" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

«ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΤΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ», Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ. Το σχόλιο μας.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο γέροντας Άγιος Παϊσιος είπε, « Παλιά αν ήταν κανείς ευλαβής κοσμικός ή παπάς ή μοναχός ακόμα περισσότερο, που ασχολείτο με τα κοσμικά (= εννοεί την πολιτική κατάσταση ) τον είχαν για κλείσιμο στον πύργο (= εννοεί χαριτολογώντας τη φυλακή- τρελοκομείο). Σήμερα αν δεν ασχολείται κανείς είναι για κλείσιμο στο πύργο, γιατί αυτοί πάνε να τα χαλάσουν όλα.»
Πριν τριάντα χρόνια ο Άγιος Παΐσιος είχε προφητέψει ότι θα έρχονταν μια κατάσταση στην οποία το να είσαι αδιάφορος είναι έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας.


Αυτό το επίκαιρο ήρθε ξανά στον νου από το κήρυγμα των Γ Χαιρετισμών για τον υπέροχο ύμνο, «Τη Υπερμαχω Στρατηγώ Τα Νικητήρια». Ήταν η εποχή του 626 μ. Χ.
Ο αυτοκράτορας έλειπε σε εκστρατεία στην Ανατολή. Τότε βρήκαν την ευκαιρία οι Αβάροι να κατέβουν και να πολιορκήσουν την Βασιλεύουσα. Τότε ο Πατριάρχης Σέργιος ανέλαβε τον ρόλο του αυτοκράτορα. Εμψύχωσε τον λαό, ακόμα και τα γυναικόπαιδα να αμυνθούν ενώ προσευχήθηκε στην Μεγαλόχαρη να σώσει την Πόλη της.
Και πράγματι το θαύμα έγινε. Η Μεγαλόχαρη επενέβη, ο λαός αγωνίστηκε η πόλη σώθηκε και οι βάρβαροι καταποντίστηκαν. Ο ρόλος του Πατριάρχη τότε ήταν καθοριστικός.Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ίδιες και για πολλούς χειρότερες καταστάσεις σε άλλο βέβαια επίπεδο, ποιος Ιεράρχης έχει το σθένος να σταθεί στο επίπεδο ενός Σέργιου, όταν απουσιάζει πλήρως η πολιτική ηγεσία όχι γιατί πολεμά αλλού, αλλά γιατί συνειδητά έχει εγκαταλείψει την χώρα και αρνείται συνειδητά την πίστη ?
Θα πουν πολλοί, μα οι Ιεράρχες πρέπει να ασχολούνται μόνο με την σωτηρία της ψυχής. Τι «όμορφη» υπεκφυγή! Όταν καταρρέει και η Πατρίδα και η Ορθοδοξία για
ποια σωτηρία της ψυχής θα μιλήσουμε ?


Στην παράδοσή μας, στην Χριστιανική Ορθόδοξη αυτοκρατορία που είχε πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, στην Ρωμανία, ο Πατριάρχης έπαιρνε ενεργό μέρος στην διοίκηση, και όταν έλειπε ο αυτοκράτορας μακριά σε πολέμους ανελάμβανε αυτός την διοίκηση του κράτους, ακόμα – ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις, ανέβαζε ή κατέβαζε Αυτοκράτορες. Βέβαια γινόταν και το ανάποδο.

Ο Μέγας Φώτιος ήταν υψηλότατο πολιτικό και διοικητικό στέλεχος της αυτοκρατορίας και έγινε Πατριάρχης μέσα σε μία εβδομάδα με την βοήθεια του φίλου του Αυτοκράτορα. Και φυσικά εξακολούθησε να συμμετέχει στην διαμόρφωση της πολιτικής της αυτοκρατορίας.
Ο Μητροπολίτης Λάρισας Διονύσιος που οργάνωσε και κήρυξε επανάσταση το 1600 κατά του Σουλτάνου Μεχμέτ Γ’ δεν έκανε «πολιτική» ;
Για τον επαναστάτη μητροπολίτη Διονύσιο φιλόσοφο, διαβάστε εδώ.

Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός που κήρυξε την έναρξη της επανάστασης το 1821 δεν έκανε εθνική πολιτική;
Ο Παπαφλέσσας, από τα πλέον δραστήρια μέλη της φιλικής εταιρείας, που ανέλαβε και διοικητικές θέσεις στις πρώτες επαναστατικές ελληνικές κυβερνήσεις, δεν είχε πολιτική δράση;
Ο επίσκοπος Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης που ήταν από τους στυλοβάτες του Μακεδονικού αγώνα (1904-1908) μαζί με πολλούς ιερείς δεν έκανε εθνική πολιτική ;
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (1938-1941) που αρνήθηκε να ορκίσει την διορισμένη από τους Γερμανούς κυβέρνηση Τσολάκογλου, και στην συνέχεια συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των Ναζί, δεν έκανε «πολιτική» ; (από το άρθρο του Α. Ρακοβαλή, «Τα στερεότυπα ο Άγιος και η Πολιτική» στην Ενωμένη Ρωμιοσύνη.)

Θέλουμε σήμερα ένα σύγχρονο Σέργιο, ένα αγωνιστή Ιεράρχη να σηκώσει ξανά το λάβαρο της επανάστασης να εμψυχώσει τον κόσμο που αυτοκτονεί απελπισμένος.

Το ακούτε Ιεράρχες, η ακόμα προτιμάτε να κρύβεστε πίσω από τα πολυτελή άμφια σας και να κάνετε μεγαλόσχημα κηρύγματα για το πουθενά ??


Επιτελούς! Πάψτε να είστε τυφλοί και αδιάφοροι γιατί είστε Ποιμένες ενός ποιμνίου που το σφάζουν καθημερινά.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Προσυπογράφουμε φυσικά την έκκληση του κ.Χειλαδάκη προς τους "κοιμισμένους" Ιεράρχες
Για άλλα και για άλλα, μια χαρά ενδιαφέρονται. Όταν χηρεύει καμιά θέση μητροπολίτη, το παρασκήνιο δεν περιγράφεται.  Όταν είναι να μαζέψουν χρήματα από ναούς ή προσκυνήματα, μια χαρά τα καταφέρνουν. Όταν είναι να τιμωρήσουν κανέναν αγωνιστή ιερέα ή μοναχό (πάει να γίνει κι αυτό είδος προς εξαφάνιση, ακόμη και ιερείς και ιερομόναχοι με πνευματικότητα, έχουν σκύψει το κεφάλι στην δεσποτική αυθαιρεσία και στην άνωθεν εντολή σιωπής για θέματα οικουμενισμού), τότε επιστρατεύουν τα πάντα, μέχρι και γυναίκες ψευδομάρτυρες. 

Τώρα που αργοπεθαίνει η πατρίδα, αντί να ξεσηκώσουν τον κόσμο, τον κοιμίζουν και τον προτρέπουν σε φιλανθρωπία στους λαθροεισβολείς.

Η ιστορία θα σταθεί αμείλικτη μία ακόμη φορά σε όλους τους προδότες. Τώρα υπάρχει το διαδίκτυο και δεν εξαφανίζεται τίποτε.
Μοναδική παρήγορη είδηση (στον χώρο της εκκλησίας) η πραγματοποίηση της θεολογικής ημερίδας ενάντια στην επερχόμενη λεγόμενη "Πανορθόδοξη Σύνοδο" του Ιουνίου (στην οποία για πρώτη φορά ΔΕΝ έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου όλοι οι επίσκοποι της Ορθοδοξίας, παρά μόνον αντιπρόσωποι!). 
Οι ημερομηνίες πλησιάζουν, και αν δεν μας προλάβουν τα γεγονότα, τότε, ο καθένας, θα κληθεί να πάρει θέση.

Πάντως αφού δεν εμφανίζονται άξιοι Ιεράρχες να ξεσηκώσουν μία ακόμη φορά το γένος, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα των Ελληνορθοδόξων πιστών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε το παρακατω βιντεο, σε ένα λεπτο τα λεει ολα ο τυπος...
https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=R43tzrVA9gM

Κι εδω οι πραιτωριανοι του συστηματος χτυπανε γυναικες!!! σε ειρηνικη διαμαρτυρια στη Χιο, εναντιον της ανεξελεκτης και αθρωας εισοδου λαθρο
https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=R43tzrVA9gM
Τους έχουμε δει και σε Ελληνορθοδοξες συγκεντρωσεις να χτυπανε ηλικιωμενους, και αλλους με σιδηρογροθια στο προσωπο, αλλα μπροστα στους λαθρο ειναι σουζα..ουτε καν αντρες δεν ειναι, οχι Ελληνες...για ενα κομματι ψωμι δεν γινεσαι οτιδηποτε, εκτος κι αν το γουσταρεις
Χαιρετίσματα και στο "λιονταρι" του Πειραια. Τί λόγο θα δωσουνε όλοι αυτοι αν ηξεραν...
Οι λαθρο τρωνε 3 φορες την ημερα και κοστιζει μονο η σίτησή τους 10 εκατ. ευρω, θα τους νοικιαζουνε και σπιτια κι οι Ελληνες τρωνε απο τα σκουπιδια και κοιμουνται στα παγκακια, ενώ στην Άνδρο μου λέει φιλος ότι απαιτουνε να βρισκονται και σε κτιρια με wifi
http://voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/63588-oi-ellines-peinane-kai-paraggelnoun-1-7-ekat-merides-gia-prosfyges-eggrafa.html

Καλά ξυπνητούρια "Ελληνες", που μαλλον σας αξιζουνε αυτοι οι "Ιεραρχες" κι αυτοι οι συγκεκριμένοι ΜΠΑΤΣΟΙ (δεν ειναι ολοι έτσι και δεν αξιζει σ΄ολους ο χαρακτηρισμος, ξερω και ματ-Χριστιανους της Εκκλησιας)

ΣΤΑΥΡΟΣΣΤΑΥΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.