" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του μητροπολίτου Φλωρίνης Θεοκλήτου

Λόγω Μεγάλης Εβδομάδος, θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε την παρούσα ανάρτηση.
Ή ακόμη χειρότερα να δηλώσουμε ικανοποιημένοι που ένα επίσκοπος (ο Φλωρίνης Θεόκλητος), λίγο πολύ είπε και μερικά αυτονόητα.


Επειδή όμως έχουμε δει πολλάκις το σενάριο με τους επισκόπους που εκθειάζονται από "ορθόδοξα" ιστολόγια ως τάχα υπέρμαχοι της ορθοδοξίας, 
και αμέσως μετά να τους ξαναβλέπουμε να στήνονται δίπλα στις περιοδείες του οικ/κού πατριάρχη και των αυλικών του, 
ή να εκδίδουν δηλώσεις μετανοίας (πχ εδώ),  
αισθανόμαστε την ανάγκη να παραθέσουμε τους προβληματισμούς μας.



Ας θυμηθούμε ότι ο μητροπολίτης Φλωρίνης, ως μέλος της ΔΙΣ (δείτε εδώ), προσκάλεσε τον Πάπα στην Λέσβο!



Το Σχόλιο μας, στο ιστολόγιο Κατάνυξις (εδώ):
17/4/2016, συλλείτουργο στον μητροπολιτικό ναό Φλωρίνης. Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος με τον μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Την προηγούμενη ημέρα, τιμούσαν τον Προύσης στην Φλώρινα. 
Κοιτάξτε, κουτόχορτο δεν τρώμε.

Δεν μπορείς την μια να δέχεσαι τον μητροπολίτη του Πατριαρχείου που φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τον δείχνουν να προσκύνησε το χέρι του Πάπα (δείτε εδώ) και που προσκύνησε την Αγ.Τράπεζα ουνιτών (υπάρχει και βίντεο, εδώ) και λέει ότι με τους παπικούς πιστεύουμε στον ίδιο Χριστό και την άλλη να παριστάνεις ότι διαφωνείς.



Αν διαφωνεί, αντί να νίπτει τας χείρες του, να πάει στην Πανορθόδοξη και να πει δημόσια ότι είναι ληστρική σύνοδος και μετά να αποχωρήσει. 
Παραιτούμενος και στέλνοντας τον επόμενο απλά τους διευκολύνει. Από τη μια λέει ότι θα είναι γλάστρα αν πάει και από την άλλη λέει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι επίσκοποι επειδή δεν χωράνε. Χωρούσαν στο παρελθόν, που δεν υπήρχαν και μικρόφωνα, και δεν χωράνε τώρα..

Τι θα πει καταθέτει υπόμνημα αλλά δεν το δημοσιοποιεί; Ο πιστός λαός δεν πρέπει να ενημερωθεί, δεν έχει λόγο ή δεν πρέπει να ξέρει και να έχει άποψη;


Επειδή κουραστήκαμε να βλέπουμε υποτίθεται "αγωνιστές" επίσκόπους που μόλις τους τρίξει λίγο τα δόντια το Πατριαρχείο να σπεύδουν αμέσως να υποβάλουν την απόλυτη αφοσίωση τους, κρατάμε μικρό καλάθι.

Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"




Η διγλωσσία (και) του μητροπολίτου Φλωρίνης

Οι προβληματισμοί δεν είναι μόνον δικοί μας, διαβάστε πχ δύο αναρτήσεις άλλου ιστολογίου:


και







Ας πάρουμε μια γεύση από την διγλωσσία του μητροπολίτου Φλωρίνης Θεοκλήτου:

"...τό Μάθημα πρέπει νά εἶναι καθαρῶς ὀρθόδοξο, παρόλα ταῦτα ὅμως ἡ Ἐκκλησία ἀποδέχθηκε νά εἶναι καί κατηχητικό καί δογματικό καί ἱστορικό. Νά' ναι ποικίλο.(...)
Λοιπόν, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος ὅταν ἀνέκυψε τό θέμα (...)  Καί ἀπέδειξε ὅτι ἔχουν καλῶς ὅλα.Μόνον νά προστεθοῦν, λόγῳ τοῦ ὅτι εἶναι λίγο παλαιά, νά προστεθοῦν μερικά θρησκειολογικά περισσότερα...διότι ἔ, ἔχουμε καί στά σχολεῖα μας καί παιδιά τά ὁποῖα δέν εἶναι στήν Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία μας. Ἦλθαν ἀπό ἀλλοῦ, εἴτε ἀπ' τήν Ἀλβανία, εἴτε ἀπό ἄλλα μέρη.
"
Άρα ενώ αρχικά λέει να είναι "καθαρώς ορθόδοξο", καταλήγει να γίνει περισσότερο "ποικίλο" και περισσότερο θρησκειολογικό!


Τα ίδια και για την συμμετοχή στην Πανορθόδοξη μόνον αντιπροσωπειών και ΟΧΙ όλων των ορθοδόξων επισκόπων. 
Από τη μια λέει ότι "κανονικά έπρεπε να συμμετείχαν όλοι (οι ορθόδοξοι) αρχιερείς", αλλά καταλήγει ότι "είναι φύσει αδύνατον". Άρα τελικά δικαιολογεί το απαράδεκτο για τα εκκλησιαστικά πρακτικά να μην συμμετέχουν όλοι οι επίσκοποι (εμ βέβαια, εν έτη 2016, πως να μαζέψεις 2000 άτομα σε μια αίθουσα .. "είναι φύσει αδύνατον" ... που να ξέρει ο Φλωρίνης ότι οι δεξιώσεις γάμων στην Κρήτη χωράνε 3000-5000 άτομα, ή ότι τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων χωράνε πολλές χιλιάδες .. )


Τελικά είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στις μέρες μας αρχιερείς να παριστάνουν τον κουτό (όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος που ισχυρίστηκε ότι ο Πάπας δεν ήρθε στη Λέσβο με την θρησκευτική του ιδιότητα αλλά μόνον ως αρχηγός κράτους! δείτε εδώ). 

Αφού οι πιστοί στην πλειοψηφία τους παριστάνουν τις μαριονέτες, γιατί να μην μας δουλεύουν οι δεσποτάδες;




Εξαιρετικά συνειρμικοί και οι στίχοι του τραγουδιού, που ακολουθούν:
https://www.youtube.com/watch?v=FcIm3uB2kTA


Έβγαλε βρωμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε

είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα

και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε

στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα



(...) άλλαξαν λέει τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες

μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε

τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες



Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε

είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος

ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε

κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος


(...)

την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα (...)





Για κακή τους τύχη, κάποιοι δεν εμπιστευόμαστε πλέον τους "ιθύνοντες" και τους "γνωρίζοντες". Αρνούμαστε να παριστάνουμε τα "φαντάσματα" στον "θίασο τους". Θα μας βλέπουν μπροστά τους. 
Σε καμμία περίπτωση "Δεν ξοφλήσαμε".
Ιστολόγιο- Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.