" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή Λωρίτου Ελένης πρός τον παναγιώτατον μητροπολίτην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμον για το θέμα του π.Θεοδώρου Ζήση : "Μην προκαλείτε, Μήν υποτιμάτε την νοημοσύνη μας"

Επιστολή Λωρίτου Ελένης πρός τον παναγιώτατον μητροπολίτην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμον

Παναγιώτατε την ευχή σας !

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε με την παρούσα επιστολή μου να εκφράσω την συμπαράστασή μου στον πνευματικό μου πατέρα π. Θεόδωρο Ζήση ως προς την κρίσι , που έχουμε πληροφορηθεί ότι περνούν οι σχέσεις μεταξύ εκείνου και υμών ως προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής του


Συμπαραστεκόμαστε στον πνευματικό μας πατέρα π. Θεόδωρο ολοθύμως και εγκαρδίως 
Ακατάλυτος είναι ο πνευματικός δεσμός που συνδέει τους διακονούντας μέ ταπείνωση την ποίμνη του Χριστού αόκνως και θυσιαστικά μέ εμάς τους ευεργετηθέντας, γιατί αυτός ο πνευματικός δεσμός ανάγεται στον Χριστον.   
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην προκαλέσετε τά αισθήματα της αγάπης, αφοσιώσεως,  ευγνωμοσύνης που τρέφουμε στα πρόσωπα των ποιμένων, που καταβάλλουν κόπο και θυσίες για να είναι κοντά μας στον καθ’ημέραν πνευματικό μας αγώνα.
Παναγιώτατε, αγαπούμε τον π. Θεόδωρο όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί τον βλέπουμε να αγωνίζεται για τά θέματα της πίστεως που και εμάς μας γεμίζουν μέ αγωνία. Μήν υποτιμάτε τόσο πολύ την νοημοσύνη μας να πιστεύετε ότι ο π. Θεόδωρος μας "ξεσηκώνει". Και αυτό να συνέβαινε θα έπρεπε να τον επαινείτε, γιατί αφυπνίζει συνειδήσεις και τις οδηγεί στην μάνδρα της εκκλησίας 
Νά σας πούμε και κάτι έτσι ωμά; Έχουμε σιχαθεί την συμβατικότητα η οποία δυστυχώς μέ την εκκοσμίκευση έχει γίνει η κυρίαρχη στάση και μέσα στην εκκλησία. Δηλαδή ο εκκλησιαστικός χώρος έχει γίνει μία από τά ίδια άν όχι και χειρότερη,ένας χώρος αμοραλισμού.
Θά περίμενε κανείς μέσα στην εκκλησία να είναι τά πράγματα καλύτερα καί ιδανικότερα και όχι ευτελέστερα από τον "κόσμο". Τότε γιατί κανείς να εντάσσεται στην εκκλησία και όχι σέ κάποιο άλλο club, που επιδίδεται σέ αθωότερα σπόρ και όχι σέ ό,τι ευτελίζει τον άνθρωπο; 


Μας σκανδαλίζει η αφωνία των διαφόρων εκκλησιαστικών χώρων, μονών, Αγίου Όρους, αδελφοτήτων, μεμονωμένων προσώπων κληρικών και θεολόγων, ανθρώπων που στηρίζουν τον βιοπορισμό τους, αλλά και το κοινωνικό τους προφίλ στην εκκλησία, αλλά αρνούνται να πάθουν κάτι γι'αυτήν, έστω να έρθουν σέ μία δυσμένεια μέ τον δεσπότη.   Μπήκαμε μέσα στην εκκλησία από μικρά παιδιά για να μάθουμε αυτά, να ξεχάσουμε ακόμα και κάθε ανθρώπινη έννοια αξιοπρεπούς στάσεως μέσα στην ζωή; Ο χώρος της εκκλησίας ίσως πάντα, αλλά ειδικά σήμερα με την αίρεση του οικουμενισμού είναι ένας χώρος σκληρού αρριβισμού, όπου πρώτιστο κριτήριο στάσεως είναι το ίδιον συμφέρον.

Παναγιώτατε, στο διαδίκτυο είδα ένα βίντεο παλαιό συγκινητικό από τον αγώνα που διεξήγαγε η εκκλησία μας ενωμένη επί υπουργού Τρίτση.   Είσαστε νέοι με μαύρα μαλλιά και εσείς και ο μακαριστός Χριστόδουλος και σας καμαρώσαμε , μπορώ να πώ ότι πάντα σας καμαρώναμε 
Ανήκατε στους ανθρώπους που έκλεισαν τις μικρές των επαρχίες και τις έκαναν διάσημες, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζού.  Είσαστε και μπορώ να πω παραμείνατε μέσα στην καρδιά μας ως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος! Θέλουμε τα εκκλησιαστικά πρόσωπα να ρίχνονται στον αγώνα και όχι να επαναπαύονται στα προνόμια που η εκκλησία τους εξασφάλισε.  Θέλουμε οι κληρικοί όλων των βαθμίδων να είναι μιμηταί των αγίων και των μαρτύρων και όχι κοσμικοί άρχοντες.   


Ο π. Θεόδωρος θα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί; Επειδή ανταποδίδει στον Θεό ως θυμίαμα αυτά που ο Θεός του χάρισε, δηλαδή τα πνευματικά χαρίσματα της ευφυΐας και οξυδέρκειας, που και ο ίδιος καλλιέργησε και ανήλθε την ακαδημαϊκή κλίμακα, έγινε μία καθολική πνευματική προσωπικότητα, αλλά δεν τά κρατά ιδιοτελώς για τον ευατόν του, τά αντιπροσφέρει στην εκκλησία στην οποία και τά οφείλε , απέκτησε την ιεροσύνη την οποία ακάματα διακονεί και δεν αρνείται το χρέος της ομολογίας; Αν δεν το κάνουν αυτό οι πνευματικοί άνθρωποι ποιος θα το κάνει ; Από αυτούς περιμένουμε να γίνουν οι ηγέτες που θα΄ μας οδηγήσουν από τά σκοτάδια της αιρέσεως στο φώς του Χριστού.    

Εγώ καθόλου δεν γνώριζα τον π. Θεόδωρο εκτός από κάποια βιβλία του που είχα διαβάσει και δεν θα υπήρχε λόγος να τον αναζητήσω, αν από της ελεύσεως στον Βόλο του νύν μητροπολίτου Ιγνατίου δεν άρχιζε ο εν λόγω επίσκοπος την έντονη και γυμνή τη κεφαλή διακήρυξη των οικουμενιστικών βλασφημιών εναντίον του παναγάθου ονόματος του Τριαδικού Θεού μέσω της αιρετικής Ακαδημίας θεολογικών σπουδών.   Με "ξεσήκωσε" κανείς π. Θεόδωρος ή οι βλασφημίες του εν λόγω μητροπολίτου με άφησαν εμβρόντητη και αναζήτησα ερείσματα ; Αν δεν ηταν ο π. Θεόδωρος, θα ήταν κάποιος άλλος.   Αν εσείς φιμώσετε τον π. Θεόδωρο θα ζημιώσετε την ψυχή σας, γιατί γίνεστε θεομάχος και τίποτα δεν θα καταφέρετε, γιατί άλλον ο Θεός θα αναστήσει για να ποιμάνει τον λαό του.   Θα πρέπει οι επίσκοποι να καταλάβουν ότι ένας δρόμος μόνο υπάρχει η αντίσταση, η ομολογία και όχι ο συμβιβασμός με ετούτον τον αιώνα και τά όργανά του, που καλά έχουν στρογγυλοκαθήσει μέσα στον θρόνο του Θεού και στον σβέρκο της εκκλησίας και της δύσμοιρης πατρίδας.  Θα θέλαμε παναγιώτατε να σας δούμε να είστε συμπαραστάτης του π. Θεόδωρου στον αγώνα του, προστάτης στην ομολογία του, εγγυητής των θεσμών της εκκλησίας Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και μακροημέρευση !

Με σεβασμό στην αρχιερωσύνη σας 

Λωρίτου Ελένη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην κυρία Ελένη για αυτήν την επιστολή που μας εκφράζει όλους
Κάτι που υποτιμούν επίσης είναι ότι όταν πρόκειται για τους ναούς και τα έργα της εκκλησίας μας, σε μας απευθύνονται και ζητούν την οικονομική στήριξη, πώς λοιπόν μπορούν να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, την σημερινή εποχή που υπάρχει τέτοιος πλούτος βιβλίων και άρθρων σχετικά με την πίστη μας και τέτοιος ζήλος να μάθουμε τα κείμενα των Πατέρων της Ορθοδοξίας; Είναι πολύ υποτιμητικό όλο αυτό, πραγματικά ο Θεός να τους φωτίσει να επιβραβεύουν τους άξιους ιερείς και να τους συμπαραστέκονται και να τους συνδράμουν γιατί ομιλούν την γλώσσα του Ευαγγελίου και των Αγίων και όχι να τους διώκουν αδίκως. Πραγματικά είμαστε πολύ αγανακτισμένοι και έκπληκτοι για τέτοιες συμπεριφορές ανήκουστες και ξένες προς την πίστη μας...εκτός αν φοβούνται...τί άλλο μπορούμε πια να σκεφτούμε...

Ανώνυμος είπε...

ακούστε την χθεσινή εκπομπή όπου μιλά και για τον διωγμό του πατ Ζήση και άλλων από τον Μ Ανθιμο ενώ η ιεραρχία δεν συμφωνεί
λέει πολλά ενδιαφέροντα για το κείμενο προς τον λαό
ακούστε την όλοι
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 12-2-2017
https://www.youtube.com/watch?v=RtlhOKlJ768

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Συγνώμη μάλλον "ήξεις αφίξεις" μας φάνηκε η ομιλία σας.
Τι ωραία που τα χειρίζονται τα πράγματα αρχιεπίσκοπος και δεσποτάδες και αποφεύγουν τις συγκρούσεις! Μπράβο!

Ο τίτλος της εκπομπής σας δεν θα λέγαμε ότι αξίζει να φέρει ως τίτλο τις διώξεις π.Θεοδώρου Ζήση και άλλων από τον Άνθιμο αλλά "κοιμηθείτε καλά και μην ανησυχείτε, όλα θα διορθωθούν μόνα τους, Πατριάρχης και αρχιεπίσκοπος και δεσποτάδες φροντίζουν για εσάς χωρίς εσάς. Κοιμηθείτε τώρα"!
Καληνύχτα λοιπόν κ.Μακρή.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.