" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της «Μάχης της Κονίτσης», των Χριστουγέννων του 1947

Με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από την Ήπειρο τιμήθηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στην Κόνιτσα η 68η επέτειος από την Νίκη του Ελληνικού Στρατού στην θρυλική «μάχη της Κονίτσης» εναντίον των επιτιθέμενων κομμουνιστο-συμμοριτών του λεγόμενου «Δ.Σ.Ε».


Μετά από τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Κονίτσης, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς, ακολούθησε το τρισάγιο εις μνήμην των υπερασπιστών της πόλεως στο διάστημα 25 Δεκεμβρίου 1947 έως 6 Ιανουαρίου 1948, οπότε αποκρούστηκε η επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών που ήθελε να επιβάλει την «Κυβέρνηση» του Μάρκου Βαφειάδη. Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε κατά άριστο τρόπο η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων.


Για τα γεγονότα της ιστορικής μάχης και τη σημασία της θυσίας των μαχητών της Κονίτσης μίλησε ο έφεδρος αξιωματικός κ. Χρ. Παντούλας. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τ.Π. , του 584 Τ.Π. καθώς και της Χωροφυλακής αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης. Υπογράμμισε την ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς στο δημόσιο βίο και κάλεσε τους Έλληνες να μη ξεχάσουν τη θυσία των ηρωικών πεσόντων.



ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑ



Στο σύντομο αλλά πύρινο χαιρετισμού του ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας κατηγόρησε την απουσία από το ιερό μνημόσυνο της επίσημης Πολιτείας. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε στο απαράδεκτο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που προκαλεί τον πιστό λαό. Ενώ τέλος αναφέρθηκε στη Βασίλισσα Φρειδερίκη που είχε
προστρέξει στην πολιορκούμενη Κόνιτσα ανακουφίζοντας το Στρατό και το λαό και στηλίτευσε την εξαφάνιση του αγάλματος της από κάποιους αχάριστους το 1973.


Στην συνέχεια στον χώρο του Κοιμητηρίου, όπου υπάρχουν οι τάφοι των πεσόντων Στρατιωτών και το μνημείο της Μάχης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έπειτα κατάθεση στέφανων από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, ο Αντ/γος ε.α. κ. Κωστούλας, Συνδέσμο Αποστράτων Αστυνομίας και Χωροφυλακής Ιωαννίνων, κ. Κίτσιος, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξ/κων Ν. Ιωαννίνων κ. Βαρτζώκας, ΠΕΣΕΑ-ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κ. Μπαφατάκης, τον αγωνιστή του Ν. Ζέρβα και μαχητή του Γράμμου κ. Γκέλη, σύνδεσμο Ν. Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Άρτας κ. Θεοχάρης, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο-ΕΣΕΑ Θες/νικης κ. Βουλγαρόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής κ. Αναγνώστου, την Τ.Ο Ν.Δ Κονίτσης, τη Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων κ. Τόσκας Γεώρ., τη Βασιλική Ένωση Θεσπρωτίας κα. Αποστόλου, τη Βασιλική Ένωση Κονίτσης κ. Γαλάνης.

Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ευχαριστούμε τον συνεργάτη του ιστολογίου μας για την ανταπόκριση (κείμενο) και τις φωτογραφίες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία τους η μνήμη των πεσόντων και το παράδειγμα τους φωτεινό για τη νέα γενιά. Ο Θεός να τους αναπαύει.
Αυτά είναι τα ηρωικά πρότυπα που πρέπει να κρατήσουμε ως Έλληνες αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΝΙΤΣΗΣ.
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.