" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ποια θέματα πρότεινε ο γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος για την Πανορθόδοξο Σύνοδο;

Στο εξαιρετικό βιβλίο "Ο Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος", του π. Θεοδώρου Ζήση, που παρουσιάσαμε εδώ, διαβάζουμε τα εξής (σελ. 111-112):

"Προτείνει ὁ ὅσιος Φιλόθεος κατάλογο ἕξη θεμάτων, μέ τά ὁποῖα θα ἔπρεπε νά ἀσχοληθεῖ ἡ μέλλουσα νά συνέλθει Οἰκουμενική Σύνοδος:
α. Νά καθαιρεθοῦν ἤ νά παραιτηθοῦν τῆς Ἱερωσύνης οἱ ἀρχιερεῖς και οἱ λοιποί κληρικοί πού ὑπέπεσαν σέ θανάσιμα ἁμαρτήματα κωλύοντα την Ἱερωσύνη.
β. Νά καθαιρεθοῦν ἤ νά καταδικασθοῦν σέ ἀργία οἱ ἀρχιερεῖς και ἱερεῖς πού δέν κηρύττουν τόν λόγο τοῦ Θεοῦ καί δέν διδάσκουν τούς πιστούς ἐναντίον τῶν αἱρετικῶν.
γ. Νά καθαιρεθοῦν οἱ ἀρχιερεῖς ἐκεῖνοι πού καταργοῦν τήν νηστεία καί καταλύουν κατά τίς Τεσσαρακοστές καί τίς Τετάρτες καί Παρασκευές.
δ. Νά καθαιρεθοῦν καί ἀφορισθοῦν οἱ καταφρονητές τῶν ἱερῶν κανόνων καί τῶν ἱερῶν παραδόσεων.
ε. Νά καθαιρεθοῦν καί ἀναθεματισθοῦν ὅσοι
εἰσάγουν νεωτερισμούς καί καινοτομίες
καί
στ. Νά ἐπαναφέρουν τό ἐκκλησιαστικό ἡμερολόγιο, καθώς μᾶς τό παρέδωσαν οἱ Ἅγιοι Πατέρες".
Παρουσιάζουμε αναλυτικά τις προτάσεις του αειμνήστου Γέροντος από το σύγγραμμά του "Περί Οικουμενικής Συνόδου" (1926), που εξέδωσε, μαζί με άλλα κείμενα, οι εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη" (Ο Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, Ο ουρανοδρόμος οδοιπόρος, τόμος Β΄, Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 43-49):
Όλοι γνωρίζουμε πως το 2016 προβλέπεται να γίνει η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" των επισήμων Εκκλησιών. Γνωρίζουμε επίσης, σύμφωνα και με το Εκκλησιολογικό Κείμενο των Γνησίων Ορθοδόξων (εδώ, κεφάλαιο Ζ΄), πως προβλέπεται Μεγάλη Σύνοδος κατά του Οικουμενισμού (ίσως και με την συμμετοχή όσων αποκηρύξουν τις αποφάσεις της Συνόδου του 2016, αν αυτές αποδειχθούν αιρετικές, όπως πιστεύουν όλοι οι ορθοφρονούντες).  Και ρωτούμε, κυρίως όσους τιμούν τον Γέροντα Φιλόθεο: τι πιστεύετε αγαπητοί, ποια από τις δύο Συνόδους θα κάνει πράξη αυτά που ζητά ο αείμνηστος Πατήρ; Η των Οικουμενιστών ή η των πραγματικά Ορθοδόξων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.