" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τελικά... «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»;


Γεώργιος Μηλιώτης, Εκπαιδευτικός

Αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο κερδισμένος από όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο; Οι πρόσφυγες; Η ελληνική πολιτεία; Η Ορθόδοξη Εκκλησία; Μήπως όλοι οι παραπάνω; Ή μήπως ο … πανούργος πάπας;
Αλήθεια, τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός από τα σερνόμενα στην άμμο και τη σκόνη του hotspot στη Μόρια ράσα των τριών, αμφιβάλλει κανείς για το ποιος είναι ο νικητής;
(...)

Και οι άλλοι δύο; Οι μαυροφορεμένοι ορθόδοξοι; Αυτοί αρκέστηκαν σε δεύτερο και τρίτο ρόλο, έτσι για να συμπληρωθεί η τριάς. Ευελπιστώντας ότι κάτι θα κλέψουν και αυτοί από την αίγλη και τη δόξα του απαστράπταντος διάσημου επισκέπτη. 
(...)

Σωστά, τι σχέση έχουν – ή θέλουν να έχουν – οι άλλοι δύο κομπάρσοι με την Μία, Αγία, Καθολική Εκκλησία; Ακόμα και στα κείμενα που έχουν συναποφασίσει να υπογράψουν στη μέλλουσα Σύνοδο, αναγνωρίζουν εκκλησιαστικότητα στους ετερόδοξους και αποδέχονται τα μυστήριά τους. Τι ψάχνουμε να βρούμε, λοιπόν; Ακόμη αμφιβάλλουμε για τους σκοπούς του πάπα ή γι αυτούς των «δικών μας» θρησκευτικών ηγετών; Είναι, αλήθεια, κανείς που ακόμη πιστεύει ότι «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»;

Ευχόμαστε, μόνο, και προσευχόμαστε, να αναδείξει ο Θεός ορθόδοξους και γενναίους επισκόπους που θα κρατήσουν ψηλά τα λάβαρα της πίστης και της παράδοσής μας, που δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις, που δεν θα ανταλλάξουν έναντι καμίας κοσμικής δόξας τα ιερά και τα όσιά μας. Να δώσει ο Θεός ομολογητές και αγίους επισκόπους που θα στηλιτεύσουν τέτοιου τύπου ενδοτικές και προδοτικές συμπεριφορές, που θα καθοδηγήσουν τον λαό με το παράδειγμά τους, που θα γίνουν συνεχιστές του αγίου Μάρκου του Ευγενικού, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του αγίου Ραφαήλ του νεοφανούς, του αγίου Παϊσίου, του αγίου Πορφυρίου. Να δώσει ο Θεός…
απόσπασμα από εδώ


ΣΧΟΛΙΟ:
Αντί να λέμε "να δώσει ο Θεός" και να αλλάζουμε πλευρό, μήπως να ξεκινήσουμε οι ίδιοι οι πιστοί τις αντιδράσεις; Να απαιτήσουμε οι ίδιοι την διακοπή του μνημοσύνου σε όσους συμπροσεύχονται με αιρετικούς;;;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά όλοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει θα είναι με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός εκκλησίας θα υπάρχει ισοπέδωση των πάντων από την άλλη ; Είδωμεν οι σοβαροί χριστιανοί παρακολουθούν τους πάντες ..

mnk είπε...

"Ακόμα και στα κείμενα που έχουν συναποφασίσει να υπογράψουν στη μέλλουσα Σύνοδο, αναγνωρίζουν εκκλησιαστικότητα στους ετερόδοξους και αποδέχονται τα μυστήριά τους."

Δεν φτάσαμε αιφνιδιαστικώς εκεί.
Στην πράξη, εδώ και δεκαετίες, δεν βαπτίζουν τους εκ παπικών προσύλητους, διότι τους θεωρούν βαπτισμένους. Άρα, εδώ και δεκαετίες αποδέχονται τα μυστήριά τους και άρα τους αναγνωρίζουν εκκλησιαστικότητα.
Κι εμείς τα δεχόμαστε όλα με "υπομονή", επί δεκαετίες, για να μην μας πουν ανυπάκοους και σκανδαλοποιούς.

Γι΄αυτά που συμβαίνουν σήμερα, και στην Εκκλησία και παραέξω στην κοινωνία και στην πατρίδα, είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι. ΟΛΟΙ! Εμείς επιτρέψαμε να συμβούν.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Πολύ σωστά
διαμαρτυρόμαστε γιατί η επικείμενη πανορθόδοξη σύνοδο αποκαλεί τους αιρετικούς εκκλησίες, αλλά δεν αντιδρούμε που καθημερινά γίνονται αποδεκτές στην πράξη οι βαπτίσεις αιρετικών.

Για να μην μιλάμε αόριστα, γνωρίζουμε ζευγάρι, η γυναίκα ήταν ξένη, καθολική, που απευθύνθηκαν σε εκκλησία στην Θεσσαλονίκη για να βαπτιστεί ορθόδοξη (πριν τελέσουν γάμο),
ο ιερέας της είπε ότι δεν χρειάζεται να βαπτιστεί, αρκεί να της κάνουν το χρίσμα!

Η Ένωση δυστυχώς σιγά σιγά επιβλήθηκε. Και συνεχίζουν να μας την επιβάλουν με την μέθοδο της σαλαμοποίησης. Δεν χρειάζεται να προσέλθουν άμεσα στο κοινό ποτήριο (για να αποφύγουν τις αντιδράσεις). Συμπεριφέρονται όμως σαν η ένωση με τους αιρετικούς να έχει ήδη γίνει. Εκεί κατέληξαν τα ανοίγματα του Αθηναγόρα..

mnk είπε...

Σε συγγενική μου οικογένεια, ο πατέρας είναι ορθόδοξος και η μητέρα παπική, Ιταλίδα. Έχουν 3 παιδιά. Όλα πέρασαν πρώτα απ' το παπικό "βάπτισμα" και μετά εντάχθηκαν στην ορθοδοξία.

Στα δυο πρώτα δόθηκε μόνο το χρίσμα, ενώ στο τρίτο ο ανάδοχος ήταν πιο πονηρεμένος και είπε στον ιερέα πως είναι παντελώς αβάπτιστο, "για να το κάνουν μπλουμ" όπως είπε.

Αυτό, το τρίτο, είναι τόσο διαφορετικό απ' τα άλλα δύο!
Έχει αυτή την αιθέρια, την άπιαστη ποιότητα, την εσωτερικότητα, κάτι το αέρινο στον ψυχισμό και μια ελευθερία και αυτεξουσιότητα στον νου...

...ενώ τα μεγαλύτερα είναι βαρειά, γαιώδη, ο ψυχισμός τους είναι βαρύς, υγρός και δυσκίνητος σαν έλος και ο νους τους αργός, στεγνός και παγιωμένος. Ύλη και σάρκες. Δεν τα εγγίζει τίποτε, πέραν του απτού και ορατού. Δεν αντιλαμβάνονται, σαν να έχουν μεμβράνες στα μάτια.


Κάνουν έγκλημα οι ιερωμένοι που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Αν καταλάβαιναν πόσες ψυχές κρέμονται στον λαιμό τους, όχι στα λόγια αλλά στην πραγματική πραγματικότητα, θα ένοιωθαν τρόμο.


Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.