Από τις αρχές του Ιουνίου ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αλβανική πρωτεύουσα, προβαλλόταν έντονα το λεγόμενο "τσάμικο ζήτημα" ακόμα και από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Σε απάντηση της η Αθήνα ζήτησε από την Αλβανία "αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας".
Για άλλη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση θυμήθηκε το Βορειοηπειρωτικό για να το επικαλεστεί ως αντίβαρο στο "τσάμικο".
Παρ' όλα αυτά ο κ. Κοτζιάς κατά την παραμονή του στα Τίρανα δεν είπε κουβέντα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ειδικά τώρα, σε μία περίοδο που γίνονται "σημεία και τέρατα" στο θέμα του ιδιοκτησιακού με τις μεθοδεύσεις εις βάρος των ελληνικών περιουσιών κυρίως στην περιοχή της Χιμάρας.
Φυσικά, όπως είδαμε στη συνέχεια, όχι μόνο δεν επετεύχθη τίποτε το θετικό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά η αλβανική πλευρά συνέχισε ανενόχλητη το έργο της, φτάνοντας στο σημείο να αναρτήσει και πανό που έγραφε για "γενοκτονία των τσάμηδων" στα γήπεδα της Γαλλίας όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε μεν αλλά όπως πάντα με τις γνωστές διπλωματικές ευγένειες.
Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στο τέλος του Ιουνίου και να ζήσουμε γεγονότα βίας και τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Χιμάρας, όπου αυτόχθονες Έλληνες οι οποίοι υπερασπίζονταν τις εστίες και τις
περιουσίες τους επιχειρηματολογώντας, ξυλοκοπήθηκαν άγρια από αλβανούς τραμπούκους (σύμφωνα με πληροφορίες, με καταγωγή από το Λάτσι της βόρειας Αλβανίας) που ήταν παρόντες στον συγκεκριμένο χώρο την συγκεκριμένη στιγμή!
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε άμεσα με διπλωματική διαμαρτυρία, ενώ το θέμα προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η απάντηση που ήρθε από τα Τίρανα έκανε λόγο για "παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας", με το αλβανικό ΥΠΕΞ να ισχυρίζεται ότι "η ιστορία και πραγματικότητα αποδεικνύουν ότι στην Χιμάρα δεν υπάρχει Ελληνισμός"!
Η αλβανική κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά απευθυνόμενη στην Αθήνα προσέβαλλε την ιστορία και την ταυτότητα του Ελληνισμού της Χιμάρας.
Ασφαλώς για αυτή τη συμπεριφορά υπεύθυνες είναι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με την μειοδοτική στάση τους προς το Βορειοηπειρωτικό, οι οποίες - ξεκινώντας από την πτώση του πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος - ψήφισαν για την Αλβανία:
1ον) Ένταξη στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (σημερινό ΟΑΣΕ) - Ιούνιος 1991
2ον) Σύνδεση και Σταθεροποίηση με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες - Ιανουάριος 2009
3ον) Ένταξη στο ΝΑΤΟ - 17 Φεβρουαρίου 2009!!!
4ον) Απόδοση καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Ιούνιος 2014
Περιττό να αναφέρουμε τις διάφορες συμφωνίες που υπογράφτηκαν από τις δύο πλευρές.
Την απάντηση σε όσους Ελλαδίτες πολιτικούς λένε ότι με αυτές τις κινήσεις "θα ελέγχουμε την Αλβανία εκ των έσω", την δίνει εδώ και 25 χρόνια το ίδιο το αλβανικό κράτος και παρακράτος με τις δολοφονίες ή τραυματισμούς Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που υπερασπίζονται την μητρική τους γλώσσα και τις περιουσίες τους, με την υφαρπαγή των ελληνικών ιδιοκτησιών και με τον εποικισμό των μειονοτικών περιοχών, αναγνωρισμένων και μη, με αλλοεθνείς.
Από τον Αύγουστο του 2015 με την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χιμάρας άρχισε ένας νέος λυσσαλέος κύκλος επιθετικότητας εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και θέλει να τον προστατέψει, είναι να επιβάλλει βαριές κυρώσεις κατά της Αλβανίας σε διάφορους τομείς και φυσικά να παγώσει την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την κασέτα των αλβανών για "παρέμβαση στα εσωτερικά τους" το Ελληνικό ΥΠΕΞ μπορεί πολύ εύκολα να τους απαντήσει "ότι διεκδικείτε για τους συμπατριώτες σας σε Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια διεκδικούμε κι εμείς για τους Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο".
Παραθέτουμε την φωτογραφία του αιμόφυρτου Χιμαραίου Μανώλη Ζώτου εντός του Δημαρχείου της πόλης του, μετά την παρέμβαση των αλβανών τραμπούκων, για να εμπεδώσουν οι Έλληνες κυβερνώντες και Έλληνες πολιτικοί τους καρπούς της πολιτικής τους περί "ελληνο-αλβανικής φιλίας" και να καταλάβουν πόσο "ευγνώμον" είναι το αλβανικό (παρα)κράτος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και πόσο... φιλικό δείχνει έναντι του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
3-7-2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.
Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.
Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.
Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.
Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.