" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Σχολιασμός σε μια ακόμη μητροπολιτική εκλογή και χειροτονία

Διαβάζουμε:

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Νάσης, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος Mητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών εις διαδοχή του παραιτηθέντος, Mητροπολίτη κ. Αλεξίου.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Νάσης, γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιανουαρίου 1975. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Θεσπρωτικόν του νομού Πρεβέζης.
Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Αγγλικής γλώσσης.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί ηγουμενίας του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, στις 18 Οκτωβρίου 1999. Εχειροτονήθη διάκονος στις 20 Οκτωβρίου 1999, Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 5 Οκτωβρίου 2000 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Β’ Χρυσοφάκη.
Διετέλεσε Γραμματεύς και Διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του φοιτητικού εκκλησιαστικου οικοτροφείου «Άγιος Αντώνιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, καθώς και ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης, επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β’ Χρυσοφάκη και Μητροπολίτου Ανθίμου Ρούσσα.
Υπό του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, την 1η Σεπτεμβρίου 2014Διαβάσαμε (εδώ) και το παρακάτω σχόλιο :

Προκειται για πολύπαθη μητρόπολη. Ο κανονικός μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών είναι ο νυν Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ που κατέστη έκπτωτος το 1974 εντελώς άδικα, αναίτια και αντικανονικά, όχι με βάση κάποιον ιερόν κανόνα αλλά με βάση δικτατορικό νομοθέτημα, την υπ αριθμόν 7 Συντακτική Πράξη της 9/1/1974. 
Τη θέση του κατέλαβε ο μέχρι τότε Ταλαντίου Στέφανος που δεν αισθανόταν άνετα ζώντος του κανονικού προκατόχου του και ο οποίος υπέβαλλε παραίτηση το 1979 εξ αιτίας του άνομου νομοσχεδίου περί αυτομάτου διαζυγίου. Είναι χαρακτηριστικό του ήθους του μακαριστού Στεφάνου ότι είχε δεχθεί να παραχωρηθεί η μητρόπολή του στο Σεραφείμ είτε ολόκληρη είτε διά διχοτομήσεως και στη δεύτερη περίπτωση να λάβει αυτός την Καλαμπάκα.
Μετά την παραίτηση Στεφάνου κορυφαίοι παράγοντες των Τρικάλων (δήμαρχος, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.ά.) αιτήθηκαν την επαναφορά του κανονικού τους μητροπολίτη Σεραφείμ αλλά η σεραφειμική Ιεραρχία κώφευσε στην έκκλησή τους και εξέλεξε όλως αντικανονικώς μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών τον μέχρι πρότινος κατέχοντα το θρόνο Αλέξιο που παραιτήθηκε υπέρ του πρωτοσυγγέλου του sic!!! . 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονικός μητροπολίτης Σεραφείμ δικαιώθηκε απ το ΣΤΕ το 1990 αλλά η σεραφειμική πλειοψηφία της Ιεραρχίας δεν τον αποκατέστησε στη μητρόπολή του και δόθηκε μία κατ οικονμίαν λύση με την ίδρυση της προσωποπαγούς μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων την οποία ποιμαίνει ο μητροπολίτης Σεραφείμ, μοναδικός επιζών εκ των δώδεκα εκπτώτων.Και τώρα ο δικός μας σχολιασμός:
" γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιανουαρίου 1975 ...
Εχειροτονήθη διάκονος στις 20 Οκτωβρίου 1999, Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 5 Οκτωβρίου 2000"


Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, για να γίνει κάποιος ιερέας ή αρχιμανδρίτης, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών.
2000 (χειροτονία σε αρχιμανδρίτη) - 1975 (έτος γέννησης) = 25 έτη!

Διαβάσαμε και τα υπόλοιπα θλιβερά (για το πως εκδιώχθηκε από την χούντα του Ιωαννίδη ο κανονικός επίσκοπος μαζί με τους υπόλοιπους 11, αλλά .. και την συνέχεια). Ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως..

Τελικά το εκκλησιαστικό δίκαιο είναι σαν λάστιχο. Το χαλαρώνουμε επικίνδυνα για να ικανοποιήσουμε την ματαιοδοξία νεαρών επίδοξων αρχιμανδριτών (ή των μεντόρων τους), και το τεντώνουμε για να μπορούμε να τιμωρήσουμε άλλους.

Ελπίζουμε μια μέρα να ξυπνήσει από το λήθαργο ο πιστός λαός και να φωνάξει:
ΔΕΝ θα περάσει άλλο ο δεσποτισμός. Ζητούμε ελευθέρα και ζώσα εκκλησία.
και ένα ακόμη εξαιρετικό σχόλιο, που διαβάσαμε εδώ:
Έβλεπα σήμερα στην τηλεόραση, στο καφενείο, μετά τη Θ. Λειτουργία: ενθρόνιση νέου επισκόπου Τρίκκης και Σταγών. 
Καμμιά δεκαπενταριά χρυσοποίκιλτοι,παρατεταγμένοι, καθισμένοι, 'αφημένοι', ιδρωμένοι...Δεν έχουμε πια Εκκλησία στην Ελλάδα. Όλα για τον φακό. Λόγος ευχαριστήριος του νέου Δεσπότη: ευχαριστεί πολλά και διάφορα πρόσωπα, στο τέλος αναφορά σε κάποιους τοπικούς αγίους - μακάρι να τον βοηθήσουν... Σε τί όμως; 
Είναι χαρούμενος που κατέλαβε εντέλει το πόστο. Είναι νέος. Έχει 'μέλλον', 'ολοκληρωμένο'... 
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του λέει
ανάμεσα στ' άλλα: "Να μείνης πιστός σ' αυτήν τη λαμπρή μέρα, πιστός και στις χαρές σου, που θά' ναι πολλές, και στις λύπες σου - γιατί να ξεύρης, πως πολλοί απ' αυτούς που σε ψήφισαν σήμερα, αύριο μπορεί να σου δαγκώσουν το χέρι..."!


- Δεν έχουμε πια Εκκλησία στην Ελλάδα, στο χωριό μόνο δυο-τρεις γριούλες και άλλοι τόσοι γέροι στα στασίδια, κι ένας παπάς "άρχοντας"! Μόνος και "άρχοντας"! - Κι όμως, είναι προφανές,ότι εμείς πρέπει να είμαστε ακόμα χειρότεροι, που δεν 'λυώνουμε' στην προσευχή..


Ιστολόγιο- Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"
(οι φωτογραφίες από τη χειροτονία από γνωστό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων-ενδεχομένως το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα σήμερα)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσέξτε και αυτό: "Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί ηγουμενίας του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου,"

"μοναστήρι" Αγίας Θεοδώρας(!)
αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό ερμού, 10-20 μέτρα από την Αριστοτέλους, ανάμεσα σε εμπορικά μαγαζιά.
Να υποθέσω ότι κάποιοι μαζεύουν "κουκιά" για την μητρόπολη θεσσαλονίκης;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κάνετε ιεροκατάκριση; Έτσι λέει η πίστη σας Χριστιανοί υπερορθόδοξοι; Εσείς κάνατε προσευχή γι' αυτόν τον άνθρωπο; Λύσατε το (πρόβλημα) με την ανάρτησή σας; Εσείς είσαστε αλάνθαστοί; Σιγουρέψατε την είσοδό σας στον παράδεισο; Αυτός που κατηγορείτε, δεν έχει πει κακιά κουβέντα για κανέναν. Πόσους φοιτητές βοήθησε στην διακονία του στην μητρόπολη. Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε 30 φοιτητές; Μήπως φθονείτε την προαγωγή του; Γιατί σκανδαλίζετε τους χριστιανούς; δεν βλέπετε ότι οι κυβερνώντες κάνουν επίθεση στην Εκκλησία;στα πιστεύω σας; Καθήστε και κάντε προσευχή για τον νέο μητροπολίτη. Για τους νέους που φεύγουν από την πατρίδα μας και πηγαίνουν έξω. Γιατί εσείς οι μεγάλοι μας θάψατε εμάς τους νέους με τις ψήφους σας. Σταματήστε αυτά που κάνετε. Τι ψυχή θα παραδώσετε; Όλους τους βάλατε στο στόχαστρο και ρίχνετε βολές. Σας παρακαλώ, σώστε τον κόσμο με την υπερδύναμή σας. Ανοίξτε ΕΣΕΙΣ δουλειές για τους νέους. Κανένας άλλος. ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ, γιατί είσαστε υπερδύναμη αφού κρίνετε τους πάντες. Κάντε ένα θαύμα όλοι οι πτωχοί να γίνουν πλούσιοι. Σας ευχαριστώ. Ένας απλός χριστιανός. (υποψήφιος για κατάκριση από τους αναγνώστες και την διαχείρηση του Blog).

Ανώνυμος είπε...

Έγραψε και ο Ορθόδοξος Τύπος (2-10-2015) ότι ήταν ευκαιρία για να αποκατασταθεί τώρα ο Σταγών κ. Σεραφείμ αλλά η Ι. Σύνοδος εξέλεξε τον παρόντα, ο οποίος δεν τήρησε τα όρια ηλικίας που προβλέπουν οι Ι. Κανόνες.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Τι εννοείται "ιεροκατάκριση";
Με κάποιον τρόπο πρέπει να προστατευθούν οι ιεροί κανόνες όταν παραβιάζονται. Όσο όλοι κλείνουν το στόμα τους -είτε από ταπείνωση είτε από αδιαφορία, είτε από δειλία είτε από σκοπιμότητα- τόσο τα κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται.

ΟΧΙ, δεν λύσαμε το πρόβλημα. Ελπίζουμε να το περιορίσουμε αποκαλύπτοντας το. Το "πρόβλημα" έχει τεράστιες διαστάσεις. Εμείς το γνωρίζουμε. "Νεαροί", χειροτονούνται διάκοι και μοναχοί, και παίρνουν υποσχέσεις για το πόσο σύντομα θα γίνουν αρχιμανδρίτες και αργότερα μητροπολίτες. Και φυσικά οι υποσχέσεις δεν δίνονται χωρίς λόγο. Υπάρχουν και "ανταλλάγματα". Να γίνουμε συγκεκριμένοι ή θα σας σκανδαλίσουμε;;;

"Αυτός που κατηγορούμε" δεν ξέρουμε ούτε τι έχει πει ούτε τι έχει κάνει. Εμείς επισημαίνουμε ποιον ιερό κανόνα παραβίασε σύμφωνα με όσα γράφει στο βιογραφικό του. Καθώς και ότι υπάρχει ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ μητροπολίτης. Κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί η κανονικότητα στην Εκκλησία. Δεν μπορούμε να διαφημίζουμε και να προβάλουμε την καταπάτηση των ιερών κανόνων.

"φθονούμε την προαγωγή του"!!! Όχι δόξα τω θεό!! Το άρθρο γράφηκε από μέλος της ομάδας μας και δεν σχετιζόμαστε ούτε με εκκλησιαστικά παρασκήνια ούτε με χρηματικές "ευλογίες", ούτε με πισώπλατα μαχαιρώματα υποψηφίων! Και φυσικά δεν ξέρουμε ούτε αν κάνει φιλανθρωπίες ούτε πόσους φοιτητές βοήθησε (με τα δικά του χρήματα ή με τα χρήματα της εκκλησίας;;;). εμείς αναφέραμε τους κανόνες. Στην ζωή του μπορεί να είναι Άγιος. Ας σέβεται όμως και τους κανόνες γιατί καταντήσαμε να έχουμε γεμίσει ιερείς με κωλύματα ιεροσύνης.

Μας προτρέπετε να περιοριζόμαστε στην προσευχή (μέχρι για τους νέους που μεταναστεύουν). Την δύναμη της προσευχής την γνωρίζουμε. Αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο χέρια για να εργάζεται, μυαλό, κρίση, στόμα για να μιλάει κλπ Οφείλουμε και να δράσουμε. Όπως "δρούνε" και όλοι αυτοί που συμμετέχουν στις δολοπλοκίες και στις ίντριγκες σε κάθε εκλογή μητροπολίτη και σε κάθε δίωξη ευλαβούς ιερέως.

"Σταματήστε αυτά που κάνετε. Τι ψυχή θα παραδώσετε; "
Κοιτάξτε, εμείς δεν σας εγκαλέσαμε γιατί περιορίζεστε στην προσευχή (αν περιορίζεστε, γιατί δεν το βλέπουμε, όπως εσείς κάνατε σύσταση σε εμάς, έτσι και εμείς κάνουμε σύσταση για πιο σοβαρά θέματα). Οπότε αφήστε μας εμάς να κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα και τα δόγματα της ορθοδοξίας μας.

"Κάντε ένα θαύμα όλοι οι πτωχοί να γίνουν πλούσιοι."
Κατ αρχήν βλέπουμε να έχετε πολύ άγχος για τα εγκόσμια. Κάνοντας κάποιον πλούσιο δεν θα του δώσετε παρά νέα προβλήματα. Εμείς ζητούμε "ελευθέρα και ζώσα εκκλησία". Και για αυτήν θα παλέψουμε μέχρι εσχάτων.
Όπως θα διατηρήσουμε την ιστορική μας ευθύνη ως έθνος και θα κάνουμε το παν για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και ελληνική.

Ανώνυμος είπε...

όλοι οι κανονες όμως ειναι στην κριση του τοπικου Επισκόπου και του Πνευματικου......... διοτι οι κανόνες αγαπητοι μου δεν ειναι κανόνια και πρέπει να εφαρμοζονται με διάκριση.......

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Κάνετε λάθος κύριε.
Οι κανόνες (αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων) δεν είναι στην κρίση κανενός επισκόπου.

Αλλά με τέτοιες δικαιολογίες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Να χειροτονούνται ιερείς έχοντας κωλύματα ιεροσύνης. Έτσι γεμίσαμε με ιερομένους έκφυλους και γινόμαστε ρεζίλι ως εκκλησία. Να βλέπουμε ανδρείκελα να λειτουργούν.
ΚΑι φυσικά όταν οι έκφυλοι και οι ομοφυλόφιλοι, χειροτονούνται -παρανόμως- ιερείς, όταν θα γίνουν αρχιμανδρίτες και δεσποτάδες, φυσικά δεν θα έχουν κανένα δισταγμό ούτε για να συνεχισουν την ανηθικότητα τους (εκβιάζοντας νεαρούς αρχιμανδρίτες), ούτε για να συλλειτουργούν με αιρετικούς.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.