" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Φωτορεπορτάζ και σχόλια από την σημερινή εκδήλωση στο ακριτικό Δελβινάκι (Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου)

Εν μέσω γενικής απογοήτευσης και οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες Έλληνες έφτασαν στο ακριτικό Δελβινάκλι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα,  για την επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (Υπογραφή του Πρωτοκόλλου : 17 Μαΐου 1914).
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.


Παραβρέθηκαν ΣΦΕΒΑ, Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος "Ελληνοκρατείν", Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 (ΕΣΒΗ 1914), ΠΑΣΥΒΑ Τρικάλων κλπ.



Μετά το τρισάγιο στον τάφο του πρωτεργάτη του Αγώνος μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, ακολούθησε η αγωνιστική ομιλία του σημερινού διαδόχου του μητροπολίτη Ανδρέα.
Ο μητροπολίτης Ανδρέας στο βήμα.
Την ομιλία διέκοπταν με αγωνιστικά συνθήματα νέοι της
ΣΦΕΒΑ, του ΕΣΒΗ και του Πατριωτικού Συνδέσμου "Ελληνοκρατείν".

Τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, πρωτεργάτη του Αυτονομιακού Αγώνα.
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό του Αυτονομιακού αγώνα,
στους προδότες, συνεργάτες του αθεϊστικού κομμουνιστικού Αλβανικού καθεστώτος που ουδέποτε ζήτησαν συγνώμη για τις διώξεις του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ζήτησε από τους Έλληνες βορειοηπειρώτες να είναι ενωμένοι.
Αναφέρθηκε πολλές φορές στον αγώνα του προκατόχου του μακαριστού Σεβαστιανού.
Καυτηρίασε την στάση του Ελλαδικού πολιτικού συστήματος.

Τόνισε πως μοναδική λύση δεν είναι μόνον η Αυτονομία αλλά η ΕΝΩΣΗ της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα, προς το μνημείο πεσόντων του Δελβινακίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

στο μνημείο πεσόντων




Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


«1) Ζητάμε από την Αλβανία να σταματήση την ανθελληνική στάση της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, πότε γκρεμίζοντας ιερούς Ναούς, πότε αρπάζοντας αυθαίρετα τις περιουσίες των Ελλήνων, και πότε διαγράφοντας ετσιθελικά από τους εκλογικούς καταλόγους όσους Βορειοηπειρώτες ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους. Αυτό το εξωφρενικό μέτρο αποβλέπει στο να χάσουν οι Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Πατρίδα τους !

2) Ζητάμε να σταματήση η Αλβανία να υποδαυλίζη τις ορέξεις των «Τσάμηδων» για ανύπαρκτες αποζημιώσεις και για περιουσίες στην Ελλάδα.

3) Ζητάμε από τους Βορειοηπειρώτες να είναι μονοιασμένοι μεταξύ τους. Η ισχύς εν τη ενώσει, αφού μάλιστα μπροστά μας έχουμε σκληρό αγώνα.

4) Ζητάμε, ακόμη από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» να ασχοληθή με το ζήτημα όσων επρόδιδαν τους συμπατριώτες τους, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και παραμένουν αμετανόητοι.

5) Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της Ελληνικής μας Πατρίδος να ενδιαφερθή, επί τέλους, και για την Βόρειο Ήπειρο, για να μη προστεθή στις ήδη υπάρχουσες μια ακόμη «χαμένη Πατρίδα». Όχι ενδιαφέρον μόνο για τα οικονομικά, αλλά και για τα εθνικά ζητήματα, για να καταξιώσουμε έτσι την κληρονομιά των ενδόξων προγόνων μας. Τέλος,

6) Παρακολουθούμε με συγκίνηση το δράμα των προσφύγων, που βρίσκονται στην Χώρα μας. Και ζητάμε από την Ευρώπη και την Αμερική να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήση ο πόλεμος, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους και να επιδοθούν στα ειρηνικά τους έργα».



Και επειδή όπως γνωρίζετε δεν αποφεύγουμε να επισημαίνουμε και τα λάθη, λύπησε ιδιαίτερα η απουσία από την εκδήλωση του Προέδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παπά, ο οποίος άλλες φορές ήταν παρών,
καθώς και η τελευταία παράγραφος του ψηφίσματος που αναφερόταν στους "πρόσφυγες" (ποιοι αποκαλούνται πρόσφυγες;; η Συρία απελευθερώνεται, συνεπώς μπορούνε να επιστρέψουν. Αυτοί που είναι στην Ελλάδα είναι λαθροεισβολείς από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο κλπ) .

Ιστολόγιο Ομάδας Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.