" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πολλοί Επίσκοποι παραπλανούν, χρησιμοποιώντας λόγια του Αγ. Ιγνατίου (Ιωάννου Ρίζου). Τι πραγματικά λέει ο Άγιος για την υπακοή στον Επίσκοπο; Το σχόλιο μας.

Σχόλιο "ο Παιδαγωγός": Τι τιμή για τον μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνάτιο!  Άφθονοι δεσποτάδες στα "ονομαστήρια του". 
Πλέον ξεκάθαρα μας το γράφουν. Συλλειτουργούν για να τιμήσουν όχι τον Άγιο αλλά τα ονομαστήρια τους!
Και με "αποστολή" στη Λάρισα δημοσιογράφου από το Romfea (πάντα με το αζημίωτο φυσικά!)
ΚΑΤΑΝΤΙΑ.

ευτυχώς φρόντισαν όμως να μας οικοδομήσουν "πνευματικά": 267 φωτογραφίες ΔΕΣΠΟΤΑΔΩΝ
από τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου!
Έλεος ρε. ΕΛΕΟΣ.
και τι όμορφοι αρχιμανδρίτες!! Πως να μην ποζάρουν να φωτογραφηθούν!

Ακολουθεί το σοβαρό θεολογικό άρθρο-απάντηση του κ.Ρίζου:

Επειδή δυστυχώς το ποίμνιο δεν ενδιαφέρεται να γνωρίσει την καθαρή Πίστη της Ορθοδοξίας, πολλοί επίσκοποι εκμεταλλεύονται αυτή του την άγνοια και πετάνε συχνά πυκνά –εν είδη φωτοβολίδος– αγιογραφικές και αγιοπατερικές ρήσεις με τρόπο δόλιο άλλα πάντα κατάλληλο για την συνειδησιακή χειραγώγησης του.




Έτσι λοιπόν ακούμε συχνά τους επισκόπους να επιχειρούν να τρομάξουν αυτούς που τολμούν να τους ελέγχουν με ρήσεις του αγίου Ιγνατίου. Λένε: «...Τον επίσκοπο πρέπει να τον βλέπουμε σαν τον Κύριο…», «…Χωρίς τον Επίσκοπο σας να μην κάνετε τίποτα…», «Όποιος κάνει κάτι κρυφά από τον Επίσκοπο λατρεύει τον διάβολο» κλπ.

Άς δούμε όμως κατ’ αλήθειαν και σύντομα πώς έχουν τα πράγματα.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι στην Αποστολική περίοδο «επίσκοπος» ονομαζόταν ο προϊστάμενος της σύναξης-ενορίας και δεν έχει σχέση με τον ύστερο θεσμό του μητροπολίτη.[1]

Λέει λοιπόν ο άγιος: «…Είναι λοιπόν σαφές ότι, τον επίσκοπο πρέπει να τον βλέπουμε σαν τον Κύριο».[2] Μιλά για κάθε επίσκοπο ο άγιος; Όχι βέβαια![3] 
Αμέσως μετά την παραπάνω πρόταση λέει ότι ο σεβασμός προς τον επίσκοπο είναι αναγκαίος γιατί: «διότι όλοι σας ζείτε σύμφωνα με την αλήθεια και καμία αίρεση δεν φωλιάζει ανάμεσα σας».[4] Με άλλα λόγια, πρέπει να σέβεστε τον επίσκοπο σας σα να ήταν ο ίδιος ο Κύριος γιατί με τους κόπους του, την διδασκαλία του και την φροντίδα του, σας εξασφάλισε να ζείτε χωρίς αιρέσεις. 
Και το να ζεί η σύναξη-ενορία χωρίς αιρέσεις είναι για τον άγιο σπουδαιότατο γιατί: «Η κακοδιδασκαλία βρωμίζει τον χριστιανό. Κι αν αυτοί που φθείρουν το σώμα[ως ναό του Θεού] δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού, πόσο μάλλον όσοι φθείρουν με την κακή διδασκαλία την Πίστη του Θεού για την οποία ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε; Ο τέτοιος άνθρωπος [δηλ. ο κακοδιδάσκαλος]έχοντας βρωμισθεί θα καταλήξει στην άσβεστη φωτιά, όπως και εκείνος που τον ακούει».[5]


Λέει αλλού ο άγιος: «Χωρίς τον επίσκοπο σας να μην κάνετε τίποτα»[6]. Όμως αυτό δεν το λέει για τον τυχόντα επίσκοπο, άλλα για αυτόν που «δεν απέκτησε μόνος του, ούτε μέσω ανθρώπων την διακονία».[7](!) Είναι εκπληκτική αυτή του η θέση γιατί σημαίνει ότι αναφέρεται στον επίσκοπο που εκλήθη από τον Θεό για αυτή την διακονία. Δηλαδή
τον επέλεξε ο Θεός, τον Θεόκλητο, «τον άγιο»[8], «τον άξιο του Θεού επίσκοπο»[9] όπως διευκρινίζει αλλού.
Ο Θεοφόρος πατήρ επιτάσσει να είμαστε αχώριστοι από τον επίσκοπο άλλα μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι η διδασκαλία του συμφωνεί με αυτήν των Αποστόλων. Να τι ορίζει: «Να είστε αχώριστοι με τον Θεό Ιησού Χριστό και τον επίσκοπο και τα διδάγματα των Αποστόλων».[10]

Άς προσέχουμε λοιπόν κι εμείς και άς μη ξεγελάμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε απλοϊκοί άνθρωποι. Ό Άγιος Θεοφύλακτος γράφει ότι «…δεν θα συγχωρεθείτε αν ξεγελιέστε από την απλότητα σας και οι ψευδαπόστολοι σας ξεγελούν με την πανουργία τους».[11]


Ιωάννου Ρίζου

[1] Αποστολικοί Πατέρες, τ. Α΄, σελ.121, σημ.11, εκδ. Κέντρο Βιβλικών και Πατερικών Σπουδών «Η Αποστολική Πίστη».
[2] Προς Εφεσίους 6,1.
[3] Συγκεκριμένα μιλάει για τον επίσκοπο Άγιο Ονήσιμο.
[4] Ό.ά. 6,2.
[5] Ό.ά. 16,2
[6] Προς Φιλαδελφείς 7,2.
[7] Ό.ά. 1,1
[8] Μαγν. Κεφ. 3.
[9] Προς Σμυρναίους 12,1.
[10] Προς Τραλλιανούς 7,1.
[11] Αγ. Νικοδήμου, Ερμηνεία ΙΔ΄ επιστολών..., τ. Β΄, σελ.171.

5 σχόλια:

Δημήτριος Ἀναστασιάδης είπε...

Καταπληκτική ανάρτηση!! Εχω αηδιάσει με αυτή την πασαρέλα μιτροφόρων!!! Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι οι περισσότεροι δεσποτάδες είναι στην κοσμάρα τους. Οποτε αφήνω σχόλια αηδίας στο romfea,ποτέ δεν τά δημοσιεύουν!! Λαμπρό συλλείτουργο και λαμπρό συλλείτουργο!!!Η λαμπρότητα φαίνεται μετριέται μέ τό πόσο λαμπυρίζουν οι μίτρες!!!Ελεος!!!

Ανώνυμος είπε...

''Εχω την γνωμην οτι δεν ειναι κα θο λου καλον να αποχωριζομεθα απο την εκκλησιαν καθε φορα που πταιει ο πατριαρχης αλλα απο μεσα απο κοντα στη ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΝ,ΝΑ διαμαρτυρεται ο καθενας κ να αγωνιζεται ,να αγωνιζεται με τον τροπον του'' Γ Παισιος!!
Ολοι οι πιστοι εχουν καθηκον κ υποχρεωση να διαμαρτυρονται αλλα και να βοηθουν στο εργο της οικοδομης η και να ζητουν και τη βοηθεια οποιουδηποτε μπορει να βοηθησει ινα παντες ωσιν εν εν τη Ορθοδοξω πιστει,εποικοδομηθεντες στο θεμελιο των Αποστολων κ οχι του Πετρου φυσικα.
Τις συγχυσεις,τις δημιουργουν αυτοι που διδασκουν αντιθετα απο οσα μαθαμε λεγει στην προς Ρωμαιους επιστολη και δεν ειναι μονον αυτοι που ασεβουν στα δογματα αλλα και αυτοι που οπως λεγει ο αγιος Παισιος πως κανουν τη χειροτερη ζημια στην εκκλησια προς τον π.Χαραλαμπο.Το δε ευαγγελιο μας ενωνει τους χριστιανους και αν μας ενωνει,αυτους λοιπον που προκαλουν συγχυση πρεπει να τους αποφευγουμε!
Οποιος ζητα βοηθεια πρεπει να του δινεται.
Θεμελιον αλλον ουδεις δυναται θειναι ως εστι Ιησους Χριστος Α κορ 3-11]
Οποιος δε μενει πιστος στη διδασκαλια Του Χριστου,δεν εχει κοινωνια με Τον Θεο,επισης και οποιος αποσχισθηκε απο Αυτην.
''Η Εκκλησια διδασκει τα τραυματα,ινα μη τραυματισθεις,,,,,,ειτε απο τη μια ειτε απο την αλλη ασθενεια''Αγ.Κυριλλος Ιεροσολυμων.
''Μεινε στο κοπαδι των λογικων προβατων και μη φευγεις απο την Εκκλησια''
Η βοηθεια μας εδωθη οχι μονον απο επισκοπους αλλα και απο απλοικους ιερεις!

Μερικοι δυστυχως δεν περιμενουν λεπτο !
Ο καημενος ο τσοπανης ,που να γνωριζει τι ειναι ο επισκοπος του;

Η Γραφη λεγει ''μην εμπιστευεσθε ολους εκεινους που λενε πως εχουν το πνευμα.Οποιος εχει το πνευμα μας καταλαβαινει,αυτος δηλαδη που προερχεται απο Τον Θεο.
Ο καθε ενας ειναι ελευθερος να καταθεσει την αποψη του.Η αληθεια ομως θα λαμψει ΚΑΙ
Απο Τον Νομον ιωτα εν και μια κεραια δεν θα παρελθη!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολη του αγ Παισιου προς π.Χαραλαμπο.
Καλα χριστουγεννα!

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αναφέρεις τον π.Παϊσιο.
Μα ο π.Παϊσιος συμμετείχε μαζί με Αγιορίτες στην διακοπή του Μνημοσύνου του τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Τώρα; Θα κάνεις κι εσύ το ίδιο;;;


"Ο καημενος ο τσοπανης ,που να γνωριζει τι ειναι ο επισκοπος του;"
Αδερφέ, ο Θεός μας έδωσε μυαλό. Μην παριστάνεις τον κουτό. Μας Ζήσησε να γίνουμε "φρόνημοι σαν τα φίδια". Δικαιολογίες, θα βρεις. Μην κοροϊδευόμαστε όμως. Δεν ήξεραν που δίνουν κάθε μήνα ή τρίμηνο θα μαύρα χρήματα;;;
Δεν έβλεπαν τόσα χρόνια τους "όμορφους" αρχιμανδρίτες ή τα πολύχρωμα ράσα;
Ή δεν διάβαζαν τις ανακοινώσεις για συμμετοχές στα Ρόταρυ;
Ή δεν διάβασαν την ανακοίνωση της ΨευδοΣυνόδου;
Ούτε την απόφαση της τελευταίας Ιεραρχίας διάβασαν;
Μας περνάς για τόσο κουτούς; Ή έχεις αποδεχθεί να παριστάνεις τον κουτό και τον ανίδεο, γράφοντας τα παραπάνω;


Ποιοι τελικά "προκαλούν σύγχυση και τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε";
Όσοι αποκαλύπτουν τι γράφουν οι Ιεροί Κανόνες ή οι δεσποτάδες μας που άλλα λένε και άλλα ανακοινώνονται και κρύβονται και δεν τολμούν να μιλήσουν;

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Και που γράφει ότι ο κληρικός - τσοπάνης έχει δικαίωμα ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;;;
Ο Χρυσόστομος γράφει: αλίμονο σ΄αυτόν τον Ιερέα που θα επικαλεστεί εν ημέρα κρίσεως το "δεν ήξερα" και συμπληρώνει:
Τότε να μην γινόσουν.

ΥΣ
Εχει κάνει τον κόπο κάποιος "τσοπάνης" απο αυτούς τους ανευθυνουπεύθυνους λυκοποιμένες να διαβάσει τους λόγους του Χρυσοστόμου περί Ιεροσύνης;;;
Εκτός απο την διδασκαλία, αναφέρει και την στιχομυθία που είχε με εναν πολύ φίλο του ονόματι Βασίλειο (όχι τον Μέγα) καθώς συζητούσαν για το αν είναι φρόνιμο να Ιεροθούν κλπ
Ολος ο λόγος του Χρυσοστόμου προς τον Βασίλειο σε 4 λέξεις:
"που πας ρε καραμήτρο;"

Ανώνυμος είπε...

ΥΣ 2
Συνεπώς οι πολιτικοί που δηλώνουν:
" δεν ήξερα τι υπέγραφα στα Μνημόνια, στο σύμφωνο συμβίωσης,την ελληνική ιθαγένεια των λάθρο, τα μαθήματα εκφυλισμού στα σχολεία και όλους τους αντίχριστους νόμους για την ισλαμοποίηση της χώρας..."

αυτοί οι πολιτικοί λοιπόν, με την δική σας διδασκαλία, είναι αθώοι.

Και αν το παραπάνω δεν στέκει... τότε που μπορεί να σταθεί αυτός που στέλνει εκατομμύρια ψυχές στην κόλαση;;;
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.