ἀπεφήνατο» (P.G. 99, 1049 Α).
Οἱ Ἁγιορεῖτες Πατέρες (1272 μ.Χ.) ποὺ βασανίστηκαν γιὰ τὴν Πίστη καὶ ἁγίασαν, ἔγραφαν πρὸς τὸν Παλαιολόγο: «Ἂν ἡ κοινωνία αὐτῶν ᾖ πρόδηλος, καὶ ἐν ἑνὶ τοῦ ὀρθοῦ ἔκπτωσις καὶ ἀνατροπή; ὁ γὰρ αἱρετικὸν δεχόμενος, τοῖς αὐτοῦ ὑπόκειται ἐγκλήμασι· καὶ ὁ ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, ἀκοινώνητός ἐστιν, ὡς συγχέων τὸν κανόνα τῆς Ἐκκλησίας» (Ἐπιστολὴ ἁγιορειτῶν πρὸς τὸν Βασιλέα Μιχαὴλ τὸν Παλαιολόγον, Δοκίμιον Ἱστορικὸν Μοναχοῦ Καλλίστου Βλαστοῦ, ἐκδ.1896, σελ. 97-107).
«Κοινωνίαν ἡγοῦμαι κατὰ τὸ ἔργον, ὅταν ἀλλήλοις ἐπὶ τῷ αὐτῷ σκοπῷ συλλαμβάνωνται πρὸς τὴν ἐνέργειαν· κατὰ δὲ γνώμην, ὅταν συγκατάθηταί τις τῇ διαθέσει τοῦ ποιοῦντος, καὶ συναρεσθῇ. Ἑτέρα δὲ κοινωνία τοὺς πολλοὺς λανθάνουσα ἐμφαίνεται τῇ ἀκριβολογίᾳ τῆς θεοπνεύστου Γραφῆς· ὅταν μήτε συνεργασάμενος, μήτε συγκαταθέμενος τῇ διαθέσει, γνοὺς δὲ τὴν κακίαν τῆς γνώμης ἀφ' ἧς ποιεῖ, ἐφησυχάσῃ, καὶ μὴ ἐλέγξῃ...» (Μ. Βασιλείου, Περὶ Βαπτίσματος, Λόγος Β΄, ἐρωτ. θ΄).
Ἀριστινός: «...καὶ ἀκοινωνήτω κοινωνῶν ἔσται ἀκοινώνητος».
Ζωναρᾶς: «...καὶ τὸ μὴ ἐξεῖναί τινι κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις... Τοὺς δὲ τοῖς τοιοῦτοις συνευχομένους, ἢ ὑποδεχομένους αὐτοὺς εἰς ἐκκλησίαν, ἀκοινωνήτους κἀκείνους εἶναι...».
Βαλσαμῶν: «...ἀκοινωνήτους εἶναι τοὺς ἐπισκόπους καὶ λοιποὺς ἱερωμένους τοὺς συνευχομένους τοῖς ἀκοινωνήτοις».
Μ. Βασίλειος: «Οἵτινες τὴν ὑγιᾶ ὀρθόδοξον πίστιν προσποιούμενοι ὁμολογεῖν, ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΙ δὲ τοῖς ἑτερόφροσι, τοὺς τοιούτους, εἰ μετὰ παραγγελίαν μὴ ἀποστῶσιν, μὴ μόνον ἀκοινωνήτους ἔχειν, ἀλλὰ μηδὲ ἀδελφοὺς ὀνομάζειν» (Βλ. Ν. Βασιλειάδη, Μᾶρκος ὁ Εὐγενικὸς καὶ ἡ Ἕνωσις τῶν Ἐκκλησιῶν, Ἔκδ. «Σωτήρ», Ἀθῆναι, 1972, σελ. 95).
Οὐαὶ τοῖς μιαίνουσι τὴν ἁγίαν πίστιν ἐν αἱρέσεσιν, ἢ τοῖς αἱρετικοῖς συγκαταβαίνουσιν».
(Ἐφραὶμ ὁ Σύρος: Ἐρωτήσεις καὶ ἀποκρίσεις, T.L.G., Page 80, line 3).

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Τα παραπάνω, δηλαδή περί ακοινωνήτου, δεν αφορούν μόνο τη σταση απέναντι σε δήθεν αντιδρώντες "Επισκοπους", αλλά θα πρέπει να προβληματίσουνε κι όσους αποτειχίζονται από τον ψευδεπίσκοπο τους (και μπραβο τους), αλλά συνεχίζουν να έχουν κοινωνία με άλλους "Επισκόπους" ή Ιερείς που έχουνε κοινωνία με τους ανωτέρω

Σταύρος

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Απ όσο γνωρίζουμε το θέμα του ημερολογίου είναι προς συζήτηση για όσους διακόπτουν την μνημόνευση. Θα τοποθετηθούν σχετικά κάποια στιγμή.
Τώρα είμαστε σε πόλεμο και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για να αποφασίσουν κάτι βιαστικά.
Εξ άλλου αρκετοί είναι αγιορείτες, οπότε συνεχίζουν φυσικά να ακολουθούν το πάτριο.
Το ότι προς το παρόν ακολουθείται το νέο ημερολόγιο (πχ από π.Ευθύμιο και κάποιους ακόμη που έπαψαν να μνημονεύουν), δεν σημαίνει ότι αμφισβητούνε το πάτριο.

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς είναι πρωτεύον η αποτείχιση, η οποία έπρεπε να είχε γίνει από δεκαετίες. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα στον Π. Ευθύμιο, συμβουλευτικά, καθώς έχει εκφράσει αρκετές λανθασμένες απόψεις επί του θέματος, κάτι που πέραν της ζημίας που προκαλεί στον ίδιο και τους ακολουθούντας αυτόν, δημιουργεί πρόβλημα και στην πολυπόθητη ενότητα των πραγματικών Ορθοδόξων.
Θα αναφέρω λοιπόν και τα παρακάτω και θα το κλεισω εδω το θεμα
Καταρχήν θα συμφωνήσω με τον Π. Ευθύμιο στα περί εσωτερικού «Οικουμενισμού» των παθών…κανένα ημερολόγιο, ούτε καν η πραγματική Θεία Κοινωνία δεν σώζει, εάν δεν υπάρξουνε και άλλα πραγματα…
Δεν είναι δογματικό το ημερολόγιο, αλλά δεν μπορεί όμως ένας Ορθόδοξος να λέει «δεν πειράζει, ψιλοπράγματα».
Ο Πάτερ Ευθύμιος παραβλέπει :
1) Την σύνδεση του με Οικουμενισμό, βάση εγκυκλιου 1920
2) Την διάσπαση ενότητας των Ορθοδόξων, η οποία πέραν ότι είναι κατακριτέα από μόνη της, βόλεψε πολύ και τους Οικουμενιστες, με το «διαίρει και βασίλευε»
3) Τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε στο ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, με την μείωση ή μερικές φορές καταργηση νηστείας Αγ. Αποστόλων, την κατάργηση Ευαγγελικών περικοπών, ενώ άλλες διαβάζονται 2 φορές, μπαίνοντας και βγαινοντας απ τον Πασχαλιο Κανονα κ.α.
4)Το σημαντικότερο απ όλα είναι οι αποφάσεις των Συνόδων, οι οποίες κάνουνε περιττά τα ανωτέρω, αλλά και χωρίς φρόνηση κάθε άλλη «εκτίμηση»

Ο ίδιος ο Πατερ Ευθύμιος σε ομιλία του, που παραθέτω παρακάτω, για θέμα μη δογματικό, κρατάει την ορθή-ζηλωτική θέση :
Από ΟΜΙΛΙΑ του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά για τους Μακκαβαίους Παίδας.
……
Κι ἐδῶ ἐνθυμοῦμε ἕνα παράδειγμα, παρόμοιο μὲ τοὺς Μακκαβαίους παῖδας· τὸ ἀναφέρει ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης. Ἔχουμε, λέει, τώρα, αὐτὲς τὶς μέρες, δεκατέσσερες μάρτυρες. Τί ἦταν οἱ μάρτυρες αὐτοί. Ἦσαν αἰχμάλωτοι, τοὺς εἶχαν πιάσει οἱ Βούλγαροι μαζὶ μὲ ἄλλο πλῆθος αἰχμαλώτων. Ἦταν Σαρακοστὴ τοῦ Πάσχα. Οἱ Βούλγαροι τοὺς ἀνάγκασαν τὴν Σαρακοστὴ νὰ φᾶνε κρέας. Ἐμεῖς τί θὰ λέγαμε σήμερα; Γιατί, εἶναι θέμα Πίστεως νὰ φᾶμε κρέας;

Ναί, ἦταν θέμα Πίστεως. Γιατί; Γιατὶ αὐτὸ ποὺ τοὺς ἐζητεῖτο νὰ παραβοῦν, αὐτὸ ἦταν τὸ θέμα τῆς Πίστεως κι ἐκεῖ ἔπρεπε νὰ ὑπάρχει καὶ ἡ ὁμολογία. Οἱ πολλοὶ αἰχμάλωτοι ὑπέκυψαν, ἢ τὸ πῆραν ἔτσι χλιαρὰ τὸ θέμα, ὅτι δὲν εἶναι θέμα Πίστεως τὸ νὰ φάω κρέας, ἔστω Σαρακοστή. Καί, βέβαια, ἕνας ἄρρωστος μπορεῖ νὰ φάει κρέας. Ναί, ἀλλὰ ἂν αὐτὸ τοῦ ζητεῖται σὰν ὁμολογία, δὲν πρέπει τότε νὰ φάει, μέχρι θανάτου. Ἄλλο νὰ φάει ὁ ἄρρωστος, καὶ ἡ μητέρα ποὺ θηλάζει, καὶ ὅλα αὐτά, καὶ ἄλλο, ὅταν μᾶς ζητεῖται αὐτὸ νὰ τὸ παραβοῦμε σὰν θέμα Πίστεως. Δεκατέσσερις λοιπόν, ἀπ' αὐτοὺς τοὺς αἰχμαλώτους δὲν ὑπέκυψαν καὶ τοὺς ἐθανάτωσαν. Καὶ αὐτοὺς τοὺς ἀναφέρει ὁ ἅγιος Θεόδωρος γιὰ μάρτυρες τῆς Πίστεως. Παρόμοιο μὲ τοὺς ἑπτὰ Μακκαβαίους παῖδας.
……..

Σταύρος

Παύλος είπε...

Εδώ υπάρχει βλασφημία από τον Σταύρο.
Λέει ότι η πραγματική Θεία Κοινωνία δεν σώζει(!),δεν αρκεί.
Κοινωνείς για άφεση αμαρτιών και για να έχεις αιώνια ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Οι Σύνοδοι του 1582 κ.λπ. ομιλούν μόνο για το εορτολόγιο.Την νηστεία των Αγίων Απ. μπορείς να την κάνεις με το Π.Η.
Υπάρχουν και Πατριαρχεία με το Π.Η. που είναι αντίχριστα(δεν υπάρχει σύνδεση Ημερολογίου και Οικουμενισμού).
Ο αγιότατος Σεραφείμ Ρόουζ ονομάζει τον Παλαιοημερολογιτισμό ΤΕΡΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ βαρεια η λεξη βλασφημια, ειδικα χωρις επαρκη αιτιολογηση
Καταρχήν όποιος κοινωνεί αναξίως, δηλαδη χωρις καμια μετανοια, η Θεια Κοινωνια γίνεται "φωτιά-καρβουνο" γι΄αυτόν. Ειδικα τις μεγαλες γιορτες, κοινωνει σχεδον όλο το Εκκλησιασμα, μακαρι να σωζονταν ολοι τους αλλα δεν ειναι έτσι απλο...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Μπερδεψατε αρκετα πραγματα
Οι αποφάσεις των Οικουμενικων αναθεματιζουν καθε καινοτομια κι η Συνοδος του 1583 αναφερει ξεκαθαρα και για μηνολογιο (καθως ένα απ τα πολλά ψεύδη είναι ότι βγάλανε απόφαση μόνο για τον Πασχάλιο κανόνα).
Η εγκυκλιος του 1920 αναφερει ξεκαθαρα για Οικουμενιστικο συνεορτασμο, όπως έγινε πριν λίγες μέρες, την ημέρα των Χριστουγέννων με το νεο
Θα ηταν, συγνωμη, τραγελαφικο να κανεις τη νηστεια των Αγ. Αποστολων με το Πατριο και κατα τ΄αλλα να ακουλουθεις το νεο (οπότε να εορτάσεις Αγ. Αποστόλων 13 μέρες αργότερα και την επόμενη μερα να πεις τωρα εχουμε 14 Ιούλη, οπότε θα πρεπε στο μεσοδιαστημα να εορτασεις τους Αγιους και με τα 2 ημερολογια). Ούτε μπορείς π.χ. να διορθωσεις σπιτι σου τις σωστές ευαγγελικες περικοπές κ.τ.λ. Οταν με την δική μας "γνώμη" ξεφευγουμε από τις Συνοδους και τους Ιερους Κανονες τετοια προκυπτουν....
Το ότι με την παροδο των ετών τα υπολοιπα Πατριαρχεια, (κι ενω αρχικα διαφωνησαν στην μονομερη, σχισματικη ενεργεια της εν Ελλαδι κι αρνηθηκαν να συμμετασχουν σε σχετικη Σύνοδο):
α) ουσιαστικα αποδεχτηκαν την αλλαγη (και τραγελαφικως εορταζουν 2 φορες τις εορτες. Είναι δυνατόν στον Ουρανό, όπου υπάρχει συνεορτασμός, να γίνονται τετοια τραγελαφικά;;)
β) ακομα χειροτερα συμπλεουν με την κρατουσα εν Ελλαδι στον Οικουμενισμο,
αυτά δεν σημαινουν ότι είναι λαθος η διατηρηση του Πατρωου.
Αν όλοι αυτοί δεν βουτανε πια τα παιδια στην Βαπτιση, όπως κανει η εν Ελλαδι κρατουσα (ειδικα απ τη δεκαετια του '70) ή παραβαινουνε αλλα κανονικα (όπως και κανουνε) θα πουμε ότι αδικως διαμαρτυρονταν καποιοι παλιοτερα για αυτα τα θεματα ;;
Πώς μπλεκεται έτσι τα πραγματα ;;
Το ότι καποιοι που κρατησανε παροδικα κι αργοτερα "φαινομενικα" κατι σωστο, και μετα πεσανε σε μυριαδες λαθη, σημαινει ότι ήτανε λαθος το σωστο αυτο κομματι της Πιστεως ;;
Ομοιαζετε με την παραλογη "λογικη" (και προφαση) των εκτος Εκκλησιας, οι οποίοι βλεποντας λάθη, παθη κι αμαρτιες των Εκκλησιαζομενων μας λενε "αυτή είναι η Πίστη ;; αυτος ο Θεος σας ;; δεν σας "μεταμορφωσε", άρα δεν ειναι δυνατον να υπαρχει"
Παλαιοημερολογιτισμός δεν υπάρχει, με την ίδια λογική θα έπρεπε να λεγομαστε παλιοβαπτιστες που βουταμε τα παιδια, παλαιομυστηριακοι που λεμε όλα τα γραμματα στα Μυστηρια και δεν πετσοκοβουμε κ.τ.λ. Είναι δυσφημιστικος ορος που απλα επικρατησε
Ο Π. Σεραφειμ της Ρ.Ο.Ε.Δ., απ΄όπου έλκει χειροτονιες το Πατριο, (δεν μπορώ να αποφανθώ εγώ για αγιότητα, καθώς απ όσο ξέρω δεν υπάρχει και σχετική απόφαση), ήρθε σε κοντρα με τους Παλαιοημερολογίτες, όπως κι εγώ έχω κατακρινει τον υπερζηλωτισμο καποιων που αποφαινονταν, ανευθυνα τοτε, για ακυρα Μυστηρια νεο/των και συντελεσαν κι αυτοι στη διευρυνση του χασματος- Σχισματος με το νέο. Διαβασα πολλά συγγράματά του, αλλα πουθενα τη φραση που λετε. Κι ο ίδιος το Πάτριο ακολουθούσε, δεν κατηγορούσε το Πατριο αλλά τον υπερζηλωτισμό των εκπροσώπων του εν Ελλάδι σ΄αλλα θεματα

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι Πατέρες της Α' Οικ.Συνόδου θέσπισαν το Πασχάλιο με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο,ενώ βλέπομε σαφώς ότι οι Άγιοι Απόστολοι εχρησιμοποίουν το Μακεδονικό ημερολόγιο;Αν το ημερολόγιο δηλαδή,είχε κάποια εκκλησιαστική σημασία,παρόμοια με αυτή που σήμερα οι Παλαιοημερολογίτες του αποδίδουν,και αν θεωρείται ατίμασις και περιφρόνησις των Πατέρων η αλλαγή του ημερολογίου,παρόμοια και ίσως πολύ μεγαλύτερη περιφρόνησι και αμαρτία πρέπει να θεωρηθή η αλλαγή του ημερολογίου που έκαναν οι Πατέρες της Α' Οικ.Συνόδου πρός τους Αγίους Αποστόλους.Διότι ενώ αυτοί εχρησιμοποίουν το Μακεδονικό ημερολόγιο,οι εν λόγω Πατέρες εθέσπισαν το Πασχάλιο με το Ιουλιανό.
Πάντοτε οι Άγιοι Απόστολοι εχρησιμοποίουν το Μακεδονικό ημερολόγιο.
Δεν υπάρχει Πάτριο ημερολόγιο.
Ο όρος της Α' Οικ.Συνόδου,ο Α' Κανόνας της εν Αντιοχεία Συνόδου,ο Ζ' Αποστολικός Κανόνας και ο Η' της Συνόδου του 1593 ομιλούν ΜΟΝΟ για το Πασχάλιο και δεν αναφέρουν το ελαχιστο για το ημερολόγιο.
Από αυτό γίνεται φανερό ότι δεν είναι νόμιμος αιτία αποτειχίσεως η αλλαγή του ημερολογίου.
Ο Μεταξάκης και ο Παπαδόπουλος θα ηδύναντο μάλιστα να είναι ομολογητές,αν είχαν βεβαίως τέτοιο φρόνημα και μαζί με την αλλαγή του ημερολογίου άλλαζαν και το εορτολόγιο,όχι στις κινητές αλλά στις ακίνητες εορτές.
Το συγγίλιο του μοναχού Ιακώβου Νεοσκητιώτου,το οποίο φέρεται ως απόφαση της Συνόδου του 1583 και το οποίο αναθεματίζει το νέο μηνολόγιο και το νέοεφεύρετο Πασχάλιο,ήδη θεωρείται ως μια πλαστογράφησις εκ μέρους του εν λόγω μοναχού και από τους ίδιους τους Παλαιοημερολογίτες.Ο πρώην Φλωρίνης Χ.Καβουρίδης αποδεχόταν ότι οι αποφάσεις των Συνόδων του ΙΣΤ'αιώνος(1583,1587,1593 )αφορούν εις το Πασχαλιο,το οποίο άλλαξαν οι Λατίνοι και όχι εις το ημερολόγιο το οποιο άλλαξαν οι Ορθόδοξοι.
Το σχίσμα των Π.Η.,οι διχοστασίες και οι διαιρέσεις,είναι ασυγχώρητο αμάρτημα και πολλήν έχει την κόλαση και τιμωρία!
Για τον αγιότατο Σεραφείμ Ρόουζ ..........αύριο

Ανώνυμος είπε...

Kαταρχήν δεν έγραψα την παρατήρηση περί ημερολογίου για να προσελκύσω Πιστούς στη Συνοδο των Γ.Ο.Χ. , όπου τα τελευταία 2-3 χρόνια συμβαίνουν περίεργα και δεν ξέρω κι εγώ για πόσο χρονικό διάστημα θα κοινωνώ μαζί τους. Αναφερόμουνα αυτόνομα στο θέμα του ημερολογίου. Εσείς, στην αγωνία σας να «αποκηρύξετε» τους Γ.Ο.Χ, αποκτάτε εμμονή και στο θέμα του ημερολογίου. Θα σας απαντήσω όμως και για τους ΓΟΧ, καθώς καποια πράγματα πρέπει να ακουστούν, τόσο προς χάριν της Αληθείας, όσο κι ως χρέος απέναντι στους ανθρώπους που κυρίως τις πρώτες 3 δεκαετίες του Σχισματος υπεφεραν πάρα πολλά και καποιοι μιλούν πολύ ασχημα και περιφρονητικα για εκεινους. Bοηθάει αλλωστε πολύ κι η γνωση του «κλίματος» μέσα στο οποίο έγινε μια ενεργεια κι όχι η απλή αντιπαραθεση Ι. Κανονων . Kι ητανε «κλιμα» αιωνων για το εκ προμελετης Σχισμα των καινοτομων. Οι Ιεροί Κανόνες όμως επίσης αποδεικνύουν την ορθότητα της τότε αποτειχίσεως, χωρίς καν να χρειαζεται το Συγγιλιο του 1583, για το οποίο επίσης θα απαντησω.
Απαξ λοιπόν και θεσμοθετηθηκαν στις Οικουμενικες Συνοδους κι έγιναν κανονες, αυτά δεν μπορούν να αλλαχθούν, με επιτίμιο παραβασεως φρικτα αναθεματα. Η Αγία Ζ΄Οικουμενικη Συνοδος σφραγίζει τη Πιστη κι επικυρωνει τις προηγουμενες Συνοδους. Μην αναφερετε τι γινότανε στο παρελθον, προ Συνοδων, γιατι αυτή την επιχειρηματολογια χρησιμοποιουν κι οι «Επισκοποι» Γορτυνος και Κορινθου, παρομοιαζοντας τις σημερινες καταπατησεις με την μεταστροφη που εγινε στη Καινη Διαθηκη με την καταργηση της περιτομης…
Οι αποφάσεις των Οικουμενικων περι καινοτομιών θα πρεπε να σας αρκουν, εκτος αν είναι ψιλοπραγματα για σας η νηστεια των Αγ. Αποστολων και τα λοιπα προβληματα που προκυπτουν στο Εορτολόγιο. Kαποιες φορές μαλιστα δεν κάνετε ούτε μια μέρα νηστεία. Το 2016 κανατε 2 μερες κι όταν το Πασχα πέσει μετά τη 1Η Μαη δεν κανετε ούτε μια μερα, γιατι έχουμε ακουσει κι άλλες σοφιστειες για το πόσες μερες ήτανε παλιότερα και δεν παιζουν ρολο οι μερες. Οι Ορθοδοξοι, δυσφημιστικα αποκαλουμενοι Παλαιο/τες, δωσανε τη πρεπουσα σημασια, αλλοι αδιαφορουν….
Πολύ θλιβερή είναι έστω η υπονοια που αφηνετε περι αποδοσεως τιτλου ομολογιας στους Μασωνους Ιεραρχες που πρωτοστατησαν στην αλλαγη και το εκ προμελετης αιώνων Σχισμα, όταν εκτός των προαναφερθέντων προβλημάτων που δημιουργησαν, αυτή είχε ως αποτέλεσμα κι απανθρωπους διωγμους. Δεν καταφεραν προς το παρον και παρολο την δυσφημηση του θαύματος του Αγ. Φωτός, να αλλαξουνε και τον Πασχαλιο κανονα, κατι που θα κανουνε συντομα (συνεχώς μιλάνε για κοινο εορτασμό του Πασχα…) κι ο σωφρων ανθρωπος αντιδραει από νωρις, ειδικα όταν γνωρίζει τους στόχους εγκυκλιου 1920. Eιδικά οι πρωτοι αντιδρωντες στο σχισμα του 1924 εδειξαν το δρομο και θα πρεπε τουλαχιστον να υπάρχει σεβασμός για κείνους. Kαι μέσα σ΄αυτό το διωγμό των απλών Πιστών (υπήρξαν ακόμα και νεκροί) τους κατηγορούν μετά κάποιοι απ΄τον καναπε γιατι δεν διατηρησαν κοινωνία με τους διώκτες τους, οι οποίοι διέθεταν μένος αιρετικού….Δεν ήτανε ακόμα αιρετικοί, αλλά φαινότανε από εγκύκλιο του 1920 και την συμπεριφορά τους που πήγαινε το πράγμα…Φτανανε στο σημειο να εισβαλλουνε εν ώρα Θείας Λειτουργίας, να πετάνε και να ποδοπατούν τη Θεία Κοινωνία..Γι΄αυτό έχω πει ότι δικαιολογώ την ακραία θέση περι ακυρότητας Μυστηρίων νέο/των των πρώτων αποτειχισθέντων αλλά όχι των επόμενων (που οι ίδιοι μετά από τόσες δεκαετίες και γεγονότα – που φαίνεται τα πήρανε ανάποδα -σήμερα τα γυρνάνε, κάνοντας κακό και τότε και τώρα...)
Χρόνου επιτρεποντος θα ακολουθησει μηνυμα με την παραθεση όλων των Ιερων Κανονων για την αποτειχιση και το θεμα του Συγγιλιου αλλα και το «κλίμα» εκεινης της εποχης, αλλά και των προγενεστερων ΑΙΩΝΩΝ περι του θεματος…..

Σταύρος

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ευχαριστούμε για την συνεισφορά και τον Σταύρο και κάθε σοβαρό σχολιαστή.
Η αλήθεια είναι ότι και εμείς μέχρι πριν λίγους μήνες είχαμε μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με το Πάτριο ημερολόγιο και τους "Παλαιοημερολογίτες".

Μαθαίνοντας την αλήθεια, κάναμε σχετική ετικέτα στο ιστολόγιο μας.

Ελπίζουμε να παραγκωνιστούν κάποια στιγμή τα πάθη και να ενωθούν όλοι όσοι αντιστρατεύονται την αίρεση του Οικουμενισμού. Αυτοί ήταν η αιτία και του προβλήματος με το ημερολόγιο και με τις σημερινές αποτειχίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει άλυτο πρόβλημα στο Π.Η. με το τυπικό της Εκκλησίας(ενώ στο Ν.Η. το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται).Πρόκειτε για τις εορτές του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Υπαπαντής του Σωτήρος.Είναι κατ'αρχάς γνωστό ότι οι εορτές αυτές δεν μετατίθενται,εξαιτίας του ότι δυεικνύεται δι'αυτών η πραγματικότης της ενανθρωπίσεως του Κυρίου και καταπολεμείται η αίρεσις του δοτηκισμού,δηλαδή της κατα φαντασία και κατά το φαινόμενο ενανθρωπίσεως.Ενώ δηλαδή,άλλες μεγάλες εορτές μετετέθησαν,επειδή δεν προσηρμόζοντο στο τυπικό της Εκκλησίας,όπως η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-η οποία χρονικώς έπρεπε να εορτάζεται την μεγάλη Σαρακοστή-,η εορτή της μνήμης του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου-η οποία συνέπιπτε με την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κ.λπ. -,οι δυο αυτές μεγάλες δεσποτικές εορτές πρέπει να εορτάζωνται αυτήν την ημερομηνία,διότι δεικνύεται,διά μέν του Ευαγγελισμού,η εννεαμηνιαία κύησις κατά τους φυσικούς νόμους,και διά της Υπαπαντής,η τεσσαρακονθήμερος,κατά τον Μωσαϊκό νόμο, από της κυήσεως παρουσία εις τον ναό.Δηλαδή και οι δυο αυτές εορτές αποδεικνύουν την πραγματική ενανθρώπησι του Χριστού.
Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Η. ,η μέν εορτή της Υπαπαντής δύναται να συμπέση με την Καθαρά Δευτέρα,η δέ εορτή του Ευαγγελισμού με την Μεγάλη Εβδομάδα και ακόμη και μετά το Πάσχα,μέχρι την Τετάρτη της Διακαινησίμου.Όταν λοιπόν τύχη η εορτή της Υπαπαντής την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει σύγχυσις εις το τυπικό,διότι τα φαιδρά και χαρμόσυνα με τα πένθιμα συνεορτάζονται,επί πλέον δέ, καταλιμπάνονται τα μεθέορτα,εφ'όσον η εορτή αποδίδεται την ίδια ημέρα,το Μέγ.Απόδειπνο με τον Μέγ.Κανόνα του Αγ.Ανδρέου και καταλύεται η νηστεία και το λεγόμενο τριήμερο,μιά και γίνεται κατάλυσις εις τιμήν της δεσποτικής εορτής.
Μεγαλύτερο όμως ασυγκρίτως είναι το πρόβλημα της εορτής του Ευαγγελισμού,όταν συμπέση την Μεγάλη Εβδομάδα και δή την Μεγάλη Παρασκευή.Τότε τα χαρμόσυνα με τα πένθιμα συνάδονται στον μέγιστο βαθμό και,οπωσδήποτε,επισκιάζει η μία εορτή τη άλλη.Είναι δέ τέτοια η φύσις της ακολουθίας των Αγ. Παθών,ώστε να μη χωράη καμμία πρόσμιξις και συνεορτασμός.Να συλλογισθούμε δέ ότι σύμφωνα με το τυπικό της Μονής Διονυσίου του αγ.Όρους,τα ευαγγέλια που αναγιγνώσκονται γίνονται δέκα τρία,διότι παρεμβάλλεται μετά το έκτο ευαγγέλιο των παθών το ευαγγέλιο της εορτής του όρθρου του Ευαγγελισμού.Να αφήσωμε δέ τις παρελάσεις,καταθέσεις στεφάνων κ.λπ.,τα οποία παρεμβάλλονται λόγω και της εθνικής εορτής,καθόσον όλα αυτά γίνονται την ώρα που διαβάζονται οι Μεγάλες Ώρες και η Αποκαθήλωσις.
Βλέποντας λοιπόν όλες αυτές τις δυσκολίες κιτς δημιουργούνται εις αυτήν την περίπτωση,η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία άλλαξε το τυπικό πολύ ΠΡΙΝ την αλλαγή του ημερολογίου και, όταν η εορτή του Ευαγγελισμού συμπέση την Μέγ.Παρασκευή ή το Μέγ. Σάββατο,την μεταθέτει και την εορτάζει την Κυριακή του Πάσχα.
Βεβαίως τα μοναστήρια,και ειδικά το αγ.Όρος,δεν κάνουν μετάθεσι της εορτής,οπότε έχομε αυτό που κατά κόρον επικαλούνται οι Παλαιοημερολογίτες,δηλαδή λειτουργική σύγχυσι των εορτών,εις τρόπον ώστε, άλλοτε να εορτάζη τον Ευαγγελισμό ο ένας και άλλοτε ο άλλος.Έχομε δέ και κατάλυσι της νηστείας λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού, το οποίο όμως δεν ταιριάζει για την Μέγ. Παρασκευή.
Όλα αυτά τα λειτουργικά προβλήματα,τα οποία υπάρχουν εις το Π.Η. ,αυτομάτως λύονται εις το Νέο,διότι κατ'αυτό,ούτε η εορτή της Υπαπαντής συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα,ούτε πολύ περισσότερο η εορτή του Ευαγγελισμού συμπίπτει κατά την Μεγάλη Εβδομάδα.Είναι δέ ευνόητο γιατί δεν αναφέρονται οι Παλαιοημερολογίτες εις αυτά τα λειτουργικά προβλήματα,τα οποία δημιουργούνται εις το Π.Η. ,αλλά απεναντίας σε όσα δημιουργεί το Νέο,όπως την ελάττωσι της νηστείας των Αγ. Αποστόλων κ.λπ. Αυτό αποδεικνύει την εμπαθή και μονόπλευρη θεώρησι των πραγμάτων και την προσκόλλησι σε πράγματα δευτερεύοντα τα οποία τα ανηγάγαμε σε θέματα πίστεως και ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

Σχίσμα κάνει αυτός που διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία για θέματα ημερολογιακά,εορτολογικά,νηστείας κ.λπ.
Το θέμα το έχει λύσει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ανώνυμος είπε...

"Να αφήσωμε δέ τις παρελάσεις,καταθέσεις στεφάνων κ.λπ.,τα οποία παρεμβάλλονται λόγω και της εθνικής εορτής,καθόσον όλα αυτά γίνονται την ώρα που διαβάζονται οι Μεγάλες Ώρες και η Αποκαθήλωσις."

Δεν ήξερα ότι η Πολιτεία ακολουθεί το Πάτριο ημερολόγιο!

Αλλά για την ανάγκη της συζήτησης, ας υποθέσουμε ότι η Πολιτεία υιοθετεί μελλοντικά το Πάτριο.
Δεν μπορεί -στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις- ο υπουργός άμυνας ή ο Υπουργός Παιδείας να μεταθέσουν την ημέρα εορτασμού της επετείου 25ης Μαρτίου πχ μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία;

Που το σκέφθηκες ήθελα να ξέρω ...
Αντί να διορθώσουμε την μικρή ατέλεια που είχε το Πάτριο (αν ισχύουν όσα γράφεις), μέσα από μια Οικουμενική Σύνοδο και μόνο, φέραμε το νέο που συμπυκνώνει κατά 13 μέρες την νηστεία των Αποστόλων ή και την καταργεί τελείως.

Για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους Παπικούς (την νέα επιδίωξη των Οικουμενιστών), δεν μας βρήκες κανένα αντίστοιχο επιχείρημα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μεταξάκης και ο Παπαδόπουλος θα ηδύναντο να είναι και ομολογητές,ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΕΤΟΙΟ ΦΡΟΝΗΜΑ και μαζί με την αλλαγή του ημερολογίου άλλαζαν και το εορτολόγιο,όχι στις κινητές αλλά στις ακίνητες εορτές.Εννοώ δέ το εξής:Τις δέκα τρεΐς(13) ημέρες του σφάλματος του Ιουλιανού ημερολογίου τις πρόσθετον και στο εορτολόγιο των ακινήτων μόνο εορτών.Δηλαδή θα εορτάζαμε π.χ. τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου(25ΔΕΚ+13) τα Θεοφάνεια στις 19 Ιανουαρίου(6ΙΑΝ+13) την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου(2ΦΕΒ+13) την Κοίμησι της Θεοτόκου στις 28 Αυγούστου(15ΑΥΓ+13) κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο θα επετύγχανον και την πλήρη εορτολογική απομάκρυνση από τους ,ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΑΙΩΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ.
Αυτό δεν θα προσέκρουε σε κάποιο ιερό Κανόνα,διότι οι ιεροί Κανόνες ομιλούν για τις κινητές εορτές,τις οποίες άλλαξαν οι Λατίνοι και έτσι εορτολογικά απομακρυνθήκαμε από αυτούς ως πρός τις κινητές εορτές,επί πλέον ο σκοπός της αλλαγής των ακινήτων εορτών θα ήταν άγιος και ομολογιακός,εφ' όσον θα αποσκοπούσε στην εορτολογική απομσκρυνση από τους αιρετικούς και,μάλιστα,τους πλέον επικίνδυνους όλων των αιώνων,και βεβαίως όλες οι εορτές κινητές και ακίνητες θα συνέπιπταν με το Ιουλιανό ημερολόγιο και θα υπήρχε στην Ορθοδοξία εορτολογική ταύτισι και με τις τοπικές Εκκλησίες οι οποίες εκράτησαν το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Δηλαδή με λίγα λόγια,αν - τις δέκα τρείς (13) ημέρες - τις προσθέταμε και στις ακίνητες εορτές του εορτολογίου,θα είχαμε συγχρόνως πλήρη εορτολογική απομάκρυνσι από τους αιρετικούς και συγχρόνως πλήρη εορτολογική ενότητα μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών,παλαιού και νέου ημερολογίου και,επί πλέον,ταύτησι και με την πολιτεία,η οποία ακολουθούσε το νέο ημερολόγιο,επίεζε δέ και την Εκκλησία να το ακολουθήση,σύμφωνα δέ με τον Μέγα Φώτιο η συνήθεια είναι τα εκκλησιαστικά να ΣΥΜΜΕΤΑΒΑΛΛΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ(εκτός βεβαίως των θεμάτων της πίστεως).
Επειδή όμως ο σκοπός των δύο προτεργατών της αλλαγής του ημερολογίου,όχι μόνο δεν ήταν ομολογιακός,αλλά απεναντίας ενδοτικός και προδοτικός,δι'αυτό αυτοί επεδίωξαν εκ του αντιθέτου την εορτολογική διάσπασι των Ορθοδόξων και ως εκ τούτου προέκυψαν τα προβλήματα που επεσώρευσε αυτή η αλλαγή.

Το να εορτάση κανείς το Πάσχα με το Πασχάλιο των Ορθοδόξων ή με το Πασχάλιο των Λατίνων,αυτό δεν είναι έγκλημα( λέει ο Άγιος Νικόδημος ).Οι σημερινοί Παλαιοημερολογίτες,ανεξαρτήτως παρατάξεως,το να εορτάσουν το Πάσχα με το Πασχάλιο των Λατίνων όχι μόνο το θεωρούν έγκλημα,αλλά και θέμα πίστεως,και αιτία αποτειχίσεως,και υπόθεσι αιωνίου καταδίκης.
Ουδείς των Αγίων ανέφερε ή εδίδαξε κάτι ή έδωσε εκκλησιολογική χροία και αξία στο ημερολόγιο,πέραν της τοποθετήσεως εντός του του εκκλησιαστικού εορτολογίου.

Ανώνυμος είπε...

Και πρόσφερε λύσεις δηλαδή το Ν.Η. στις εορτές του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Υπαπαντής του Σωτήρος, διορθώνοντας τους Αγίους Πατέρες….το ότι έκανε αξιωματικό υπό διαρκή μετάθεση τον Αγ. Γεώργιο (8 στις 10 φορές, καθώς η ακολουθία του είναι Αναστάσιμη) δεν σας πειράζει…Οι Άγιοι Πατέρες γνώριζαν αυτά τα διαχειρίσιμα μικροπροβληματα (που συμβαίνει λίγες φορές και στο Π.Η. για τον Αγ. Γεώργιο).
Δεν καταλαβαίνετε πόσο θρασύ και ασεβές είναι να λέτε ότι οι 2 Μασώνοι με την ΜΟΝΟΜΕΡΗ ενεργεια τους διόρθωσαν τους Πατέρες ;;
Κι ότι θα πρεπε να προχωρησουν περαιτέρω και στις ακινητες εορτές, λες κι οι Πατερες δεν ειχαν συγκεκριμενους λογους που τις ορισαν σε συγκεκριμενες ημερομηνιες, λες και δεν υπάρχουν Ιεροι Κανονες που ορίζουν φρικτά αναθέματα για τις καινοτομίες ;;
Δείτε παρακάτω, στο τελευταίο σχόλιο, τι ορίζει κι ο Μέγας Βασίλειος για την παράδοση και με ποιους κατατάσσει τους καινοτόμους και νεωτεριστές ….
Πιστεύσωμεν ὡς οἱ πατέρες ἡμῶν παραδέδωκαν. Οὐκ ἐσμὲν τῶν πατέρων σοφώτεροι· οὐκ ἐσμὲν τῶν διδασκάλων ἀκριβέστεροι.
Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ 1924
1) Α΄Κανων Μεγάλου Βασιλείου
Αἱρέσεις μέν, τοὺς παντελῶς ἀπεῤῥηγμένους καὶ κατ' αὐτὴν τὴν πίστιν ἀπηλλοτριωμένους, ΣΧΙΣΜΑΤΑ δέ, τοὺς δι' αἰτίας τινὰς ἐκκλησιαστικὰς καὶ ζητήματα ἰάσιμα πρὸς ἀλλήλους διενεχθέντας…
2) Κανὼν ΛΓ´ Λαοδικείας
Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικοῖς, ἢ σχισματικοῖς συνεύχεσθαι.
3) Ζ΄οικουμενική Σύνοδος
... Ει τις πάσαν παράδοσιν Εκκλησιαστικήν έγγραφόν τε ή άγραφον αθετεί ΑΝΑΘΕΜΑ ΕΣΤΩ..."
Αναλυτικότερα, όλο το σχετικό κείμενο :
"Νήφοντες εν πάσιν απόστολικώς, το ισόρροπον κρίνομεν, ίνα πάσαν καινοφωνίαν, ύφεσίν τε και πλεονασμόν, ως ζιζάνια τω καθαρώ σίτω επισπαρέντα, αναβολής πάσης εκτός, εκτίλλωμεν ως της αληθείας αντίθετα και της Εκκλησίας αντίμαχα. Τα γαρ εν αυτή παραδοθέντα ουκ εισί ναι και ου, αλλά ναι εισίν εν αλήθεια και μένουσιν αρραγή και ακράδαντα εις του αιώνος χρόνον..." (Πρακτικά Ζ' Οικ. Συνόδου, Mansi, Τόμος 12, σελ. 1002)... Πατέρες κηρύττουσι τέκνα υπακοής εσμέν και εγκαυχώμεθα εν προσώπω μητρός τη παραδόσει της Καθολικής Εκκλησίας" (δηλ. τής 'Ορθοδόξου)...
"Ημείς τους θεσμούς των Πατέρων φυλάττομεν. Ημείς τους προστιθέντας τι ή αφαιρούντας εκ της Καθολικής Εκκλησίας αναθεματίζομεν... Ημείς κατά πάντα των αυτών θεοφόρων Πατέρων ημών τα δόγματα και πράγματα κρατούντες κηρύσσομεν εν ενί στόματι και μια καρδία. μηδέν προστιθέντες, μηδέν αφαιρούντες, των εξ αυτών παραδοθέντων ημίν. Αλλά τούτοις βεβαιούμεθα, τούτοις στηριζόμεθα... Ει τις πάσαν παράδοσιν Εκκλησιαστικήν έγγραφόν τε ή άγραφον αθετεί ΑΝΑΘΕΜΑ ΕΣΤΩ..." (Mansi. Τόμος 23ος, σελ. 128 έπ.
4) Παρακάτω, στο σχόλιο για την σημασία διατήρησης της παράδοσης, βλέπουμε τον Μέγα Βασίλειο να κατατάσσει τους καινοτόμους και νεωτεριστές με εκείνους που βαπτίσθηκαν χωρίς να μυρωθούν….
5) Κατόπιν των αναθεμάτων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου και την σημασία της Παράδοσης, σύμφωνα με κανόνες Μεγ. Βασιλείου, κρίνεται επιπλέον επιτρεπτή η αποτείχιση των μεμονωμένων Ιερέων παραμενόντων στο Πατριο από του καινοτόμου Επισκοπου τους, στο διάστημα 1924-1935, σύμφωνα με τον 31ο Αποστολικό κανόνα, για λόγους ευσεβείας. Πριν δηλαδή την αποτείχιση των 3 Επισκοπων και την εγκύκλιο του 1935
Κανὼν ΛΑ´
Εἴ τις πρεσβύτερος, καταφρονήσας τοῦ ἰδίου ἐπισκόπου, χωρὶς συναγάγῃ, καὶ θυσιαστήριον ἕτερον πήξῃ, μηδὲν κατεγνωκώς τοῦ ἐπισκόπου ἐν εὐσεβείᾳ καὶ δικαιοσύνῃ, καθαιρείσθω, ὡς φίλαρχος· τύραννος γάρ ἐστιν. Ὡσαύτως δὲ καὶ οἱ λοιποὶ κληρικοί, καὶ ὅσοι ἂν αὐτῷ προσθῶνται· οἱ δὲ λαϊκοὶ ἀφοριζέσθωσαν. Ταῦτα δὲ μετὰ μίαν, καὶ δευτέραν καὶ τρίτην παράκλησιν τοῦ ἐπισκόπου γινέσθω.

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΣ 1935
Τούτου ένεκα, οι διοικούντες νυν την Εκκλησίαν της Ελλάδος, διασπάσαντες την ενότητα της Ορθοδοξίας δια της ημερολογιακής καινοτομίας, και διαιρέσαντες τον Ορθόδοξον Ελληνικόν λαόν εις δύο αντιθέτους ημερολογιακάς μερίδας, ού μόνον, ηθέτησαν την Εκκλησιαστικήν Παράδοσιν, καθιερωθείσα υπό των 7 Οικουμενικών Συνόδων και κυρωθείσαν υπό της αιωνοβίου πράξεως της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, αλλά έθιξαν και το Δόγμα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Διο και οι διοικούντες νυν την Ελληνικήν Εκκλησίαν δια της μονομερούς και αντικανονικής και αψυχολογήτου εισαγωγής του Γρηγοριανού ημερολογίου, απέσχισαν εαυτούς του καθόλου κορμού της Ορθοδοξίας, και εκήρυξαν εαυτούς κατ’ ουσίαν Σχισματικούς απέναντι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των ισταμένων επί του εδαφους των 7 Οικουμενικών Συνόδων και των Ορθοδόξων θεσμών και παραδόσεων και επί των Εκκλησιών Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Σερβίας, Πολωνίας, του Αγίου Ορους, του Θεοβαδίστου Ορους Σινά κλπ.
Οτι δε το πράγμα ούτως έχει, τούτο επιβεβαιοί και η εξ αρίστων Νομομαθών και Θεολόγων Καθηγητών του Εθνικού Πανεπιστημίου διορισθείσα προς μελέτην του ημερολογιακού ζητήματος Επιτροπή, ης Μελος ετύγχανε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ως Καθηγητής τότε της Εκκλησιαστικῆς Ιστορίας εν τω Εθνικώ Πανεπιστημίω.
Ιδού τι εγνωμοδότησε περί του νέου ημερολογίου η Επιτροπή αύτη: ʺΑπασαι αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι, αν και αυτοκέφαλοι εις την εσωτερικήν διοίκησιν αυτών, ουχ ήττον επειδή εισίν ηνωμέναι προς αλλήλας δια των Δογμάτων και των Συνοδικών όρων και κανόνων, δεν δύναται μία επί μέρους Ορθόδοξος Εκκλησία να χωρισθή, και να αποδεχθή νέον Εκκλησιαστικόν ημερολόγιον, χωρίς να λογισθή Σχισματική απέναντι των άλλωνʺ.
Όθεν, αφού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δια της ιδίας αυτού υπογραφής, κηρύττει εαυτόν Σχισματικόν, τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων, ίνα αποδείξωμεν, ότι ούτος και οι ομόφρονες αυτώ Αρχιερεῖς, κατέστησαν Σχισματικοί, ως διασπάσαντες την ενότητα της Ορθοδοξίας δια της ημερολογιακής καινοτομίας, και διαιρέσαντες την Εκκλησιαστικήν και Εθνικήν ψυχήν του Ορθοδόξου Ελληνικοῦ Λαού;
Αυτός ο ίδιος Μακαριώτατος, σχολιάζων εις μίαν πραγματείαν του περί του ημερολογίου, μίαν σχετικήν επιστολήν του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου του Βʹ, λέγει τα εξής: Η επιστολή αύτη του Πατριάρχου, χαρακτηρίζει ως άριστα την θέσιν, ην ευθύς κατέλαβεν η Ορθοδοξος Εκκλησία, απέναντι της Γρηγοριανής τροποποιήσεως του ημερολογίου, ήτις θεωρείται υπʹ Αυτής ως μία των πολλών καινοτομιών της πρεσβυτέρας Ρώμης, παγκόσμιον σκάνδαλον και αυθαίρετος καταπάτησις των Συνοδικών Κανόνων και Θεσμών.

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

«Στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε εἴτε διὰ λόγου (προφορικῶς) εἴτε δὶ’ ἐπιστολῆς (γραπτῶς) ἠμῶν» (Β΄ Θεσσαλ. β΄ 15).

Α) Μέγας Βασίλειος
«ίση εστίν η ζημία, η άμοιρόν τινα του βαπτίσματος απελθείν, η εν τι των εκ της παραδόσεως ελλείπον δέξασθαι»,
Β) Κανὼν ϰα’ Μεγάλου Βασιλείου:
Τῶν ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ πεφυλαγμένων δογμάτων καὶ κηρυγμάτων, τὰ μὲν ἐκ τῆς εγγράφου διδασκαλίας ἔχομεν, τὰ δὲ ἐκ τῆς τῶν ἀποστόλων παραδόσεως διαδοθέντα ἡμῖν ἐν μυστηρίῳ παρεδεξάμεθα. ῞Απερ ἀμφότερα τὴν ΑΥΤΗΝ ΙΣΧΥΝ ἔχει πρὸς τὴν εὐσέβειαν καὶ τούτοις οὐδεὶς ἀντερεῖ, ὅστις γε κἂν κατὰ μικρὸν γοῦν θεσμῶν ἐκκλησιαστικῶν πεπείραται. Εἰ γὰρ ἐπιχειρήσαιμεν τὰ ἄγραφα τῶν ἐθῶν, ὡς μὴ μεγάλην ἔχοντα τὴν δύναμιν, παραιτεῖσθαι, λάθοιμεν ἂν εἰς αὐτὰ τὰ καίρια ζημιοῦντες τὸ Εὐαγγέλιον, μᾶλλον δὲ εἰς ὄνομα ψιλὸν περιϊστῶντες τὸ κήρυγμα……
Γ) Κανὼν ΝΣΤ' Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου (ορίζει ενότητα στις νηστείες σ΄όλη την οικουμενη)
Ὠσαύτως μεμαθήκαμέν ἔν τε τῇ Ἀρμενίων χώρᾳ, καὶ ἐν ἑτέροις τόποις, ἐν τοῖς σάββασι, καὶ ἐν ταῖς Κυριακαῖς τῆς ἁγίας Τεσσαρακοστῆς, ᾠὰ καὶ τυρὸν ἐσθίειν τινάς. Ἔδοξε τοίνυν καὶ τοῦτο, ὥστε τὴν κατὰ πᾶσαν τὴν οἰκουμένην τοῦ Θεοῦ ἐκκλησίαν, μιᾷ κατακολουθοῦσαν τάξει, τὴν νηστείαν ἐπιτελεῖν, καὶ ἀπέχεσθαι, ὥσπερ θυτοῦ παντοίου, οὕτω δὴ ᾠοῦ, καὶ τυροῦ, ἃ καρπός εἰσι, καὶ γεννήματα, ὧν ἀπεχόμεθα. Εἰ δὲ μὴ τοῦτο παραφυλλάττοιεν, εἰ μὲν κληρικοὶ εἶεν, καθαιρείσθωσαν· εἰ δὲ λαϊκοί, ἀφοριζέσθωσαν.

θα ακολουθησει μηνυμα για το θεμα του Συγγιλιου αλλα και το «κλίμα» εκεινης της εποχης, αλλά και των προγενεστερων ΑΙΩΝΩΝ περι του θεματος…..

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο π.Πέτρος Χίρς(στον κ.Α.Τσακίρογλου):***
Όπως θυμάται ο π.Alexey Young,o πιο στενός μαθητής του π. Σεραφείμ,ο τελευταίος λυπόταν για τα άρθρα του "υπέρ των ζηλωτών",τα οποία είχε γράψει στα νεανικά χρόνια του.Του έλεγε:"εμείς βοηθήσαμε να δημιουργηθεί ένα ΤΕΡΑΣ και,γιαυτό, εγώ ΜΕΤΑΝΟΩ!"***

Ανώνυμος είπε...

Στον 56ον Κανόνα της ΣΤ' Οικ. Συνόδου,η τάξις την οποία εντέλλεται να υπάρχη εις την νηστεία,είναι στο είδος των φαγητών και όχι στον ΧΡΟΝΟ της νηστείας.Μάλιστα εντέλλεται ο Κανόνας να νηστεύουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και όχι άλλοι την Τεσσαρακοστή να καταλύουν(Σαββατοκύριακο)αυγά και τυρί και άλλοι όχι(για τους κληρικούς που τρώγουν αυγά και τυρί τα Σαββατοκύριακα της Τεσσαρακοστής, λέει καθαιρείσθωσαν κ.λπ. ).

Δεν είναι Παράδοση το ημερολόγιο και δεν υπάρχουν Πάτρια ημερολόγια.
Οι Επίσκοποι που αποτειχίστηκαν το 1937 έκαναν σχίσμα.Οι παρατάξεις των γνησίων Χριστιανών έχουν κάνει καινοτομίες και δημιούργησαν ένα ΧΑΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Θα παραθέσω λοιπόν κάποια από τα Ιστορικά στοιχεία, καθώς και για το Συγγίλιο 1583 και θα μιλήσω εκτενέστερα για αυτά σε άλλο, σχετικότερο άρθρο, όταν θα υπάρξει και περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσω αυτό το μεγάλο θέμα. Για την πληρέστερη τοποθέτησή μου όμως θα απαντήσω και στις θεσεις που έχει διατυπώσει ο Πάτερ Ευθύμιος εδώ
https://apotixisi.blogspot.gr/2013/10/o.html
κι ο οποίος δυστυχώς επίσης απομονώνει κείμενα του Ιερού Πηδαλίου και δεν παραθέτει ολόκληρο το κείμενο, αλλοιώνοντας τα νοήματά του.
Οι αληθινοί αναζητητές ας διαβάσουνε απάντηση που είδα εδώ:
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2016/11/blog-post_14.html
η οποία έχει όλα τα σχετικά κείμενα (δεν συμφωνώ όμως με την προσφώνηση π.Ε.Τ. του Πατρός Ευθυμίου), ενώ θα κάνω κι εγώ επιπλέον παρατηρήσεις επί της λανθασμένης στάσης του Πατρός Ευθυμίου κι επιφυλλάσομαι αναλυτικότερα στο μέλλον
Ως προς τον παρόν «διάλογο» θα πω ότι καλό θα ήτανε, προς αμοιβαία ωφέλεια, να γινεται καλοπροαίρετος, ουσιαστικος διαλογος αναζητητών, με εκατέρωθεν ανταλλαγή επιχειρηματων κι όχι συνθηματων και …..διαρροων προς επικυρωση, δίκην αυθεντίας, των συνθηματων που παρεκκλίνουν του θεματος. Για λοιπά θέματα ΓΟΧ υπάρχουνε απαντησεις σε αρθρα με την σχετικη ταμπελα.
Θα ήτανε φρονιμοτερο για καποιους να κοιταξουν πρωτιστως τι κανουν εκεινοι. Ακόμα κι αν οι άλλοι ήταν οτιδήποτε αυτό δεν σημαίνει ότι εκεινοι είναι ΟΚ. Και πέραν του ημερολογίου , όσοι δεν αποτειχίστηκαν ακόμα απ την κρατούσα, να αφιερώσουν καλύτερα τον χρόνο τους στο να εξετασουν πόσο μολύνθηκαν από την αιρεση του Οικουμενισμού, καθώς μετά την εγκύκλιο 1920 είχαμε την συμμετοχή στο Π.Σ.Ε. το 1948 (αναγνωριζοντας από τοτε λοιπες Εκκλησιες), τα γνωστα του Αθηναγορα απ το 1955 κι αυτά που ακολουθησαν….και σήμερα πια έχουν αποδεχτεί κι επισημα ΟΛΟΙ οι «Επίσκοποι» τους την αιρεση, μ΄ότι αυτό συνεπάγεται….

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

1) Καταρχήν να δούμε τι έλεγε ο Πατριάρχης Ιερεμίας, ο οποίος συμμετείχε στην Πανορθόδοξη του 1583 (σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του Χριστόδουλου, πρώην Αρχιεπίσκοπου της κρατούσας ):
Εν κατακλείδι ο Πατριάρχης Ιερεμίας απεκάλει την επελθούσαν διά του Γρηγοριανού Ημερολογίου διόρθωσιν των δέκα ημερών «παγκόσμιον σκάνδαλον», επαγόμενος εν συνεχεία ότι «ουδέ μετατρέπειν δει τον των Αγίων Πατέρων κανόνα και καινοτομείν και εις αιτίαν στάσεως τας Χριστού Εκκλησίας κινείν, είττερ αληθεία, και θείω Πνεύματι περί αναγκαίων κυρίως εσκόπουν, πολλά άλλα εισί τα ψυχωφελή και ουχί τα παίγνια των ωρολογίων τούτων ουδέν όντων»(
2) Στην Ιστορία του Μελετίου Πηγά, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Γ΄τομος, Βιεννη 1784, σελ 402, διαβαζουμε τα εξης :
“Πατριαρχεύοντος τοτε του Ιερεμιου……ήτις κατρακρινασα το καινοτομηθεν υπο Γρηγορίου του Ρωμης Καλενδαριον, δεν το εδεχθη…..»
Βλεπουμε δηλαδη ότι στην συνειδηση του Εκκλησιαστικου σώματος, από τα πιο επίσημα «χείλη» του (όταν μιλαει ένας Μητροπολίτης…), η Σύνοδος του 1583 αφορούσε ολόκληρο το ΚΑΛΕΝΔΑΡΙΟΝ
3) Ο ευσεβέστατος αγωνιστής της Ορθοδοξίας Μοναχός Κοσμάς Φλαμιάτος (1786-1852) στο έργο του "Φωνή ορθόδοξος και σπουδαία" (Αθήνα 1849) γραφει :
"Δια δε την κατάργησιν πάλιν των καθ΄ ημάς εορτασίμων και πανηγυρικών ημερών, εκτός της Κυριακής, επενόησε και ενεργεί πολλά άλλα σκάνδαλα. Πρώτον μεν ενεργεί πολυτρόπως ίνα εισάξη δια νόμου εις τα ορθόδοξα Κράτη, το νέον λεγόμενον έτος της Δύσεως, καθ΄ ο αυτοί προτρέχουσι 12 ημέρας, ώστε όταν ημείς έχομεν πρώτην του μηνός, αυτοί μετρώσι 13. Δι΄ αυτής της καινοτομίας ελπίζει ίνα συγχύση και ανατρέψη τας εορτασίμους ημέρας και εισάξη και άλλους νεωτερισμούς"
Eπίσης, στην σελίδα 100, γράφει ότι με την αλλαγή του ημερολογίου επιδιώκετο ο εκφραγκισμός των Ορθοδόξων
4) Προφανώς μετά την παρερμηνεία του Πατρός Ευθυμίου για τις σημειώσεις του Αγίου Νικοδήμου ( 1749 - 1809), συγκαλείται και τρίτη Πανορθόδοξη το 1848, δείγματος της μεγάλης σημασίας του θέματος, μετά τις 2 προηγούμενες
5) Στο Βιβλιο Ανθίμου, Μητροπολιτου Βιζυης, το 1922 ομολογειται ευθεως και παλι
«ότι δια του ζητηματος του ημερολογιου…..το πρωτον σπουδαιον βημα προς επιτευξης της μελετωμενης κι υπο των πραγματων επιτακτικως επιβαλλομενης Κοινωνιας των Εκκλησιων»
6) Μετα από όλα αυτά ( κι αλλα που θα αναφερω μελλοντικα) κι ενώ όπως κατεθεσαν αρκετοι Ιεραρχες στη Συνοδο της 24/12/1923 αρκετοί Πιστοί τους παρακαλουσαν με δακρυα να μην προβουν στην αλλαγη κι ενώ οι ίδιοι οι «μεταρρυθμιστές» παραδέχονταν σε παλιοτερες μελετες τους ότι θα γινόντουσαν Σχισματικοι, μετα λοιπόν από αυτά ο Πιστός λαός βροντοφώναξε «ΜΑΣ ΦΡΑΓΚΕΨΑΝ»

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατερ Ευθύμιος λοιπόν εκτος το ότι παρερμηνευει το Ιερο Πηδάλιο, "πέφτοντας" και στην εντελώς κακοδοξη θεση ότι ὅτι «ἡ ἀλλαγή ἀκόμη καί τοῦ Πασχαλίου δέν εἶναι ἁμάρτημα», κανει επιπλέον και τα παρακάτω λάθη :
- Εξεταζει το ζητημα ως να προεκυψε ξαφνικα και καποιοι μεινανε «κολλημενοι» σε 13 μερες κι ενώ εκτός της Ιστορίας αιώνων προέκυψε κι η σύνδεση της καινοτομίας, όχι απλά με τον Παπισμό, αλλα με τη παναιρεση του Οικουμενισμου
- Τον χωρισμό ἀπό τήν Σύνοδο καί τίς ἄλλες τοπικές Ἐκκλησίες, και την « διαρρηχθεῖσα τῆς κοινωνίας συντροφία», την έκαναν με το εκ προμελετης, εν γνώσει τους Σχίσμα, οι καινοτόμοι . Όχι μόνο με τους εν Ελλάδι Πιστούς, αλλά διέσπασαν την ενότητα της Ορθοδοξίας και την απαραίτητη ομοφωνία με τα λοιπά Πατριαρχεία, τα οποία αρνήθηκαν να συμμετασχουν σε σχετικη Συνοδο
- Υιοθετεί την νεοπατερική άποψη ότι Σύνοδος κι Εκκλησία είναι οι «πολλοι»
- Παραβλέπει ακόμα το γεγονός ότι το «νά ἀντιστέκωνται φιλονείκως,νά κάμνῃ διχοστασίας καί διαιρέσεις» έγινε από τους καινοτόμους, με τους απανθρωπους διωγμους που εξαπελυσαν. Εξ’ ου κι ο 31 πρωτος Αποστολικος είχε εφαρμογή κα για λόγους δικαιοσύνης
- παραβλέπει την "Ομολογία" Σχίσματος των ίδιων των καινοτόμων

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Η αλλαγή του Πασχαλίου είναι εκείνη που εστιάζει ο άγιος Μελέτιος Πηγάς ΩΣ ΑΙΤΙΑ της απορρίψεως του Γρηγοριανού ημερολογίου.Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το ημερολόγιο από το εορτολόγιο.Ημερολόγιο είναι η αστρονομική κατανομή του χρόνου,ενώ εορτολόγιο η επιτέλεσις από την Εκκλησία των εορτών με τον σκοπό της διαπαιδαγωγήσεως,δοξολογίας και προσεγγίσεως εις αυτά τα οποία καθ'εκάστην επιτελεί και εορτάζει.Οι γνήσιοι Χρτιστιανοί ταυτίζουν το ημερολόγιο με το εορτολόγιο(αυτό είναι λάθος).
Δεν υπάρχη μέσα στην διδασκαλία των Αγίων της Εκκλησίας,στην Αγ.Γραφή και στους Ιερούς Κανόνες η δυνατότης της αποτειχίσεως,με μόνη την αλλαγή του ημερολογίου(χωρίς δηλαδή να αλλάξη το εορτολόγιο και το Πασχάλιο)ΟΥΤΕ η δυνστότης
χειροτονίας Επισκόπου,δημιουργίας Συνόδου και αποκαταστάσεως της πίστεως,κατα τον τρόπο που ενήργησαν οι Παλαιοημερολογίτες.
Για να είναι κάτι Παράδοσις της Εκκλησίας,πρέπει να στηρίζεται στην Α.Γραφή,στους Ιερούς Κανόνες και στην διδασκαλία των Αγίων.Αυτά τα τρία δέ,πεισμόνως θα λέγαμε,σταματούν μέχρι την αποτείχιση και δεν επιτρέπουν την περαιτέρω πορεία ουδέ βήμα ποδός.

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα κείμενό του,ο άγιος Μελετίος Πηγάς,αναφέρεται σε επιστολή του αποκλειστικά και μόνο στο ότι η αλλαγή του Πασχαλίου από τους Λατίνους ήταν η αιτία της απορίψεως του ημερολογίου και της συγκροτήσεως των Συνόδων του ΙΣΤ' αιώνος.Το κείμενο αυτό του αγίου Μελετίου είναι το εξής:
"Οι ουν ανατολικοί Πατέρες Σύνοδον εν Κωνσταντινουπόλει συγκροτήσαντες(εν έτει 1583),ότε πρώτον εξεφωνήθη η του Πάσχα παρά της Ρωμαϊκής Εκκλησίας εξερευνηθείσα λεγομένη διόρθωσις,τον ενόντα γε τρόπον,την των Πατέρων Παράδοσιν διωρίσατο κρατείν.Επεδήμει δέ εν Κωνσταντινουπόλει ο αοίδιμος πρώην Αλεξανδρείας Σίλβεστρος ημάς του Θρόνου κατάλογών κυβερνήτας.Εκείθεν δέ εις ημάς αναζεύξας ηξίωσε και παρ' ημών περί τούτου τι γραφήναι.Υπήρχομεν δέ ημείς και πρίν εις Ρώμην επιστείλαντες,δεικνύντες μεν υγιώς έχειν τελούμενον το Πάσχα κατά το των Πατέρων Κανόνιον,παρακαλούντες δέ μη αύξειν τας των Εκκλησιών διαφωνίας.Επειδή δέ αντεπέστειλαν μεν εκείθεν,ως ουκ ασυνέτως διασκέψαντο Ρωμαίοι περί του Πάσχα, και οίον απόδειξιν αναντίρρητον,το,ουκ ασυνέτως εσκέψαντο Ρωμαίοι περί του Πάσχα προτείνοντες ορθώς' ο δέ Γέρων, έγραφον,εζήτει παρ'ημών της υποθέσεως ένδειξιν,υπακούσαμεν εικότως και Τόμον εγράψαμεν Αλεξανδρινόν επωνυμίαν εις αντιδιαστολήν του εκ Κωνσταντινουπόλεως περί της αυτής υποθέσεως συντεθέντος τόμου Συνοδικού"(Μελετίου Πηγά,Επιστολαί,ΚΓ' περιοδ."Εκκλησιαστικός Φάρος",τόμ.ΝΓ' 1971,IV,σελ.611).
Εδώ ο άγιος Μελέτιος εστιάζει το θέμα στο Πασχάλιο και μόνο σ'αυτό,χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ημερολόγιο.Αν το πρόβλημά ήταν η αλλαγή του ημερολογίου θα έπρεπε οπωσδήποτε να το αναφέρη,διότι εδώ περιγράφει και εξιστορεί τις αιτίες και τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην σύνταξι του Αλεξανδρινού τόμου.

Ανώνυμος είπε...

Ένα άλλο αξιόλογο στοιχείο,το οποίο πρέπει να αναφερθή,είναι το ότι,και από τις τρείς Συνόδους του ΙΣΤ' αιώνος,δεν σώζονται και δεν υπάρχουν πρακτικά και συνοδικές αποφάσεις,τα οποία ονομάζονται τόμοι.Εφ' όσον ήταν τόσο σημαντικές οι αποφάσεις αυτές και μάλιστα αποσκοπούσαν στην διαφύλαξι και προστασία των Ορθοδόξων από την παπική προπαγάνδα,θα έπρεπε όσο το δυνατόν να αποσταλούν και να ανακοινωθούν εις τους Ορθοδόξους διά μέσου των τοπικών Εκκλησιών και δή των Επισκόπων.Διότι τι είδους προστασία παρέχεται εις τον λαό, ποία ενημέρωσις περί του κινδύνου και, κυρίως,τι είδους ομολογία είναι αυτή των εν λόγω Συνόδων,όταν οι αποφάσεις των αποκρύπτονται και εξαφανίζονται,την στιγμή που έχουμε πρακτικά και αποφάσεις από πολύ παλαιότερες Συνόδους και μάλιστα αυτά διεσώθησαν μέσα από θυελώδεις κοσμοϊστορικές καταστάσεις,όπως οι σταυροφορίες,οι τουρκικές καταλήψεις κ.λπ.
Αυτά δέ που μας διασώζει ο Διαιρούς Ιεροσολύμων στον τόμο Αγάπης,και ειδικά ο όγδοος Κανόνας της Συνόδου του 1593 ,ομιλούν αποκλειστικά και μόνο για το Πασχάλιο,το οποίο άλλαξαν οι Λατίνοι.

Ανώνυμος είπε...

Διακόσια περίπου χρόνια μετά τις τρείς Συνόδους του ΙΣΤ' αιώνος,συνέταξε ο Άγιος Νικόδημος το Πηδάλιο.Στα προλεγόμενα ο Άγιος ομολογεί τα εξής για το βιβλίο αυτό:"Αυτή η βίβλος είναι η μετά τας Αγίας Γραφάς αγία Γραφή, η μετά την Παλαιάν και Καινήν διαθήκη,Διαθήκη.Τα μετά τα πρώτα και θεόπνευστα λόγια,δεύτερα και θεόπνευστα λόγια. Αύτη εστί τα αιώνια όρια,ά έθεντο οι πατέρες ημών,και νόμοι οι υπάρχοντες εις τον αιώνα,και υπέρ πάντας τους εξωτερικούς και βασιλικούς νόμους των Διγέρων,των Ινστιτούτων,των Κωδήκων,των Νεαρών υπερέχοντες"(Εισαγωγή Πηδαλίου,σελ. ιστ').
Εδώ βλέπομε ότι ο Άγιος-μολονότι προηγουμένως ανέφερε ότι εις το τέλος του βιβλίου προσέθεσε την περί συνοικεσίων διδασκαλία ως αναγκαίαν-δεν αναφέρει τίποτε για την περί ημερολογίων διδασκαλίας και ειδικά για τις Συνόδους του ΙΣΤ' αιώνος,αν και ήτο ΑΡΙΣΤΟΣ γνώστης όλων των κανονικών δατάξεων της Εκκλησίας και, επιπλέον,γνώριζε τα συγγράμματα του Δοσιθέου Ιεροσολύμων,τα οποία συχνά στίς υποσημειώσεις επικαλείται.Άρα λοιπόν και το Πηδάλιο είναι ελλιπές,εφ' όσον δεν αναφέρει σημαντικές αποφάσεις πανορθοδόξων Συνόδων, ή ,τις αποφάσεις αυτές, ο Άγιος τις θεώρησε κατώτερες από την περί Συνοικεσίων διδασκαλία!

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω να πω κατι άλλο. Δυστυχώς, παντα κατι θα βρει να πει οποιος θελει να ακολουθησει τη «γνωμη» του, διακατεχομενος χωρις να το αντιλαμβανεται από πνευμα δικαιολογησεως και τεκμηριωσεως καινοτομιων. Ένας αποτειχιζόμενος εκ του νεου αδελφός έκατσε κι εκανε ολοκληρη διατριβη κι έλεγε ότι δεν είναι αυτό το Γρηγοριανό, αλλά μια παραλλαγή του, οπότε θα πρεπε οι Πατερες να κανουνε και τεταρτη Πανορθοδοξη για να καταδικασουν και το συγκεκριμενο επιστημονικο «επιτευγμα» (ελέγχεται κατά πολύ ακόμη κι η επιστημονικη του ακριβεια, αλλα δεν είναι του παροντος αυτό κι αλλωστε άλλοι γινανε χρονολατρες…ρωτηστε απλα τους παλαιους αγροτες…).
Εχω απαντησει σε όλα, εσεις δεν «διαβαζετε» τι γραφω και δεν απαντατε σ΄όλα αυτά που λεω, παρα μόνο προσθετετε πραγματα σε μικρο μερος των απαντησεων μου και τα οποία δεν έχουνε κυρος ‘η είναι άσχετα με αυτά που γραφω. Κυρίως, δεν απαντατε στους Ιερους Κανονες που παραθετω (έδωσα, βάση των Ιερών Κανονων, τον ορισμο Σχισματικου κι ότι δεν πρεπει να χουμε κοινωνια με Σχισματικους, περαν των λοιπων Ιερών Κανονων που παρεθεσα…),τα υπολοιπα θα ητανε ακομα και περιττα, αλλα δειχνουνε ακομα περισσοτερο το ορθο της αποτειχισεως και ποιοι είναι οι Σχισματικοι. Δεν αναφερόμουνα στα «Αλεξανδρινα», αλλά στην Ιστορία του Μελετίου Πηγά, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Και φανταζομαι τα «Αλεξανδρινα» δεν αναιρουν την Ιστορια που αναφερω ή την δήλωση Πατριάρχη Ιερεμία, όπου αναφέρει για διόρθωση δεκα ημερων….Απλά, σαφώς υπήρχε μεγαλύτερη προτεραιότητα στον κίνδυνο αλλαγής του Πασχαλίου. Ο 56 κανονας αναφερθηκε ως δειγμα του πνευματος των Πατερων για ενοτητα ανα την Οικουμενη, έστω και στο θεμα της συγκεκριμενης νηστειας, όπως άλλωστε το αυτό Πνευμα οδηγησε τους Πατερες στο κοινο Εορτολόγιο ανα την Οικουμενη και στην πρωτη Οικουμενικη Συνοδο.
Διαβαστε πως ο Ιερός Χρυσόστομος και ο Άγιος Νικόδημος σας «απαντανε» κι εσεις με το πνευμα που διακατεχεστε τους επικαλειστε κιολας, απομονωνοντας χωρία τους
https://apotixisi.blogspot.gr/2013/10/o.html
Διαβάστε, «ακούστε»

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Μελετίου, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ σκετο (η βιασυνη αυτα κανει)
Γ΄τομος, Βιεννη 1784
Κι ο Κοσμάς Φλαμιάτος ήτανε νεομάρτυρας και καθότανε κι αυτος κι ασχολειτο με ποταπα πραγματα 12, τότε, ημερων...
Καλή συνέχεια να χετε

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.
Για τους θιασώτες του Νεου ημερ.

Ο Ορθολογισμός πάντα οδηγεί σε αιρέσεις, αυτό στα υπ’ όψιν.
Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα;

1.Από το 325μχ της Α’ Οικουμενικής μέχρι το 1924 η Εκκλησία παγκοσμίως για 1600 χρόνια ήταν στην πλάνη;
2.Εγινε Πανορθόδοξη Σύνοδος για την αλλαγή του ημερολογίου, η πραξικόπημα; Εαν ισχύει το δεύτερο, τότε για ποια αγία εκκλησία μιλάμε;
3.Απο την στιγμή που οι υπόλοιπες τοπικές Εκκλησίες και το άγιον Ορος συνέχισαν να πορεύονται με το πάτριο, τότε ποιος από όλους ορθοτομεί;
4.Η πλειονότητα είναι με το Πάτριο αν το πάρουμε με το ζύγι.
5.Εάν όσοι εξακολουθούν να πορεύονται με το Πάτριο σφάλουν…. τότε η κρατούσα εκκλησία γιατι έχει πνευματική επικοινωνία με όλες τις τοπικές εκκλησίες που ακολουθούν το Πάτριο;
6.Γνωρίζετε τον βίο του Χρυσοστόμου και του Μεταξάκη; ….και εξακολουθείτε να εμπιστεύεστε Μασόνους για την σωτηρία σας; Από πότε ο Χριστός και ο Διάβολος συνεργάζονται για το καλό της Εκκλησίας;;;
7.Είδαμε που κατέληξε η εκκλησία του Νεου που εμπιστευθήκατε και πιστέψατε. Ακόμα δεν καταλάβατε ότι το Νέο επεβλήθη πραξικοπηματικά προκειμένου να τορπιλίσει την ορθοδοξία; Το δέντρο γνωρίζεται από τον καρπόν του, είδαμε λοιπόν τον καρπό αυτού του δέντρου και λέγεται Βλασφημία του Οικουμενισμού.


Περί «αγίου» Σεραφείμ Ρόουζ και των Παλαιοημερολογιτών

Εν πρώτοις ο Σεραφείμ ΔΕΝ είναι άγιος.
Πότε έγινε η αγιοκατάταξή του και δεν το μάθαμε;;;
Ποιος ήταν ο Σεραφείμ και η ΡΟΕΔ γνωρίζετε;
Η ΡΟΕΔ ήταν ένα μόρφωμα το οποίο δημιουργήθηκε για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους του Αντωνίου Κραποβίτσκυ ( βλέπετε του στοίχισε που δεν εξελέγη αρχιεπίσκοπος, και πήρε των οματιών του και δημιούργησε την ΡΟΕΔ)
Ουδέποτε έιχαν ακρίβεια στην πίστι, απόδειξη ότι συλλειτουργούσαν με τα Πατριαρχεία Σερβίας Κων/πολεως και Ιεροσολύμων και μάλιστα χειροτόνησαν και τον Τιμόθεο εις επίσκοπο ο οποιος την επαύριο έγινε Πατριάρχης.
Όταν οι ΓΟΧ ζήτησαν χειροτονίες από τον Μαξίμοβιτς εκείνος αρνήθηκε ( αλλά ο ίδιος χειροτόνησε δυο Νεοπασχαλίτες εις επισκόπους και συλλειτουργούσε μαζί τους - για τέτοια ακρίβεια της πίστεως μιλάμε) κατόπιν πήγαν στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος τους είπε: γυρίστε πίσω στο Νέο, 13 μέρες δεν είναι πρόβλημα…. ( για τέτοιους ζηλωτές μιλάμε)
Οσο για τον Ρόουζ…. Ήταν «βαπτισμένος» σε κάποιους ανίερους Μεθοδιανούς αν θυμάμαι καλά, και Η ΡΟΕΔ τον δέχθηκε δια μυρώματος!!!!!!! ( τα γράφει ο ίδιος στον βίο του)
Τα παραπάνω προφανώς σας έλυσαν κάποιες απορίες, για την «ακρίβεια» της πίστεως της ΡΟΕΔ και σε ποια νάματα ζυμώθηκε ο Ρόουζ τον οποιο η βιομηχανια αγιοποιήσεων τον έχει βάλει στην ατζέντα…

Περαιτέρω
Για τους ΓΟΧ καταδικάζω όλα τα σχίσματα που δημιουργήθηκαν και για τους ιδρυτες τους περιμένει τελειωμένη κόλαση. Αυτό δεν σημαίνει οτι η Εκκλησία ΓΟΧ είναι ανίερη επειδή κάποιοι εκπρόσωποι της, κατάντησαν υπηρέτες του διαβόλου Παντου υπάρχει ο διάβολος.


Περαιτέρω Από το σαιτ Κρυφό σχολειό
ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ!
Ξαναδιαβάστε για τα όσα αποκάλυψε ο κ. Φειδάς

"Ἐπί τοῦ ἡμερολογιακοῦ ζητήματος, τό ὁποῖο ὑπῆρξε ἀπ' ἀρχῆς μεταξύ τῶν πρός συζήτηση θεμάτων τῆς προετοιμαζομένης Μεγάλης Συνόδου, καί τό ὁποῖο (καί) κατά τή γνώμη τοῦ ἰδίου, ἔπρεπε νά συζητηθεῖ διότι ἀποτελεῖ σοβαρό πρόβλημα στό χῶρο τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐφ' ὅσον ἐξαιτίας τῆς γενομένης ἀλλαγῆς του καί ἡ λειτουργική ἑνότητα διεσπάσθη καί σχίσμα δημιουργήθηκε στήν Ἐκκλησία, ἀπεκάλυψε ὅτι πρό τριακονταετίας οἱ προετοιμάζοντες τήν Μεγάλη Σύνοδο ἀπευθύνθηκαν σέ ἀστρονόμους προκειμένου νά πληροφορηθοῦν τίς ἀκριβεῖς συντεταγμένες, ὥστε νά προκριθεῖ ἕνα ἀκριβές ἡμερολόγιο καί νά μελετηθεῖ τό θέμα τοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα. Ἡ ἀπάντηση τῶν εἰδημόνων ἦταν ὅτι τό Ἰουλιανό εἶναι ἀκριβέστερο τοῦ Γρηγοριανοῦ καί ὅτι οἱ συντεταγμένες δέν εἶναι σταθερές".

Καταρρίπτεται έτσι, για άλλη μια φορά, το παραμύθι ότι η ημερολογιακή αλλαγή έγινε τάχα για επιστημονικούς λόγους. Ο μόνος λόγος ήταν η εξυπηρέτηση του Οικουμενισμού, όπως φαίνεται και από την περιβόητη Εγκύκλιο του 1920.

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Απο το ασιτ πατερική παράδοση επισυνάπτω απόσπασμα απο την επιστολή των αγιορειτών Πατέρων που έκοψαν το μνημόσυνο του Βαρθολομαίου

"...ἔτσι καὶ σ᾽ αὐτὴ τὴν Σύνοδο( Κολυμπάρι) ἐπεκράτησαν οἱ καινοτόμοι Οἰκουμενιστὲς ποὺ ἦταν συντριπτικὴ πλειοψηφία καὶ ἀναγνώρισαν αἱρετικὲς ὁμολογίες καὶ συναγωγές, αἱρετικοὺς Διαλόγους, αἱρετικὰ Παγκόσμια Συμβούλια, αἱρετικοὺς γάμους, αἱρετικὲς βαπτίσεις, ἐνῶ, ἂν ἦταν Ὀρθοδοξη Σύνοδος,
θὰ ἔπρεπε νὰ καταδικασει τὸ αἱρετικὸ ἡμερολόγιο ποὺ ἔσχισε τὴν Ἐκκλησία καὶ αὐτὸν ποὺ τὸ ἔκανε..."

Τα συμπεράσματα δικά σας

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Παρακαλούμε να σταματήσουν εδώ τα σχόλια για το Πάτριο ημερολόγιο.
Δεν γίνεται σε κάθε αναφορά να ξεκινάει νέος κύκλος συζητήσεων για το ίδιο θέμα, με επιχειρήματα και διαλόγους που έχουν ξαναγραφεί.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας μόνον στις αναρτήσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα.

Παυλίδης είπε...

Κατ'αρχήν δεν έκανα διάλογο.Γράφω πρώτη φορά σε τούτο το ιστολόγιο.Δεν έχω σχέσει με τον κ.Ε.Μοσχοβίτη και τον π.Σταύρο Βαΐο.Αυτά που γράφω είναι από κείμενα του Πατέρα της Εκκλησίας Ιερομονάχου Ευθυμίου Τρικαμηνά.Δεν κάνω διάλογο με ανθρώπους που συμβουλεύουν τους Πατέρες της Εκκλησίας.Τα σχόλια είναι για το ιστολόγιο( που δεν δημοσιεύει όλα τα κείμενα του Ομολογιτή Ιερομονάχου ).Θα κάνω διάλογο με τον Ιερομόναχο Γρηγόριο Ζ. στο ιστολόγιό του και θα απαντήσω στις ερωτήσεις που έχει κάνει.
Ευχαριστώ το ιστολόγιο για την φιλοξενία και εύχομαι Καλή Χρονιά.

Ανώνυμος είπε...

Πήραμε μια γεύση πως αδιάκοπα δημιουργούνται αλλά και αναγεννώνται τα Σχίσματα κι οι διαιρέσεις

Σταύρος

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.