" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ του ΗΡΩΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ = ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις αθλιότητες του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


Σήμερα λοιπόν που τελέσαμε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, 
ας γίνει αιτία και αφορμή να αποσυρθεί το σημείο της συνέντευξης του Μητροπολίτη Μόρφου, που μας λυπεί και που τιτλοφορείται ‘’Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος’’ στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : 
«Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι αντιστασιακοί από όλους μας σήμερα στην Κύπρο;
Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Οι πιο μεγάλοι ήρωες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και ο παπά -Ζαχαρίας του Αποστόλου Αντρέα.
Αυτοί είναι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου ...
»
και λίγο παρακάτω επαναλαμβάνει :«Καταρχήν δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, διότι οι πραγματικοί ήρωες είναι, όπως είπαμε, οι τ/κ δάσκαλοι ».

Δεν είναι σωστό να καλούνται οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, ‘’ήρωες και διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου’’, των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά και ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ας μην παραγνωρίζονται οι συναγωνιστές των ηρώων μας. Ας μη προκαλείται άλλη λύπη, με τέτοια αναφορά στους συγγενείς τους και τους συναγωνιστές του, αλλά και σε όσους κρατούν ακόμα, μη δεχόμενοι κανένα πολιτειακό έκτρωμα τύπου Ανάν. Ας μη λησμονούμε τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Ας αποσυρθεί επιτέλους η απαράδεκτη αυτή αναφορά γιατί δεν αναπαύονται με τέτοια αναφορά οι συναγωνιστές των ηρώων αυτών που αψήφησαν αγχόνες, όχι μόνο για τη λευτεριά της Κύπρου, αλλά και για την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. 


Σχόλιο:
Το κατάπτυστο κείμενο ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ στην ιστοσελίδα της μητρόπολης Μόρφου (δείτε την εδώ), 
επειδή δεν βρέθηκαν άλλοι 10 χριστιανοί με αξιοπρέπεια, 
να πιάσουν τον δεσπότη τους και να του πουν δημόσια: 
"Δεν ντρέπεσαι να προσβάλεις τους ήρωες μας προδότη;"

Όσο υπάρχουν ιστολόγια (πχ Ρωμ.Οδοιπ.) που παίζουν νυχθημερόν τις υποτιθέμενες προφητείες του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, και κάθε Μόρφου (τι ωραία κοιμίζουν οι προφητείες αντί να αφυπνίζουν), 
τόσο η αλαζονεία και το "Παπικό αλάθητο" των δεσποτάδων θα διογκώνεται.

Παλαιότερα "ανδραγαθήματα" του ιδίου δεσπότη, για το Κοράνι και το σχέδιο Ανάν, εδώ.

Ομάδα Παιδαγωγών "Ο Παιδαγωγός"




Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του θεολόγου Β.Χαραλάμπους:

Τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, θυσίασε την ζωή του για τη λευτεριά και ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. 

Παρενθετικά οφείλω να ομολογήσω τον απαγορευτικό τρόπο του εθνικού αυτού πόθου που κρύψανε πολλοί Έλληνες της Κύπρου στην πονεμένη καρδιά τους. Ακόμα στα ορεινά χωριά της Κύπρου συναντάς στους γερασμένους τοίχους γραμμένο, το ‘’Να μας αξιώσει ο Θεός στην μάνα μας να πάμεν, τζιαι τρώμεν πέτρες των βουνών αν δεν έσιει να φάμεν’’. Τούτο τον καημό τον δικαιούνται νομίζω περισσότερο, αυτοί που έμειναν μακριά από τα πολιτικά και τα κομματικά πάθη που πλήγωσαν την μεγαλόνησο.

Αυτός ο ήρωας έδειχνε από πολύ νωρίς, ότι είχε υπερβεί τον εαυτό του. Έδειχνε ότι μπορούσε να θυσιάσει τον εαυτό του για τους φίλους του και κατά συνέπεια για όλους μας. Θυμάμαι πρίν πολλά χρόνια που διάβασα κάποια περιστατικά από συναγωνιστή του ήρωα. Κάποτε όταν έμενε στην Αμμόχωστο, του έστειλε η μητέρα του παστά κρέατα, τα οποία όμως προτίμησε να τα δώσει όλα σε ένα τυφλό. Άλλη φορά που έκανε τον οδηγό κάποιου αυτοκινήτου που λειτουργούσε ως ταξί, οι επιβάτες κοροΐδευαν ένα ταλαιπωρημένο άνθρωπο από τη Λύση, από αυτούς που στην Κύπρο καλούν αγαθούς και πιστεύω αν το λένε με την καλή έννοια έχουν δίκαιο. Όταν παρά τις προτροπές να σταματήσουν, συνέχισαν να κοροϊδεύουν το καλωσυνάτο Αντρικκούι, ο Γρηγόρης τους κατέβασε όλους κάτω από το αυτοκίνητο, και ήρθε μόνος με το Αντρικκούι στο χωριό τους τη Λύση. Είχε υψηλό αίσθημα δικαίου ο ήρωας. Άλλη πάλι φορά όταν κυνήγησε μπεκάτσες στο βουνό, τις έψησε και τις πρόσφερε όλους στα παλληκάρια του, χωρίς καν να τις γευτεί. Αυτός ήταν ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου. 

Ίσως είναι άκομψο να αναφέρω παρενθετικά κάτι από το πρώτο μου ποίημα που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό ‘’Υφάδι’’, πριν τριάντα περίπου χρόνια και το οποίο αφορούσε τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Δεν το κράτησα αλλά θα παραθέσω μόνο κάποιες αναφορες του, όπως τις θυμάμαι. Σίγουρα δεν είχε υψηλή ποιητική, ή ακόμα καθόλου ποιητική, αλλά είχε την ποιητική της καρδιάς. «Στο φετινό μνημόσυνο του ήρωα, παρευρέθηκε κι ο ίδιος ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Τον έβαλαν όμως στα πίσω καθίσματα. Ο ομιλητής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο...Κάτι πήγε να πει ο Γρηγόρης και του’ παν να σωπάσει. Εξάλλου ομιλητής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο...Κι η ομοσπονδία συνέχισε το ρομαντικό της περίπατο’’. Αν και προϊόν της πρώιμης νεότητάς μου και το πρώτο ποίημά μου, εκείνες όμως οι έγνοιες για το πολύπαθο τούτο νησί δεν εξέλιπαν.

Σήμερα λοιπόν που τελέσαμε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ας γίνει αιτία και αφορμή να αποσυρθεί το σημείο της συνέντευξης του Μητροπολίτη Μόρφου, που μας λυπεί και που τιτλοφορείται ‘’Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος’’ στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : «Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι αντιστασιακοί από όλους μας σήμερα στην Κύπρο; Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Οι πιο μεγάλοι ήρωες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και ο παπά -Ζαχαρίας του Αποστόλου Αντρέα. Αυτοί είναι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου».

Δεν είναι σωστό να καλούνται οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, ‘’ήρωες και διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου’’, των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά και ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ας μην παραγνωρίζονται οι συναγωνιστές των ηρώων μας. Ας μη προκαλείται άλλη λύπη, με τέτοια αναφορά στους συγγενείς τους και τους συναγωνιστές του, αλλά και σε όσους κρατούν ακόμα, μη δεχόμενοι κανένα πολιτειακό έκτρωμα τύπου Ανάν. Ας μη λησμονούμε τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού Ας αποσυρθεί επιτέλους η απαράδεκτη αυτή αναφορά γιατί δεν αναπαύονται με τέτοια αναφορά οι συναγωνιστές των ηρώων αυτών που αψήφησαν αγχόνες, όχι μόνο για τη λευτεριά της Κύπρου, αλλά και για την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι μεγιστη προδοσια πρεπει οι ιδιοι οι συγγενεις να κανουν μηνυση και να ελενξουν τον Μορφου
Θεε μου τι θα δουμε στις εσχατες ημερες να συγκρινονται οι ηρωες με τους κατακτητες
τριζουν τα οστα του αθανατου ηρωα Γρηγορη Αυξεντιου για την μεγαλη προδοσια θυσιαστηκε για την ενωση με την μητερα Ελλαδα και να βγαινει ο οικουμενιστης προδοτης και να λεει τα μεγαλυτερα ψεματα να ισωπεδωνει τα παντα ελεος λιγο σεβασμο στην ιερη μνημη του ηρωα μας δεν βλαπτει
αλεξιος κ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.