" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο για την στάση του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή : 1) Είναι άκυρα τα μυστήρια των Οικουμενιστών ; 2) Πρέπει να κοινωνούμε εκεί που μνημονεύονται οι αιρετικοί; (και ενδιαφέροντα σχόλια για αποτειχισμένους και μη).

Πριν σχολιάσουμε, παραθέτουμε το κείμενο του κ. Ιωάννου Ρίζου


Συνεχίζοντας την σύντομη έρευνα στο κατά πόσον το κήρυγμα του π. **** *****
(σχόλιο ο Παιδαγωγός: πάγια πλέον τακτική μας είναι να αποφεύγουμε να αναφέρουμε ονόματα σε διαφωνίες μεταξύ αποτειχισμένων αδερφών, δεν έχει σημασία το πρόσωπο αλλά η λανθασμένη άποψη. 
Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, όντας απροετοίμαστοι να τις αντιμετωπίσουμε, λάθη μπορεί να κάνει ο καθένας) 
περί ΑΚΥΡΩΝ Μυστηρίων των οικουμενιστών ΜΕΤΑ την αποδοχή της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου είναι αγιοπατερικά βάσιμο, 
θα δούμε τι διδασκαλία θησαυρίζουμε από τον βίο του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.


Το 629 ο πατριάρχης Κπόλεως Σέργιος συντάσσεται με την αίρεση των Μονοθελητών.
Ο άγιος Μάξιμος επί 5 χρόνια προσπαθεί να πείσει για την σύσταση συνόδου που θα καταδίκαζε αυτή την επίσημη προσχώρηση στην αίρεση. 
Ποτέ στο κήρυγμα του δεν δηλώνει τη θέση ότι τα Μυστήρια της εκπεσούσης εκκλησίας της Κπολης είναι άκυρα.

Το 634, ο άγιος Σωφρόνιος συγκαλεί Σύνοδο στα Ιεροσόλυμα στην οποία καταδικάζεται ο Μονοθελητισμός.

Το 646, ο άγιος καταφέρνει να πείσει τους επισκόπους της Αφρικής και να λαμβάνει χώρα η Σύνοδος της Καρθαγένης στην οποία καταδικάζεται πάλι ο Μονοθελητισμός.

Το 649, επιτυγχάνει τον ίδιο άθλο στη Ρώμη και η Σύνοδος του Λατερανού αναθεματίζει τα πατριαρχεία Κπόλεως, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας που είχαν προσχωρήσει στην αίρεση.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο άγιος έχοντας τρείς συνοδικές αποφάσεις υπέρ των θέσεων του, δεν κηρύττει ποτέ άκυρα τα μυστήρια των υποχωρησάντων στην αίρεση.

Εξ αιτίας των επιτυχιών αυτών του αγίου, που έρχονταν σε αντίθεση με τις θέσεις του αυτοκράτορα και της επίσημης εκκλησίας, οδηγείται σε βασανιστήρια και ανακρίσεις. 

Στα ερωτήματα του ανακριτών γιατί δεν κοινωνεί με την εκκλησία (σχόλιο ο Παιδαγωγός: και τότε όπως και τώρα, αποκαλούν "εκκλησία" τους Πατριάρχες!)
ο άγιος δεν κάνει καμία νύξη περί άκυρων μυστηρίων –την ώρα που όλα τα πατριαρχεία προσχώρησαν στην αίρεση– αλλά είναι αρκετό για αυτόν το γεγονός ότι η επίσημη εκκλησία δεν δέχτηκε την ορθή διδασκαλία των παραπάνω Συνόδων.[1]


----------


Στο κήρυγμα του ο π. ***** (σχόλιο ο Παιδαγωγός: παραλείψαμε κ πάλι το όνομα)  λέει για παράδειγμα ότι οι βαπτίσεις που γίνονται μετά το Κολυμπάρι στην εκκλησία της Ελλάδος είναι άκυρες
Κατά λογική συνέπεια –κατ΄ αυτόν– δεν σώζονται οι δεχόμενοι τα μυστήρια της ελλαδικής εκκλησίας μετά το Κολυμπάρι.

Ένα αντίστοιχο ερώτημα τέθηκε στον άγιο Μάξιμο από τον ανακριτή Τρώιλο: 
«Εσύ μόνο θα σωθείς και όλοι οι άλλοι θα χαθούν;”
Ο άγιος όμως δεν απάντησε διδάσκοντας για άκυρα μυστήρια των Μονοθελητών αλλά είπε: 
 «Άς μην επιτρέψει ο Θεός σε μένα να κατακρίνω κανένα ή να πώ ότι μόνο εγώ σώζωμαι».[2]


----------


Τότε του λένε: «Ήρθαν αποκρισάριοι του Πάπα απο τη Ρώμη και αύριο θα κοινωνήσουν με εμάς, γιατί μόλις έφυγες από εκεί άλλαξαν γνώμη και συμφώνησαν μαζί μας».
Ο άγιος τότε απάντησε: «Αυτοί που ήρθαν από τη Ρώμη ακόμα κι αν κοινωνήσουν [με εσάς] δεν μπορούν να πράξουν μόνοι τους κάτι που να δεσμεύει την εκκλησία της Ρώμης» κ.λ.π., κ.λ.π.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ότι ο άγιος στην απάντηση του δεν παίρνει απορριπτική θέση στην επικείμενη «κοινωνία» της αντιπροσωπείας της Ρώμης με τους κοινωνήσαντες με την αίρεση ανατολικούς. Δεν λέει για παράδειγμα ότι η μυστηριακή «κοινωνία» σας είναι άκυρη ή ανυπόστατη.


----------



Την ίδια θέση κρατά και στη συνέχεια της ανάκρισης όπου λέει: 
«Με προστάσσετε να έλθω και να κοινωνήσω με την εκκλησία στην οποία κηρύττονται τέτοιου είδους δόγματα…εγώ όμως ποτέ δεν θα γίνω συγκοινωνός με αυτούς που δέχονται τέτοιες καινοτομίες».
Εδώ βλέπουμε τον άγιο να μην χρησιμοποιεί την ευκαιρία που του δίνεται για να πεί ίσως «σε τι θα κοινωνήσουμε αφού δεν έχετε μυστήρια;”, αλλα διασαφίζει ότι η «κόκκινη γραμμή» που του απαγορεύει την κοινωνία με την επίσημη εκκλησία είναι η αποδοχή κακοδιδασκαλιών εκ μέρους της. Η θεοσοφία και η ταπείνωση του αγίου αυτό μόνο διδάσκει ως ασφαλή και υπεραρκετή αιτία διακοπής της εκκλησιαστικής κοινωνίας. (σχόλιο ο Παιδαγωγός: αντιλαμβάνεστε τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς μετά το Κολλυμπάρι)


----------


Το 656, ο άγιος βρίσκεται στην εξορία στη Βιζύη της Θράκης. 
Εκεί τον επισκέπτεται ο επίσκοπος Καισαρείας Θεοδόσιος, ο οποίος προσπαθεί να τον μεταπείσει να κοινωνήσει με το αιρετικό πατριαρχείο Κπόλεως. 
Ο Θεοδόσιος προσπαθεί να δελεάσει τον άγιο περιγράφοντας του τις τιμές που θα απολαύσει αν υποχωρήσει. Του λέει: «…θα βγούμε εμείς στη Χαλκή πύλη και θα σε ασπασθούμε, θα σου δώσουμε το χέρι και θα σε βάλουμε με κάθε τιμή και δόξα στη μεγάλη εκκλησία. Θα στέκεσαι μαζί μας στο μέρος που στέκονται οι βασιλείς. Θα λειτουργήσουμε, θα κοινωνήσουμε τα άχραντα και ζωοποιά μυστήρια, το ζωοποιώ σώμα και αίμα του Χριστού. Θα σε ανακηρύξουμε πατέρα…» κ.λ.π, κ.λ.π.

Εδώ δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία στον άγιο να δηλώσει την απόρριψη των μυστηρίων των κοινωνούντων με την αίρεση. Όμως δεν το κάνει. Αντιθέτως, σιωπά στο θέμα των μυστηρίων και απαντά στον Θεοδόσιο για τις κακοδοξίες που γράφτηκαν σε ένα αιρετικό κείμενο που λεγόταν «Τύπος» και την αναγκαιότητα αυτές να αναιρεθούν.

Λίγο αργότερα ο άγιος μαστιγώνεται, του κόβουν την γλώσσα και το χέρι και χωρίς καμία φροντίδα τον αφήνουν να πεθάνει στη χώρα των Λαζών όπου και πεθαίνει το 662.


Χρειάστηκε να περάσουν 51 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του, και 18 χρόνια από τον θάνατο του για να δικαιωθεί από την 6η Οικουμενική Σύνοδο το 680 
(σχόλιο ο Παιδαγωγός: όπως βλέπετε ΔΙΕΚΟΨΕ την εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετικούς ΠΡΙΝ την Οικουμενική Σύνοδο, μέχρι τότε ο Άγιος Μάξιμος θεωρούνταν "ζηλωτής" με "ζήλο ου κατ΄επίγνωσιν"!)


Αυτή είναι η Παρακαταθήκη του αγίου στο ζήτημα που μας απασχόλησε και που θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψιν οι αντίθετα φρονούντες.
(συνεχίζεται)

[1] P.G. 90, 116A-121C.
[2] Ο.α. κεφ.δ΄-ζ΄.

τις φωτογραφίες πήραμε από εδώ

Σχόλιο:



Κατ αρχήν δεν νομίζουμε να υπάρχει η παραμικρή επιφύλαξη για το αν σήμερα επιτρέπεται ή όχι να εκκλησιαζόμαστε και να κοινωνούμε εκεί όπου μνημονεύονται αιρετικοί (οικουμενιστές).
Η στάση του Αγίου Μαξίμου δεν αφήνει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο παρερμηνείας.


Όσοι πατέρες θέλουν να διδάσκουν στους πιστούς την "οικονομία",  και άλλοτε να "λειτουργούνται" με τους αιρετικούς και άλλοτε να παριστάνουν τους ομολογητές, και το ίδιο ενδεχομένως να εφαρμόζουν και οι ίδιοι ως ιερείς, αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη για την επιλογή τους.  
Άλλο ανθρώπινη αδυναμία να εφαρμόσω το σωστό και άλλο να διδάσκω το λάθος ως τάχα "κατ' οικονομίαν". (για το θέμα της εγκυρότητας ή μη των μυστηρίων των οικουμενιστών, δείτε σχετικό βίντεο εδώ)



Με αφορμή το ωραιότατο συνοπτικό κείμενο και τα σχόλια του κ.Ρίζου (στα οποία δεν έχουμε την παραμικρή αντίρρηση), μια ερώτηση





Τελικά ο Άγιος Μάξιμος γιατί δεν επέλεξε να συμμετάσχει στην Θεία Κοινωνία (και να ενωθεί με τον Θεό), αλλά προτίμησε να ομολογήσει την αλήθεια;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ομολογία πίστεως δεν ήταν επίσης ένωση με τον Θεό, πιο σημαντική της Θείας Κοινωνίας;


Είναι "βλάσφημος" ο Άγιος Μάξιμος;
Είναι "πλανεμένος";
είναι "σατανόπληκτος" επειδή επέλεξε την ομολογία πίστεως αντί την Θεία Κοινωνία;



Η Θεία Κοινωνία λοιπόν ενώνει με τον Θεό, υπό προϋποθέσεις.
  • Όταν πηγαίνουμε απροετοίμαστοι
  • όταν αφού μεταλάβουμε αδιαφορούμε για το γεγονός και δεν συναισθανόμαστε την τιμή που μας έγινε, 
  • όταν εν γνώση μας μεταλαμβάνουμε και συνκοινωνούμε με αυτούς που μνημονεύουν αιρετικούς
τότε ΔΕΝ είναι η ύψιστη Ένωση με τον Θεό. 



Ας δούμε όπως,  υπάρχουν άλλοι τρόποι Ένωσης με τον Θεό;
Γιατί οι μοναχοί εγκατέλειπαν τα μοναστήρια τους -άρα και την δυνατότητα τακτικής και συχνής Θείας Κοινωνίας- και επέλεγαν να πάνε σε ερήμους, όπου εν γνώση τους δεν θα είχαν τέτοια δυνατότητα ; Μήπως και στην έρημο, με την καρδιακή προσευχή, ενωνόταν με τον Θεό;


Για δείτε τι γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σχετικά με τίτλο :
"Ἡ Πνευματική καί νοερή Κοινωνία, δηλαδή, πῶς κοινωνεῖται νοερά καί πνευματικά ὁ Χριστός"
http://agiameteora.net/index.php/paterika/2016-pnevmatiki-kai-noeri-koinonia-diladi-p-s-koinone-tai-noera-kai-pnevmatika-xristos.html

Ενδεικτικά αντιγράφουμε:

"Αν και μυστηριακά δεν μπορούμε να δεχθούμε τον Κύριό μας περισσότερο από μία φορά την ημέρα, όμως πνευματικά και νοερά μπορούμε να τον δεχώμαστε κάθε ώρα και κάθε στιγμή δια μέσου της εργασίας όλων των αρετών και των εντολών και ιδιαιτέρως με την θεία προσευχή και μάλιστα την νοερά (99).

Επειδή και ο Κύριος βρίσκεται κρυμμένος μέσα στις αγίες του εντολές, και όποιος κάνει μία αρετή ή εντολή, δέχεται αμέσως μέσα στην ψυχή του και τον Κύριο που είναι κρυμμένος μέσα σ αυτές, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κατοικήση μαζί με τον Πατέρα του μέσα σ εκείνον που θα φυλάξη τις εντολές του λέγοντας: «Εάν κάποιος με αγαπά θα τηρήση και τον λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήση και θα έλθουμε προς αυτόν και θα κατοικήσουμε σε αυτόν» "(Ιω. 14,23)

(...)
"Και μερικές φορές αυτή η Κοινωνία είναι τόσο καρποφόρα και τόσο ευάρεστη στον Θεό, όσο ίσως δεν είναι πολλές άλλες μυστηριώδεις κοινωνίες από την έλλειψι εκείνων που τις δέχονται. Λοιπόν, όσες φορές έχεις την διάθεσι και ετοιμασθής για μία παρόμοια κοινωνία, θα βρής πρόθυμο και έτοιμο τον Υιό του Θεού, μόνος του να σε τρέφη πνευματικά με τα ίδια του τα χέρια."
(...)
"Η Νοερά όμως προσευχή έχει τέτοια δύναμι και να ενώνη με τον Θεό "

ΥΓ. Ένας αποτειχισμένος πατέρας -πραγματικά απλός, αγαθός και ευλαβέστατος κατά τα άλλα- μεγάλης ηλικίας, μας τόνισε ότι σπούδασε θεολογία (σε θεολογική σχολή εννοούσε! ναι, εδώ πραγματικά χαμογελάμε!) και επέμενε ότι "δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από την Θεία Κοινωνία" που είναι "η Ένωση με τον Θεό". Ότι άλλο λέτε "είναι βλασφημία, τέλος".
Τι παθαίνουν οι γέροντες και όσο μεγαλώνουν σε ηλικία κολλάνε .. σε κάποια πράγματα, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. 
Το φαιδρό είναι ότι τα διέδιδε και σε άλλους πατέρες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι την απλότητα του, τον πίστευαν.


Όπως είδατε λοιπόν (και από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή) 
η Θεία Κοινωνία έχει προϋποθέσεις για να είναι η Ύψιστη Ένωση με τον Θεό. 


Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι Ένωσης με τον Θεό.
Όπως η Ομολογία Πίστεως που έκανε ο Άγιος Μάξιμος.
Όπως η νοερή και καρδιακή προσευχή (για την οποία εγκαταλείπουν οι μοναχοί το μοναστήρι και φεύγουν μακρυά στις ερήμους) όπως γράφει (και σίγουρα έζησε) ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης


Έτσι είναι, που να τα μάθεις αυτά; Στην Θεολογική Σχολή;! 
Δείτε τι διαβάζουμε σήμερα (16/1/2018) στις ανακοινώσεις της (εδώ) :



Δυστυχώς λόγω προβλήματος ακοής, λόγω της ηλικίας, ο γέροντας δεν μπορούσε να μας ακούσει ενώ του μιλούσαμε. Έκλεισε το τηλέφωνο.
Δεν πειράζει, στάθηκε αφορμή να
το ψάξουμε και να μάθουμε κάτι.
Έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία  στην εκπαίδευση η "βιωματική" μάθηση. 
Με τέτοια παραδείγματα, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της. 

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"





Νεότερη Ενημέρωση (17/1/2018):


Ποιοι είναι τελικά η "ΜΙΑ" "Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία" που λέμε στο Σύμβολο της Πίστεως ; 
Μία από τις πολλές παρατάξεις των ΓΟΧ, 
κάποια μερίδα των αποτειχισμένων του Νέου; 
Ποιοι ήταν η ΜΙΑ εκκλησία πχ το 1930, το 1965, το 1970, το 2016, το 2017 ;



ΥΠΗΡΧΑΝ πολλές φορές στην εκκλησία μας, χωριστά ποίμνια. Συνήθως το ένα το υγιές, και το ένα το άρρωστο. Σκοπός της εκκλησίας ήταν να ενωθούν.


Πρώτες Παραπομπές:
1) Ο Άγιος Ταράσιος, εις τα Πρακτικά της Αγίας Ζ Οικουμενικής Συνόδου:
"ότι ορώ και βλέπω την επί την πέτρα Χριστού τον Θεόν ημών τεθεμελιωμένην εκκλησίαν αυτού διεσχισμενην νυν και διερρηγμένην"


2) Η Ζ' Οικουμενική εις την επιστολήν της προς του Βασιλείς Κωνσταντίνω και Ειρήνη, λέγει: 
"ίνα τη των εκκλησιών διάστασιν αποσεισάμενοι, τα διεξευγμένα προς ένωσιν εφελκύσωμεν"


3) Αγίου Κυρίλλου επιστολήν προς Μαξιμιανόν Κωνσταντινουπόλεως
"ιδού γαρ, ιδού τα διεσπασμένα μέλη του της εκκλησίας σώματος συνήφθη πάλιν αλλήλοις"


4) Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας επιστολήν προς Ιωάννην Αντιοχείας γράφει: 
"... και συναψη τα διηρημένα, και τα μεταξύ διερριμένα σκάνδαλα περιελών, ομονοία, και ειρήνη στεφανώση τας τε παρ' ημίν, κατ τας παρ' υμίν εκκλησίας" ...



Κάντε λίγο υπομονή.
Ανακοινώνουμε ότι σε λίγους μήνες πρώρα ο Θεός θα εκδοθεί κάποιο βιβλίο με αδιάσειστα τεκμήρια που θα βοηθήσει πολύ στην πορεία των αποτειχισμένων και θα λύσει πάρα πολλές απορίες.

(σχόλιο μας - απάντηση -σε εναγώνια ερωτήματα σχολιαστών σχετικά με το ΠΟΥ είναι η ΜΙΑ εκκλησία στην οποία πρέπει να ανήκουν)

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

37 σχόλια:

SCRIPTA MANENT είπε...

Αγ Θεόδωρος πρός τόν μοναχό Ἰγνάτιο, ἀναφερόμενος στήν Κοινωνία τῶν αἱρετικῶν λέγει ὅτι δέν εἶναι κάν ἁπλός ἄρτος, ὅπως δηλαδή αὐτός τόν ὁποῖο χρησιμοποιοῦμε διά τροφή, δέν μεταδίδουν καμμία χάρι, ἀλλά ἀπεναντίας προξενοῦν σκοτισμό καί κόλασι ἀλλά εἶναι δηλητήριο τό ὁποῖο ἀμαυρώνει καί σκοτίζει τήν ψυχή. ...
Ἀναφέρει ἐπίσης, ἑρμηνεύοντας καί παραλληλίζοντας ἀνάλογο χωρίο τοῦ ἀπ. Παύλου, ὅτι ὅπως οἱ Ὀρθόδοξοι, ὅταν μεταλαμβάνουν, ἐνσωματώνονται μέ τόν Χριστό, ἔτσι καί οἱ μεταλαμβάνοντες τόν αἱρετικό ἄρτο ἐνσωματώνονται μέ τόν δ ι ά β ο λ ο.

Καταλήγει ὁ ὅσιος στό τμῆμα αὐτό ἀναφερόμενος πάλι σέ ἀνάλογα χωρία ἀπό τήν ἁγ. Γραφή:
«Εἴπερ ἀληθής ὁ λόγος «Ὁ ἁπτόμενος πίσσης μολυνθήσεται καί ὁ κοινωνῶν ὑπερηφάνῳ ὁμοιωθήσεται αὐτῷ». Ἐφ' ᾧ καί τανῦν ἐγκαλούμεθα, διότι τινά τῶν ὑποκρινομένων ὀρθοδοξεῖν, κοινωνοῦντα δέ τῇ αἱρέσει μέχρι παντός ἀπηγορεύσαμεν ὑπό ὀρθοδόξου ἐν ἱεροῖς μνημοσύνοις ἀναφέρεσθαι κατά τήν θείαν μυσταγωγίαν. Εἰ μέν γάρ προέφθασε, κἄν ἐν τῷ θανάτῳ, δι' ἐξομολογήσεως τυχεῖν τῶν ἁγιασμάτων, ἦν ἄν ὑπέρ αὐτοῦ ἀναφοράν ποιεῖσθαι τόν ὀρθόδοξον. Ἐπεί δέ κοινωνῶν τῇ αἱρέσει ἀπεβίῳ, πῶς δυνατόν ἐντετάχθαι τόν τοιοῦτον ἐν ὀρθοδόξῳ κοινωνίᾳ; Καί γοῦν φησιν ὁ ἱερός Ἀπόστολος• «Τό ποτήριον τῆς εὐλογίας, ὅ εὐλογοῦμεν, οὐχί κοινωνία τοῦ αἵματος τοῦ Χριστοῦ ἐστιν; τόν ἄρτον ὅν κλῶμεν, οὐχί κοινωνία τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ ἐστιν; ὅτι εἷς ἄρτος, ἕν σῶμα οἱ πολλοί ἐσμεν• οἱ γάρ πάντες ἐκ τοῦ ἑνός ἄρτου μετέχομεν». Οὐκοῦν κατά τό ἀνάλογον καί ἡ κοινωνία τοῦ αἱρετικοῦ ἄρτου καί τοῦ ποτηρίου τῆς ἀντικειμένης μερίδος ἐστίν καί τό ἕν σῶμα ἠλλοτριωμένον Χριστοῦ τούς ἐπικοινωνοῦντας ἀπεργάζεται ἐπεί μηδεμία «κοινωνία φωτί πρός σκότος, οὐδέ μετοχή δικαιοσύνης καί ἀνομίας, οὐδέ μερίς πιστῷ μετά ἀπίστου, οὐδέ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετά εἰδώλων», καθώς ἀλλαχοῦ ὁ αὐτός ἐξεβόησεν. Ἀλλ' ὑπέρ μέν τῶν τοιούτων θρηνητέον καί προσευκτέον ὑπέρ τῶν ἔτι ζώντων ἐκπεφευγέναι αὐτούς τῶν τοῦ διαβόλου βρόχων» (Μικρά κατήχησις 129) (σελ. 362-363).

SCRIPTA MANENT είπε...

Αυτή είναι η διαφορά με το σήμερα
Σήμερα τι δεν γνωρίζει η εκκλησία και θα πρέπει να αποφανθεί η επόμενη οικουμενική;;
Στο Κολυμπάρι αναγνώρισαν σωτηριολογικά μυστήρια στις κατεγνωσμένες αιρέσεις και πάλαι ποτέ αναθεματισμένες απο τις οικουμενικές συνόδους, συν τις σύγχρονες αλλά και την θεσμοθέτηση του ΠΣΕ δλδ την ολοκληρωτική ανατροπή του ευαγγελίου.

Την εποχή του αγίου Μαξίμου δεν υπήρχε Μονοθελητισμός πριν τους Μονοθελητές,
ουτε πιο πρίν υπήρχε Νεστόριος πριν τον Νεστόριο κλπ κλπ οπότε καλώς περίμεναν την καταδίκη από την επομενη οικουμενική
Μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά;;
Από πότε αυτός που ακυρώνει όλο το Ευαγγέλιο και την Σταυρική θυσία του Χριστού παρουσιάζοντας τα ως μια άχρηστη πράξη….. εχει άγιο Πνεύμα;
Από πότε το αγιο Πνεύμα συλλειτουργεί με τον διάβολο;;
Από πότε αυτοί που Ακύρωσαν τις αποφάσεις των οικουμενικών συνόδων έχουν άγιο πνευμα
Το να γίνει επόμενη Σύνοδος Οικουμενικη η Πανορθόδοξη για να ξανακαταδικάσει τους ήδη καταδικασμένους, και τους δις καταδικασμένους κολυμπαριώτες δια των υπογεγραμένων ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΩΝ αιρεσεων αυτό είναι η μεγαλύτερη βλαστημία του αγίου πνεύματος, γιατί ομολογείς ένα αγιο Πνεύμα ως ΜΗ λαλήσαι ορθά και άρτια στις οικουμενικες συνόδους της αρχαίας εκκλησίας
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Πόσες Μια Εκκλησίες του Πιστεύω, υπάρχουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο;;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

1) Συχνά κάποιες αιρετικές διδασκαλίες ομοίαζαν μεταξύ τους (Αρειανισμός - νεστοριανισμός).
Παρόλα αυτά γινόταν νέα οικουμενική σύνοδος να τις καταδικάσει


Ο Νεστοριανισμός ήταν και αρειανισμός (που είχε ήδη καταδικαστεί στην Α' Οικ/κή Σύνοδο). Κι όμως έγινε η Γ' Οικουμενική και καταδίκασε και τον Νεστοριανισμό ως διαφοροποιημένη διδασκαλία του Αρειανισμού.


2) Ο οικουμενισμός δεν είναι συγκεκριμένη αίρεση (από τις ήδη γνωστές) αλλά καμουφλαριζόμενοι πίσω από τάχα την αγάπη και την διάθεση ενότητας επιδιώκουν την ένωση αιρετικών και ορθοδόξων. Ως ιδεολόγημα, νομίζουμε είναι διαφορετικό.
Καλό θα είναι να καταδικαστεί (άσχετα αν οι αιρέσεις είναι ήδη καταδικασμένες).

3) Από την εκκλησιαστική μας ιστορία φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις πατέρες είχαν διακόψει την μεταξύ τους εκκλησιαστική κοινωνία. Παρόλα αυτά εκ των υστέρων, ενωνόταν και πάλι. Φυσικά λοιπόν θα υπάρχουν πρόσκαιρα διαιρέσεις.
Γι αυτό γίνεται η Σύνοδος, να κληθούν να απολογηθούν όσοι διδάσκουν αιρετικές διδασκαλίες και αν επιμένουν να αφορίζονται και να καταδικάζεται η διδασκαλία τους.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Το πρόβλημα είναι ποιοί νομιμοποιούνται να καταδικάσουν τον Οικουμενισμό και υπό ποιές προϋποθέσεις εφόσον κανένας εκ των αποτειχισμένων κληρικών, μοναχών και λαϊκών δεν μπορεί να ομολογήσει ευθαρσώς που βρίσκεται η Εκκλησία του Χριστού από το 1924 και εξής εκτός κι αν εκπέσουμε στην βλασφημία να πούμε ότι η Εκκλησία αποκαταστάθηκε με τις νεότερες αποτειχίσεις ιερομόναχων, μοναχών και κληρικών...
Στην εκκλησιαστική ιστορία που αναφέρετε, οι Πατέρες γνώριζαν που είναι η Εκκλησία και με ποιόν πρέπει να ενωθούν, σήμερα ποιός μπορεί να μας πει που είναι η συνέχεια της αποκαλουμένης ως διαχρονικής Εκκλησίας;;Δηλαδή με την αποτείχισή μας και μόνο, πώς εντασσόμαστε αυτόματα και μαγικά στην Εκκλησία;;Πριν από τους περσινούς νεο αποτειχισμένους δεν υπήρχε Εκκλησία;;Δεν στέκει η θέση αυτή.

ΙΧΝΙΚΑ είπε...

στο κολυμπαρι αντι να καταδικαστουν οι αιρεσεις τιν επικύρωσαν με σωτηριολογικα μυστηρια
αντι να αναθεματιστει ο οικουμενισμος κατοχυρωθηκε ως αρχηγως ολων
και εσεις λετε στον κόσμο: μην ανησυχείτε κοινωνάτε Χριστό - μεσα στην σπηλια του διαβόλου

Συγνώμη αλλά το Κολυμπάρι που αναγνωριζει σωτηρία σε βαπτίσματα καταδικασμένων αιρετικών, βλαστημά τις αποφασεις των οικουμενικών συνόδων
Ανάθεμα και Χριστός μαζί δεν γίνεται

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς Χρύσα Πολίτη:
"Στην εκκλησιαστική ιστορία που αναφέρετε, οι Πατέρες γνώριζαν που είναι η Εκκλησία"
Κάνετε λάθος, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που Πατριαρχεία διέκοπταν την εκκλησιαστική κοινωνία μεταξύ τους. Αργότερα την επανέφεραν. Ποιο από τα Πατριαρχεία τότε ήταν η "Μία" Εκκλησία.
Κατά τη γνώμη μας ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.

Με ισοπεδωτικές λογικές: αφού είναι "Μία" θα είναι είτε των ΓΟΧ είτε του νέου,
αν είναι των ΓΟΧ θα είναι μόνον ΜΙΑΣ ποαράταξης τους, αφού δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους. Ποια από όλες τις παρατάξεις λοιπόν είναι η "Μία" εκκλησία;
δεν λύνεται το θέμα.
Αν μαλώνουμε διαρκώς μεταξύ μας και διακόπτουμε την εκκλησιαστική κοινωνία ειρωνεύοντας και αφορίζοντας ο ένας τον άλλον, δεν φταίει ο Θεός που ίδρυσε την Μία Αγίαν Εκκλησία Του.

Πνευματοφόροι πατέρες χρειάζονται και ταπείνωση.
Αλλά έκδηλα λείπουν και τα δύο.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν την αλληλοκατηγορία στη βάση εμείς είμαστε οι σωστοί και όλοι οι άλλοι "βλάσφημοι", "πλαναμένοι", "σχισματικοί" (προχθές ακούσαμε και το "σατανόπληκτοι"). Όταν την ακίδα στο μάτι του αδερφού αντί να βοηθήσουμε να του την βγάλουμε, την παρουσιάζουμε ως "δοκάρι" ... γιατί να φταίει ο Θεός που ίδρυσε Μία εκκλησία;
Και διηγώντας τα να κλαις.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς Γεώργιο Σαμαρτζίδη:

"και εσεις λετε στον κόσμο: μην ανησυχείτε κοινωνάτε Χριστό - μεσα στην σπηλια του διαβόλου"

Πότε το είπαμε εμείς αυτό;
Έχουμε 316 αναρτήσεις για την αποτείχηση. Σε ποια είδατε να συστήνουμε να κοινωνάνε οι πιστοί εκεί;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Διαγράφηκε ένα τελείως άσχετο σχόλιο (αναφερόταν στον ξεσηκωμό του λαού κ στους πολιτικούς) που περιείχε όμως χαρακτηρισμό για τον οποίο θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε ποινικά.
Γι αυτό -αν και δεν διαφωνούμε στο περιεχόμενο του- αναγκαστήκαμε να το διαγράψουμε.
Ο συντάκτης του ας το γράψει διορθωμένο, και στις αντίστοιχες αναρτήσεις.

ΙΧΝΙΚΑ είπε...

1)Η Μια του ΧΡΙΣΤΟΥ εκκλησια πρεπει να εχει συνορα-ορια για την προστασια του λαου της!σωστα?....2)μπορει καποιος να μας πει ποια ειναι τα ορια της εκκλησιας ετσι ωστε να μπορει ο καθενας να μπει μεσα στα τοιχοι της για να σωθει?...3)που ειναι αυτη η εκλησια?...4) Οταν υπαρχει Νεο ημερολογιο....παλαιο ημερολογιο...αποτειχιση με το νεο...αποτειχιση με το παλαιο.....παυση μνημοσυνου με το νεο....παυση μνημοσυνου με το παλαιο...ποιος θα παρει την ευθυνη να μας πει που ειναι τα ορια τηςΕκκλησιας ?.....5)οταν λοιπον υπαρχουν καποιοι ιερεις που λενε οτι δεν μπορεις να μεταλαβεις αν κοινωνεις με αιρετικους...ποιους εννουν ...τον Παπα ρωμης?....ο απλος ανθρωπος που σωζεται τελικα?...ειμαστε σιγουροι οτι θα συγκληθει τετοια συνοδος ωστε να τα οριοθετησει ολα αυτα?...γιατι με τοσο που απλωσε το φυλλο της πιτας δεν νομιζω!!!

Χρύσα Πολίτη είπε...

Μπορείτε να με παραπέμψετε σε ιστορικά εκκλησιαστικά παραδείγματα-ντοκουμέντα όπου ισχύει ότι δύο Πατριαρχεία που δεν είχαν εκκλησιαστική κοινωνία ανήκαν ωστόσο στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία ταυτόχρονα;;Ρωτάω γιατί η θέση περί διηρημένης Εκκλησίας είναι βλάσφημη, καθώς το υγιές και το άρρωστο, το φως και το σκοτάδι δεν μπορούν να έχουν από κοινού μερίδιο σωτηρίας.

Για το δεύτερο ερώτημα περί γοχ και νέου υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι πριν τις πολλές παρατάξεις και τα σχίσματα που προκλήθηκαν εντός του χώρου του π.έ. υπάρχει μία παράταξη η οποία έχει έγκυρη αποστολική διαδοχή έως και σήμερα και η οποία έλκει την κανονικότητά της από την ΡΟΕΔ με διαπιστευτήρια. Το αυτό υποστηρίζουν και πολλοί νεοαποτειχισμένοι αγιορείτες.Τώρα, για να τοποθετηθώ ξεκάθαρα έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο, αλλόκοτο χαρμάνι στο οποίο συνυπάρχουν ο νεοημερολογητικός οικουμενισμός, ο παλαιοημερολογητικός οικουμενισμός και ο οικουμενισμός των αποτειχισμένων. Το κοινό σημείο και των τριών αυτών εκκλησιολογικών φαινομένων είναι ότι και τα τρία κοινωνούν είτε άμεσα είτε έμμεσα μεταξύ τους και άρα με την παναίρεση μέσω της θεωρίας των δυνάμει και ενεργεία μυστηρίων. Η τοποθέτηση αυτή ότι όλοι έχουν έγκυρα μυστήρια είναι η κερκόπορτα του οικουμενισμού για να εισχωρήσει παντού. Την κρατούσα Εκκλησία δεν την αναφέρω καν, οι γοχ στην πράξη κοινωνάνε σωρηδόν ΝΗτες ενώ στην θεωρία κηρύττουν Ορθόδοξα, οι αποτειχισμένοι Νητες είτε ακολουθούν το νέο είτε το παλαιό άλλοι κηρύττουν ότι τα μυστήρια των αιρετικών είναι έγκυρα, δυνατά και σωστικά άλλοι ότι είναι άκυρα αλλά στέλνουν τους λαϊκούς να βαπτίζονται και να παντρεύονται στους οικουμενιστές και όπως λέτε κι εσείς διηγώντας τα να κλαις.

Επίσης διαπιστώνω ότι όλες οι πλευρές όταν ζορίζονται προκειμένου να λάβουν μία ξεκάθαρη θέση επί των επίμαχων ζητημάτων προτάσσουν την αγαπολογία και το ενωτικό πνεύμα άνευ Αληθείας για να διαφύγουν όπως κάνουν οι παναιρετικοί Οικουμενιστές. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να είναι μέρος της Εκκλησίας;; Αυτή η Εκκλησία είναι έκτρωμα, δεν μπορεί να είναι του Χριστού! Δηλαδή επειδή δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη θα νομιμοποιήσουμε όλες τις πλευρές;;Είναι λογικό αυτό;;

Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση ούτε να διδάξω, ούτε να διακηρύξω, ούτε να αφορίσω, ούτε να καταδικάσω ούτε να πολεμήσω κάποιον. Εμένα με ενδιαφέρει από το Άγιο Ποτήριο από το οποίο μεταλαμβάνω εγώ και η οικογένειά μου να έχει Χριστό!

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια απορία για κάποιον που είναι αποτειχισμενος(από την αίρεση) μέσα στην οικογένεια τού που δεν είναι αποτειχισμενοι,όταν τρώνε μαζί και προσεύχονται μαζι ο αποτειχισμενος ζημιώνεται εκείνη την ώρα που προσεύχεται μαζί τους?

GeorGRE είπε...

Σύμφωνα με όλα αυτά που γράφονται:
1) Μια μοναχή που μονάζει σ ένα μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή του τάδε μητροπολίτη ο οποιός δεν ήταν παρόν, δεν ψήφισε, δεν εκφράστηκε θετικά για το Κολυμπάρι αλλά ο Ιερώνυμος πήρε μόνος του την απόφαση ενάντια σε όσα είχαν συμφωνήσει οι ιεράρχες και ψήφισε τα άστοχα αρθρα, αυτην λοιπόν η μοναχή ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ. Δηλαδή η εμπειρική γνώση της όταν κοινωνάει και λαμβάνει τη Χάρη είναι λαθεμένη. Δεν πήρε χαμπάρι ότι "ξεντύθηκε" το Χριστό.
Και έρχομαι έγω ο ψαγμένος να την ρίξω στο πυρ το εξώτερο.
2) Κάποιοι πνευματικοί γέροντες (γνωστοί ή μη) που φάγανε την άσκηση με το κουτάλι, που νιώθουν την παρουσία του Αγίου Πνεύματος σε κάθε βήμα τους,
που χαριτώθηκαν με αρετές, θα ρθω εγώ να του πω "εϊ ψιτ είσαι αποτειχισμένος; Όχι; Ου στο πυρ, δεν κατάλαβες ότι δεν φτάνει να παλεύεις τον οικουμενισμό αλλά θα πρέπει να αποτειχιστείς; Είσαι άσχετος.
3) Μια οικογένεια που έχει έναν πνευματικό, προσπαθεί να ζει κοντά στην εκκλησία, νηστεύει κτλ ήρθε η ώρα και βάπτισαν το 5ο παιδάκι τους. "Για ελάτε δω θα τους πω. Ζογκ το μυστήριο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ εφόσον έγινε μετά το 2016. Τα μεγαλύτερα παιδιά σας Ο.Κ. αλλά αυτό το βάπτισε ο τάδε πνευματικός σας ο οποιός ανήκει στην εκκλησία της ελλάδος και μετά το '16 δεν ισχύει τίποτα. Το έψαξα στο διαδύκτιο, μην ακούτε τον πνευματικό σας. Τρέξτε μακρυά".
Φανταστείτε ότι αυτή είναι η λάιτ έκδοση γιατί θα μου έρθει ο τάδε αδερφός και θα μου πει:
Απο το 1924 θα έπρεπε να είχε αποτειχιστεί ο παππούς σου. Ταλαίπωρε τώρα ξύπνησες; Ποιος άγιος Ιάκωβος, Παιΐσιος,Πορφύριος ποιός γέροντας, όλοι νυχτωμένοι ήταν.
Απο αγάπη τα γράφω μη με παρεξηγείτε.
Δεν γίνεται να συζητώ με μεγαλόσχημη μοναχή που οι αρετές της ξεχειλίζουν, τα χαρίσματα της κάνουν μπαμ και να τη στέλνω στο πυρ επειδή δεν αποτειχίστηκε. Κάτι τρέχει εδω.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Σχετικά με το θέμα της βάπτισης, και της εγκυρότητας ή μη του μυστηρίου, κάντε τον κόπο να δείτε την επόμενη ανάρτηση μας με το βίντεο:
https://opaidagogos.blogspot.gr/2018/01/blog-post_16.html
Δείτε τελευταία 5-10 λεπτά του βίντεο αν δεν έχετε χρόνο.


Μπορεί με το "ε ψιτ" και με την "χωριατίλα" ή την αναίδεια κάποια πράγματα να φαίνονται λάθος, να προσβάλουν και να μην οικοδομούν, και αυτό να γίνεται λίγο πολύ από όλους μας λόγω της αναξιότητας μας,
αλλά η απομάκρυνση από την αίρεση είναι επιβεβλημένη. Τουλάχιστον αυτό έκαναν οι Άγιοι. Δεν αμφιβάλουμε ότι κάποιοι έχουν πνευματικότητα. Αλλά θα τους κρίνει νομίζουμε ο Θεός αν τον καιρό της αίρεσης δεν ομολόγησαν την αλήθεια.
Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να ακολουθήσει το μαρτύριο. Όταν κρίνει, και όποτε κρίνει και αν το κρίνει ο καθένας, προχωράει.

Δ. Π. είπε...

Μια ερώτηση στον ιστολόγο.
Εσύ αδελφέ δεν κατάλαβα με ποία θέση είσαι,με τον Ρίζο ή με τον Μακάριο(ή με κανέναν από τους δυο);Δηλαδή μετά το Κολυμβάρι δεν υπάρχουν μυστήρια στις 10τοπικές Εκκλησίες και υπάρχουν στις 4; ή δεν υπάρχουν πουθενά παρά μόνο στους αποτειχισμένους κληρικούς;;
Ευχαριστώ για την μέλλουσα απάντηση.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Κ. Γιώργο σεβαστοί και εύλογοι οι προβληματισμοί σας και μην νομίζετε ότι είμαι τόσο άδικη και σκληρή για να αποφανθώ εγώ γι' αυτά που λέω. Τα λόγια μου βασίζονται στους Λόγους και στους Κανόνες των Πατέρων καθώς όπως λέει ο Άγ. Ιγνάτιος ο θεοφόρος «Πας ο λέγων παρά τα διατεταγμένα, καν τε αξιόπιστος ή, καν νηστεύει, καν παρθενεύει, καν σημεία ποιεί, καν προφητεύει, λύκος σοι φαινέσθω εν προβάτω δορά, προβάτων φθορά κατεργαζόμενος». Δεν μπορούμε να δογματίζουμε με εμπειρικά παραδείγματα ούτε με την λογική αυτός είναι καλός άνθρωπος γιατί να μην κοινωνάει Χριστό και να φωτίζεται;; Δηλαδή τα μωρά και οι οικογένειες των προτεσταντών, των παπικών και μονοφυσιτών γιατί να μην σωθούν σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό εφόσον η κρατούσα Εκκλησία τούς έχει αναγνωρίσει και σωστικά μυστήρια;;Γιατί να μην αγιοκατατάξουμε και τους κόπτες που σφαγιάζονται στην Μέση Ανατολή από τους τζιχαντιστές για την πίστη τους;;Η γραμμή και τα όρια της Εκκλησίας δεν μπορούν να μετατοπιστούν επειδή δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτοί που φέρονται ή ντύνονται ως Ορθόδοξοι είναι παναιρετικοί!
Ο δρόμος της ασφάλειας έχει οριοθετηθεί από τους Πατέρες και τις Οικουμενικές Συνόδους.Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο αν έχει κατάνυξη κάποιος ενώ βρίσκεται στην αίρεση, αν έχει δάκρυα ή στο ένστικτό μας ή στην εν γένει κρίση του καθενός μας γιατί και ο διάβολος δύναται να μας τα προσφέρει αυτά εν είδει φαντασιώσεων. Εφόσον δεν έχουμε την διάκριση και το υγιές Ορθόδοξο κριτήριο οφείλουμε και απαιτείται να είμαστε σύννομοι των Πατέρων για να είμαστε ασφαλείς!

Ανώνυμος είπε...

Πρεσβεύετε, πως η εκπεσούσα 'εκκλησία' η οποία απεδέχθη συνοδικώς αίρεση το 2016, συνεχίζει να θεωρείται εκκλησία(με χάρη και μυστήρια) ,παρόλο που βασίζεται σε μία εντελώς διαφορετική πίστη (εκτός αν θεωρείτε ότι ο οικουμενισμός βασίζεται στην ορθόδοξον πίστη). Επειδή,λοιπόν, δεν βασίζεται και αποτειχισθήκαμε για λόγους πίστεως, σας παραπέμπω στον ιθ΄κανόνα της α΄οικουμενικής:πώς είναι δυνατόν ο μη ων βαπτισμένος κατά την ορθόδοξον πίστη να λάβη Πνεύματος Αγίου επιφοίτησιν; Επίσης στον κανόνα της εν Καρχηδόνι συνόδου:μηδένα βαπτίζεσθαι δύνασθαι ἔξω τῆς καθολικῆς ἐκκλησίας, ἑνὸς ὄντος βαπτίσματος καὶ ἐν μόνῃ τῇ καθολικῇ ἐκκλησίᾳ ὑπάρχοντος. Η συνοδική νομιμοποίηση της αίρεσης καθιστά την διοικούσα εκκλησία πεπτωκυία και καταπεσούσα και τους συμμετέχοντας στην αίρεση αιρετικούς.Είναι δυνατόν οι ψευδοεπίσκοποι και ψευδοποιμένες,οι λύκοι βαρείςκαι Χριστέμποροι (κατά τον Μ.Βασίλειο), οι αρπακτικοί λύκοι(κατά τον Μ.Αθανάσιο), οι πονηροί ένεκεν πίστεως με διεστραμμένον δόγμα(κατά τον αγ.Ι.Χρυσόστομο), οι εχθροί της πίστεως να θεωρούνται ιερείς και λειτουργοί του Υψίστου;

GeorGRE είπε...

Αγαπητέ παιδαγωγέ το θέμα δεν είναι εαν υποχρεώσατε ή όχι κανέναν να ακολουθήσει το μαρτύριο.
Το θέμα έγκειται στην αναγκαιότητα ή μη για τη σωτηρία της ψυχής.
Εσείς συμπορεύεστε στο σκαλί αποτείχιση-Τρικαμηνά υποστηρίζοντας μέχρι εκεί. Ο άλλος θεωρεί ότι η πιο λάιτ έκδοση των π Θεόδωρο και Νικόλαο είναι σωστότερη (στέλνουν τον κόσμο να κοινωνάει στις εκκλησίες). Άλλος όμως θεωρεί "σοφτ" τις απόψεις του πατρός Ευθυμίου (διαχωρίζει τα μυστήρια σε αυτά που κατ οικονομία δεχόμαστε - βάπτιση, γάμος - και σε αυτό της Θ.Κοινωνίας που την δέχεται μόνο από αποτειχισμένο). Το 3ο μου παράδειγμα αφορά αυτούς.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο ένας αναιρεί τον άλλο. Εσείς δεν σώζεστε (για κάποιους) εαν δεν ξαναβαπτιστείτε.
Ο αλλός δεν σώζεται εαν δεν αποτειχιστεί κτλ.
Πάρτε για παράδειγμα τον πατέρα Σάββα τον αγιορείτη. (Γνωστός με στάνταρ απόψεις και 100δες ομιλίες)
Κάθε μέρα ο άνθρωπος μεταδίδει Χριστό με της ομιλίες του, με το παράδειγμα του. Είναι ακριβείς στις τοποθετήσεις του, αντιοικουμενιστής στο φουλ, με την πρώτη ευκαιρία στο κεφάλι τον Βαρθολομαίο,  μνημονεύει όμως τον δεσπότη του τον Ιωήλ (Εδέσσης).
Άντε πάμε να του πούμε
 "το εισιτήριο της κολάσεως το 'χεις στο τσεπάκι σου κρυφοοικουμενιστή μη αποτειχισμένε".
Εμεις ξέρουμε, αυτός δεν ξέρει αλλά ούτε ΝΙΩΘΕΙ την πτώση;
Δυστυχώς υπάρχουν αδερφοί που υποστηρίζουν αυτές τις ζηλωτικές θέσεις. Ακομα και εσείς δέχεστε τα πυρά τους για την ήπια (κατα αυτών) στάση σας. Ο καθένας θεωρεί ότι αυτός έχει δίκιο.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά:
αρμόδιος για να απαντήσει και να κρίνει ποια μυστήρια είναι έγκυρα και ποια άκυρα, είναι μία οικουμενική σύνοδος θεοφόρων πατέρων. ΟΧΙ εμείς οι ανάξιοι.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι
ΔΕΝ θα λύσουμε εμείς προβλήματα -που προέκυψαν από την αίρεση του οικουμενισμού- και ταλαιπωρούν την εκκλησία μας πάνω από 100 έτη.

Δεν στέλνουμε κανέναν στην κόλαση. Από που κι ως που;
Λέμε απλά ότι είναι λάθος του και για κάθε λάθος καθένας θα δώσει λόγο, όσο πνευματικός άνθρωπος κι αν είναι.
Όσο περνάει ο καιρός ο οικουμενισμός επιβάλλεται.
Η λογική του διακριτικά μιλάμε και περιμένουμε αποδείχθηκε λανθασμένη: οι οικουμενιστές σταδιακά καταλαμβάνουν όλο και περισσότερους δεσποτικούς θρόνους και θέσεις ηγουμένων στα μοναστήρια.
Γι αυτό καλούμε σε ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ. Να πηγαίνουμε μόνον εκεί που δεν μνημονεύονται αιρετικοί οικουμενιστές. Να αρχίσουν να αδειάζουν οι εκκλησίες τους, να παραδειγματιστούν οι καλοπερασάκηδες χριστιανοί, να δείξουμε την ομολογία μας στον Κύριο.
Τα υπόλοιπα όλα θα τα φροντίσει Εκείνος, αν δείξουμε την καλή μας διάθεση και την ταπείνωση μας.

Δυστυχώς το ύφος αυτοδικαίωσης κάποιων δείχνει ένα και μόνο πράγμα: εγωισμό. Αν υπάρξει πραγματικά καλή διάθεση θα ευλογήσει ο Κύριος και θα βρεθεί λύση. Κάθε μέρα μετακινεί πλανήτες και γαλαξίες. Ο Κύριος μας είναι παντοδύναμος. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε και να αγαπήσουμε τους αδερφούς για να πάρουμε την ευλογία του. Αυτό μας ζήτησε. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΤΑ ΕΜΕ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟ ΙΕΡΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ:ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑΠΕΙΝΑ:ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΑΔΕΛΦΟΥΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ Η ΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ.ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Ποιές δυνάμεις θα συγκαλέσουν αυτή τη Σύνοδο;;Οι ήδη διαχωρισμένοι αποτειχισμένοι με αυτούς που διέκοψαν μόνο το μνημόσυνο και με τους Οικουμενιστές;;Και με ποιές θέσεις θα πάνε στη Σύνοδο εφόσον έχουν παγιωθεί στις ήδη υπάρχουσες;;Αφού ο π. Ευθύμιος όπως και άλλοι αποτειχισμένοι έχουν πει ότι δεν περιμένουν να συγκληθεί Σύνοδος καθώς είναι η τελευταία αίρεση που θα εμφανιστεί πριν την έλευση του αντιχρίστου. Τελικά, όπως αποδεικνύεται δυστυχώς όλοι βολεύονται πίσω από αυτήν την Σύνοδο για να προσδώσουν εγκυρότητα και αμνήστευση στις θέσεις τους.
Δεν στέλνουμε εμείς στην κόλαση, οι Πατέρες έχουν αναθεματίσει όλες τις αιρέσεις τις οποίες επικύρωσε ως οδούς σωτηρίας ο οικουμενισμός. Έχουν αναθέματα στα κεφάλια τους όσοι κοινωνάνε μαζί τους, αυτό είναι δεδομένο!!!
Εγωισμός είναι να θέτουμε τον εαυτό μας και την ανάξια κρίση μας υπεράνω των Πατέρων τάχα ότι έχουμε την διάκριση να κάνουμε θανάσιμες οικονομίες (δηλαδή παραβάσεις με αμετάκλητες σωτηριολογικές επιπτώσεις) νομιμοποιώντας αυτές ως παράλληλο και ισόκυρο Νόμο με τον ήδη υπάρχοντα Νόμο εις βάρος των ψυχών των αδελφών μας. Αντί να λάβουμε υπόψιν τους Κανόνες που μας παρέδωσαν οι Πατέρες δια μαρτυρίων ψάχνουμε να βρούμε σενάρια και παραθυράκια από την αντιαιρετική τους πορεία - προσβάλλοντας τους - προκειμένου να τα προσαρμόσουμε στην παράταξη που βρισκόμαστε.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ε τότε αφού δεν θα γίνει σύνοδος να μας πεις εσύ ποιος έχει έγκυρα κ ποιος άκυρα μυστήρια.Πόσα χρόνια κράτησε η Εικονομαχία; Θυμάσαι; Σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν από τον 1ο χρόνο τους βασάνιζαν και κολλούσαν σε τέτοια ερωτήματα; Έχουμε εμείς τέτοια εξουσία να ορίζουμε τι είναι έγκυρο και τι όχι; Ξεκάθαρο είναι τι μας ζητείται. Ας μην φορτώνουμε περισσότερα βάρη χωρίς λόγο.

Στον προφορικό λόγο του μπορεί ο π.Ευθύμιος να είπε ως σκέψη ότι μπορεί να μην γίνει ποτέ η επόμενη σύνοδος κ να πάμε στα έσχατα. Μπορεί.
Όπως μπορεί και να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει.
Ο Θεός επεμβαίνει ανάλογα με την στάση μας.
Πάντως σίγουρα δεν το είπε ως προφήτης, ως δεδομένο.

Ας μονοιάσουμε λοιπόν, ας ακούσουμε τον άλλον με σεβασμό και ας προσπαθήσουμε με ταπείνωση να προχωρήσουμε και όλα δυνατά παρά τω Θεώ.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Αυτοδικαίωση αισθάνονται όσοι είναι στρατευμένοι σε παρατάξεις και γεροντάδες θυσιάζοντας την Αλήθεια για να δικαιολογήσουν την στράτευσή τους. Κανένας άνθρωπος πολλώ δε μάλλον χριστιανός δεν μπορεί να νιώθει δικαίωση όταν συνειδητοποιεί ότι οι αδελφοί του οδεύουν στην απώλεια.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς Χρύσα

Έθεσες ένα σοβαρό ερώτημα:
Ποιοι είναι τελικά η ΜΙΑ εκκλησία;

Μία από τις πολλές παρατάξεις των ΓΟΧ,
κάποια μερίδα των αποτειχισμένων του Νέου;
Ποιοι ήταν η ΜΙΑ εκκλησία πχ το 1930, το 1965, το 1970 κλπ;

Όπως μπορείς να δεις από ενδεικτικές παραθέσεις που θα κάνουμε (σε βεβαιώνουμε υπάρχουν άφθονα τέτοια τεκμήρια αλά δεν έχουμε το χρόνο να τα πληκτρολογίσουμε),
ΥΠΗΡΧΑΝ πολλές φορές στην εκκλησία μας, χωριστά ποίμνια. Συνήθως το ένα το υγιές, και το ένα το άρρωστο. Σκοπός της εκκλησίας ήταν να ενωθούν.

Παραπομπές:
1) Ο Άγιος Ταράσιος, εις τα Πρακτικά της Αγίας Ζ Οικουμενικής Συνόδου:
"ότι ορώ και βλέπω την επί την πέτρα Χριστού τον Θεόν ημών τεθεμελιωμένην εκκλησίαν αυτού διεσχισμενην νυν και διερρηγμένην"


2) Η Ζ' Οικουμενική εις την επιστολήν της προς του Βασιλείς Κωνσταντίνω και Ειρήνη, λέγει: "ίνα τη των εκκλησιών διάστασιν αποσεισάμενοι, τα διεξευγμένα προς ένωσιν εφελκύσωμεν"


3) Αγίου Κυρίλλου επιστολήν προς Μαξιμιανόν Κωνσταντινουπόλεως
"ιδού γαρ, ιδού τα διεσπασμένα μέλη του της εκκλησίας σώματος συνήφθη πάλιν αλλήλοις"


4) Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας επιστολήν προς Ιωάννην Αντιοχείας γράφει: "... και συναψη τα διηρημένα, και τα μεταξύ διερριμένα σκάνδαλα περιελών, ομονοία, και ειρήνη στεφανώση τας τε παρ' ημίν, κατ τας παρ' υμίν εκκλησίας" ...



Κάντε λίγο υπομονή.
Ανακοινώνουμε ότι σε λίγους μήνες πρώρα ο Θεός θα εκδοθεί κάποιο βιβλίο με αδιάσειστα τεκμήρια που θα βοηθήσει πολύ στην πορεία των αποτειχισμένων και θα λύσει πάρα πολλές απορίες.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Η Οικουμενική Σύνοδος αγαπητέ παιδαγωγέ που καταδίκασε την εικονομαχία έχει ήδη συγκληθεί από τους Πατέρες, ο Οικουμενισμός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακυρώνει και να ανατρέπει τις Οικουμενικές Συνόδους.Πριν την εικονομαχία δεν υπήρχε προηγούμενο, ο οικουμενισμός δεν εισάγει κάτι καινούργιο πέραν από την αναίρεση της ίδιας της Ορθοδοξίας και του Ευαγγελίου. Δεν προσθέτει κάτι, απλά αναιρεί.Οι Πατέρες μέσω των Οικουμενικών Συνόδων μας είπαν ποιοι ανά τους αιώνες αιρετικοί έχουν άκυρα μυστήρια και όσοι κοινωνάνε με αυτούς είναι ήδη καταδικασμένοι από τους Πατέρες. Εμείς τώρα τί θα κάνουμε;;Θα έρθουμε σήμερα με μια Σύνοδο να διορθώσουμε τους Πατέρες;;Δεν είναι βλασφημία μόνο και να το σκεφτούμε αυτό;;

Εδώ μιλάμε για τουλάχιστον μισό αιώνα επικράτησης της αιρέσεως, η άρση ακοινωνησίας τί ήταν από τον Αθηναγόρα, για ποιόν 1ο χρόνο μιλάμε;;Η υπαγωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ΠΣΕ τί συνεπάγεται αν όχι την έμπρακτη αναίρεση της Ορθοδοξίας;;Επειδή τώρα αποτειχίστηκαν κάποιοι θα πρέπει να πούμε ότι τώρα ξεκινάει ο αγώνας;;;Δηλαδή ισχυρίζεστε ότι είναι ένα απλό κόλλημα ή επουσιώδες ζήτημα το αν έχουν οι κατεγνωσμένοι από τις Οικουμενικές Συνόδους αιρετικοί σωστικά μυστήρια, είναι δυνατόν;;;!!!

Επέδειξα εγώ ασέβεια είτε προς το πρόσωπό σας ή προς κάποιον άλλο σχολιαστή;;Επειδή δηλαδή δεν συμφωνούμε θα πρέπει να καταστώ ασεβής ή ανθενωτική;;Δεν γίνεται να κάνω λοβοτομή προκειμένου να επιτευχθεί μια ψευδεπίγραφη ομόνοια!

ΙΧΝΙΚΑ είπε...

Πειτε μου λιγο αφου δεν μπορουμε να βγαλουμε ακρη με ολα αυτα ..!!ενα ερωτημα να κανω μπορω΄΄;;οταν εχεις στοιχεια οτι η κολυμβηθρα δεν ειχε το απαραιτητο νερο,οταν οι ευχες δεν λεγονται ακριβως και εγω σαν μικρος η ο οποιοσδηποτε δεν μπορει να πει με τον λογο στον παπα που τον 'βαφτησε'(ραντησε),η και ο εκαστοτε νονος που δεν εχει χριστιανικη παιδια σε μυστηρια και απλα βρισκεται εκει σαν να ειναι δεξιωση ...και γενικα κανεις δεν παρεμβαινει γιατι δεν τον απασχολει.....!!!!Εγω με τετοια στοιχεια θεωρουμε βαφτησμενος;;;η εκκλησια με δεχεται;..πως με δεχεται ;...;...θεωρει ουτι ηταν ραντισμα ....οτι ειναι θεμα του ιερεα.;;;..;το τελει κανονικα;...;;;;..!Γιατι μην μου πει κανεις οτι το ραντισμα σε κολυμβυθρες που δεν εχουν νερο δεν χωρανε καν τα μωρα δεν ειναι θεμα σοβαρο;ποσοι απο εμας το ψαξαμε μετεπειτα;;....ασχολουμαστε με κατι που δεν εχουμε εξουσια ;;;;...αλλα τωρα που εχω αποδειξεις οτι ραντιστηκα τι κανω;ποια εκκλησια θα με δεχτει χωρις τονΤυπο....του χριστου;;;;Η να λεω ...φταιει ο παπας που το εκανε αυτος θα δωσει λογο......!!!και εγω σαν χριστιανος που ειμαι ..και προσπαθω να λυσω τα της Εκκλησιας Του δεν με νοιαζει!!!!!..........γιατι δεν αρχιζω απο αυτο;;;;;!!!!το εχει ψαξει κανενας για τον εαυτο του σε φωτογραφιες ....οπως εγω;;;;;;;!!!! kαι το μυρο ααπο που θα το παρουν απο τον Βαρθολομαιο;;;;;;;;;

Χρύσα Πολίτη είπε...

Εφόσον πρόκειται να εκδώσετε σχετική μελέτη, παρακαλώ να εντάξετε και τα παρακάτω στοιχεία αν σκοπός του βιβλίου είναι όντως να διαφωτίσει και όχι να κατευθύνει το ποίμνιο προς μια συγκεκριμένη γραμμή και κατεύθυνση.

Α.
Η λογική ένωσης των διεστώτων δεν συνεπάγεται ότι η μία πλευρά ήταν Εκκλησία με σωτηρία.

Δεν υπάρχουν δυο εκκλησίες όταν η μία μάχεται τον Χριστό και την παραδεδομένη πίστη όπως ο οικουμενισμός, εκτός κι αν δεν ισχύει το Πιστεύω!

«Διαίρεσις, και σχίσμα της Εκκλησίας σε ασθενείς και υγείς είναι πρωτίστως ένα πράγμα οντολογικώς αδύνατον. Δεν υπήρξε ποτέ διαίρεσις της Εκκλησίας, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξη. Κατά καιρούς απεσπάσθησαν και εξεβλήθησαν από την μοναδικήν αδιαίρετον Εκκλησίαν αιρετικοί και σχισματικοί, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας και μέρη του θεανθρωπίνου σώματός της » - Ιουστίνου Πόποβιτς εκτός και αν ήταν και αυτός αθεολόγητος.

«Κατωτέρω βλέπομε στήν ἀρχή τοῦ λιβέλλου, ὅτι ὁ Ἐπίσκοπος αὐτός ζητᾶ ἑνωθῆναι τῇ καθολικῇ ἐκκλησίᾳ. Δηλαδή ὁμολογεῖ ἐνώπιον τῶν Πατέρων ὅτι, ὅσο καιρό εἶχε ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τούς εἰκονομάχους, (θά λέγαμε σήμερα μέ τήν κρατοῦσα Ἐκκλησία, εὑρίσκετο ἐκτός Ἐκκλησίας)» "Δέον γαρ είν μή υστερηκέναι με προς την της ορθοδοξίας ομολογίαν... Όθεν και μάλλον αιτώ την μακαριώτητα υμών εξετήσαι κ' παρά Θεού συγχώρεσιν μοι παραχεθήναι... Και αναθεματιζων εξ όλης ψυχής και διανοίας την εξ απροσεξίας και απονοιας συναθροισθείσαν και ονομασθείσαν εβδόμη σύνοδον, παρά δε των ορθώς φρονούντων ψευδοσύνοδον ενθέσμως και κανονικώς καλουμένων, ως πάσης αληθείας και ευσεβείας αλλότριαν... Εαν δε, όσπερ απέσω, εκ διαβολικής προσβολής εν οιωδήποτε χρόνο εκουσίως ή ακουσίως διαστραφώ εκ των υπ' εμου τούτων προωμολογημένων, ανάθεμα έσομαι από του πατρός και του υιού και του αγίου πνεύματος, και της καθολικής εκκλησίας αλλότριος..." (Πρακτικά των Αγίων Οικ. Συνόδων,Αρχ. Σπυρίδωνος Μήλια) «Ἐδῶ βλέπομε τόν Ἐπίσκοπο νά ἀναθεματίζει - πρώτα την Ληστρική Εικονομαχική Σύνοδο –και ὁ ἴδιος τόν ἑαυτόν του, ἄν στό μέλλον καθ’ οἱονδήποτε τρόπο ἀρνηθῆ τήν Ὀρθοδοξία...»

"Ταράσιος ο αγιώτατος πατριάρχης είπε· πάσα η ιερατική ομήγυρις αυτή τω Θεώ δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπει επί ταύτη σου τη ομολογία, ήν προσήγαγες τη καθολική εκκλησία... Η αγία σύνοδος είπε· δόξα τω Θεώ τω ενώσαντι τα διεστώτα... Προήχθη Θεόδωρος ο ευλαβέστατος επίσκοπος Μύρων της Λυκίας και είπε· καγώ ο αμαρτωλός και ανάξιος πολλά ψηλαφήσας και ερευνήσας, κ' της υμετέρας αγιωσύνης, ίνα μετά πάντων καγώ ο αμαρτωλός ενωθώ τη αγία καθολική εκκλησία. Ταράσιος ο αγιώτατος πατριάρχης είπε φίλον τον δεσπότη Χριστώ κ' φιλάνθρωπον το προσδέχεσθαι τους μετανοούντας... Ευθήμιος οι όσιότατος επίσκοπος Σάρδης ειπεν· ευλογητός ο Θεός ο ενώσας αυτόν τη καθολική εκκλησία...''

(Πρακτικά των Αγίων Οικ. Συνόδων,Αρχ. Σπυρίδωνος Μήλια) «Δηλαδή διά τῆς αἱρέσεως ὁ Ἐπίσκοπος εἶχε ἐξέλθει τῆς Ἐκκλησίας, ἔστω καί ἄν ἦτο ἑνωμένος μέ Συνόδους καί Πατριάρχες καί μέ τήν μετάνοια καί ἐπιστολή στήν ὀρθόδοξο πίστι ἑνώθηκε καί εἰσῆλθε στήν Ἐκκλησία». "Και προσήχθη Θεοδόσιος ο επίσκοπος του Αμμορίου και είπε. Καγώ ο αμαρτωλός και ελεεινός και πεπλανημένος, ο πολλά κακά λαλήσας... Και δέομαι, και παρακαλώ την αγίαν υμών σύνοδον, ίνα μετά πάντων των Χριστιανών δέξησθε καμε τον ανάξιον υμών δούλον. Η αγία σύνοδος ειπεν· άξιος εστί κατά τους ιερούς κανόνας...

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς Χρύσα Πολίτη.
Μάλλον δεν διαβάσατε την τελευταία απάντηση μας. Νομίζουμε λύνει πολλές εύλογες απορίες που διατυπώθηκαν.

Όσα γράψαμε περί διαμάχης και διαφωνιών, προφανώς δεν απευθυνόταν σε εσάς προσωπικά- μια απλή σχολιάστρια- αλλά σε διαφωνίες που υπήρξαν στον χώρο των αποτειχισμένων πατέρων. Δεν ζητήσαμε να παριστάνουν τους μονοιασμένους αλλά πραγματικά να υπάρχει αγάπη, ταπείνωση και προσπάθεια για αλληλοκατανόηση.

Χρύσα Πολίτη είπε...

Β.

Οι ευλαβέστατοι μοναχοί είπον· καθώς εδέξαντο αι αγίαι και οικουμενικαί εξ συνόδοι τους εξ αιρέσεως επιστρέφοντας και εμείς δεχόμεθα..." (Πρακτικά των Αγίων Οικ. Συνόδων,Αρχ. Σπυρίδωνος Μήλια)

Το αυτό σημαίνει ότι οι Άγιοι Πατέρες της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, τους Επισκόπους αυτούς τους αντιμετώπιζαν και τους θεωρούσαν ως Αιρετικούς εκτός Εκκλησίας.

"Ταράσιος ο αγιώτατος πατριάρχης ειπεν· αρτίως ουν και εμείς κατά τον καιρόν τούτο την αναφυείσαν αίρεσιν πως οφείλομεν δέξασθαι; Ιωάννης ο θεοφιλέστατος τοποτηρητής αποστολικού θρόνου της ανατολής ειπεν. Η αίρεσις χωρίζει απο της εκκλησίας πάντα άνθρωπον. Η Αγία Σύνοδος είπε· τούτο εύδηλον εστίν". (Πρακτικά των Αγίων Οικ. Συνόδων,Αρχ. Σπυρίδωνος Μήλια) «Δηλαδή ἐφ’ ὅσον ὑπάρχει αἵρεσις, αὐτός πού τήν ἀποδέχεται καί ὑπάγεται εἰς αὐτήν, χωρίζεται ἀμέσως ἀπό τήν Ἐκκλησία. Αὐτό ὁμολόγησε ἡ Οἰκουμενική Σύνοδος...» (Π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς, "το Υποχρεωτικό του 15ου Κανόνος...")

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Ιερό Πηδάλιο, επεξηγώντας την απόφαση αυτή της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, αναφέρει, " Και η Οικουμενική δε ζ'., σύνοδος, ει και εδέχθη τας χειροτονίας των αιρετικών Εικονομάχων (ουχί όμως των πρωταρχών της αιρέσεως, και των εμπαθώς εγκειμένων και μη γνησίως και αληθώς μετανοούντων, ως είπεν ο θείος Ταράσιος· αλλά των ακολουθησάντων τοίς πρωταρχαις, και αληθώς και γνησίως μετανοούντων...) και τους παρ' αυτών χειροτονηθέντας, πάλιν δεν ανεχειροτόνησεν ορθοδοξήσαντας καθώς φαίνεται εν τη α. πράξει αυτής, αλλά τουτο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ εποίησε δια το πολύ πλήθος όπου τότε επεπόλαζε των εικονομάχων. Καθώς και η Οικουμενική β'. τινών αιρετικών δι' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ εδέχθη το βάπτισμα , ως προείπομεν. Όθεν ως μη όρον την τοιαύτην καιρικήν και περιστατικήν οικονομίαν ποιησάμενη, ουκ εναντιούται εις τον παρόντα Αποστολικό Κανόνα". (Σελ. 91).

Σημείωσε όμως ότι οι εικονομάχοι ούτοι και πάντες οι άλλοι αιρετικοί, των οποίων τα χειροτονίας εδέχθη ποτέ η Εκκλησία, κατ' οικονομίαν και συγκατάβασιν και όχι κατά ακρίβειαν, ούτοι , λέγω, ήσαν ορθώς και ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ της Ορθοδόξου Εκκλησίας βεβαπτισμένοι. Δι' ό και η Εκκλησία, καθώς εδέχθη το βάπτισμα αυτών, ούτως ακολούθως εδέχθη και τας αυτών χειροτονίας..." (Σελ. 582).

Οι Πατέρες της Εκκλησίας δέχονταν μια οικονομία και ασκούσαν μια επιείκεια για τους σχισματικούς και αιρετικούς που μετανοούσαν, αλλ' ουδέποτε χώρισαν την μυστηριακή θεολογία από την εκκλησιολογία. Δεν αναγνώριζαν το Μυστήριο του Βαπτίσματος που γινόταν έξω από την Εκκλησία, αλλά ρύθμιζαν με οικονομία τον τρόπο εισδοχής των αιρετικών και σχισματικών στην Εκκλησία. Στα κείμενα του Μεγάλου Βασιλείου διασώζεται η πρακτική της αρχαίας Εκκλησίας να δέχονται ορισμένες ομάδες αιρετικών στην Εκκλησία με τον σκοπό την συνένωσή τους, την ενότητα και την κοινωνία τους με την Εκκλησία, και όχι με την προοπτική της αναγνωρίσεως κάποιων «αντικειμενικών» Μυστηρίων στους αιρετικούς ". (Μητρ. Ιερόθεου Βλάχου.''Η Β’ Βατικανή Σύνοδος και η νέα θεολογία και η νέα εκκλησιολογία της'')

Χρύσα Πολίτη είπε...

Γ.

M. Βασιλείου 1ος κανόνας

( η απάντηση σε όλες τις απορίες σας )

Μετάφραση

«Το θέμα λοιπόν σχετικά με τους Καθαρούς και έχει αναφερθεί παλιότερα και σωστά το θυμήθηκες ότι πρέπει ν' ακολουθείται η συνήθεια της κάθε χώρας, επειδή φιλονίκησαν με διαφορετικές απόψεις σχετικά με το βάφτισμά τους αυτοί που τότε ασχολήθηκαν μ' αυτά.

Το θέμα σχετικά με τους Πεπουζηνούς μού φαίνεται ότι δεν έχει καμιά λογική· και απόρησα για το πώς του διέφυγε του μεγάλου Διονυσίου, αν και ήταν τόσο ειδήμονας των εκκλησιαστικών κανόνων. Γιατί οι παλιοί αποφάσισαν να γίνεται δεκτό το βάφτισμα εκείνο, που δεν απέκλινε καθόλου από την πίστη· γι' αυτό άλλες κλίσεις τις ονόμασαν αιρέσεις, άλλες σχίσματα, και άλλες παρασυναγωγές.

Αιρέσεις ονόμασαν αυτούς που είχαν αποσχιστεί τελείως και είχαν αποξενωθεί από την ίδια την πίστη, ενώ σχίσματα αυτούς που φιλονίκησαν μεταξύ τους για κάποιες αιτίες εκκλησιαστικές και για ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν· και παρασυναγωγές τις συγκεντρώσεις που έκαναν ανυπότακτοι πρεσβύτεροι ή επίσκοποι και αγράμματοι άνθρωποι· για παράδειγμα, αν κάποιος αποδείχτηκε ότι αμάρτησε και αποκλείστηκε από τη λειτουργία του και δεν υπάκουσε στους κανόνες, αλλά διεκδίκησε για τον εαυτό του την προεδρία και τη λειτουργία, και μαζί του έφυγαν κάποιοι εγκαταλείποντας την καθολική εκκλησία, αυτό είναι παρασυναγωγή· σχίσμα είναι το να διαφοροποιείται κανείς σχετικά με το θέμα της μετάνοιας από τα μέλη της εκκλησίας· αιρέσεις είναι για παράδειγμα οι ομάδες των Μανιχαίων και των Ουαλεντίνων και των Μαρκιωνιστών και των ίδιων των Πεπουζηνών· γιατί η διαφορά αναφέρεται ευθέως στην ίδια την πίστη προς το Θεό.

Αποφασίστηκε λοιπόν απ' αυτούς που συνήλθαν αρχικά γι' αυτό το θέμα να απορρίψουν ολότελα το βάφτισμα των αιρετικών, ενώ το βάφτισμα αυτών που αποσχίστηκαν να το δεχτούν, επειδή ανήκουν ακόμη στην εκκλησία· αυτοί πάλι που ανήκουν στις παρασυναγωγές, αν βελτιωθούν με αξιόλογη μετάνοια και επιστροφή, να ενώνονται ξανά με την εκκλησία, ώστε πολλές φορές να γίνονται δεκτοί στην ίδια την τάξη, όταν μετανοήσουν, και αυτοί που έφυγαν μαζί με τους απειθάρχητους και που είχαν κάποιον ιερατικό βαθμό.»

Οι Πεπουζηνοί λοιπόν είναι ολοφάνερα αιρετικοί· γιατί βλαστήμησαν το άγιο Πνεύμα με το να δώσουν το όνομα του Παράκλητου ανεπίτρεπτα και αδιάντροπα στον Μοντανό και στην Πρίσκιλλα. Ή λοιπόν είναι καταδικασμένοι, επειδή θεοποιούν ανθρώπους ή επειδή προσβάλλουν το άγιο Πνεύμα συγκρίνοντάς το με ανθρώπους, είναι πάλι ένοχοι για την αιώνια καταδίκη, επειδή δε συγχωρείται η προσβολή του αγίου Πνεύματος. Ποια λογική λοιπόν έχει το να εγκριθεί το βάφτισμα αυτών, οι οποίοι βαφτίζουν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Μοντανού και της Πρίσκιλλας; Γιατί δεν είναι βαφτισμένοι όσοι δε βαφτίστηκαν σύμφωνα με την παράδοση μας.»

Χρύσα Πολίτη είπε...

Συνέχεια «Επομένως, αν αυτό του διέφυγε και του μεγάλου Διονυσίου, εμείς όμως δεν πρέπει να εξακολουθήσουμε να μιμούμασθε το σφάλμα· γιατί το παράλογο γίνεται από μόνο του ολοφάνερο και σαφές σε όλους, όσοι έχουν έστω και λίγη λογική. Οι Καθαροί ανήκουν κι αυτοί στους σχισματικούς, αλλά οι παλιοί αποφάσισαν, εννοώ τους οπαδούς του Κυπριανού και του Φιρμιλιανού του δικού μας, να τους υποβάλουν όλους αυτούς σε μια απόφαση, δηλαδή τους Καθαρούς και τους Εγκρατίτες και τους Υδροπαραστάτες και τους Αποτακτίτες. Γιατί η αρχή του χωρισμού έγινε με σχίσμα· αυτοί όμως που αποστάτησαν από την εκκλησία δεν είχαν πια τη χάρη του αγίου Πνεύματος επάνω τους· γιατί σταμάτησε η μετάδοση, επειδή διακόπηκε η συνέχεια.

Αυτοί που πρώτοι έφυγαν είχαν χειροτονηθεί από τους Πατέρες και δέχτηκαν το πνευματικό χάρισμα με την επίθεση των χεριών εκείνων· εκείνοι όμως που αποσχίστηκαν, έγιναν λαϊκοί και δεν είχαν εξουσία ούτε να βαφτίζουν ούτε να χειροτονούν ούτε μπορούσαν να δίνουν στους άλλους τη χάρη του αγίου πνεύματος, την οποία οι ίδιοι είχαν χάσει· γι' αυτό, επειδή βαφτίζονται από λαϊκούς όσοι βαφτίζονται απ' αυτούς, όρισαν να έρχονται στην εκκλησία και να εξαγνίζονται πάλι με το αληθινό βάφτισμα της εκκλησίας.

Επειδή όμως αποφάσισαν ομόφωνα κάποιοι από την Ασία για τακτοποίηση των πολλών, να δεχτούν το βάφτισμά τους, ας γίνει δεκτό. Όμως πρέπει να καταλάβουμε εμείς το έγκλημα των Εγκρατιτών, ότι δηλαδή επιχείρησαν να προλαβαίνουν στο εξής με δικό τους βάφτισμα τους οπαδούς τους, για να τους κάνουν να μη γίνονται δεκτοί από την εκκλησία· γι' αυτό και διαστρέβλωσαν τη συνήθειά τους. Νομίζω λοιπόν ότι, επειδή τίποτε σχετικά μ' αυτούς δεν έχει καθοριστεί σαφώς, έπρεπε εμείς να θεωρήσουμε άκυρο το βάφτισμα τους, κι αν κάποιος είχε βαφτιστεί απ' αυτούς, όταν προσέρχεται στην εκκλησία, να τον βαφτίζουμε.

Αν ωστόσο αυτό πρόκειται να είναι εμπόδιο στη γενική εκκλησιαστική τάξη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πάλι τη συνήθεια και να ακολουθήσουμε τους Πατέρες που ρύθμισαν τα ζητήματα μας. Γιατί φοβάμαι μήπως κάποτε, επειδή θέλουμε να τους αποθαρρύνουμε αυτούς σχετικά με το βάφτισμα, εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να σωθούν λόγω της αυστηρότητας της απόφασης· κι αν εκείνοι διατηρούν το δικό μας βάφτισμα, αυτό ας μη μας στενοχωρεί· γιατί δεν έχουμε χρέος να τους ανταποδώσουμε χάρη, αλλά να υπηρετούμε την ακρίβεια των κανόνων.
Και με κάθε τρόπο να τηρηθεί ο τύπος ώστε όσοι προσέρχονται (στην εκκλησία) από το βάφτισμα εκείνων, να χρίονται ασφαλώς μπροστά στους πιστούς και έτσι να προσέρχονται στα μυστήρια. Και ξέρω ότι τους αδερφούς που ήταν οπαδοί του Ζωίνου και του Σατορνίνου, ενώ ήταν από εκείνη την παράταξη, τους δεχτήκαμε σε επισκοπικές έδρες· επομένως όσους είχαν συνδεθεί με την παράταξη εκείνων δεν μπορούμε πια να τους ξεχωρίσουμε από την εκκλησία, αφού μέσω της αποδοχής των επισκόπων τους, είναι σαν να διατυπώσαμε κάποιο κανόνα για «κοινωνία» μαζί τους.»

ΙΧΝΙΚΑ είπε...

π. Θεόδωρος Ζήσης:

Μολυνόμαστε,

ὅταν ἐπικοινωνοῦμε

μὲ Οἰκουμενιστὲς Ἐπισκόπους!

"Μόνο νὰ μὴ μιανθοῦμε ἀπὸ τὴν κοινωνία μας μὲ τὸν Παπισμὸ καὶ Οἰκουμενισμό, μὲ τοὺς φιλοπαπικοὺς καὶ οἰκουμενιστὰς Ὀρθοδόξους. Παπισμὸς καὶ Οἰκουμενισμὸς εἶναι αἱρέσεις πολὺ πιὸ ἐπικίνδυνες, ἀπὸ τὸν Ἀρειανισμό γιατὶ ἀναιροῦν τὸ σύνολο τῶν δογμάτων τῆς πίστεως.

Μέχρι πότε ἐπίσκοποι, ἱερεῖς, μοναχοὶ καὶ λαϊκοὶ θὰ ἐπιτρέπουμε τὰ ἄλογα κτήνη, τοὺς αἱρετικούς, νὰ λακτίζουν καὶ νὰ μιαίνουν τὰ Ἱερὰ καὶ τὰ Ἅγια τῆς Ὀρθοδοξίας;

Ὅσο ἀπρακτοῦμε καὶ βρίσκουμε διάφορες προφάσεις πνευματικοφανεῖς, τὸ βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως θὰ ἵσταται ἐν τόπῳ ἁγίῳ".

Demetrios Hadjinicolaou είπε...

Tὸ σχόλιό μου μπορεῖ νὰ φανῇ ἄσχετο/πολιτειακό - συγχωρέστε με. Δὲν κρύβω ἐξ ἄλλου τὸ ὅτι εἶμαι βασιλόφρων. Θὰ ἤθελα νὰ ὑπενθυμίσω στοὺς ἀναγνώστας ὅτι τὰς Συνόδους δὲν τὶς συνεκάλουν οἱ Ἅγιοι Πατέρες/αἱρετικοί, ἀλλ' οἱ Αὐτοκράτορες. Καὶ ὅποτε εἴχαμε τὴν εὐλογία νὰ ἔχωμε εὐλαβεῖς Αὐτοκράτορες, ἐπεκύρωναν οὗτοι τὰ θεσπιζόμενα ὑπὸ τῶν Πατέρων. Σὲ ἐναντία περίπτωσι, αἱρετιζόντων αὐτοκρατόρων, ὑπερίσχυον οἱ αἱρετικοί. Σὲ ὅσους ἀναρωτιοῦνται πῶς καὶ ἀπὸ ποιοὺς θὰ συγκληθῇ ἡ ἀναγκαία καὶ ποθητὴ Σύνοδος ἥτις θὰ καταδικάσῃ τὸν οἰκουμενισμόν, ἀπαντῶ: Ἂς προσευχηθοῦμε ἐν ἀσκήσει καὶ μετανοίᾳ νὰ στείλῃ ὁ Θεὸς βασιλέα Ὀρθόδοξον, ὄστις θὰ συγκαλέσῃ τοὺς ἐπισκόπους πασῶν τῶν μερίδων/παρατάξεων καὶ θὰ ἐφαρμόσῃ τὰ ὑπ' αὐτῶν ἀποφασισθησόμενα._

SCRIPTA MANENT είπε...

Σωστή παρατήρηση
Μόνο που τότε ο αυτοκράτορας ήταν ο πλανητάρχης της εποχής εν προκειμένω και ορθόδοξος. π.χ. η 5η οικουμενική συνεκλήθει με εντολή του αυτοκράτορα προκειμένου να Αναθεματιστεί ο Ωριγέννης
[ ειχε γίνει πανάγιος ]
Τουτέστιν σήμερα πρέπει να την συγκληθεί η οικουμενική απο τον κάθε Τράμπ και Πούτιν. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτόν δεν πρόκειται να γίνει απο καμία Μασονική Στοά. Αλλά Και αν γίνει... τότε θα είναι για την απικύρωση του αντίχριστου, όπως ήδη απεδείχθη στο Κολυμπάρι με την επικύρωση των προαιώνιων καταδικασμένων και αναθεματισμένων αιρέσεων και την θεσμοθέτηση του ΠΣΕ

Αργύρης μυλωνας είπε...

Θελεις μαζι με το βασιλια να σου φερουν και ενα γερμανον μητροπολιτη, και ενα δημαρχο,ενα περιφεριαρχη,και εναν πρωθυπουργουλη;Αλλωστε αυτος ο δοσιλογικος λαος αρεσκεται να εχει βασιλιαδες και να αρχεται χρονια τωρα απκ ανθρωπους που δεν ανηκουν στο εθνος του

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία ΠΟΤΕ δεν αγιοκαταταξε τον Ωριγένη!

Σμυρνη είπε...

προς κα. Χρυσα Πολιτη
Χαιρετε και υγιαινετε εν Κυριω, δυο ερωτηματα εχω να θεσω και οποτε εχετε χρονο απαντατε
Γραψατε: "Για το δεύτερο ερώτημα περί γοχ και νέου υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι πριν τις πολλές παρατάξεις και τα σχίσματα που προκλήθηκαν εντός του χώρου του π.έ. υπάρχει μία παράταξη η οποία έχει έγκυρη αποστολική διαδοχή έως και σήμερα και η οποία έλκει την κανονικότητά της από την ΡΟΕΔ με διαπιστευτήρια"

α)Ποια ειναι αυτη η παραταξη?

β)Επισης κατα τη γνωμη σας, ποιο Άγιο Ποτήριο έχει Χριστό?

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.