" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο captain-Γιάννης Κοντοπός και ο δάσκαλος Νικόλαος Μάννης, ΑΠΑΝΤΟΥΝ στον Εφημέριο των Παπικών Μυτιλήνης κ. Λέοντα Κισκίνη, περί του «αγίου» Βαλεντίνου

1) Απάντηση στον Εφημέριο των Καθολικών Μυτιλήνης κ. Λέοντα Κισκίνη από τον εκπαιδευτικό Ν. Μάννη


Αξιότιμε κ. Κισκίνη,

Με αφορμή την,από 11/2/2017, απάντησή σας προς τον π. Αθανάσιο Γιουσμά, σας αποστέλλω την παρούσα απάντηση, διά της οποίας αναιρούνται πλείστα όσα εσφαλμένα περιέχονται σε αυτήν.


Και αρχικά, ξεκινώντας από το ωραίο σύνθημα που αναφέρετε («ο Χριστός ενώνει, ενώ μόνο ο Διάβολος διαιρεί»), εύλογα αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό; Μήπως εμφανίζεται αυτοπροσώπως ο πατήρ του σκότους και διαιρεί τους Χριστιανούς; Ή βάζει ανθρώπους (και μάλιστα της Εκκλησίας) για να το κάνει; Φυσικά, το δεύτερο. Διότι ναι μεν όλοι θέλουν να λέγονται «Χριστιανοί», αλλά αν δεν πιστεύουν στην διδασκαλία του Χριστού, όπως φανερώνεται μέσα από την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση, τότε τι είδους «Χριστιανοί» είναι; 
Τέτοιους «Χριστιανούς», 
  • σαν τον Άρειο (που έλεγε τον Χριστό κτίσμα του Θεού), 
  • τον Νεστόριο (που έλεγε την Θεοτόκο Χριστοτόκο), 
  • τους Εικονομάχους (που έλεγαν τις εικόνες είδωλα) 
  • ή τους Πάπες της Ρώμης - από ένα σημείο και μετά - (που έλεγαν τον εαυτό τους «Κεφαλή της Εκκλησίας», στην θέση της αληθινής Κεφαλής που είναι ο Χριστός), για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, 
η Εκκλησία τους απέκοψε από την οικογένεια των Χριστιανών, και όσο και να θέλουν οι απόγονοί τους να λέγονται «Χριστιανοί», δυστυχώς δεν είναι, αφού επιμένουν να πιστεύουν διαφορετικά από όσα οι Χριστιανοί πιστεύουν. 
Μήπως όμως όποιος έχει το όνομα, έχει και την χάρη; Τότε κάθε άνθρωπος που τον έλεγαν Αριστείδη ή Φιλάρετο, θα έπρεπε να ήταν άριστος ή φίλος της αρετής, αντίστοιχα! Δεν ξεμπερδεύουμε λοιπόν με το να φορτώνουμε όλα τα κακά στον Διάβολο, και να αποποιούμαστε το μερίδιο ευθύνης που έχουμε κι εμείς οι άνθρωποι για τις διαιρέσεις.


Μιλάτε για «αδέλφια που μάλωσαν» και για τον «πόθο της ενότητας», αλλά αμέσως πιο κάτω αποκαλείτε «στενόμυαλους φονταμενταλιστές» εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί σας. Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε υπέρ της Ενότητας, αλλά της Ενότητας που βασίζεται στην Αλήθεια. Διότι αν είναι να πιστεύει ο καθένας ό,τι του αρέσει, προς τι να είμαστε Χριστιανοί; 
Ας καταργήσουμε την Εκκλησία και ας πιστεύουμε ο καθένας ό,τι, όπου θέλει και αν θέλει. Τέτοια «ενότητα» άραγε δεν ευαγγελίζονται σήμερα και οι οπαδοί της Παγκοσμιοποίησης;



Περί του «αγίου» Βαλεντίνου (η μνήμη του οποίου εξυπηρετεί άριστα τον καταναλωτισμό των δυτικών κοινωνιών και τον ψευτοερωτισμό, χολυγουντιανού τύπου, που ταλανίζει στις μέρες μας το ανθρώπινο είναι), οφείλω να σας πληροφορήσω, πως όχι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποδέχεται τέτοιον «άγιο», αλλά και η Ιστορία έχει επιφυλάξεις για την ιστορικότητα του και για το αν πρόκειται για ένα ή παραπάνω πρόσωπα. Σίγουρα πάντως αν υπήρξε άγιος με το όνομα Βαλεντίνος, που μαρτύρησε στην Ρώμη, σε καμία περίπτωση δεν είχε την ιδιότητα του «προστάτη των ερωτευμένων», η οποία δόθηκε εκ των υστέρων για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί (σε αντίθεση με πραγματικούς Αγίους, όπως, για παράδειγμα, ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου η ιδιότητα φανερώθηκε τόσο εν ζωή, όσο και μετά θάνατον, με πολλά θαύματα, ώστε δικαίως να θεωρείτε «προστάτης των ναυτικών»).


Επιπροσθέτως, τα γραφόμενά σας: «και η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλαβείται σε άλλη ημερομηνία, στις 29 Οκτωβρίου: “του αγίου Ουαλεντίνου, ος κατά γης συρόμενος τελειούται”» ελέγχονται ως ψευδή. Διότι αυτός ο Άγιος Ουαλεντίνος (ο οποίος εορτάζει την 24η – και όχι 29η - Οκτωβρίου) και ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τους Αγίους Μάρκο και Σωτήριχο («κατὰ γῆς συρόμενοι»), ήταν από την Μικρά Ασία και το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Θάσοˑ δεν έχει δε καμία σχέση με… «προστασία των ερωτευμένων»!


Είναι βέβαια δικαίωμά σας να εορτάζεται όσους «αγίους» θέλετε, όχι όμως και να μας επιβάλλετε ως ορθή την θέλησή σας αυτή, πολύ δε περισσότερο να μας κατηγορείτε ως «στενόμυαλους φονταμενταλιστές», διότι αν ήμασταν όντως φονταμενταλιστές, θα είχαμε και εμείς Ιερές Εξετάσεις, κυνήγι μαγισσών και Σταυροφόρους…


Με εκτίμηση
Νικόλαος Μάννης


2) Και η απάντηση του αγαπητού φίλου του ιστολογίου μας
captain- Γιάννη Κοντοπού:


κ.Κισκίνη,
Διάβασα με προσοχή την απάντηση σου σχετικά με την αντίδραση του πατρός Αθανασίου Γιουσμά, προϊσταμένου του ιερού ναού του Αγίου Θεράποντος για τις εορταστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη πόλη της Μυτιλήνης.


Διέκρινα αήθη επίθεση στους διαμαρτυρόμενους ονομάζοντας τους "στενόμυαλους και φονταμενταλιστές". 
Έχω να παρατηρήσω επί των λεγομένων σου τα εξής:
Ο π.Αθανάσιος Γιουσμάς διαμαρτυρήθηκε διότι στην αφίσα σας δεσπόζει ο τρούλος του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ιερού ναού του Αγίου Θεράποντος και είναι δικαίωμα του να προβεί σε διαμαρτυρία όπως και συ ανέφερες ότι είναι δικαίωμα σας να προβείτε σε εκδηλώσεις. Είναι και δικό μου όμως δικαίωμα να αποκαλέσω αυτές "καραγκιοζιλίκια" και
μοντερνισμοί που μόνο οι αιρετικοί έχετε επινοήσει.


Είπες ότι είμαστε [Ορθόδοξοι και καθολικοί] αδέλφια που μάλωσαν....[εδώ γελάμε] και ότι θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για να γνωριστούμε...[και εδώ γελάμε].Τα αδέλφια σε πληροφορώ ότι πρώτα γνωρίζονται και μετά μαλώνουν. Σας γνωρίζουμε πολύ καλά..!!! Εμείς οι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ δεν μαλώσαμε με κανέναν. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο επί τούτου απλά γιατί διαπίστωσα ότι είσαι θεολογικώς βαθιά νυχτωμένος και αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ψεύδεσαι ασύστολα. Μπορείς να κάνεις όσες τελετές επιθυμείς αρκεί να μη προσβάλλεις. Η απάντηση σου στον πατέρα Αθανάσιο ήτο προσβλητική όταν τον αποκαλείς στενόμυαλο και στο πρόσωπο του προσβάλλεις όλους τους ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ιερείς. Καλό είναι να είσαι περισσότερο προσεκτικός.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να σου προτείνω για την επόμενη αφίσα που θα επινοηθείς και φυσικά ελπίζω οτι δεν θα περιλαμβάνει ΟΡΘΟΔΟΞΗ εκκλησία. Μπορείς κάλλιστα να έχεις φόντο το κάστρο της Μυτιλήνης και μάλιστα της βορειοανατολικής πλευράς του. Αν ρωτήσεις θα σου πούν ότι εκεί υπήρχαν "τα σπίτια του έρωτα". Ισως σας ταιριάζει περισσότερο....!!!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου βρέ κάπτεν Γιάννη!
Σωστά τα λες! Α, να αγιάσει το στόμα σου.

Ανώνυμος είπε...

Πριν λίγο διάβασα μια είδηση που κυκλοφορεί στο ίντερνετ ότι ο ισλαμικός στρατός στην Μοσούλη απειλεί να σφάξει όποιον γιορτάσει τον Βαλεντίνο και έσφαξαν κι ένα αρκουδάκι δώρο κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι ο καθολικός ιερέας αν εμάς μας αποκαλεί συκοφαντικά και άδικα φονταμενταλιστές, αναρωτιέμαι ποιά είναι η γνώμη του για τις απόψεις τους ισλαμικού στρατού αυτές τις απόψεις ας τις πει δημόσια επίσης όπως κάνει για τους ορθοδόξους

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.