" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αφορισμός και αναθέματα. Αρχ. Σάββας Αγιορείτης (ομιλία - ηχητικό)

Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 4-2-2017 (Ἀπόσπασμα ἀπό τήν ὁμιλία) 

"Ἀφορισμός καί ἀναθέματα"



Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης

4 σχόλια:

The Cave Dweller είπε...

Να με συγχωρέσει ο πατήρ Σάββας αλλά αυτά που άκουσα είναι γενικότητες που βρίθουν Επιφανισμού.

Πρακτικά πράγματα πατήρ Σάββα :

1) Ποιον μνημονευετε στη Θεία Λειτουργία σας ? Μήπως τον κύριο Ιωηλ ?

2) Ποιον μνημονεύει ο κύριος Ιωηλ στις λειτουργίες του? Μήπως τον Βαρθολομαίο ?

3) Αυτός που κοινωνεί με ακοινώνητο είναι ακοινώνητος ?


Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Γράψαμε σε παλαιότερη ανάρτηση μας:
Τον γέροντα Σάββα εκ Κερασιάς Καυσοκαλυβίων, τον παρακολουθήσαμε πριν λίγα χρόνια. Εξαιρετικές οι ομιλίες που έκανε στον ναό του Αγ.Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ιπποδρόμιο (Θεσσαλονίκης). Χωρίς καμία απολύτως διαφήμιση, μάζευε εκατοντάδες πιστούς κάθε Κυριαική απόγευμα. Σεμνός, ταπεινός, με ακέραιο ήθος και ασυμβίβαστο φρόνημα.

Ώσπου ... ώσπου πληροφορηθήκαμε ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο "Παναγιότατος", τον ενημέρωσε ότι "δεν τον χρειάζεται"!
Έτσι βρέθηκε αναγκαστικά σε παρακείμενη μητρόπολη, σε κάποιο μοναστήρι.

Έκτοτε είναι αλήθεια χάσαμε τα ίχνη του. Εκτιμήσαμε ότι σιώπησε, για να μην τον εκδιώξει και ο νέος μητροπολίτης.


Με πολύ χαρά τον ακούμε τώρα,
να εκφράζει με ΠΑΡΡΗΣΙΑ την αλήθεια για την ψευδοσύνοδο της Κρήτης
και να καλεί τους Ιεράρχες να ομολογήσουν την αλήθεια.


Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, όταν όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι και προσκυνούν, κάποιοι αληθινοί ποιμένες δεν φοβούνται να το σηκώσουν ομολογώντας την αλήθεια, αληθινοί ομολογητές δεν φοβούνται μήπως η δεσποτική αυθαιρεσία και το εωσφορικό μένος των αιρετικών τους το κόψουν.
Εύγε γέροντα Σάββα.

http://opaidagogos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_46.html



Φυσικά περιμένουμε από τον π.Σάββα, να αποδείξει στην πράξη τον σεβασμό στους Ιερούς Κανόνες και να διακόψει την μνημόνευση του επισκόπου του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι όταν αφιερώνεις κόπο να φτιάξεις ένα μοναστήρι, δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις να το εγκαταλείψεις.

Όμως αυτό ακριβώς ζήτησε ο Κύριος μας:

" Ο δε είπε• ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου.
Ακούσας δε ταύτα ο Ιησούς είπεν αυτώ• έτι εν σοι λείπει• πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολούθει μοι.
Ο δε ακούσας ταύτα περίλυπος εγένετο• ην γαρ πλούσιος σφόδρα.
"
Κατά Λουκάν, 18, 18-23

Στρατος είπε...

Κυριοι του "Παιδαγωγος" blog παρακαλω επιτρεψτε μου ενα σχολιο στα γραφομενα σας. Θεωρω οτι το σχολιο σας για τον Π. Σαββα και συγκεκριμενα το παρακατω "Αντιλαμβανόμαστε ότι όταν αφιερώνεις κόπο να φτιάξεις ένα μοναστήρι, δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις να το εγκαταλείψεις" αδικει τον Π. Σαββα. Ο Π. Σαββας ειναι ασυμβιβαστος για οσους τον γνωριζουν και απο κοντα, και δεν δισταζει να προχωρησει σε κινησεις οποιουδήποτε κοστους. Χαρακτηριστικο παραδειγμα: Τον Αυγουστο του 2013 ο Π. Σαββας διακονουσε σε μοναστηρι της Β. Ελλαδος, το οποιο δεν διστασε να εγκαταλειψει οταν εκρινε οτι υπηρχε λογος για να γινει αυτο. Επαναλαμβανω, δεν εκδιωχθηκε απο το μοναστηρι αυτο (Οπως εγινε απο την μητροπολη Θεσσαλονικης και την ενορια Αγ. Κωνσταντινου & Ελενης) αλλα εφυγε. Και φευγοντας απο το μοναστηρι, να ξερετε οτι τον ακολουθησαν 8 απο τις 11 μοναχες που βρισκονταν εκει.
Οσοι εχουν ακουσει ομιλιες του, γνωριζουν καλα οτι δεν εχει κανενα προβλημα και δισταγμο να επισημανει καθε τι αντιεκκλησιαστικο, και μαλιστα συχνα με ονοματα!
Εχω προσεξει οτι τον εκτιματε και προφανως βαζετε κατα καιρους αναρτησεις με ομιλιες του, στο συγκεκριμενο θεμα ομως θεωρω οτι τον αδικει το σχολιο σας.
Απο κει και περα, θελω να σας πω οτι ο Π. Σαββας διατηρει προσωπικη ιστοσελιδα, στην οποια υπαρχει email επικοινωνιας. Νομιζω οτι θα ηταν προτιμοτερο αντι να προβειτε σε βιαστικα συμπερασματα, να επικοινωνουσατε μαζι του ετσι ωστε να ζητησετε διευκρινισεις σε αποριες και ερωτηματα.
Με ολο τον σεβασμο απεναντι σας τα παραπανω.
Ευλογησον.

Στρατος είπε...

Ομοιως και το σχολιο περι αναγκαιοτητας διακοπης του επισκοπου του. Μια ερωτηση στον ιδιο στο email του θα ηταν το ιδανικο νομιζω.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.