" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Σκόπια: Κρύβονται σαν τρομοκράτες οι 2.000 χριστιανοί! Συνθήκες των χριστιανών κατά τους πρώτους αιώνες! Σχόλιο.

Σχόλιο:
Πριν παραθέσουμε την περιγραφή του δημοσιογράφου κ.Χρήστου Νικολαϊδη, ας θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα: 
Που θα ήταν όλοι αυτοί οι Ορθόδοξοι πιστοί -που τους βλέπετε στη φωτογραφία να λειτουργούνται μέσα στο μικρό παγωμένο διαμέρισμα-  αν "έκαναν υπακοή" στην "εκκλησία" τους;

Με τους σχισματικούς;  Εκεί που πήγαν και όλοι οι υπόλοιποι; Σε ποιους ναούς θα εκκλησιαζόταν; Ποιον θα μνημόνευαν; τους σχισματικούς; Ποιος είναι τελικά το "Σχίσμα"; Ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος που είναι σχεδόν μόνος ή η αντικανονική Ορθόδοξη "εκκλησία" των Σκοπίων;

Για κάποια θέματα, η δικαιολογία ότι "εμείς παραμένουμε μέσα στην εκκλησία", με τους πολλούς, με την εξουσία, δεν ευσταθεί. Προϋποθέτει ότι οι επίσκοποι ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας. Κάθε πιστός φέρει προσωπικά ευθύνη.


Όσο για τον διωχθέντα αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, αυτό αποτέλεσε την αφορμή να διασπαστεί η αρχική μας ομάδα ("Παιδαγωγός"), επειδή κάποιος ιερέας, απαίτησε η παρακάτω ανάρτηση να διαγραφεί:
Η απαίτηση του κατά τα άλλα απολύτως ευλαβούς ιερέως-συντονιστή δεν έγινε δεκτή από τον τότε διαχειριστή του ιστολογίου. 
Έκτοτε οι πολλοί εντάχθηκαν στο γνωστό ρωμαίϊκο σωματείο (κάτι που σχεδιαζόταν και ετοιμαζόταν καιρό) ενώ σταδιακά δημιουργήθηκε μια νέα, πιο δυναμική ομάδα "ο Παιδαγωγός",  που ταυτίστηκε με το παρόν ομώνυμο παρόν ιστολόγιο.


"Κάθε εμπόδιο σε καλό" όμως, όπως λέει κι ο σοφός λαός. 
Έτσι βρεθήκαμε εμείς, οι ανάξιοι, αντί να συγκεντρώνουμε υλικό για σχολικές γιορτές όπως κάναμε αρχικά, να υπηρετούμε σήμερα την αλήθεια και τους διωκόμενους ιερωμένους και αγιορείτες από την αίρεση του Οικουμενισμού.
ο Αχρίδος Ιωάννης  (αριστερά) στη φυλακή, κατά την επίσκεψη Ρώσου επισκόπου (το αναρτήσαμε εδώ)
Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Ακολουθεί το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ:


Εκατοντάδες ορθόδοξοι πιστοί μετατρέπουν τα διαμερίσματά τους σε ναούς και εκτελούν σε συνθήκες… παρανομίας τα θρησκευτικά καθήκοντά τους, γιατί, εάν συλληφθούν, θα κατηγορηθούν και για εγκληματική δράση!

Στο έλεος της απόλυτης αυθαιρεσίας της κυβέρνησης των Σκοπίων βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οι ορθόδοξοι χριστιανοί του γειτονικού κράτους, καθώς οι ορθόδοξοι αδελφοί μας
υφίστανται διώξεις που θυμίζουν έντονα τις συνθήκες των χριστιανών κατά τους πρώτους αιώνες! Και δεν είναι μόνο αυτό· οι ίδιοι είναι 
εγκαταλελειμμένοι τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την ελληνική Εκκλησία.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο Χρήστος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΗΕSSNEWS» από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τα Σκόπια και κατέγραψε τις συνθήκες ζωής αυτών των ηρωικών ανθρώπων. Μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του από αυτό το συγκλονιστικό οδοιπορικό και, συγχρόνως, μας μεταφέρει διδάγματα από τη γενναιότητα και τη θρησκευτική πίστη των κρυπτοχριστιανών των Σκοπίων.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ανάγεται στους χρόνους του Βυζαντίου και υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας. Το 1967, με απόφαση του τότε κομμουνιστή πρόεδρου της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ακυρώθηκε και στη θέση της ιδρύθηκε η αποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία», που όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ούτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε από το Πατριαρχείο Σερβίας. Από τότε η Αυτοκέφαλη Εκκλησία των Σκοπίων αντιμετωπίζεται ως σχισματική. Το κίνητρο και την αφορμή για τον κ. Νικολαΐδη να επισκεφθεί τα Σκόπια αποτέλεσε η γνωριμία του με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη από την περίοδο των σπουδών του Αρχιεπισκόπου στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Το σύνολο των κρυπτοχριστιανών ανέρχεται σήμερα στους 2.000, οι οποίοι, φυσικά, αναγκάζονται να εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους σε συνθήκες… παρανομίας! «Οι ορθόδοξοι χριστιανοί αναγκάζονται να μετατρέπουν τα φτωχικά, μικρά διαμερίσματά τους σε ευκτήριους οίκους και να συγκεντρώνονται εκεί, με απόλυτες προφυλάξεις. Εάν συλληφθούν από την αστυνομία, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ακόμη και για τρομοκρατική δράση και να μεταφερθούν σιδηροδέσμιοι στη φυλακή!» Αυτή την εμπειρία μεταφέρει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος έζησε από κοντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μέσα σε ένα τέτοιο διαμέρισμα-παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα Χριστουγέννων, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο. «Ηταν πολύ συγκινητικά! Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θέλουν να ανήκουν στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
Αγαπούν την Ελλάδα, δεν διαπνέονται από τον μεγαλοϊδεατισμό περί σλαβικής Μακεδονίας και την αντίληψη ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά. Συγκινούνται με αυτή την ατμόσφαιρα, επειδή τους θυμίζει τα δεινά και τα μαρτύρια που πέρασε και ο Αγιος Νεκτάριος» σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης. Και συνεχίζει: «Ηταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι, αν και η θερμοκρασία άγγιζε τους -10, οι άνθρωποι αυτοί δεν ένιωθαν καμία ενόχληση να ξεκινήσουν μέσα στο σκοτάδι, για να παρακολουθήσουν με απόλυτη μυστικότητα τη λειτουργία. Είδα ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, αλλά και μικρά παιδιά να συγκεντρώνονται σε αυτό το φτωχικό διαμέρισμα των 30 τετραγωνικών, που θυμίζει τα κτίσματα από τις εποχές του κομμουνιστικού καθεστώτος».

Μέσα στο διαμέρισμα οι περίπου 70 πιστοί μεταλαμβάνουν από τα χέρια του π. Ειρηναίου, ανταλλάσσουν ασπασμούς και ευχές, και από τα στόματά τους ακούγεται η φράση: «Χρίστο ε ρόντινε» («Ο Χριστός ετέχθη»). «Με το τέλος της λειτουργίας», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «κάθονται όλοι γύρω από την Τράπεζα, συζητούν ήσυχα, ανταλλάσσουν γλυκά και πίνουν καφέ».

Η συγκλονιστική εμπειρία του κ. Νικολαΐδη συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, όταν επισκέφθηκε το γυναικείο μοναστήρι της Αρχιεπισκοπής, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα Σκόπια και στεγάζεται σε μια… αγροικία με ψηλούς μαντρότοιχους. Το μοναστήρι διακονούν επτά μοναχές.

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Οπως θυμάται ο κ. Νικολαΐδης, η θερμοκρασία άγγιζε εκείνο το πρωινό τους -21, αλλά αυτό διόλου δεν αποθάρρυνε τους πιστούς να συρρεύσουν εκεί από νωρίς το πρωί. Οι μοναχές με το γλυκό χαμόγελό τους υποδέχονται και οδηγούν τον κόσμο στον χώρο όπου άλλοτε ήταν η αποθήκη της αγροικίας και πλέον έχει μετατραπεί σε ναό! «Η αγροικία ανήκε σε έναν πιστό που τη δώρισε, ώστε να δημιουργηθεί το μοναστήρι. Στη μονή υπάρχει, εκτός από το μικρό Καθολικό, χώρος για τους επισκέπτες, θερμοκήπιο, εργαστήριο και αρχονταρίκι» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ 
Στο μοναστήρι ο κ. Νικολαΐδης συνάντησε και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη, τον ηρωικό και ακατάβλητο ποιμενάρχη. «Ο κ. Ιωάννης παρέμεινε στη φυλακή για χρόνια, από το 2008 έως το 2015» τονίζει ο κ. Νικολαΐδης και συνεχίζει: «Αρχικά κατηγορήθηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μετά για κατάχρηση χρημάτων που μάζευε η “εγκληματική” αυτή οργάνωση και στη συνέχεια για πολεοδομικές παραβάσεις, καθώς έχτιζε έναν ναό στο χωριό του, το Νεζέπολε, λίγο έξω από το Μοναστήρι (Μπίτολα), σε ιδιόκτητο οικόπεδο της οικογένειάς του!
Ηταν πολύ συγκινητικό όταν μου είπε ότι στη φυλακή ήταν γι” αυτόν καλύτερα, όταν συνέκρινε τις συνθήκες που επικρατούσαν στο αστυνομικό τμήμα! Εκεί ήταν στοιβαγμένοι δέκα άνθρωποι μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, χωρίς τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για φανταστείτε το! Αρχιεπίσκοπος να διώκεται σαν εγκληματίας…» υπογραμμίζει, εκφράζοντας την εύλογη απορία του, ο κ. Νικολαΐδης.

Μάλιστα, όταν ρώτησε ο ίδιος τον μακαριότατο πόσο δύσκολα υπομένει αυτή την πραγματικότητα, εκείνος απάντησε: «Οι χριστιανοί έχουμε μάθει στις θυσίες. Οι παλιοί χριστιανοί έπρεπε να κάνουν τις δικές τους, σε εμάς έτυχαν κάποιες άλλες. Τις υπομένουμε με τη χαρά ότι αυτές θα μας οδηγήσουν στη δικαίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.