" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Δεν φτάνουν οι οικουμενιστές ,έχουμε και τους ανισόρροπους ……… Το σχόλιο μας.

Απάντηση στο Σχόλιο του "Αμέθυστου" από την κ.Λωρίτου Ελένη. Ακολουθεί και το δικό μας σχόλιο.


ΣΧΟΛΙΟ: "οι οποίοι απαιτούν την εκκλησιαστική αποκλειστικότητα και τον χαρισματικό αποκλεισμό και δεν αντέχουν την ευρύτητα της χάριτος του Θεού και για άλλους’’.
Αυτό είναι τό σημερινό πρόβλημα. Η ερύτητα τής χάριτος αφορά τίς άκτιστες ενέργειες καί η εκκλησία τού Κυρίου αφορά τήν υπόσταση τού Υιού τού Θεού τού ζώντος, δέν αφορά τίς άκτιστες ενέργειες.

Αμέθυστος


η απάντηση της Λωρίτου Ελένης:Tί λέει ο διαδικτυακός χούλιγκαν ; Μας λέει ότι βρήκε την καρδιά του προβλήματος αυτό που δεν βρήκε κανείς άλλος και αποφασίζει να μας το ανακοινώσει : "η εκκλησία τού Κυρίου αφορά τήν υπόσταση τού Υιού τού Θεού τού ζώντος, δέν αφορά τίς άκτιστες ενέργειες." 
Δηλαδή με δυό λόγια διαγράφεται ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς , η αγιοπνευματική εμπειρία της εκκλησίας , η Πεντηκοστή , η εν Αγίω Πνεύματι Παράδοση της εκκλησίας.   Αν η εκκλησία δεν γνωρίζει τον Χριστό με τις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος ,τότε με τι τον γνωρίζει ,μήπως με την νόηση ; Είναι ένας Βαρλααμιστής ο τύπος ! 
Βρίσκεται σε λάθος χώρο αν νομίζει ότι πολεμά για τά θέματα της ορθοδοξίας πολεμώντας τους αγωνιστάς κληρικούς ,θεολόγους , επισκόπους και μάλιστα τους αξιοτέρους εξ αυτών και τους πλέον ηγετικούς Και με ποια κριτήρια τους κρίνει για να τους βγάλει άχρηστους με βαρείς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς ; Τά κριτήριά του δεν είναι κάν ορθόδοξα ! Είναι σαν να πηγαίνει κανείς ανάποδα την Σταδίου και να νομίζει ότι όλοι οι άλλοι παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ τον παραβιάζει ο ίδιος ! 
 Αφού τίποτα δεν του αρέσει από τον αντιοικουμενιστικό χώρο , που νομίζει ότι ανήκει , ούτε οι οργανωσιακοί ,ούτε οι Καντιωτικοί , ούτε οι αποτειχισμένοι ,ούτε οι παλαιοημερολογίτες ,ούτε οι νεοημερολογίτες , ούτε οι πρόσφατες όσιακές μορφές της εκκλησίας ,όπως ο κατά την προσωπική μου εμπειρία άγιος πατέρας της εκκλησίας π. Αθανάσιος Μυτιληναίος , επι πλέον οι Ιεροί Κανόνες και ΄τα δόγματα της εκκλησίας του δημιουργούν μία αφόρητη ανία ,πλήξη και στατικότητα γιατί να μένει σε αυτόν τον χώρο ; Γιατί δεν αυτομολεί στους οικουμενιστάς παίρνοντας μαζί και τις αποσκευές του τον ΄΄ Κύριο ΄΄ και τον άγιο Παΐσιο που και αυτοί τον πιστεύουν και τον τιμούν ; Σε λάθος χώρο βρίσκεται , πιο πολλά κοινά έχει με τους από εκεί παρά με τους από δώ , πιστεύουν άλλωστε στην αέναη κίνηση συνδέοντας την εξέλιξη της θεολογίας με΄ τον ιστορικό χωροχρόνο προτεσταντικού τύπου.  Η μεταπατερική θεολογία δεν διαφέρει σε τίποτα από την προπατερική θεολογία ! Και οι δύο αμφισβητουν την Παράδοση της εκκλησίας κατά το δοκούν Το ύδωρ το ζών κατ’ευθείαν από την κοιλιά των οικουμενιστών το οποίο θα μπορούσε και ο ίδιος λαμπρώς να εμπλουτίσει με την συνδρομή της πολυτάλαντης προσωπικότητάς του! 

 
Δεν θα ησχολούμην καθόλου με τον άνθρωπο σεβόμενη την τραγικότητά του να βιώνει μία τόσο μεγάλη κρίση ταυτότητος και πίστεως , δεν θα είχα κανένα λόγο να ασχοληθω με έναν άνθρωπο που νοσεί πνευματικά ,που είναι δέσμιος των βιωμάτων του τύπου Γιανναρά , αν αυτή η δραστηριότητά του δεν στρεφόταν στην αποδόμηση της χειμαζομένης από την αίρεση εκκλησίας και της φιλότιμης προσπάθειας κάποιων λίγων θεολόγων και κληρικών να περισώσουν με την βοήθεια του Θεού τά σπαράγματα της εκκλησιολογίας και θεολογίας της.
Δεν φτάνουν οι οικουμενιστές , έχουμε και τους ανισόρροπους να βγάλουμε πέρα ! Καημένε αμέθυστε δεν ξέρουμε πόσοι είστε ένας ,δύο , παραπάνω , λεγεών ; Αν από την εκκλησία αφαιρέσουμε τις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος ,τότε τι θα μείνει ; Θα μείνει μόνο ένας ηθικισμός , πιετισμός , ένα savoir vivre , ένας γλυκούλης Χριστούλης σαν αυτόν που σου μπούκωσαν ! Θα μείνει μόνο αυτό το οποίο ξορκίζεις ,αλλά βαθύτατα πιστεύεις και το ανάγεις σε δόγμα και κριτήριο με το οποίο βλέπεις τον κόσμο γύρω σου Δυστυχώς όμως τον βλέπεις λάθος γιατί τά κριτήριά σου είναι λάθος ! Στην πραγματικότητα την αίθουσα……… των καταβολών σου ποτέ δεν την εγκατέλιψες ,την κουβαλάς μέσα σου ! Τά καταπιεσμένα κατηχητόπουλα έχουν γίνει μία μάστιγα !

Λωρίτου Ελένη

Σχόλιο:
Πολύ σοβαρό το δογματικό λάθος του αμέθυστου.

Δεν συμφωνούμε όμως με την προτροπή να αλλάξει "στρατόπεδο". Λάθη κάνουμε όλοι, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε επειδή επηρεαστήκαμε από κάτι και δεν έχουμε το υπόβαθρο να το αξιολογήσουμε σωστά, άλλοτε από έπαρση.
Αρκεί η διόρθωση του λάθους. Το ότι "χτυπάει" διάφορους -αρκετές φορές και εμάς,  το ότι -πιθανότατα λόγω άγνοιας- κάνει δογματικά λάθη, δεν τον κατατάσσει αυτόματα ούτε στους αιρετικούς ούτε στους οικουμενιστές. Έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί και να τα διορθώσει. Τουλάχιστον του δίνεται αυτή η ευκαιρία μέσα από τον σχολιασμό της κ.Λωρίτου.
Σ αυτό ευελπιστούμε.

Ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός"

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΥΡΊΑ ΕΛΈΝΗ ΤΑ ΕΊΠΕ ΑΚΡΙΒΏΣ ΟΠΩΣ ΈΠΡΕΠΕ. ΓΕΡΩΝ ΣΑΒΒΑΣ

Ανώνυμος είπε...


ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΝ.
ΔΕΝ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΔΙΟΔΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Η ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΦΙΛΙΟΚΒΕ.
Ευχαριστουμε για την "παιδαγώγηση".
Νά ΖΗΣΗ η κ. Λωρίτου.
Ο Ζήσης μετέχει τής αιρέσεως.
Τής οικονομίας τού Αγίου Πνεύματος.


Τουλάχιστον ο Αμβρόσιος σεβόμενος την μακρυά γενειάδα του ,για να μήν αναφερθώ στά απόκρυφα..... της ενδυμασίας του ντέ! ,ομολόγησε την αδυναμία του ΄΄μήπως ήμουν στην Αγία Τριάδα για να ξέρω από που εκπορεύεται το Άγιο Πνεύμα ΄΄ γι'αυτό φαίνεται τον ευλόγησε ο Θεός να συγκαταλέγεται μεταξύ των εχθρών του Βαρθολομαίου Ετούτος εδω είναι ψεύτης γιατί ούτε παρών ήταν ,ούτε αυτούς που ήταν παρόντες ακούει και ΄΄μαρτυρεί΄΄ ό,τι ονειρεύεται ή παθαίνει ονείρωξη ό,τι στην παιδική ηλικία τον μπούκωσαν

Ευχαριστούμε για τις ευχές ,όσο θέλει ο Θεός και ΖΗΣΗουμε ,άς τά ΖΗΣΗουμε ορθόδοξα Τις Αλήθειες του ο Θεός μας τις έδωσε για να τις ΖΗΣΗουμε καί όχι για να ρευόμαστε επάνω στά μούτρα των άλλων ό,τι δέν χωνέψαμε και μας έκατσε στο στομάχι

Λ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ΖΗΣΗΣ όλοι οι Πατέρες της εκκλησίας ειναι αιρετικοί ,όλη η ζωή της εκκλησίας το βοά αυτο Αφου φαντάσου ο Μεγας Βασίλειος υποβίβασε την εκκλησία σέ θρησκεία δια της επιβολής των Ιερών Κανόνων !Γλυτώνει δέν γλυτώνει της αιρέσεως ο άγιος Παΐσιος και ασφαλώς αδιάβλητος ο αμέθυστος και οι σύν αυτώ !

Ανώνυμος είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο δέν ολοκληρώθηκε ,αλλά αυτομάτως από λάθος χειρισμό στάλθηκε

Ανώνυμος είπε...

Επιβεβλημένη η απάντηση της κας Λωρίτου αλλά
δεν νομίζω ότι πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Οι άκτιστες ενέργειες είναι του Αγίου Πνεύματος ! Στην εκκλησία ενεργει ο Πατήρ δι'Υιού εν Αγίω Πνεύματι Η εκκλησία πιστεύει εις Ένα Αληθινό Θεό ,ομοούσιο ,αχώριστο ,αδιαίρετο , τρισυπόστατο !

Ο καημένος ο αμέθυστος και οι σύν αυτώ βιώνουν ένα πραγματικό μαρτύριο !Δυστυχώς έχει προηγηθεί η Παράδοση της εκκλησίας που τά είπε όλα και δέν του άφησε καθόλου χώρο για μία πρωτοτυπία Γι'αυτό απεγνωσμένα ζητά λίγη κίνηση για να ξεφύγει από την πλήξη της στατικότητος που του είναι αφόρητη Μήν ανησυχείς αμέθυστέ μου και όλη η ομήγυρις ,τό ίδιο έχουν πάθει όλοι καλλιτέχνες , ποιητές , ζωγράφοι και γενικώς άνθρωποι του πνεύματος Εχουν προηγηθει τά πάντα και αυτοί δυστυχώς ήταν απόντες απο αυτή την κοσμογονία Απο το ίδιο πάσχουν και οι καημένοι οι οικουμενιστές και τους βλέπεις και κινούνται μέ κάθε μέσο ,καράβια, αερόπλανα ,διασχίζουν ποτάμια ,γεφύρια , ωκεανούς για να δηλώσουν αυτή την ανάγκη τους για κίνηση, δέν στρώνουν κώλο δηλαδη, ανακατεύουν άμα λαχει και τίποτα δόγματα ,κανόνες ,εκκλησιολογίες για να μήν πιάσουν μούχλα ! Μιάς βρέ παιδάκι μου και θέλεις να δημιουργήσεις και σύ μία κίνηση νά βάλεις το χεράκι σου να αναδέψεις τό τίποτα , δέν δημιουργείς την ΄΄αίρεση της κίνησης΄΄ μιάς και αυτή κανείς προηγούμενος δέν την δημιούργησε ή μάλλον δέν την ομολόγησε ,έτσι για να ξεφύγεις λίγο από την πλήξη που σου έχει κάψει τον εγκέφαλο ;

Ανώνυμος είπε...

Στην Ιερά Παράδοσι της Εκκλησίας οι γυναίκες δεν διδάσκουν άντρες και δεν δογματίζουν. Δημοσίως σιωπούν. Ερωτούν τους άντρες τους κι εκείνοι ή τους απαντούν αν γνωρίζουν ή θέτουν το ερώτημα στην Εκκλησία. Όταν γυναίκα διαπιστώσει ένα π.χ. δογματικό λάθος κάποιου άνδρα, έστω ξένου, το αναφέρει στον σύζυγό τους, στον ενήλικο γιό τους, στον πνευματικό της κι εκείνοι, οι άντρες, η κεφαλή της γυναικός, θα κρίνουν πως και αν θα απαντήσουν στον άλλο άντρα εάν κι εκεί που σφάλλει.

Η επισήμανση γίνεται διότι δεν πρέπει να διορθώνουμε ένα λάθος διατυπώνοντας ένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα: Δεν υπάρχει Προπατερική θεολογία. Η επίσημη θεολογία της Εκκλησίας είναι μία και ενιαία, του Κυρίου, των Αποστόλων, της Καινής Διαθήκης, των Πατέρων όχι μενονωμένως αλλά διά των Οικουμενικών Συνόδων. Η Πατερική θεολογία, άλλως η Θεολογία της Ορθοδόξου Πίστεως ή άλλως η Θεολογία της Εκκλησίας. Η δε Ιερά Παράδοσις της Ορθοδοξίας δεν μεταβάλλεται ποτέ, διότι είναι ό,τι παραδόθηκε από τους προαναφερθέντες και έφτασε επίσημα, κατοχυρωμένα και εγγράφως πλέον ως τις μέρες μας. Αν κάτι αποτελεί νεοτερισμό που εισήλθε στην Εκκλησία μας από τον 13ο αιώνα, είναι μεν παράδοσις, αλλά δεν είναι Ιερά Παράδοσις. Οι εικόνες δέν είναι Ιερά Παράδοσις, είναι όμως παράδοσις και αυτή τη στιγμή κατοχυρωμένη Συνοδικώς. Υπήρξαν εποχές που η εκκλησία δεν τις χρησιμοποιούσε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αιώνες που επικράτησαν οι εικονομάχοι. Η πρώτη Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ανεικονική. Συνεπώς, η Αρχαία Εκκλησία των πρώτων αιώνων είχε τις πιό γνήσια Ιερά Παράδοσι, η οποία όσο περνούσαν οι αιώνες νοθευόταν με προσθήκες, άλλοτε αδιάφορες, άλλοτε όμως αντιευαγγελικές, όπως ο υποχρεωτική αγαμία του ανωτέρου κλήρου η οποία και αυτή είναι "παραδόσεις ανθρώπων". Τα δε περί "φωτισμένων" γεροντάδων που εξ αποκαλύψεως θα μας αλλάξουν τα φώτα, μπορεί να είναι γκουρουϊστικά, βουδδιστικά, ινδοϊστικά αλλά όχι Χριστιανικά.

Ανώνυμος είπε...

Πατερικά κείμενα κ.Λωρίτου.Έτσι δεν μπορείς να απαντήσεις στον Μέγα Οικουμενιστή Αμέθυστο- Χαλάρωσε.Ο άνθρωπος- δαίμονας αυτός δεν μπορεί να πολεμηθεί εύκολα.
Κάνει λάθος το ιστολόγιο που τον θεωρεί Ορθόδοξο.Είναι Οικουμενιστής- Πεντηκοστιανός.Πρόδρομος του Αντιχρίστου.Αγιομάχος.Μεθάει με το κρασί της Μεγάλης Πόρνης και πολεμάει την Εκκλησία του Χριστού.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

"άνθρωπος- δαίμονας
Οικουμενιστής- Πεντηκοστιανός.Πρόδρομος του Αντιχρίστου.Αγιομάχος.Μεθάει με το κρασί της Μεγάλης Πόρνης"

Αν κάποιος έχει επιχειρήματα, εδώ είμαστε, να τα παραθέσει.
Παρακαλούμε αποφεύγετε τους ακραίους χαρακτηρισμούς. Ούτε πείθετε κανέναν ούτε βοηθάτε σε οτιδήποτε. Περισσότερο για προβοκατόρικο μας φαίνονται.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμούμε πρόσωπα να υβρίζονται μέσα από το ιστολόγιο μας, ειδικά από ανωνύμους, και κυρίως ατεκμηρίωτα.

Το σχόλιο σας θα έπρεπε να αφαιρεθεί γιατί παραβαίνει τους κανόνες δεοντολογίας μας στους σχολιασμούς. Το αφήνουμε για να επισημάνουμε το λάθος.

amethystos είπε...

https://amethystosbooks.blogspot.co.uk/2016/12/blog-post_709.html

amethystos είπε...

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς-Περί ενώσεως και διακρίσεως.
Παράγραφος 14.
Ας ακούσουμε όμως τί μας λέει ο Θείος Μάξιμος στα Σχόλια περί των Θείων ονομάτων 2,5.
14. Η ποιητική πρόνοια των όντων είναι οι πρόοδοι του Θεού "κοιναί δέ είσι της τρισυποστάτου διακεκριμένης ενάδος αι δημιουργικαί πρόνοιαι τε και αγαθότητες, τουτέστιν αί ουσιώσεις αι ζωώσεις, αι σοφοποιήσεις" Είναι πολλές και άρα δέν είναι η ουσία του Θεού, ή οποία είναι μία και αδιαίρετος. Επειδή δέ είναι κοινές της τρισυποστάτου ενάδος δέν είναι ούτε ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα, διότι αυτά δέν είναι κοινή ενέργεια των τριών. Είναι όμως δημιουργικές, δηλαδή άκτιστες Διαφορετικά, το δημιουργικό θα είναι δημιουργιμένο....Λόγω δέ της αγαθότητος και υπερβολής πολυειδές υπέστησε το πάν ο Θεός, θελήσας αλλά μέν να είναι απλώς, άλλα δέ πλήν της υπάρξεως να έχουν και ζωή, άλλα να κατέχουν την νοεράν ζωήν, άλλα μόνον την κατ'αίσθησιν και άλλα να την κατέχουν μικτήν. Η θέλησις του Θεού αποτελεί γένεσιν διά τα όντα, είτε παραγόμενα απο το μή όν, είτε βελτιούμενα και τούτο κατά διάφορον τρόπον.
Ο Θεός, λέει ο μέγας Διονύσιος, κινείται κατά το ότι φέρει εις ουσίαν και συνέχει τα πάντα και ότι ευθεία μέν κίνησις αυτού είναι ή άνευ παρεκκλίσεων πρόοδος των ενεργειών, ελικοειδής ή σταθερά πρόοδος και η γόνιμος στάσις, κυκλική δέ η επιστροφή των όντων πρός αυτόν. Και ο Θείος Μάξιμος : κίνησις του Θεού είναι η βούλησις αυτού πρός γένεσιν των όντων και εις πάντα πρόοδοι της προνοίας αυτού! Οι κινήσεις αυτές είναι περί την ουσίαν.
Σχόλιο: Υπ'όψιν όσων υβριστικώς ταυτίζουν το Άγιο Πνεύμα με τις άκτιστες ενέργειες!
Αμέθυστος.

amethystos είπε...

Τί έγινε παιδαγωγέ, σάν νά μήν συνέβη τίποτε;Πολύ σοβαρό το δογματικό λάθος του αμέθυστου; Καί κατά τά άλλα αληθινοί χριστιανοί; Καί η δ. Λωρίτου τί λέει; Κι' αυτή αληθινή χριστιανή; Είναι τόσο δύσκολο νά συμβουλευτούμε τούς θεολόγους μας γιά τόσο σοβαρά θέματα, πρίν βγούμε από τά ρούχα μας;Περμένουμε!

Ανώνυμος είπε...

ΙΙ.ΟΟ μμ
Aυτά που λέτε για τις γυναίκες μου ακούγονται παράδοξα και ξένα σε ό,τι μέχρι στιγμής έχω προσλάβει ως Παράδοση της εκκλησίας Βεβαίως παραπέμπουν σε κάτι το ευαγγελικό , αλλά όχι ακριβώς ,απέχουν πολύ από το πνεύμα του Παύλου Σε κάθε περίπτωση αν δεν το θεωρείτε υποτιμητικό να μιλήσετε μαζί μου εκ των προτέρων σας ευχαριστώ
Η θεολογία της εκκλησίας είναι μία , ενιαία και διαχρονική αφού είναι καρπός της μέθεξης των αγίων στις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος Η θεολογία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και γι’αυτό είναι μία και ενιαία Γι αυτό δεν υπάρχει μεταπατερική θεολογία όπως δεν υπάρχει η άλλη όψι της η προπατερική Είπα ότι ΄΄ δεν΄΄ υπάρχει δεν είπα ότι υπάρχει ! Και οι δύο σκοπό έχουν να παρακάμψουν την Ιερά Παράδοση γιατί σε κάτι ενοχλεί κάποιους Μέχρι εδώ συμφωνούμε Τά υπόλοιπα που λέτε είναι πάρα πολύ εννοιολογικά διαταραγμένα και αντιφατικά και δεν βγάζει κανείς νόημα Λέτε ότι η Αρχαία εκκλησία είχε την πιο γνήσια Ιερά Παράδοση διασπώντας την ενότητά της την οποία πιο πάνω παραδεχθήκατε Λέτε ότι οι εικόνες δεν είναι Ιερά Παράδοση αν και συνοδικά κατοχυρωμένες επειδη η πρώτη Αγία Σοφία δεν είχε εικόνες δηλαδή τον 6ο αιώνα ενώ οι εικόνες χρησιμοποιούνταν πολύ νωρίτερα , και στην παράδοση αναφέρονται εικόνες έργα του ευαγγελιστού Λουκά Συνηθίζεται αυτό στην αρχή οι ναοί να είναι ΄΄ανεικονικοί΄΄ ακόμα και σήμερα μέχρι να εικονογραφηθούν ,πόσο μαλλον η Αγιά Σοφιά μέχρι να ετοιμασθούν τά ψηφιδωτά ! Με την εικονομαχία η εκκλησία έδωσε μάχες και σείς λέτε ότι οι Ιερές Εικόνες δεν είναι Ιερά Παράδοση και ήταν πιο γνήσια κάποια ανεικονική εποχή που ουσιαστικά δεν υπήρχε; Δεν σας κρύβουμε ότι διαβλέπουμε μία σύγκλιση προς το ανεικονικό Ισλάμ και Ιουδαϊσμό απ ‘ όπου και ξεκίνησε η εικονομαχία και γι’αυτό τον λόγο ενοχλεί η Παράδοση ! Το πνεύμα των νεωτερισμων ανακατεύει θέματα τά οποία η εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει με΄ αποφάσεις οικουμενικών συνόδων Ποτέ η εκκλησία δεν καθιέρωσε την αγαμία του κλήρου Η αγαμία του ανωτέρου κλήρου εισήλθε δευτερογενώς λόγω της εκλογής των επισκόπων από την τάξη των μοναχών και όχι βέβαια από την τάξη των παρακοιμωμένων ! Τά περί φωτισμένων γεροντάδων και αγίων που τους έχουν αποκαλυφθει οι ευαγγελικές Αλήθειες τι σας ενοχλούν; Ποιους να΄ έχουμε ως οδηγούς τους αφώτιστους και άγευστους ;

Λ.Ε.

Υ.Γ. Στο σχόλιο του αμέθυστου θα απαντήσω άλλη ώρα γιατί μας βγήκε τελικά πολύ μεγάλη η αγρυπνία προς τιμήν του αγίου Σπυρίδωνος μέχρι αυτή την ώρα Ζητώ την κατανόηση

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε δέν είδα το τελευταίο σχόλιό σου και τους υπαινιγμούς σου Κανένα θεολόγο δέν συμβουλεύτηκα για να γράψω την κριτική που σου έκανα καί κανένα θεολόγο δέν έχω στην δούλεψή μου Απλά δέν πληροφορήθηκα την εξέλιξη των σχολίων μέχρι τις 8 μμ χθές γιατί θα έπρεπε να προσευχηθούμε στον άγιο Σπυρίδωνα που συνέτριψε τους αιρετικούς !Βοήθειά μας ο άγιος ! Θά σου απαντήσω κανε λίγη υπομονή ,έχω ήδη ζητήσει την κατανόηση

Παναγιώτης είπε...

Πρός amethysto

ΦΥΣΗ και ΟΥΣΙΑ είναι το ίδιο ή ΟΧΙ;
Έκανε λάθος ο Άγιος Νικόδημος που έγραψε το Πηδάλιο ή ΌΧΙ;;
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης είναι θλιβερός άγιος ή ΟΧΙ;;;
Ο πατέρας Θ.Ζήσης είναι Οικουμενιστής ή ΟΧΙ;;;;
Ο Πατέρας Ε.Τρικαμηνάς είναι Ορθόδοξος ή ΟΧΙ;;;;
Οι Μοναχοί μπορούν να εξομολογούν ή ΟΧΙ;;;;;
Μπορεί ένας κληρικός να μην Κοινωνίση έναν Ορθόδοξο που ζητάει από αυτόν Θεία Κοινωνία ή ΟΧΙ;;;;;;
Κάνει καλά η ομάδα εκπαιδευτικών που δεν έχει εκκλησιαστική κοινωνία με τους Οικουμενιστές Επισκόπους( λόγο μνημοσύνου Βαρθολομαίου,Κολυμβαρίου Συνόδου κ.λπ.) ή ΟΧΙ;;;;;;;

Αν απαντήσει ΚΑΘΑΡΑ σε τούτα,ο Άγιος Χριστιανός,θα υπάρξουν καθαρές απαντήσεις από μέρους μας.

Ανώνυμος είπε...


Tί κειμενο είναι αυτο αμέθυστε που μας παρουσιάζεις ; Από όλο τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά αυτό βρήκες να μας παρουσιάσεις που αναφέρεται στά όντα ; Μετέχουν τά όντα τά βουνα ,τά ψάρια , ο σκύλος ,η γάτα στις άκτιστες ενέργειες του Θεού εκτός από τον άνθρωπο ; Περιλαμβάνονται τά όντα στην εκκλησία του Χριστού ; Προσέλαβε ο Χριστός την φύση των όντων των οποιωνδήποτε όντων ; Θά ήσουν γελοίος άν δέν ήσουν τραγικός καημένε μου ! Έπεμψε ο Χριστός το Άγιο Πνεύμα στά σκυλιά και στις γάτες παρ'όλο που ισχύει η πρόνοια του Θεού γι'αυτά ; Γιορτάζουν τά σκυλιά και οι γάτες καμμία Πεντηκοστή που κάθισε στο κεφάλι τους κάποια γλώσσα του Αγίου Πνεύματος ή μήπως ήταν παρόντα στην Μεταμόρφωση ; Τι να σου πώ βρέ κεφάλα ! Εισαι για κλάματα ! Ταπεινώσου λίγο γιατί σέ έχει παραδώσει ο Θεός σέ αδόκιμο νού και λές ό,τι νάναι Έχεις μπερδέψει την πρόνοια του Θεού για την δημιουργία και για τον άνθρωπο φυσικά μέ την κλήσι του Θεού προς τον άνθρωπο να γίνει θεός κατά χάριν και να παρουσιάσει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος Ειλικρινά λυπάμαι πολύ να στρεψοδικείς μέ αυτό τον τρόπο

Με΄ ποιό τρόπο μετέχει ο άνθρωπος στό θείο άν όχι μέ τις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος; Πρωτη φορά ακούς για το άκτιστο φώς ; Αν το φώς της Μεταμορφώσεως δέν ήταν τό άκτιστο φώς του Αγίου Πνεύματος τότε η μεταμόρφωση ήταν απλώς φακιρικά ,ο Χριστός άλλαξε απλώς ρούχα για νά καταπληξει τους μαθητές ή ήταν ένα θαύμα όπως η θεραπεία του τυφλού Η Μεταμόρφωση όμως δέν ήταν θαύμα αλλά φανέρωση δηλαδή αποκάλυψη στην οποία μετέχει ο άνθρωπος και η εκκλησία εις τους αιώνες μέ την μετοχή στις άκτιστες ενέργεις του Αγιου Πνεύματος δηλαδή με΄την θέωση Τι λένε οι άγιοι ,τί λενε τά χαρτιά και οι γραφές ; Δέν λέει ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ οτι σκοπός της εν Χριστώ ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος ,δέν ονομάζουμε τους αγίους Πατέρες πνευματέμφορους ;,δέν ενδημεί στην εκκλησία το Άγιο Πνεύμα ; Μόνο στο πρόσωπο του Χριστού έχουμε υποστατική ένωση του Θεού μέ την ανθρώπινη φύση Ο άνθρωπος μετέχει του Θείου με τις άκτιστες ενέργειες του αγίου Πνεύματος Το Άγιο Πνεύμα πληροι τά πάντα ,η εκκλησία το βοά μέ τά άγια Μυστήρια μέ την αγιοπνευματική της εμπειρία μέ την παρουσία των αγίων Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην εκκλησια δέν σημαίνει οτι διασπά την ενότητα της τρισυποστάτου Αγίας Τριάδος ,οτι ο Χριστός ανελήφθη και αποδήμησε απο την εκκλησία οτι τά πρόσωπα ενεργούν μόνα τους σέ δικαιοδοσίες Στην εκκλησία ενεργει ο Πατήρ δι Υιού ,εν Αγίω Πνεύματι ! Όπως οι μαθητές άνοιξαν τά μάτια του ς και γνώρισαν τον Χριστό ως Θεό, όταν έλαβαν τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και άς ηταν μαζί του επί τρία χρόνια και συγχρωτίστηκαν μαζί του έτσι και η εκκλησία γνωρίζει τον Χριστό μέσω αυτής της οδού Διαφορετικά ο Χριστός παραμένει ένας άνθρωπος που θαυματουργεί ,γλυκούλης , ξανθούλης που ίσως η ομορφιά του ευφραίνει , αλλά μέχρι εκεί Αυτός ο Χριστός δεν φέρνει στη γή φωτιά και μάχαιρα ,αλλά ειρήνη , κόσμιους και καλούς πολίτες αυτής της γής Όλη η ιστορία της εκκλησίας είναι η ιστορία του Αγίου Πνεύματος ,τι άλλο να πώ !

Λ.Ε.

amethystos είπε...

Παναγιώτατε γιά τήν θεολογική σου απορία πάρε νάχεις https://amethystosbooks.blogspot.co.uk/2016/12/blog-post_103.html
Γιά τά ιδεολογήματα δέν υπάρχει βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Προς παιδαγωγό

Γιατί παραλείψατε το σχολιό μου προς τον ανώνυμο 10 Δεκεμβρίου 2016 - 11:00 μ.μ. που προηγείται του σχολίου μου 12 Δεκεμβρίου 2016 - 7:47 π.μ. Άν από λάθος δέν εστάλη τό επαναλαμβάνω Λ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Aυτά που λέτε για τις γυναίκες μου ακούγονται παράδοξα και ξένα σε ό,τι μέχρι στιγμής έχω προσλάβει ως Παράδοση της εκκλησίας Βεβαίως παραπέμπουν σε κάτι το ευαγγελικό , αλλά όχι ακριβώς ,απέχουν πολύ από το πνεύμα του Παύλου Σε κάθε περίπτωση αν δεν το θεωρείτε υποτιμητικό να μιλήσετε μαζί μου εκ των προτέρων σας ευχαριστώ
Η θεολογία της εκκλησίας είναι μία , ενιαία και διαχρονική αφού είναι καρπός της μέθεξης των αγίων στις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος Η θεολογία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και γι’αυτό είναι μία και ενιαία Γι αυτό δεν υπάρχει μεταπατερική θεολογία όπως δεν υπάρχει η άλλη όψι της η προπατερική Είπα ότι ΄΄ δεν΄΄ υπάρχει δεν είπα ότι υπάρχει ! Και οι δύο σκοπό έχουν να παρακάμψουν την Ιερά Παράδοση γιατί σε κάτι ενοχλεί κάποιους Μέχρι εδώ συμφωνούμε Τά υπόλοιπα που λέτε είναι πάρα πολύ εννοιολογικά διαταραγμένα και αντιφατικά και δεν βγάζει κανείς νόημα Λέτε ότι η Αρχαία εκκλησία είχε την πιο γνήσια Ιερά Παράδοση διασπώντας την ενότητά της την οποία πιο πάνω παραδεχθήκατε Λέτε ότι οι εικόνες δεν είναι Ιερά Παράδοση αν και συνοδικά κατοχυρωμένες επειδη η πρώτη Αγία Σοφία δεν είχε εικόνες δηλαδή τον 6ο αιώνα ενώ οι εικόνες χρησιμοποιούνταν πολύ νωρίτερα , και στην παράδοση αναφέρονται εικόνες έργα του ευαγγελιστού Λουκά Συνηθίζεται αυτό στην αρχή οι ναοί να είναι ΄΄ανεικονικοί΄΄ ακόμα και σήμερα μέχρι να εικονογραφηθούν ,πόσο μαλλον η Αγιά Σοφιά μέχρι να ετοιμασθούν τά ψηφιδωτά ! Με την εικονομαχία η εκκλησία έδωσε μάχες και σείς λέτε ότι οι Ιερές Εικόνες δεν είναι Ιερά Παράδοση και ήταν πιο γνήσια κάποια ανεικονική εποχή που ουσιαστικά δεν υπήρχε; Δεν σας κρύβουμε ότι διαβλέπουμε μία σύγκλιση προς το ανεικονικό Ισλάμ και Ιουδαϊσμό απ ‘ όπου και ξεκίνησε η εικονομαχία και γι’αυτό τον λόγο ενοχλεί η Παράδοση ! Το πνεύμα των νεωτερισμων ανακατεύει θέματα τά οποία η εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει με΄ αποφάσεις οικουμενικών συνόδων Ποτέ η εκκλησία δεν καθιέρωσε την αγαμία του κλήρου Η αγαμία του ανωτέρου κλήρου εισήλθε δευτερογενώς λόγω της εκλογής των επισκόπων από την τάξη των μοναχών και όχι βέβαια από την τάξη των παρακοιμωμένων ! Τά περί φωτισμένων γεροντάδων και αγίων που τους έχουν αποκαλυφθει οι ευαγγελικές Αλήθειες τι σας ενοχλούν; Ποιους να΄ έχουμε ως οδηγούς τους αφώτιστους και άγευστους ;

Λ.Ε.

Υ.Γ. Θά απαντήσω στο σχόλιο του αμέθυστου ,αλλά όχι τώρα γιατί μας βγήκε πολύ μεγάλη η αγρυπνία πρός τιμή του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι αυτή την ώρα Ζητώ τη κατανόηση

amethystos είπε...

Μιλάμε γιά τά χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος σάν άκτιστες ενέργειες τής ουσίας; Είναι σίγουρο; Αυτά λέει ο Αγιος Γρηγόριος; Τελικά τί γίνεται μέ τήν Φύση καί τήν ουσία; Εχει τρείς ουσίες ο Κύριος; Η σημερινή θεολογική κατήργησε τήν ουσία τού Θεού καί στήν θέση της έβαλε τό Πρόσωπο τού Πατρός, ταυτίζοντας Υπόσταση καί Φύση. Εδώ τσαλαβουτάμε; Η μάλλον έχετε δίκαιο. Ηρεμείστε. Μήν ξεχνάτε καί τά χάπια τής ημέρας. Είστε όλοι θεολόγοι τής εκκλησίας από κοιλίας μητρός. Μήπως νά ξαναβλέπαμε τίς πράξεις τών αποστόλων. Κάποιον πιό εύκολο λόγο στήν Πεντηκοστή!;

amethystos είπε...

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ταραχή. Δέν υπάρχει κάτι σάν δόξα τού Αγίου Πνεύματος. Δέν μετέχουμε τού Θεού, αλλά αναγεννώμεθα βαπτιζόμενοι εξ' ύδατος καί πνεύματος, ενδυόμενοι τόν Κύριο. Μέ τήν τήρηση τών εντολών τήν διαρκή θεία μετάληψω, τήν μετάνοια καί κατά τό μέτρο τής πίστης μας καί τής προαιρέσεώς μας μπορεί νά λάβουμε τήν κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος. Τό άκτιστο Φώς τού ησυχασμού είναι τό Φώς τού Κυρίου πού προηγείται αυτού όπως η αυγή τού ηλίου.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε μπορείς σε παρακαλω να μάς διευκρινίσεις τί σημαίνει ΄΄αίρεση της οικονομίας του Αγίου Πνεύματος ΄΄ ; Εις τί συνίσταται μέ απλά και ξεκάθαρα λόγια χωρίς να μάς παραπέμπεις σέ μακροσκελείς αναρτήσεις που είναι για τους μυημένους σέ ένα ιδιότυπο πνεύμα που δέν κατέχουμε ; Λ.Ε.

amethystos είπε...

Υπάρχουν δύο εκδοχές τής αιρέσεως. Μία παπική καί μία ορθόδοξη. Η παπική λέει ότι έληξε η εποχή τού Χριστού, τής Κ.Δ.,η οποία είναι ημιτελής, δέν μάς έδωσε πάσαν τήν αλήθειαν καί ερχόμαστε στήν εποχή τού Αγίου Πνεύματος, όπου τό Αγιο Πνεύμα θά ενεργήσει πέρα από τά όρια τής εκκλησίας, χωρίς τό θεμέλιο τών Μυστηρίων τού Χριστού καί θά εκχυθεί σέ κάθε σάρκα προσφέροντας τήν αλήθεια καί τήν σωτηρία στήν λογική.Δημιουργώντας τήν θεο-λογική. Τό άνοιγμα στό μέλλον.
Η ορθόδοξη ισχυρίζεται ότι ο Κύριος ανελήφθη στούς Ουρανούς, τέλειωσε τό έργο του καί άφησε εδώ κάτω ανάμεσά μας τό Αγιο Πνεύμα.Ολα γίνονται διά τού Αγίου Πνεύματος, η εκκλησία ανήκει στό Αγιο Πνεύμα. Η πιό τέλεια έκθεση τής ορθοδόξου αιρέσεως διαβάστηκε στήν Καμπέρα από τόν μακαριστό πλέον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας. Συγγνώμη γιά τά κενά αλλά προσπάθησα όπως προέτρεψες.

Ανώνυμος είπε...

Γινόμαστε θεολόγοι από την κοιλιά της εκκλησίας και όχι από τά έντερά μας !Κοίτα να ξεμεθύσεις και να αποτοξινοθείς από ψευδαισθήσεις !

Ανώνυμος είπε...


Αμέθυστε συγνώμην ,τό τελευταίο σχολιο δέν είναι απάντηση στο σχόλιό σου 8.12 Αντιδικούμε ,αλλά αγενείς δέν είμαστε ! Όταν εγώ το έστειλα δέν είχε εμφανιστεί το δικό σου Σ'ευχαριστώ που μου απάντησες στην ερώτησή μου και μάλιστα σέ καλό ύφος !!!!!
΄΄Εάν τις αγαπά με, τον λόγον μου τηρήσει, και ο Πατήρ μου αγαπήση αυτόν, και προς αυτόν ελευσόμεθα και μονήν παρ’ αυτώ ποιήσωμεν».΄΄ Τί άλλο να πούμε ; Λ.Ε.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.