" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Με επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα η εκδήλωση στην Αθήνα για την 101η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας

Πριν παραθέσουμε το Δελτίο Τύπου, θα εκφράσουμε την χαρά μας που υπάρχουν βορειοηπειρώτες, που δεν ασχολούνται μόνον με "ηπειρώτικα γλέντια" αλλά παίρνουν την σκυτάλη του αγώνα για τα εθνικά μας δίκαια.


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 και η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων με θέμα: 
"Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα 101 χρόνια μετά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας".



Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γρηγόρης Γκιζέλης, πολιτικός - μηχανικός από τους Άγιους Σαράντα, ο οποίος ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη συμβολική ημερομηνία για τον χώρο που έλαβε χώρα η εσπερίδα, αφού στις 11 Μαΐου 330 μ.Χ. έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα, γεγονός που ιστορικά σήμανε την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο κ. Γκιζέλης διάβασε επίσης τον χαιρετισμό που έστειλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου κ. Ανδρέας.

Χαιρετισμό εκ μέρους των συνδιοργανωτών απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων κ. Σπύρος Δημητρίου.

Την πρώτη ομιλία έκανε ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Θαλής Μυλωνάς, με θέμα "Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και η σύγχρονη πραγματικότητα", όπου 
ανέλυσε νομικά το Βορειοηπειρωτικό και τις διεκδικήσεις που μπορεί να προβάλλει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι ένα νομικό όπλο εν ισχύ αλλά δεν είναι το μοναδικό, γιατί κατά τη διάρκεια των 100 τελευταίων ετών έχουν υπογραφεί και διάφορες άλλες ισχυρές διεθνείς συνθήκες όπως η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες.
Ο κ. Μυλωνάς παράλληλα με αφορμή τη συμπλήρωση αυτές τις ημέρες 70 ετών από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε ένα αφιέρωμα στην δράση του εθνικού αγωνιστή Σπύρου Καλέγια από το χωριό Σελλειό της Άνω Δρόπολης, ο οποίος πολέμησε κατά των δυνάμεων του Άξονα ως στρατιώτης - αλεξιπτωτιστής των ΗΠΑ.


Στη συνέχεια ο Δρ Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός - Διεθνολόγος, ανέλυσε το διπλωματικό παρασκήνιο του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος έως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Ο κ. Παπαφλωράτος περιέγραψε τα γεγονότα από την εμφάνιση του αλβανικού εθνικού κινήματος στα τέλη του 19ου αιώνα και την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εταιρείας το 1906 για να συνεχίσει με την απελευθέρωση της ενιαίας Ηπείρου του 1912-13. Συνέχισε με την αναφορά στα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, ιδίως της Ιταλίας και της Αυστρο-ουγγαρίας, που οδήγησαν στην ίδρυση του αλβανικού κράτους και της διχοτόμησης της Ηπείρου και κατέληξε στον Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών, με επιστέγασμα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, από το οποίο και διάβασε επιλεγμένα άρθρα που παραμένουν επίκαιρα και για τις σημερινές συνθήκες. 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαφλωράτος έκανε σαφές ότι για να εξομαλυνθούν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο και υπέγραψε. 

Τοποθέτηση εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" έκανε ο κ. Σταύρος Γκίνος, ο οποίος περιέγραψε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίσταται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στις πατρογονικές του εστίες, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει το αλβανικό κράτος αλλά ουδόλως σέβεται. 
Ο κ. Γκίνος σημείωσε ότι το αίτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και της απόδοσης στη Βόρειο Ήπειρο καθεστώτος αυτονομίας είναι απολύτως ρεαλιστικό, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στα καθεστώτα αυτονομίας που ισχύουν για τις εθνικές μειονότητες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως των Σουηδών στα νησιά Όλαντ της Φινλανδίας και των Αυστριακών στο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας. Ιδιαίτερος υπήρξε ο παραλληλισμός της αυτονόμησης της Βοϊβοντίνας, έναν όρο που έθεσε η Ουγγαρία, χάριν της εκεί ουγγρικής εθνικής μειονότητας, προς το Βελιγράδι, προκειμένου να συναινέσει στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας. 

Μετά το πέρας των ομιλιών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων κ. Πέτρος Παπαγαρουφάλλου παίρνοντας το λόγο, πρότεινε οι εισηγήσεις να συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο ώστε με αυτό να εξαπλωθεί ο αγώνας για την διεκδίκηση της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Προς αυτό το σκοπό κάλεσε τους πάντες να συμβάλλουν οικονομικά.   

Κλείνοντας την πολύ ωραία εκδήλωση ο συντονιστής κ. Γρηγόρης Γκιζέλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν το παρόν στην επόμενη εκδήλωση του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914", που θα λάβει χώρα στο χωριό Κρανιά Δελβίνου, στο Μνημείο του Εξαιρέτου οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη, το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 6 το απόγευμα, ώστε να τιμηθεί και εντός της Βορείου Ηπείρου η 101η επέτειος του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Επίσης υπενθύμισε την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο Δελβινάκι ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, την Κυριακή 17 Μαίου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.