" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Στην εκκλησιαστική ιστορία, πολλές φορές ένας άνθρωπος κατείχε την αλήθεια όταν οι πολλοί έπεσαν σε πλάνη. Αθεολόγητα επιχειρήματα και ψεύδη του Μητροπολίτου Κισάμου Αμφιλοχίου.

Στην εκκλησιαστική ιστορία, πολλές φορές ένας άνθρωπος κατείχε την αλήθεια όταν οι πολλοί έπεσαν σε πλάνη (Μέγας Αθανάσιος, Γρηγόριος Θεολόγος, Μάρκος Ευγενικός, Γρηγόριος Παλαμάς, Μάξιμος Ομολογητής)


Αλλά σήμερα δεν είναι μόνο ένας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, υπονοώντας προφανώς τον Πειραιώς Σεραφείμ. Τα κείμενα της επερχόμενης συνόδου δεν είναι εγκεκριμμένα από τις τοπικές Εκκλησίες, αλλά από τους προκαθημένους και μάλιστα με επιφυλάξεις, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες (Γλυφάδας Παύλος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Γκόρι Ανδρέας) για μαγειρέματα των κειμένων άνευ πληροφορήσεως των επισκόπων.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν οι εξής αντιδράσεις:
1) Η Ιερά Σύνοδος της Γεωργίας απέρριψε το κείμενο για τις σχέσεις με το λοιπό χριστιανικό κόσμο. Εναγωνίως τους κάλεσε χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τους ... αλλάξει γνώμη!
2) Η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου αποφάσισε αλλαγές στο ίδιο κείμενο
3) Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας, απέρριψε το κείμενο.
4) Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχουν αντιδράσεις αρκετών Μητροπολιτών, Κληρικών, Καθηγητών, Ι. Μονών, λαϊκών, ενώ η Ιερά Συνοδος θα συνεδριάσει μετά το Πάσχα.
5) Στην Εκκλησία της Βουλγαρίας υπήρξαν ομοίως πολλές αντιδράσεις. Η βουλγαρική Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μετά το Πάσχα.
6) Η Εκκλησία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, υπαγόμενες στο Πατριαρχείο Μόσχας, έχουν σοβαρές διαφωνίες και αντιδράσεις (διακοπή μνημοσύνου) για το επίμαχο κείμενο.
7) Αντιδράσεις υπάρχουν από σκήτες και κελλιά του Αγίου Όρους, ενώ αναμένουμε και παρέμβαση από κάποιες Ιερές Μονές που δεν θα φοβηθούν τις απειλές του Πατριάρχη και θα δώσουν χαρά και δύναμη στον κόσμο που περιμένει εναγωνίως να ακούσει τη φωνή του Αγίου Όρους.
8) Κληρικοί και λαϊκοί από όλες τις τοπικές Εκκλησίες, από την Αυστραλία έως την Αμερική, είναι ένα καζάνι που βράζει...
9) Την τελική λύση θα δώσει ο Θεός. Στώμεν καλώς

Διαβάστε σχολιασμό στην τοποθέτηση του μητροπολίτη Κισάμου Αμφιλόχιου :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.