" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Παιδικές ταινίες για την Γέννηση του Χριστού.

Όμορφες επιλογές για προβολή σε μαθητές Δημοτικού

Μπορείτε ΠΡΙΝ την προβολή να μιλήσετε στους μαθητές σας για:

1) τις προφητείες για τον Χριστό
2) τον γέροντα Συμεών
3) το ποιος ήταν πραγματικά ο Ιωσήφ σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας 
(πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία, που είχε ήδη οικογένεια και παιδιά, που είχε πεθάνει η γυναίκα του, γι αυτό και αναφέρεται ως "ανήρ" και όχι ως νεανίας κλπ, γι αυτό αν και αναφέρεται η Παναγία κατά την δημόσια δράση του Χριστού, δεν αναφέρεται πουθενά παρουσία του Ιωσήφ, ο οποίος λόγω γήρατος είχε λογικά αποβιώσει, γι αυτό ο Χριστός προέτρεψε στον Ιωάννη, να έχει ως μητέρα του την Παναγία και αυτή τον Ιωάννη ως υιό της, που δείχνει ότι δεν είχε συζυγική σκέπη, αλλά και ότι δεν ήταν δικά της παιδιά τα παιδιά του Ιωσήφ, κλπ)
3) για το αστέρι
4) για τους αγγέλους που έψαλλαν
5) για τους βοσκούς
6) για τους Μάγους (που χρειάστηκαν χρόνο για να φτάσουν να προσκυνήσουν τον Χριστό)
7) για τον Ηρώδη


Μπορείτε να ρωτήσετε τους μαθητές αν υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι σαν τον Ηρώδη, και να ενημερώσετε τους μαθητές ότι υπάρχουν γονείς που πληρώνουν γιατρούς να σκοτώσουν τα παιδιά τους.
Καλή ακρόαση:
"Η γέννηση του Χριστού", παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων που διηγείται την ιστορία της γέννησης του Σωτήρος :
(παραλείψτε την αρχή και το τέλος με τις πληροφορίες για την ταινία για να μην κουράσετε τους μαθητές σας)


https://youtu.be/eU1wbHXNA7A


Ταινία κινουμένων σχεδίων "Η Άγια Νύχτα" (ένα γαϊδουράκι αφηγείται την ιστορία!)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτες ειναι ταινιες
γιατι καταντησαμε τα παιδια για χριστουγενιατικες ταινιες να βλεπουν μαγισες καληκαντζαρια και χιλια δαιμονια
κριμα που κανταντησαμε

Ανώνυμος είπε...

γράφετε:"Καλή ακρόαση:
Η γέννηση του Χριστού, παιδικό παραμύθι", και επειδή ασυνείδητα μπορεί να περάσει στο μυαλό των παιδιών (και πολλών μεγάλων) η έννοια του παραμυθιού, νομίζω πς θα ήταν καλύτερα να γράψετε "παιδική ιστορία" ή ό,τι νομίζετε εσείς παρόμοιο...
σας ευχαριστώ, Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου, απευθύνω γενικότερα ευχαριστίες για το αγωνιστικό πνεύμα το οποίο αποπνέετε!

Ωστόσο, στην παρούσα ανάρτηση υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Καθώς έχω ασχοληθεί με τη δογματική σημειολογία και επιπλέον από θέσης (msc Educational Sciences, PhD candidate) δύναμαι να εκφέρω γνώμη. Με πολύ σεβασμό, λοιπόν, θα ήθελα να κάνω κάποιες σημαντικές επισημάνσεις:

1) Είναι σαφώς αντιληπτό πως πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ταινίες στις οποίες υπάρχουν προδήλως αγιογραφικές αναντιστοιχίες και αλλοιώσεις, καθώς επίσης και παρανοημένα γεγονότα. Είναι κατανοητό σε ένα παραμύθι να αξιοποιούνται ταυτοχρόνως στοιχεία φαντασίας και ρεαλιστικά στοιχεία. Συνεπώς ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως και οι 3 εν προκειμένω ταινίες δε συνιστούν αποτύπωση της Ορθόδοξης οπτικής της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Διαπιστώνονται πολλές αποκλίσεις από τα ευαγγελικά χωρία, με συνέπεια να μεταφέρουν και στρεβλό νόημα στα παιδιά (π.χ. η προσκύνηση των μάγων στη σπηλιά, η οποία έγινε μετά από 2χρονη κοπιώδη αναζήτηση στο σπίτι του Χριστού σύμφωνα με τους ευαγγελιστές.)

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!

Εδώ ζητώ πραγματικά ευαίσθητα ώτα και αντίληψη! Δεν παρακολούθησα με συνέπεια το σύνολο του μήκους των ταινιών, παραταύτα η μία αγγίζει τα όρια της ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ αδερφοί μου! Είναι βάσει της ορθόδοξης πατερικής θεολογίας απαράδεκτο να παρουσιάζεται η Παναγία αγκαλιά με τον Ιωσήφ και να θωπεύει ο Ιωσήφ (άγιος γεροντικής ηλικίας που φέρεται ως νεαρός νυμφίος εδώ) το πιγούνι της Παναγίας και να ανταλάσσουν αγαπητικά βλέμματα!

Θερμώς παρακαλώ προς τιμήν της Αειπαρθένου Μάνας Παναγίας να καυτηριαστούν τέτοιου είδους προβολές και προς αποκατάσταση της παραίνεσης για προβολή τους να αναρτηθεί ένα κείμενο που να επισημαίνει τα κακοπροαίρετα κινούμενα σχέδια που ισοπεδώνουν τα ιερά πρόσωπα της πίστεως μας και έτι πλέον να αναδειχθεί η ανάγκη οι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ χριστιανοί να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ανάλογων παιδικών έργων που δεν θα παραβιάζουν τα δόγματα και θα αποδίδουν το ιερό Ευαγγέλιο ως έχει προς μόρφωσιν των Ελληνοπαίδων κι όχι προς ευτελή ψυχαγωγία!


Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

Καλούς αγώνες, ο Θεός μέθ'ὑμῶν!

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς ανώνυμος 7:59 π.μ.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Διορθώθηκε.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς ανώνυμο 4:14 μ.μ.
Έχετε απόλυτο δίκιο.

Σκεφθείτε όμως τι συμβαίνει σήμερα στα ελληνικά σχολεία. Αντί για τιμή στον Χριστό, διοργανώνουν "πάρτυ" με τραγούδια και φαγητό και αγιο-βασίληδες κλπ.
Νομίζουμε ότι είναι χρήσιμη ως πρωταρχικό υλικό για παιδιά Α'-Γ' Δημοτικού. Αντί να βλέπουν άσχετες ιστορίες με τα χιόνια και ελαφάκια, ας μάθουν για τους μάγους και τους ποιμένες και τις προφητείες κλπ.
Είναι στο χέρι του διδάσκοντα να μην περιοριστεί στην αισθητική απόλαυση της ταινίας εκ μέρους των παιδιών αλλά να εμβαθύνει.

Με αυτή την έννοια, κατ οικονομίαν τις προβάλουμε (αντίστοιχα απολύτως εύλογα και ευσταθή σχόλια έγιναν όταν προβάλαμε την ίδια ταινία (σε 2 μέρη) στο παρελθόν).
Απλά δεν έχουμε βρει κάτι καλύτερο και υπάρχει η ανάγκη κάτι να προβληθεί. Αν έχετε κάποια πρόταση, υποδείξτε την μας και φυσικά θα την αξιοποιήσουμε.
Υπάρχουν ήδη αρκετά κείμενα προβληματισμού για τα Χριστούγεμμα στην αντίστοιχη ετικέτα του ιστολογίου μας.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στο σχόλιο ""16 Δεκεμβρίου 2016 - 5:04 μ.μ.


Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί "Ο Παιδαγωγός", αντιλαμβάνομαι απόλυτα την απουσία προβολών και την παράλληλη ανάγκη εύρεσης.
Κατανοώ, ακόμα, πως δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον! Οι καλικάντζαροι και τα λοιπά τερατοειδή κατακλύζουν γενικότερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα!

Εν πάση περιπτώσει φρονώ ότι, ίσως η ταινία που αναφέρεται στη σχέση της Πανάγνου Παρθένου και του Πρεσβύτου Μνήστορος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής! Συνιστά, ταπεινώς καταθέτω, ολίσθημα μέγα!

Ειλικρινώς, εάν εντοπίσω κάτι χρήσιμο και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμο, για τις τάξεις που αναφέρετε, θα σας το προωθήσω.

Ὁ τεχθείς Βασιλεύς, "ὁ ἐπιβλέπων ἐπὶ τὴν γῆν, καὶ ποιῶν αὐτὴν τρέμειν" εκ καρδίας εύχομαι να σας ενισχύει ἅχρι τέλους!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ανώνυμος είπε...

Φιλικά, επίσης, προσθέτω στο προ ολίγου σχόλιό μου, πως η γενικότερη προσπάθειά σας μας αναπαύει ανεξάρτητα από τη στηλίτευση της πρότασής σας περί ταινιών!

Ε.Π.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.