" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

20 Ιουλίου του 1974: 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Αφιέρωμα. Καλέσματα σε εκδηλώσεις.

Ας ακούσουμε να μας περιγράφει τις στιγμές ο Νικόλαος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του συνδέσμου των "Βετεράνων Κύπρου '74":


https://www.youtube.com/watch?v=2yLHbegl_vY



(ευχαριστούμε τον φίλο του ιστολογίου μας, που μας έστειλε τα 2 βίντεο)

Ακολουθούν οι προκλήσεις που λάβαμε για εκδηλώσεις σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και Κύπρο:


Θεσσαλονίκη :

Οι «Δεσμοί Ελλήνων» σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν για τα 41 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της ελληνικής μεγαλονήσου. 
Ομιλητής ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Βασιλειάδης. 
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο τραγουδοποιός Κωνσταντίνος Στυλιανού που θα έλθει από την Κύπρο και θα παρουσιάσει τραγούδια του για την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29, Κάτω Τούμπα, περιοχή Αγ. Φανουρίου, Θεσσαλονίκη).

Κύπρος :

Εκδηλώσεις στην Λευκωσία για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας την 20η Ιουλίου 1974.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά εμείς παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα. Επιμένουμε πεισματικά, κόντρα στις ενδοτικές φωνές να μην ξεχνάμε. Να διεκδικούμε αυτό που μας στέρησαν. Να απαιτούμε αυτό που μας έκλεψαν. Η αξιοπρέπεια μας σαν λαός, σαν έθνος δεν χωρά στις ζυγαρίες τους. Δεν μετριέται αλλά προπάντων δεν ξεπουλιέται.

Η μέρα αυτή πρέπει να θυμίζει σε όλους μας το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που στις 20 Ιουλίου του 1974 εισέβαλε στην πατρίδα μας. Λεηλάτησε τα ιερά χώματα μας. Έδειξε τι πραγματικά επιδίωκε για την Κύπρο.

Πιστεύουμε πως ο αγώνας που απαιτείται για την πολυπόθητη Απελευθέρωση και την οριστική εθνική μας αποκατάσταση διέρχεται από ένα δύσκολο δρόμο. Οι περιστάσεις επιβάλλουν την ανάληψη μακροχρόνιας πρωτοβουλίας για την δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.

Η λύση χάριν της λύσης δεν είναι ασφαλής επιλογή. Γι αυτό πέραν από την πολιτική βούληση, απαιτείται η Εθνική συμφιλίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και συμφέροντα, οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

41 χρόνια μετά ενώνουμε την φωνή μας για ακόμη μια φορά με την μάνα του αγνοούμενου, την γυναίκα του πεσόντα, την οικογένεια του πρόσφυγα, την φωνή του λαού. Γιατί και εμείς από εκεί ερχόμαστε και για αυτήν αγωνιζόμαστε. Παραμένουμε πιστοί στον όρκο μας, στην υπόσχεση μας πως θα σταθούμε βράχος, ασπίδα και υπερασπιστής της γη που μας γέννησε.

19 Ιουλίου 2015
11:00 π.μ. Διαφώτιση με άνοιγμα περιπτέρου παρά το Οδόφραγμα Οδού Λήδρας

20 Ιουλίου 2015 8:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας
18:00 μ.μ. Προσυγκέντρωση στο Προεδρικό Μέγαρο
18:30 μ.μ. Διαμαρτυρία και παράδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
19:00 μ.μ. Έναρξη πορείας με κατεύθυνση το οδόφραγμα της οδού Λήδρας
20:30 μ.μ. Αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές στη εκδήλωση θα είναι ο συνταγματάρχης ε.α. Άντης Λοΐζου, και η Ανδρούλα Αριστοδήμου, η οποία εργάζεται άοκνα για ενημέρωση γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, και πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ το σπίτι της και το μουσείο που διατηρεί επισκέπτονται προσωπικότητες και απλοί πολίτες.

Όλοι εκεί να σπάσει η Κατοχή 
Κύπρος Ελεύθερη Ελληνική 
Όχι στην Ομοσπονδία


Για τις βεβηλώσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους Τούρκους εισβολείς, δείτε ντοκουμέντα εδώ:



Το Ιστορικό της Εισβολής
Και επειδή η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, συνοδεύτηκε με την αδράνεια της Ελλαδικής Κυβέρνησης να στηρίξει τον Ελληνισμό της Κύπρου, ευκαιρία να θυμηθούμε χρονολογικά τα γεγονότα στα οποία δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε καίρια ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :


25. 11. 1973 :Πρόεδρος Δημοκρατίας αναλαμβάνει (διορίζεται) ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο οποίος διορίζει Κυβέρνηση πολιτικών προσώπων υπό τον Αδαμάντιον Ανδρουτσόπουλον (2η Δοτή Κυβέρνηση). Οι προκηρυχθείσες για την 10ην Φεβρουαρίου 1974 εκλογές ακυρώνονται, και την ίδια ημέρα τοποθετούνται στην ανωτάτη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οι εξής νέοι Αρχηγοί :
Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ
Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ενώ
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ, παραμένει στην θέση που τον είχε τοποθετήσει την 1ηΙουνίου 1973 ο Γ. Παπαδόπουλος.



15. 07. 1974 :ΚΥΠΡΟΣ. Ο Πρόεδρος ΜΑΚΑΡΙΟΣ ο Γ΄ ανατρέπεται πραξικοπηματικά και στην θέση του, τοποθετείται ο Νικόλαος ΣΑΜΨΩΝ. Ο Μακάριος φεύγει από την Κύπρο.


19. 07. 1974 :Η 39η Μεραρχία της τουρκίας (σε πολεμική ετοιμότητα από την 8ην ΙΟΥΝΙΟΥ 1974) ξεκινάει με πολεμικά και αποβατικά πλοία, από την Μερσίνα για επίθεση στην Κύπρο. Οι Πολιτικές και Στρατιωτικές ηγεσίες Αθηνών και Λευκωσίας (Γκιζίκης, Μακάριος, Σαμψών και Αρχηγοί) τα γνωρίζουν, αλλά … ΔΕΝ ανησυχούν.


20. 07. 1974 : ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.Οι τούρκοι επιχειρούν πάσει δυνάμει στην Κύπρο, συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους υπερασπιστές της και καταγράφουν απροσδόκητα μεγάλες απώλειες.


22. 07. 1974 :Κηρύσσεται εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων που ισχύει από ώρας 16:00.
Οι τούρκοι, όταν ζήτησαν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός δηλ. εκεχειρία, είχαν καταλάβει τμήματα εδάφους (ασύνδετα μεταξύ τους), που αποτελούσαν το 2% της Κύπρου. Παραιτούνται οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας.


24. 07. 1974 :Ο (στρατιωτικός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φαίδων Γκιζίκης, διορίζει Κυβέρνηση πολιτικών προσώπων υπό τον Κωνσταντίνον Καραμανλή
(3η Δοτή Κυβέρνηση) και, παραμένων στην θέση του, συνεχίζει να προσδίδει ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ χαρακτήρα στο Πολίτευμα της Ελλάδος μέχρι την 18ην Δεκεμβρίου 1974, αντικατασταθείς από τον Μιχαήλ Στασινόπουλον.

Ερώτηση: Γιατί η 24η Ιουλίου εορτάζεται ετησίως ως ημερομηνία αποκατάστασης της Δημοκρατίας, γνωστή ως «μεταπολίτευση»;;;

Ο (δοτός) Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει ότι :
«Η Κύπρος κείται μακράν», ΔΕΝ ενισχύει την άμυνα και τους εξουθενωμένους υπερασπιστές της, οι τούρκοι παραβιάζουν την εκεχειρία, την οποία οι Ελληνικές Δυνάμεις διατάσσονται … να σεβαστούν και να τηρήσουν !!! (ορισμένοι συμμορφώθηκαν), αποβιβάζουν νέες δυνάμεις στο νησί και την 14.08.1974 κατέχουν το 18% !!! της Κύπρου.


14. 08. 1974 :Οι τούρκοι παραβιάζουν επισήμως την εκεχειρία, επιτίθενται με όλα τα μέσα και διευρύνουν το μέτωπο του πολέμου.


20. 08. 1974 :Λήγει ο πόλεμος. Οι τούρκοι έχουν καταλάβει το 37% της Κύπρου.


17. 11. 1974 :
Το Στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδος, προσδιοριζόμενο από την παρουσία του Στρατηγού Φαίδωνος Γκιζίκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από 25.11.1973, πραγματοποιεί εκλογές που αναδεικνύουν νικητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
(Πρώτη εκλεγμένη Κυβέρνηση επί δικτατορίας).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μετά την 24ην Ιουλίου 1974, παρέμειναν στις θέσεις τους:
Α΄. Οι “εκλεκτοί” του «αόρατου δικτάτορα» Δ. Ιωαννίδη
ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ, Πρόεδρος Δημοκρατίας, μέχρι 18 Δεκεμβρίου 1974,
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ, Αρχηγός ΕΔ μέχρι 19 Αυγούστου 1974,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ, Αρχηγός ΓΕΣ, μέχρι 19 Αυγούστου 1974,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Αρχηγός ΓΕΑ, μέχρι 23 Ιανουαρίου 1975.
Β΄. Ο “εκλεκτός” του «δικτάτορα» Γ. Παπαδοπούλου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ, Αρχηγός ΓΕΝ, μέχρι 08 Ιανουαρίου 1975.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί παρέμειναν στις θέσεις τους ;;;;;;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ουδείς εκ των ανωτέρω στρατιωτικών, πρωταγωνιστών της κρίσιμης και τραγικής για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό περιόδου από τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ 1973 μέχρι και τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 1974, εκλήθη από τις Κυβερνήσεις της «μεταπολιτευτικής» Δημοκρατίας να απολογηθεί ή να δώσει εξηγήσεις ή έστω πειστικές απαντήσεις Δημόσια, για τα όσα συνέβησαν αυτό το χρονικό διάστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν κλήθηκαν και γιατί δεν τιμωρήθηκαν ;;;;;;
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μήπως επειδή τα όσα έπραξαν ή τα όσα καλώς γνωρίζουν, μαζί με πολλά άλλα και πολλών άλλων βεβαίως, αποτελούν τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ του στοιχειωμένου πλέον «ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», τον οποίον ΟΥΔΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ τολμά όχι να ανοίξει αλλά ούτε κάν να αγγίξει ;;;;

Αθήνα, 20η Ιουλίου 2012.
Νικόλαος Φ. Αργυρόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974
Πηγή χρονολογίου


Για την Τουρκική εισβολή του 1974, τους αγνοούμενους και την "τύχη" τους είδαμε ότι υπάρχει πλούσιο υλικό εδώ και εδώ


Μία ακόμη υπενθύμιση από ιστολόγιο:



41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 
Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΤΗΝ ΗΜΙΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 
ΑΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.


Ένα ακόμη αφιέρωμα που είδαμε σήμερα, με αφορμή τα 41 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.