Το σημείο που έλαβε χώρα το γεγονός ήταν άκρως συμβολικό: ο χώρος που ήταν τοποθετημένο επί 63 χρόνια το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου επί της Τοσίτσα και Πατησίων, μεταξύ του Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο υπέστη βανδαλισμό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και αποσύρθηκε από τον Δήμο Αθηναίων πριν λίγες ημέρες για να αποκατασταθεί.
το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, βεβηλωμένο (τώρα έχει απομακρυνθεί) |
Σκοπός της εκδήλωσης και μάλιστα σε μία κατά κοινή ομολογία "ιδεολογικά επικίνδυνη" τοποθεσία, ήταν να καταδείξει ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν διστάζουν να τιμήσουν μία αλύτρωτη ελληνική περιοχή, όπως η Βόρειος Ήπειρος, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για την βεβήλωση των μνημείων τους.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του προεδρείου του ΕΣΒΗ 1914 ο κ. Λευτέρης Πρίφτης, όπου αναφέρθηκε στην επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε στις 17 Μαΐου 1914 η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και την Αλβανία. Όπως τόνισε ο τελικός στόχος και ο πόθος των Βορειοηπειρωτών δεν είναι η αυτονομία αλλά η πλήρης απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους και η ένωση της με τη Μητέρα Ελλάδα.
Παράλληλα καταδίκασε την καταστροφή του συμβολικού έργου τέχνης που κοσμούσε τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αποτρόπαια αυτή πράξη δεν προήλθε από ελληνικά χέρια γιατί όπως είπε, "ένας Έλληνας, σε όποια ιδεολογία και αν πιστεύει, δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο".
Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κυρία Βιολέτα Νίκα ανέγνωσε την επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με την οποία ζητείται η άμεση αποκατάσταση του αγάλματος που απεικονίζει τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο.
Στη συνέχεια απαγγέλθηκε ο Ύμνος της Αυτονόμου Ηπείρου και κατατέθηκε στεφάνι από τον κ. Νίκο Κολίλα εκ μέρους του ΕΣΒΗ 1914.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρόντες να ψέλνουν δυνατά στην Τοσίτσα τον Εθνικό Ύμνο και με την ευχή την ίδια μέρα το επόμενο έτος να μην είναι ακόμα σκλαβωμένη η Βόρειος Ήπειρος, με το άγαλμα που την απεικονίζει να έχει διαφορετικό πλέον συμβολισμό.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αντιπροσωπείες από το Εθνικό Μέτωπο, τον Ιερό Λόχο 2012 και την Εθνική Εταιρεία.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο νέους Βορειοηπειρώτες που ήρθαν από τη Μαγούλα Αττικής για τον σκοπό αυτό!
Ως Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 ευχαριστούμε θερμά όσους αψήφισαν την αδιαφορία αλλά και τις φοβίες για το σημείο διεξαγωγής και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά πολύ περισσότερο την Ελληνική Αστυνομία που επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της και συνέβαλλε στην ομαλή πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας μας.
ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914»
Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συγκεντρωθήκαμε στο σημείο όπου ήταν τοποθετημένο από το 1953 το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, επί της Τοσίτσα και 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τιμήσουμε την 102η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της ιδιαίτερης μας πατρίδας.
Επιλέξαμε να εορτάσουμε αυτή την ιστορική ημερομηνία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε ένα συμβολικό για εμάς σημείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.
Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε πριν λίγες εβδομάδες για τον βανδαλισμό από αγνώστους του μνημείου που συμβόλιζε την σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο μας, πράξη την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα αφού προσβάλλει κατάφορα ένα αδικημένο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.
Χαιρετίζουμε την απόφαση σας να αποσύρετε το άγαλμα προκειμένου να διορθωθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστη.
Παράλληλα όμως ζητούμε να μην πέσει το μνημείο θύμα αμέλειας και λησμονιάς, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά να αποκατασταθεί σύντομα.
Εάν δεν θεωρείται κατάλληλη η περιοχή στην οποία βρισκόταν για εξήντα τρία ολόκληρα χρόνια, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπως στην πλατεία Συντάγματος ή όπου αλλού είναι εφικτό.
Εμείς θα παρακολουθούμε την υπόθεση, με την ελπίδα ότι στην επόμενη επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 2017) και στην επόμενη επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 2017), το συμβολικό μνημείο θα έχει αποκατασταθεί και θα έχει τοποθετηθεί και πάλι σε κάποια κεντρική αθηναϊκή πλατεία προκειμένου να θυμίζει σε όλους την αλύτρωτη Ήπειρο μας.
Άλλωστε η πόλη των Αθηνών δεν πρέπει να ξεχνά ότι πολλά από τα περικαλλή και ιστορικά μέγαρα που την κοσμούν ανηγέρθησαν από δωρεές Εθνικών Ευεργετών με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο (π.χ. Ζάππειο, Αρσάκειο, Μπάγκειο, Αστεροσκοπείο), καθώς και ότι οι Βορειοηπειρώτες συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ανοικοδόμηση της ελληνικής πρωτεύουσας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αθήνα, 17 Μαΐου 2016
Για τον Εθνικό Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914»
Ο Προεδρεύων Η Γενική Γραμματέας
Παππάς Ιωάννης Νίκα Βιολέτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.
Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.
Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.
Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.
Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.