" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Φώτης Κόντογλου για τους "σχισματικούς" παλιοημερολογίτες!


ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ




Στο παρόν άρθρο γίνεται μια σύντομη αναφορά στην σχέση του αειμνήστου Φωτίου Κόντογλου (+1965) με τους Παλαιοημερολογίτες.


***


Από επιστολή του, που γράφτηκε το 1957, μαθαίνουμε πως είχε επισκεφθεί το μεγάλο μοναστήρι των Παλαιοημερολογιτών στην Λυκόβρυση Αττικής, που τιμάται στην θαυματουργή Αγία Ειρήνη την Χρυσοβαλάντου. Διαβάζουμε σε επιστολή του:

"Προ ημερών, μίαν Κυριακήν, μετέβημεν με τον αγαπητόν Αλέξανδρον Παπαδημητρίου (σ. ημ. τον εκδότη του οίκου "Αστήρ") εις μικρόν Μοναστήριον γυναικών Παλαιοημερολογιτών, εις τους πρόποδας της Πεντέλης. Είναι αδύνατον να σοι περιγράψω την βαθείαν κατάνυξιν της πρωϊνής εκείνης Λειτουργίας, μέσα εις το πτωχόν και χαμηλόν ναΐσκον, μετά χωρικών και ευλαβών γυναικών του λαού. Έψαλλον νέαι καλογραία με βυζαντινήν σεμνήν και ολιγόφωνον μουσικήν, κεκρυμμέναι εντός παρακειμένου παρεκκλησίου, αόραται, ιερουργούντος ιερέως, νέου μεν, αλλά ασκητού (σ. ημ. πρόκειται για τον π. Γαβριήλ Καλαμισάκη, μετέπειτα Επίσκοπο Γ.Ο.Χ. Κυκλάδων). Αν παρευρίσκεσο, θα ανήρχεσο εις τους ουρανούς".






***


Στον "Ορθόδοξο Τύπο" (τότε "Τύπος Ελληνικός-Ορθόδοξος") και συγκεκριμένα στο τεύχος του Ιουλίου του 1966 κυκλοφόρησαν κάποια αποσπάσματα από παλιές επιστολές του Κόντογλου. Αντιγράφουμε δύο, που αναφέρονται στους Παλαιοημερολογίτες (υπογραμμίσεις δικές μας):


"Μάρτιος (;) 57
Είδα τί αγωνίες έχεις, και με το δίκιο σου, για τα πράγματα της Εκκλησίας. Αλλά, μη φοβάσαι. Η πίστις υπάρχει στον λαό μας. Οι Παλαιοημερολογίτες, αληθινά, είναι οι αληθινώτεροι Ορθόδοξοι. Αλλά, νομίζω, πως σχίσμα δεν υπάρχει. Απλή διαίρεσις. Ο Κύριος να κάμει "τας τραχείας οδούς λείας"".


"28 Απριλίου 1965
Όσο για τους Παλαιοημερολογίτες έχεις σε όλα δίκιο. Αλλά είναι κι' αυτοί εκατό κόμματα, κι' όπως λες, φθάνει να πεις πως είσαι με το παληό ημερολόγιο, για να
σε παραδεχθούνε ως Χριστιανόν Ορθόδοξον, ίσως και Ομολογητήν. Αλλά, όπως και να είνε, με το χάλι που έχουν οι νεοημερολογίτες, η θέση μας είναι προς τα εκεί".





***


Ο Κόντογλου επίσης προλόγισε και δύο σημαντικά βιβλία Παλαιοημερολογιτών συγγραφέων (στα οποία γίνεται και σημαντική αναφορά στο ημερολογιακό ζήτημα) που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος "Αστήρ" του αειμνήστου Αλέκου Παπαδημητρίου.
Πρόκειται για τα βιβλία "Κατά Ενωτικών" (1964) του Αλεξάνδρου Καλομοίρου και "Ο παπα-Νικόλας Πλανάς" (1965) της Μάρθας μοναχής.





Από τον πρόλογο του πρώτου επιλέγουμε μια σημαντική παρατήρηση του αειμνήστου Φ. Κ., για να κλείσουμε την παρούσα ανάρτηση:

"Εις τον υποκριτικόν καιρόν μας εκτιμώνται ως γνήσιοι Χριστιανοί κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν μέσα εις την καρδίαν των το πύρ της πίστεως, και μάλιστα της Ορθοδόξου πίστεως, ήγουν της αληθινής, και διά τούτου είναι χλιαροί, άτονοι, συμβιβαστικοί, ευπροσήγοροι, όπως είναι πολλοί από εκείνους που καταγίνονται συστηματικώς εις την θεολογίαν. Ο κόσμος έμαθε να θεωρεί τους τοιούτους ως καλούς και ανεξικάκους Χριστιανούς, ενώ εκείνους που είναι ωσάν τον συγγραφέα του παρόντος βιβλίου, δηλαδή «τω πνεύματι ζέοντες», τους απεχθάνεται ως φανατικούς, μισαλλοδόξους, δεισιδαίμονας, και στενοκέφαλους τυπολάτρας. Αλλοίμονον!"


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ:


1. Ο ΓΕΡΩΝ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ:
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2014/09/blog-post_21.html
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2014/06/blog-post_21.html
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7.html
http://apologitikaa.blogspot.gr/2016/01/blog-post_8.html
http://www.hsir.org/Theology_el/3f2003dGerFil-3.pdf
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2013/06/blog-post_15.html
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2013/01/blog-post_22.html
https://www.scribd.com/document/103142567/%CE%A4%CE%9F-%CE%9D%CE%95%CE%9F%CE%9D-%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D-%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%9D-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%9F%CE%99-%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%9F%CE%99-%CE%91%CE%A5%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9C-%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%9F%CE%A5-%CE%96%CE%95%CE%A1%CE%92%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A5


2. Ο πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ:
http://orthopraxiaa.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9938.html
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2014/10/1967.html


3. Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ:
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

38 σχόλια:

GeorGRE είπε...

Οτι και να πούμε για τον Φώτη Κόντογλου είναι λίγο. Νομίζω ότι πρόκειται για αγία μορφή.
Το θέμα των παλαιοημερολογιτών είναι δύσκολο και πονάει. Θα συμφωνήσουμε όλοι (πιστεύω) σε δύο πράγματα:
1. Οι παλαιοημερολογίτες είχαν δίκιο όταν δημιουργήθηκε το θέμα της αλλαγής του ημερολογίου.
2. Οι παλαιοημερολογίτες του '50 δεν είναι ίδιοι με του '70 ούτε με τους σύγχρονους του 21ου αιώνα. Πέρα από τη διοικητική διαφορά ο ζηλωτισμός, τους άλλαξε σταδιακά σίγουρα όχι προς το καλύτερο.
Πάντως εάν άξιζε τότε για το γνωστό θέμα των 13 ημερών να αποσχιστούν κάποιοι αδερφοί τώρα για το "καυτό"(όσο η κόλαση) θέμα του διαβολοκίνητου Οικουμενισμού πόσο αξίζει; Ασύγκριτα μεγέθη ο τότε κίνδυνος με τον τωρινό.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω τον Παιδαγωγό για τις αναρτήσεις του! Μια παρατήρηση στο προηγούμενο σχόλιο του αξιότιμου αδελφού. Να μη γενικεύουμε. Δεν είναι σωστό να λέμε "οι παλαιοημερολογίτες", είτε αναφερόμαστε θετικά, είτε αρνητικά. Και το 30 και το 50 και 2016, υπήρχαν και υπάρχουν παλαιοημερολογίτες διαμάντια και παλαιοημερολογίτες κάρβουνα. Ας δούμε την ουσία. Η αλλαγή του ημερολογίου ήταν ένα από τα βήματα της πανθρησκείας, η οποία σήμερα δείχνει ξεκάθαρα τα δόντια της. Πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι να ενωθούμε, ώστε να μην μιλάμε πλέον για παλαιοημερολογίτες και νεοημερολογίτες, αλλά για Ορθοδόξους και αιρετικούς. Υπάρχει ένα ωραίο βιβλιαράκι που ανακάλυψα πρόσφατα, που τονίζει ότι το ερώτημα δεν "Παλαιό ή νέο;" αλλά "Ορθοδοξία ή αίρεση;". Το βιβλίο εδώ: https://www.scribd.com/document/58028073/%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%9D-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%9D%CE%95%CE%9F%CE%9D

Ανώνυμος είπε...

+I.Γ.Ζ.
Είχα γράψει αρκετές φορές για τα χάλια των ΓΟΧ (εχω χειροτονηθεί απο αυτούς) και στο τελευταίο σχόλιο ξεκαθάρισα ότι οι ΓΟΧ θα έρθουν απέναντι με την Ι.Μ. Εσφιγμένου για θέματα πίστεως.
Δηλαδή οι Εσφιγμενίτες απεφάνθησαν ότι η εν Κολυπμαρίω Σύνοδος καθιστά τους Ν/τες οικουμενιστές επίσημα αιρετικούς.
Οι ΓΟΧ έχουν κοινό ποτήριο με λαικούς Ν/τες... ακολουθεί η Νομοτέλεια:

ΓΟΧ
Ἀνακοίνωσις Ἀποφάσεων Ἱερᾶς Συνόδου Ἱεραρχίας 2ης / 15ης Σεπτεμβρίου 2016

9. Ἠσχολήθη ἐκ νέου μέ τήν συνεχιζομένην ἄνευ κανονικῆς ἀδείας ἐξυπηρέτησιν Ναῶν καὶ Μονῶν τῆς Ἐκκλησίας μας ὑπὸ Ἁγιορειτῶν πατέρων, ὡς καὶ τήν ἀνάπτυξιν ποιμαντικῶν δραστηριοτήτων αὐτῶν ἐν μέσῳ τοῦ ποιμνίου μας, καὶ ἀπεφασίσθη ἡ ἀποστολὴ αὐστηρωτέρου ἐγκυκλίου σημειώματος.

Είναι σαφές οτι ενοχλούνται απο τους Ζηλωτές που κηρύττουν Ορθοδοξία, ειδικά προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άλλωστε οι ΓΟΧ δεν πιστεύουν στην κατά γράμμα ερμηνεία του σφραγίσματος - χαράγματος.
Αυτό εκτός απο βλασφημία, είναι και η καταστροφή των ψυχών που τους πιστεύουν για σωτήρες.
Το θέμα είναι βαθιά Δογματικό και σωτηριολογικό.
Εν κατακλείδι οι ΓΟΧ κηρύττουν το ακριβώς αντίθετο απο αυτό που κηρύττει το Εσφιγμένου.
Διαλέγετε και παίρνετε.

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Οι Κυπριανίτες ΓΟΧ Δεν δέχονται στην αποκάλυψη την κυριολεκτική ερμηνεία του σφραγίσματος – χαράγματος - κεφάλαιο Γ'

http://www.hsir.org/pdfs/2011/08/24/20110824a

YpomnemaEsxat2010/20110824aYpomnemaEsxat2010.pdf

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Για να ενωθούμε με τους ατι-οικουμενιστές Ν/τες είμαστε σύμφωνοι.
Το ερώτημα είναι υπο ποίες προυποθέσεις;

Η λευκή επιταγή δεν συνιστά ορθοδοξία, αλλά εναν αντι-οικουμενιστικό συγκρητισμό, όπου ο οιοσδήποτε θα πιστεύει όπως βολεύεται με δόγμα έξω ο Βαρθολομαίος.
Η εισδοχή των αιρετικών στην Εκκλησία είναι αποφασισμένη απο τις Οικουμενικές Συνόδους, και όποιος πράττει το αντίθετο βλασφημά στο άγιο Πνεύμα. ( αυτό γράφουν τα πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων )
Οσο για τους παλαιοημερολογίτες κάρβουνα, όχι μόνο θα συμφωνήσω, αλλά πλέον σήμερα είναι ο Κανόνας με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, απο τις οποίες οι 9 στις 10 έχουν κόψει απο τους ΓΟΧ, με τελευταίο περιστατικό ο έγγαμος κληρικός Γαβριήλ στην Γεωργία πριν απο ενα μήνα.


Ανώνυμος είπε...

Προς Ι.Γ.Ζ.

Βρε Πατερ μου μην τους μπερδευεις παλι...
Κι η Εσφιγμενου ΓΟΧ ειναι
Πραγματι υπαρχει προβλημα με την ηγεσια των εν Ελλαδι ΓΟΧ τα τελευταια 2-3 χρονια, απο την ενωση με Κυπριανιτες, αλλα εχει ο Θεος, δεν θα χαθει η Εκκλησια
Η Εσφιγμενου θα δειξει το δρομο και καποιος-καποιοι Επισκοποι θα ακολουθησουν

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

Η ενωση ειναι πολυποθητη, αλλα στα πλαισια των Ιερων Κανονων, που καθιστουν σχισματικους τους νεοημερολογιτες, κι επικρεμονται πσνω τους οι αφορισμοι για καινοτομια, των Οικουμ. Συνοδων και των 3 τελευταιων Πανορθοδοξων, ειδικα του 1583, οπου η αποφαση μιλαγε ξεκαθαρα και για μηνολογιο
Η ενωση δεν εγινε λογω
α)ακραιων του Πατρωου
Β) απο "φωστηρες" του νεου, που μιλαγαν για δυνητικη αποτειχιση στον αιρετικο Επισκοπο (βλεπε Οικουμενισμο), οταν ο Ιερος Νικοδημος στο Ιερο Πηδαλιο εγκωμιαζει τους αποτειχισθεντες, προ συνοδικης
Γ) Απο βολεμενους κι ο νοων-νοειτω
Δ)εννοειτε συνεργεικα στα ανωτερω λειτουργησε κι ο Σιωνισμος

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Θα δούμε μέχρι πότε η Ι.Μ. Εσφιγμένου θα είναι με τους ΓΟΧ...
Με μαθηματική ακρίβεια θα κόψουν απο αυτούς.

Ηδη έχουν διαμορφώσει ξενώνα στο Μοναστήρι, όπου εγκαταβιώνουν αποκλειστικά οι Ν/τες καθώς εκτελεί και χρέη τράπεζας. Δηλαδή καμία προσευχή με τους Μοναχούς.
Νομίζετε ότι ο Μεθόδιος θα εξακολουθεί να έχει κοινό ποτήριο με τους ΓΟΧ οι οποίοι έχουν φανερά κοινό ποτήριο με τους λαικους Ν/τες;;;
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Οποιος αδελφός απο το Νεο ενδιαφέρεται για την σωτηρία της ψυχής του, ας απευθυνθεί στην Ι.Μ. Εσφιγμένου και οχι στους ΓΟΧ

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ενδιαφέρεται για την σωτηρία της ψυχής του μακρυά από εσφιγμένου και γοχ. Να φέρουν οι γοχ του αρχιεπισκόπου καλλινίκου το χαρτί χειροτονίας του πρώτου τους επισκόπου ταλαντίου ακακίου και μετά μιλάμε για εκκλησία γοχ.

η εσφιγμένου και οι γοχ καλλινίκου δεν έχουν θέματα πίστεως να λύσουν, αλλά κάποια άλλα θέματα που κυκλοφόρησαν και οι γοχ καλλινίκου δεν επιθυμούν να έχουν οι εσφιγμενίτες επαφές με το ποίμνιο τους. Άλλωστε απαγορεύεται ο αγιορείτης όπου κι αν υπάγεται να εισέρχεται σε μητρόπολη της εκκλησίας της ελλάδος χωρίς άδεια του οικείου μητροπολίτου.

ερώτημα, γιατί βγαίνουν εσφιγμενίτες εκτός αγίου όρους , αλλά ο ηγούμενος μεθόδιος δεν βγαίνει; γιατί ακύρωσε ομιλία του;

το ημερολογιακό δεν είναι θέμα που σχετίζεται με το μηνολόγιο του πάπα γρηγόριου του 13ου... άλλο ημερολόγιο έχουν οι νεοημερολογίτες άλλο ο πάπας, άλλα δύσεκτα έτη έχουν μεταξύ τους άλλα επαιώνια και άλλη μέρα πάσχα. μην μιλάτε για θέμα που δεν γνωρίζετε επαρκώς. οι αναθεματισμοί των τριων συνόδων των ετών 1583, 1587 και 1593 μιλούν για το παπικό ημερολόγιο, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με το νέο ημερολόγιο. η εκκλησία από το έτος 325 όπου συμφώνησε να κάνει πάσχα την ίδια μέρα, δεν έκανε σχίσμα με την ρώμη που δεν ακολούθησε την εαρινή ισημερία που όρισε η ανατολή δηλ. την 23η μαρτίου, διότι ο πάπας ιππόλυτος είχε ορίσει ισημερία την 18η μαρτίου, μέχρι τον 8ο αιώνα η δύση με την ανατολή δεν έκαναν ΠΟΤΈ πάσχα μαζί παρόλη την απόφαση της Α οικουμενικής. και μιλούμε για το πάσχα όχι για τις 13 μερες. αν είναι να κάνετε δογματικό θέμα το οτιδήποτε φαντάζεστε άκρη δεν θα βγάλουμε. διαβαστε τα πρακτικά και μην βιάζεστε να μιλάτε. κάνετε ζημιά.

Ανώνυμος είπε...

Πιθανοτατα δεν θα απαντουσα , αν επροκειτο για καποιον καλοπροαιρετο αναζητητη κι οχι παντογνωστη
1) H Συνοδος των Ρωσων Διασπορας, της οποιας δυο μελη ευωδιασαν τα λειψανα, λες να επικυρωσε χειροτονια που δεν εγινε ;
2) γιατι δεν μας λες και μας τις πραγματικες διαφορες τους ;;
πρσεξε μην προχωρησεις και σε συκοφαντιες...
3)οι αφορισμοι, ειδικα του 1583, μιλανε ξεκαθαρα για μηνολογιο (γιατι ενα απο τα ψευδη ειναι οτι μιλανε μονο για τον Πασχαλιο κανονα). Αν το συγκεκριμενο εχει καποιες διαφορες με του Γρηγοριου (ομως εκτος του Πασχα τα υπολοιπα συμπιπτουν...), με αυτο ασχολουνται μονο οι ακριβολογοι χρονολατρες, δηλαδη αυτοι που εκαναν την αλλαγη και το σχισμα το 1924...ουτε θα πρεπει να ξαναγινει Πανορθοδοξος για να δωσει τη ακριβη ονομασια στον αφορισμο, ουτε ασχολουνται με τετοιες βλακειες οι Ορθοδοξοι
Δογματικο δεν το καναμε εμεις, ουτε το θεωρουμε, σχισμα ητανε, όχι αιρεση.
Δογματικο εγινε απο εκεινους που κανανε τηνν αλλαγη και :
a) δεν λαβανε υποψιν την αρνηση των υπολοιπων Πατριαρχειων, δηλαδη ητανε μονομερης ενεργεια της εν Ελλαδι
β) προβηκανε σε απιστευτους διωγμους για ενα τοσο "ασημαντο" ζητημα, αφου πρωτα κανανε σχισμα
γ) προφανως ειναι ανουσιο για σας το γεγονος οτι νηστειες μικραινουν ή καταργουνται (Αγιων Αποστολων), διαβαζετε 2 φορες το ίδιο ευαγγελιο πριν τη Σαρακοστη, περιμενοντας ΕΜΑΣ, καθως προς το παρον δεν μπορεσαν να αλλαξουνε και τον Πασχαλιο κανονα (παρολη τη δυσφημηση του Αγιου Φωτος..), κανετε Πασχα Μαη(που απαγορευεται) και μετα τη Σαρακοστη πηδατε Ευαγγελιο κι εχετε κανει τον Αη Γιωργη μετακινουμενο αξιωματικο

Φανταζομαι αναπαυεσαι και με τον Οικουμενισμό, καθως ασχετα αν διαφωνεις, σημασια εχει ο Επισκοπος που μνηνονευεται και μιλαμε πια για ομαδα κεκριμμενων αιρετικων, μ΄ότι αυτο συνεπαγεται...
Το ημερολογιο ειναι μικρη καινοτομια μπροστα στα τερατα που ακολουθησαν, και φτασατε εδω καθως ανεχοσασταν τοσα χρονια καταστασεις και φλυαρουσατε-φιλοσοφουσατε, τα "αισθητηρια" ατονουσαν σιγα-σιγα. Ετσι ειναι συνηθως οι πτωσεις, ολιγον κατ΄ολιγον, για αυτο κι οι Αγιοι Πατερες λενε οτι το Σχισμα που χρονιζει θα καταληξει στην αιρεση

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο αρθρο και πολυ σωστες αποωψεις των αφελφων GeorGre , του επομενου σχολιστη κ του κ.Σταυρου. Νομιζω πως η θεση του αδελφου "ανωνυμου 9.14": "Πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι να ενωθούμε, ώστε να μην μιλάμε πλέον για παλαιοημερολογίτες και νεοημερολογίτες, αλλά για Ορθοδόξους και αιρετικούς." ...θα αξιζε στα αληθεια να γινει προσπαθεια και ποθος των ελληνων ορθοδοξων. Εν υπομονη, αγαπη και πνευμα διακρισεως ολα μπορουν να κατορθωθουν.
*Αγαπητε Ι.Γ.Ζ. που χειροτονηθηκες ( ετσι δηλωνεις ) απο τους ΓΟΧ αλλα κατακρινεις τους παντες και διαρκως αποθεωνεις τον εσφιγμενιτη Μεθοδιο... Αν δεν εισαι εκπροσωπος Τυπου του Μεθοδιου τοτε οπως κι εκεινος, πασχετε απο κριση ταυτοτητος. Ο Μεθοδιος εξελισεται σε νεο Ματθαιο Καρπαθακη και σε λιγο μπορει να αυτοανακηριχθει ως ο μονος ορθοδοξος εν τη γη. Αυτος ειναι καο ο λογος που εδω και καιρο παραμεριζεται απο τους ΓΟΧ αλλα και εχει πολλους εσωτερικους αντιρρησιες εντος της μονης του.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ σταύρο μάλλον δεν έχεις δει την δήθεν επικύρωση της χειροτονίας του ακακίου. δεν υπάρχει... το χαρτί που λέτε ότι είναι επικύρωση είναι ένα χαρτί χωρίς σφραγίδα συνόδου και αριθμό. είναι ένα ανεπίσημο χαρτί που δεν ξέρουμε καν ποιος το έγραψε.

για την αφθαρσία των αγιων ιωαννου και φιλαρετου μην μπερδεύεσαι. καμία σχέση δεν έχει η αγιοτητα των ανδρων αυτών με την ανύπαρκτη επικύρωση από τους ρώσους της διασποράς δήθεν. άλλωστε ο άγιος ιωάννης είχε κοιμηθεί 3 χρόνια πριν την δήθεν επικυρωση... το 1966. ενα χαρτι χωρις σφραγιδα συνοδου και αριθμό είναι επικυρωση;

με ειρωνευεσαι για παντογνωστη. αυτή δεν είναι χριστιανική διάθεση για διάλογο.

σε τι ειναι ιδιο το νεο ημερολόγιο και σε τι διαφερει με το γρηγοριανό αν θες υπάρχει εργασια που το αναλύει εκτενώς και αν θες διαβασε και την εργασια των αστρονόμων δανεζη και θεοδοσιου.

το ότι δεν απαντας στο ιστορικο γεγονος πως ρωμη και ανατολή επί 4οο χρόνια δεν έκαναν μαζι πάσχα αλλά δεν έκαναν σχίσμα μεταξύ τους ενώ εσεις για 13 μέρες ειστε 10 ομάδες μου λέει πολλά.

τέλος, ο αγιος φιλαρετος και αφθαρτος μετά θάνατον έβγαλε εγκύκλιο το 1978 όπου αποκηρύσσει την συνοδο αυξεντιου και η εγκυκλιος αυτη υπαρχει στην μονή αγιου κυπριανου και στα γραφεια στη κάννιγκος. ζητησε τη να την διαβασεις να φριξεις, απαγορευει ο αγιος φιλάρετος ακομη και την απλη συμπροσευχη με παλαιοημερολογιτη της συνοδου αυξεντιου. οι ματθαιικοι ειχαν ξεκόψει μόνοι τους ηδη απο το 1976. μετάνιωσαν που εμπλεξαν με τους παλαιοημερολογιτες γοχ οι ρώσσοι... θα δυσκολευτείς να διαβάσεις την εγκύκλιο, πίεσε να στην δείξουν. δεν βολεύει να αναφερεται το ιστορικό αυτό γεγονός για να παρουσιάζονται οι ρώσσοι σαν ενωμένοι δήθεν με τους γοχ. όσο για τα της εσφιγμένου ψάξε το. ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ζητούμε συγνώμη για την καθυστέρηση δημοσίευσης του τελευταίου σχολίου.

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανικη διαθεση δεν ειναι να αφηνεις υπονοουμενα, που εξακολουθεις να μην απαντας, ουτε να λες ορθα κοφτα δεν ειναι Εκκλησια οι ταδε (εξ ου κι ο χαρακτηρισμος ) χωρις να παραθεσεις επαρκη επιχειρηματα, καθως θα διαβαζουνε κι ανθρωποι που δεν ξερουνε πολλα, και κυριως να συκοφαντεις χειροτονιες που δεν αρνηθηκαν ουτε οι ιδιοι οι Ρωσοι

Δεν εννοω τον Αγιο Ιωαννη
http://neataksi.blogspot.gr/2014/12/blog-post_6.html
Η Συνοδος των Ρωσων ουδεποτε αρνηθηκε την επικυρωση, η εγκυκλιος του 1978 απεχει 9 χρονια απο τη επικυρωση της 18/31.12.1969 κι οφειλοτανε σε μονομερη ενεργεια των εν Ελλαδι σε σχεση με Ιερεα των Ρωσων στη Πορτογαλια, που ηρθε να προστεθει στο ηδη ψυχραμενο κλιμα που ειχαν δημιουργησει οι Ματθαιικοι, οι οποιοι αφου υποσχεθηκαν ενωση με μας για να τους κανουν οι Ρωσοι την επικυρωση, μετα οχι μονο δεν ενωθηκαν αλλα αρχισαν και τα γνωστα υπερζηλωτικα τους εναντιον και των Ρωσων, οι οποιοι ειχαν μικρη κοινωνια με καποια Πατριαρχεια (δεν στα ειπανε καλα λοιπον...)
Κι επειδη διυλιζετε το κωνωπα και καταπινετε τη καμηλο, δες στο link σορεια αντικανονικοτητων με τις αριστηνδην συνοδους στο νεο ημερολογιο
http://salpisma.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6633.html

Παραλληλα, εχετε μια εντελως δικανικη αντιληψη για τις χειροτονιες, οτι ειναι απλη επιθεση χειρων. Κι αυτο χρειαζεται, αλλα επισης κι η μεταδοση της Παραδοσης κι ορθης Πιστεως, που στερειστε καθως εχετε αλλοιωσει και Μυστηρια της Εκκλησιας (βλεπε π.χ. βουτηχτα=αβαπτιστα κατα τον Ιερο Νικοδημο παιδια). Απλη επιθεση χειρων θα μπορουσαν να επιδειξουν κι οι υπολοιποι ,πια , αιρετικοι, καθως δεν εχετε καταλαβει οτι καταληξατε να ειστε ομαδα κεκκριμενων αιρετικων.
Ακομα κι αν εμεις ημασταν αυτα που σε μαθανε, δεν ειναι ωφελιμοτερο να ασχοληθεις με το τι εισαστε εσεις ;;
Ουτε για τις παραπανω καινοτομιες-αλλοιωσεις προφανως θα εχεις απαντηση, οπως και για τα προβληματα που δημιουργησε στο Εορτολογιο η αλλαγη του ημερολογιου....Αυτα τα προβληματα οδηγησαν στην αποτειχιση μας, δεν το θεωρησαμε δογματικο για να αναφερεις ξανα και ξανα τι εγινε μεχρι τον 8ο αιωνα με το Πασχα, το οποιο γεγονος δεν δημιουργουσε εκατερωθεν αλλαλουμ στα Εορτολογια, οπως εγινε με το νεοημερολογιακο σχισμα

Και δεν ξερω αν δεν εχεις η' δεν θελεις να καταλαβεις ποσα κομματια ειστε εσεις, φαινομενικα ενωμενοι στη κρατικη ομπρελα και τα προνομια της...

Θα πρεπε να ειχες καταλαβει οτι ουδολως με ενδιαφερει τι διαφορες εχει με Γρηγοριανο, δεν ειμαι χρονολατρης, ουτε καθε φορα που θα αποφασιζανε οι χρονολατρες να εισαγουνε καποιο διαφορετικο ημερ. θα κανανε οι Πατερες Πανορθοδοξη για να δωσουνε ακριβη ονομασια, εχουν σοβαροτερα πραγματα...3 Πανορθοδοξοι ητανε ηδη πολλες
Μετα πρωτης και δευτερας νουθεσιας παραιτουμαι. Ψαξε γιατι χανεις την ουσια

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνω κανένα υπονούμενο Σταύρο, διότι είπα ξεκάθαρα άλλοι λόγοι και ψάξε το, δεν είπα τα μισά και άφησα τα άλλα μισά να εννοηθούν, ούτε μίλησα θολά.

Για όποιον έχει γνώσεις εκκλησιαστικού δικαίου τα επιχειρήματα αρκούν για να καταδείξουν ότι όσοι λένε ότι έλκουν χειροτονία από τον Ακάκιο Παπά, δεν μπορούν να μας αποδείξουν Κανονικώς ότι είναι επίσκοποι, διότι δεν έχουν το πιστοποιητικό χειροτονίας του Ακακίου, δεν έχουν αναγνώριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Ρώσων της διασποράς, δεν ξέρουμε το χαρτί του 1969 ποιός το έγραψε αφού δεν έχει σφραγίδα της Συνόδου, ούτε Αριθμό Πρωτοκόλλου συνεδριάσεως της συνόδου!!! Αυτό το χαρτί δεν είναι ψήφισμα των ιεραρχών της συνόδου. Αν ήταν θα είχε Αριθμό. Αυτό το γνωρίζουν και πρωτοετείς φοιτητές σε εκκλησιαστικό λύκειο.

Η Εγκύκλιος του 1978 του αγίου Φιλαρέτου αποκηρύσσει τους γοχ του Αυξεντίου, που παρουσίαζαν την ανεπίσημη αναγνώριση του 69, ως δήθεν αναγνώριση των Ρώσων! Απαγορεύει η εγκύκλιος ακόμη και την απλή συμπροσευχή με αυξεντιανό ιερέα!

Όλα αυτά αρκούν για να αποδείξουν ότι οι γοχ της πλευράς του Φλωρίνης δεν είναι Κανονικώς έγκυρη εκκλησία. Επίσης μία παράταξη ζήτησε να αναγνωριστεί ως σωματείο ιδιωτικό και το πέτυχε, με την ονομασία ''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΟΧ ΕΛΛΑΔΟΣ''. Αυτή η συναύτηση εκκλησίας και ιδιωτικού σωματείου για τον μοναχό Αυγουστίνο Αγιοβασιλειάτη είναι προτεσταντική αίρεση. Ο μοναχός αυτός ανήκει στο χώρο των φλωρινικών. Οι ματθαιικοί είχαν αποκοπεί από την Ορθόδοξη σύνοδο των Ρώσων και απομονώθηκαν διεθνώς με μία στάση απολύτως αντιπατερική.(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια εκ του προηγουμένου). Το ότι οι ματθαιικοί δεν συμπεριφέρθηκαν πατερικά δεν σημαίνει ότι η εγκύκλιος των Ρώσων της Διασποράς δεν αποκηρύσσει τους γοχ ελλάδος του Αυξεντίου, δηλ. τους πνευματικούς προγόνους όλων των σημερινών φλωρινικών ομάδων. Άλλωστε οι ματθαιικοί είναι γνωστοί για τον φανατισμό τους και την αντικανονική στάση τους σε πολλά θέματα. Ο άγιος φιλάρετος όμως αφού οι ματθαιικοί ήδη είχαν αυτοαπομονωθεί, αποκηρύσσει τον Αυξέντιο και την παράταξη του.

Οι αυξεντιανοί είχαν κάνει και άλλα στις ΗΠΑ με τον Αστορίας Αστιφύδη Πέτρο που ενώ ήταν μέλος της Συνόδου των Ρώσων έφυγε και πήγε με τον Αυξέντιο ενώ οι Αυξεντιανοί είχαν υποσχεθεί σχέσεις συνεργασίας με τος Ρώσους και όχι σχέσεις ανταγωνισμού και τρικλοποδιών!

Δες ένα βίντεο αδελφέ Σταύρο με ράντισμα που κάνει ιερέας παλαιοημερολογίτης. Αυτην την αλλοίωση που λες ότι κάνουν οι οικουμενιστές και έτσι είναι, το κάνουν και παλαιοημερολογίτες από ότι βλέπουμε στο βίντεο. Ορίστε η διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=KnT3TD3jFSk

Για το δε στα είπανε καλά λοιπόν δεν έχω να πώ κάτι, είναι οφθαλμοφανές.

Οι αριστήνδην σύνοδοι στην Εκκλησία υπάρχουν από πολύ πριν το ημερολόγιο Σταύρο, και δεν σε συμφέρει να φέρεις παραδείγματα προς μίμηση τις συνόδους αυτές ώστε να δικαιολογήσεις τις δικές σας κανονικές ακροβασίες. Το ότι δεν έχετε καν ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι ο Ακάκιος Παπάς ήταν επίσκοπος δεν μπορεί να το ωραιποιήσει καμία 100στάδα αριστήνδην συνόδων των νεοημερολογιτών. Μην μπερδεύεις δύο Κονονικά θέματα που είναι μεταξύ τους άσχετα.

Μου απευθύνεσαι σαν να ανήκω στην Εκκλησία της Ελλάδος. Έχω αποτειχιστεί κάποιες δεκαετίες τώρα οπότε ο δεύτερος πληθυντικός δεν με αφορά.

Για τις αλλοιώσεις και τις καινοτομίες σου απήντησα με την ταύτισην σωματείου και εκκλησίας που έχετε στο χώρο σας, και το βίντεο που δέιχνει καθαρά το ράντισμα του γοχ ιερέα εδώ και χρόνια!

Γράφεις πιο κάτω ''τα προβληματα που δημιουργησε στο Εορτολογιο η αλλαγη του ημερολογιου....Αυτα τα προβληματα οδηγησαν στην αποτειχιση μας,''.

Πότε προλάβατε να δειτε τα προβλήματα που γέννησε η αλλαγή του ημερολογίου και αποτειχιστήκατε, αφού αμέσως με την αλλαγή τον Μάρτιο αποκοπήκατε από την Εκκλησία; Μετά γράφεις ότι δεν το θεωρήσατε δογαμτικό αλλα αποτειχιστήκατε γράφεις λίγο πιο πριν, γνωρίζεις αδελφέ Σταύρο ότι αποτείχιση γίνεται μόνο αν υφίσταται λόγος δογματικός; Ομολογείς δηλ. ότι κάνατε σχίσμα χωρίς να υπάρχει θέμα πίστεως; τότε γιατί ο επίσκοπος Ματθαίος και ο επίσκοπος Χρυσόστομος το 1935 ομολόγησαν τα μυστήρια των νεοημερολογιτών άκυρα; Δεν ξέρεις πολύ καλά την ιστορία σας και λές αντιφατικά πράγματα Σταύρο.(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια) Αναφέρεις περί του πάσχα μέχρι τον 8ο αιώνα και λές οτι δεν δημιουργούσε αλαλούμ στα εορτολόγια. Αν είχες διαβάσει εκκλησιαστική ιστορία θα γνώριζες ότι δεν υπήρχαν εορτολόγια ούτε τότε ούτε τώρα, το εορτολογιο είναι ΈΝΑ Σταύρο. Όχι πολλά, δύο η παραπάνω. Μην γράφεις πράγματα που δεν στέκουν.

Αλαλούμ δεν ήταν ένας έμπορος να φεύγει από την Κων/πολη δύο μέρες μετά το πάσχα και να φτάνει στην Ρώμη μετά από δύο εβδομάδες και να πετυχαίνει τους εκεί χριστιανούς ακόμη να νηστεύουν αφού έκαναν πάσχα με άλλη εαρινή ισημερία; Διάβασε τον τρίτο τόμο της ιστορίας του απόστολου βακαλόπουλου. Γεμάτος από τα εκκλησιαστικά παράδοξα, για τα οποία δεν βρέθηκαν να κάνουν δέκα παρατάξεις οι τότε ακριβολόγοι της εποχής και να λένε σώσαμε την κατάσταση! Εσείς οι γοχ Σταύρο έχετε δεκα εκκλησίες και η κάθε μία λέει ότι αυτή είναι η εκκλησία, και όλα αυτά για τις 13 μέρες μόνο! Για το πάσχα η εκκλησία δεν έβγαλέ άχνα 4 αιώνες και σεις κάνατε τον 20 αιώνα άνω κάτω για 13 μέρες νομίζοντας ότι είνα το γρηγοριανό ημερολόγιο!

Λες για τα κομμάτια που είμαστε εμείς, εγώ δεν ανήκω στο εμεις που αναφέρεσαι, έχω αποτειχιστεί, από όσο ξέρω όμως η σύνοδος της εκκλησίας της ελλάδος βγάζει ένα ημερολόγιο με μία σύνοδο κάθε χρόνο, εσείς δέκα ημερολόγια με δέκα εκκλησίες και δέκα συνοδικά σχήματα επισκόπων!

Αν δεν ήσουν χρονολάτρης δεν θα υποστήριζες ένα ημερολόγιο συγκεκριμένο αλλά θα ακολουθούσες όποιο να' ναι. Όποιος δηλαδή υποστηρίζει ένα ημερολόγιο και λέει ότι οι άλλοι του άλλου του κακού ημερολολογίου είναι σχισματικοί λόγω ημερολογίου, πως λέγεται; μέγας μύστης της νηπτικής θεωρίας; Δεν είναι ειρωνία αλλά απορία. Μην παραιτείσαι έλα να μιλήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σου απαντω επιγραμματικα, ελλειψη χρονου. Σεβομαι την αποτειχιση σου, αλλα κανεις λαθος στο ημερολογιο και σε καποια αλλα.
1) Δεν ειναι μονο τα προβληματα στο εορτολογιο που ανεφερα στο πρωτο μηνυμα, αλλα ητανε και σαφης "προετοιμασια" για ενωση με τους αιρετικους, συμφωνα με Οικουμενιστικη εγκυκλιο 1920. Υπηρχαν τρεις Πανορθοδοξοι που προσπερνας με ελαφρα καρδια..... επειδη λες εχει καποιες διαφορες με Γρηγοριανο....όμως εκτος του Πασχαλιου (τουλαχ. προς το παρον..) στα υπολοιπα συνεορταζουν με αιρετικους. Δεν μιλαμε για 13 μερες, ουτε ειναι καλο να εθελοτυφλεις στα πολλά "κομματια" που βρισκονται στο νεο
Δηλαδή, αν αυριο -μεθαυριο ενας αλλος Μασωνος περναγε μια αλλη καινοτομια, όπως περασαν πολλές, θα έλεγες πάλι ΟΚ ;
2) ο πρωην Φλωρινης Χρυσοστομος Καβουριδης, που υπεστη στερηση μισθου-συνταξης και 2 εξοριες και το χειροτερο όλων ισως τον εσωτερικο πολεμο, ειχε ως Εκκλησιολογια το " δυναμει" και για αυτο συγκρουστηκε, παροδικα με τον Επισκοπο Γερμανο και κυριως με τον Ματθαιο. Η στιγμιαια και για διαφορους λογους... παλινδρομηση του 1950 δεν αντικαθιστα αυτη την Εκκλησιολογια που ειχε παντοτε, πριν και μετα το 1950. Δεν θεωρησε ακυρα τα Μυστηρια του Νεου, μελετησε τα γραπτα του.
Δυστυχως καποιοι υπερζηλωτες, που τους δικαιολογω τοτε απο τον ακραιο διωγμο, αλλα όχι τους μετεπειτα, διευρυνανε το χασμα
3) Τετοιοι υπερζηλωτες συμμετείχανε και στην Ακακιακη παραταξη και πήρανε Ιερεα των Ρωσων στην Πορτογαλια και τον κανανε Επίσκοπο, αφου πρωτα τον "αποκαταστησανε" οι αθεοφοβοι...ακολουθησαν δηλαδη τους Ματθαικους στην ελλειψη σεβασμου και στο αλλοπροσαλο κι απο κει προεκυψε η εγκυκλιος των Ρωσων. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ομως οτι δεν ειχαν γινει κι αργοτερα επικυρωθηκαν οι χειροτονιες. Εδω εχει πλουσιο φωτογραφικο υλικο με τα χειροτονητηρια και τα συλλειτουργα που ακολουθησαν
http://neataksi.blogspot.gr/2012/05/32.html
4) Υποβαθμιζεις πολυ τις αντικανονικοτητες των αριστηνδην που ειναι πολυ μεγαλυτερες απο εκεινες των ΓΟΧ, οι οποιες επουλωθηκαν με την επικυρωση του 1969...
διαβασες τι λεει ο Αμβρόσιος Ελευθερουπόλεως, ένας από τους πιο τίμιους Ιεράρχες της νεοημερολογητικής Εκκλησίας ;;;
5) Το θεμα της Βαπτισης ειναι μεμονωμενο, σε αντιθεση με οτι επικρατει στο 95% των Βαπτισεων του νεου, αλλα δεν παυει να ειναι τραγικο, όπως και καποια αλλα...Δεν θα κρυφτω οτι εχουμε προβληματα με την Ιεραρχια, ειδικα απο την ενωση με Κυπριανιτες, κι ισως αναμενονται εξελιξεις..Κανανε καποιοι τους υπερζηλωτες τις δεκαετιες μετα το 1960 και τωρα, που το νεο ημερολογιο εχει εκτροχιαστει τελειως στον Οικουμενισμο, τα γυρνανε και κανουνε πως δεν βλεπουνε-ακουνε και σε αλλα σοβαρα. Εσχατα χρονια κι ο Ιερος Αυγουστινος έλεγε κάτι για τους Επισκόπους...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

+I.Γ.Ζ.

Επειδή η συζήτηση προχώρησε αρκετά χωρίς να το έχω αντιληφθεί, γράφω τηλεγραφικά κάτι για όλους και μία απάντηση σε κάποιον.

*Αγαπητε Ι.Γ.Ζ. που χειροτονηθηκες ( ετσι δηλωνεις ) απο τους ΓΟΧ αλλα κατακρινεις τους παντες και διαρκως αποθεωνεις τον εσφιγμενιτη Μεθοδιο... Αν δεν εισαι εκπροσωπος Τυπου του Μεθοδιου τοτε οπως κι εκεινος, πασχετε απο κριση ταυτοτητος. Ο Μεθοδιος εξελισεται σε νεο Ματθαιο Καρπαθακη και σε λιγο μπορει να αυτοανακηριχθει ως ο μονος ορθοδοξος εν τη γη. Αυτος ειναι καο ο λογος που εδω και καιρο παραμεριζεται απο τους ΓΟΧ αλλα και εχει πολλους εσωτερικους αντιρρησιες εντος της μονης του.

Αν νομίζεις ότι είμαι εκπρόσωπος τύπου του Μεθοδίου απλά σου γράφω ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται, απόδειξη ότι ο αδελφός Σταύρος σε άλλη συζήτηση, μου έγραψε να μην κατηγορώ τον Μεθόδιο. ( αν αυτό σου λεει κατι) Περαιτέρω μιλάμε εκ του αποτελέσματος και το απυρόβλητο δεν το έχει κανείς κληρικός καθως όλοι κρινόμαστε καθημερινώς.

Προσωπικά δεν έχω καμία κρίση ταυτότητας. Σε δυο βάρκες πατάει ο Μεθόδιος και όχι εγώ, γι' αυτό και ο ίδιος θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που δεν θέλει. Δηλαδή να κόψει απο τους ΓΟΧ.

Οι αντιρρησίες στην Μονή είναι απο αυτούς που δεν πιστεύουν περί ηλεκτρονικού χαράγματος κλπ
Για τους Κολυμπαριώτες έγινε σύναξι και αποφάσισαν ως Μοναστήρι ότι είναι κατεγνωσμένη αίρεση, εξ' ου και η απομόνωση των Ν/των.

Κατακρίνω τους πάντες όπως πολύ σωστά γράφεις για θέματα πίστεως και όχι επι προσωπικών θεμάτων. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του ποιμένα, ως φύλακα της πίστεως ( βλέπε και κείμενα του Δημαρά στην σελιδα ΓΟΧ) και όχι να στρογγυλεύει τις γωνίες.
Αυτό ακριβώς λεει ο ψαλμωδός, οι πάντες εξέκλιναν, αλλά αυτό λεει και ο Χριστός, όταν θα έρθω θα βρώ την πίστι;
Λοιπόν σ' αυτά τα χάλια είμαστε, γι' αυτό και η χώρα θα ζήσει αυτά που έρχονται, δίκην αποστασίας...

Και τώρα κάτι για όλους:
Αναφορικά με τα χαρτιά των χειροτονιών των ΓΟΧ

Το 1976 η κρατούσα εκκλησία έκανε μήνυση στους ΓΟΧ και στους Ματθαικούς για αντιποίηση αρχής.
Στο δικαστήριο οι ΓΟΧ προσκόμισαν τα χειροτονητήρια της ΡΟΕΔ απο το 1969 και οι Ματθαικοί επισης απο την ΡΟΕΔ απο το 1972

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι ΕΓΚΥΡΑ και ως εκ τουτου έχουμε αποστολική διαδοχή και έγκυρα μυστήρια.
Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες

Ανώνυμος είπε...

Προς ΙΓΖ... Αδελφέ αν περιμένεις και βασίζεσαι σε αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων για να σώσεις την ψυχή σου μάλλον δεν έχεις μελετήσει την Αγία Γραφή των Χριστιανών, στην οποίαν παντού καταφαίνεται ότι δεν μας αγγίζει τί πιστεύουν οι πολιτικές αρχές αλλά ο Θεός και μόνο ο θεός!!!

Αν ο πολιτικός άρχων αναγνωρίζει ένα δόγμα ή μία κοινότητα ως ορθόδοξη αυτό συνεπάγεται ότι έτσι είναι και για τον Κύριο; Αυτήν την θεολογία δεν την έχω ματακούσει αλήθεια!!!

Οι ματθαιικοί παρουσίασαν την αναγνώριση τους του 1971, όχι του 1972 που γράφεις.

Και οι μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος, ως χριστιανοί, εσύ τώρα καλύπτεσαι δηλαδή;

Αυτά τα επιχειρήματα δείχνουν πόσο έχουμε απομακρυνθεί από το αγιογραφικό πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Προς Σταύρο. Αδελφέ τώρα σέβεσαι την αποτείχιση μου αλλά πριν μιλήσω ήδη με είχες καταδικάσει ώς οικουμενιστή. Αυτή η νεοελληνική νοοτροπία πριν γνωρίσουμε τον άλλον να τον δικάζουμε σαν άλλοι πάπες μας έφαγε και όχι μόνο. Ευχαριστώ για το σεβασμό σου πάντως.

Γράφεις για 3 πανορθόδοξες συνόδους που προσπερνώ ελαφρά τη καρδία. Πάλι κρίνεις χωρίς να είσαι μέσα στη καρδιά μου. Οι 3 αυτές συνοδοι Σταύρο είναι αφορώσες το γρηγοριανό, μπορείς και θέλεις να καταλάβεις ότι άλλο το νέο ημερολόγιο και άλλο το γρηγοριανό; Αν δεν θές να παραδεχτείς την αλήθεια πρόβλημα σου αδελφέ. Διάβασε την εργασία των αστρονόμων δανεζη και θεοδοσίου με τίτλο ''Η οδύσσεια των ημερολογίων''. Αν θες να σταθείς εμπρός στην αλήθεια. Δεν έχεις δικαίωμα εσύ και κανένας μας να βάζουμε σε ένα τσουβάλι τα ημερολόγια και να λέμε ''μοιάζουν άρα είναι ίδια''.

Δεν εορτάζουν σε όλα τα άλλα μαζί όπως λάθος λες. Έχουμε μαζί την εορτή της Υπαπαντής, των αγιων Πάντων, του αγίου Νικολάου; Έχουμε κοινά δίσεκτα έτη και επαιώνια; ΟΧΙ. ΟΧΙ. ΟΧΙ. Άρα δεν είναι ίδια τα ημερολόγια, επίσης η προετοιμασία δεν αφορούσε μόνο το νέο ημερ/γιο αλλά και τα παλαιοημερολογιτικά πατριαρχεία, αφού και αυτά συμμετείχαν εξ αρχής στο ΠΣΕ. Άρα δεν μας φταίει το νέο για τον οικουμενισμό αφού και οι παλαιοημερολογίτες της Μόσχας, Σερβίας, Ιεροσολύμων και Βουλγαρίας μέχρι να αλλάξει και εκείνη συμμετείχαν σε συμπροσευχές και συνέδρια.(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια) Έχω μελετήσει τα γραπτά του Φλωρίνης και του Βρεσθένης. Ο Φλωρίνης είχε αλλάξει πολλές φορές θέση για το θέμα. Όχι μία μόνο, άλλα έγραφε το 1935, άκυρα δηλαδή τα μυστήρια, μετά το 1937 έλεγε έγκυρα, το 44 πάλι έγκυρα, το 50 άκυρα κλπ... Μακάρι και οι δύο να είναι στον παράδεισο, αλλά ως άνθρωποι έκαναν μεγάλα λάθη. Οι εξορίες του Φλωρίνης από όσα διάβασα δεν έλαβαν τέλος. Γυρνούσε πίσω μετά από λίγο καιρό και στην πρώτη και στην δεύτερη, επίσης υπάρχει δήλωση του στην εφημερίδα Βραδυνή, 11-12-1950, στην οποίαν λέει ότι έπρεπε κάποιος να κάνει τον παλαιοημερολογίτη ηγέτη για να κρατήσει τους παλαιοημερολογίτες από τα άκρα που οδηγούνταν.

Όλα αυτά τα έχω διαβάσει σε ματθαιικό σάιτ αλλά όσο κι αν έψαξα να βρω απαντήσεις από φλωρινικά σάιτ που να αναιρούν όσα γράφει αυτός ο ματθαιικός δεν βρήκα τίποτα. Δεν συμφωνώ με τον ματθαιισμό σε καμία των εριτπώσεων αλλά από ιστορικής θέσης αυτά που γράφει ο ματθαιικός ''Εγκόλπιον Ορθοδοξίας'' είναι αληθή. Επαναλαμβάνω ότι διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις των ματθαιικών για μυστήρια άκυρα προ συνοδικής καταδίκης κλπ. Αλλά και ο ηγέτης σας ο Φλωρίνης κάθε άλλο παρά σταθερός ήταν. Αντιθέτως στην δήλωση του στην Βραδυνή που σου είπα πιο πριν ο ίδιος λέει ότ ανέμενε και οι υπόλοιπες εκκλησίες να προσχωρήσουν στο νέο ημερολόγιο! Μιλάμε για τον Χρυσόστομο πρωην Φλωρίνης. Ανέμενε λέει να δεχτούν και οι άλλες εκκλησίες το νέο. Επικοινώνησα με το σάιτ του ματθαιικού και του ζήτησα να μου αποστείλει τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει κατά των φλωρινικών και το έκανε, είδα και εγώ τις δηλώσεις τις εγκυκλίους και τα ιστορικά τεκμήρια όσων λέει. Εξυπακούεται ότι διαφωνήσαμε στο θέμα των λαθών του Βρεσθένης Ματθαίου.(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια) Λές ότι έχεις δεί τα χειροτονητηρια και τις φωτό από συλλείτουργα. Τα έχω δει και εγω αδελφέ μου. Όλα τα χειροτονητήρια είναι υπογεγραμένα από έναν Επίσκοπο. Δηλαδή, κατ΄ αρχάς είπαμε ότι ο Ακάκιος δεν είχε αποδείξεις ότι έγινε επίσκοπος. Ο Αυξέντιος που έχω δει το χειροτονητήριο του, έχει υπογραφή από τον Αρχιεπίσκοπο Χιλής Λεόντιο, που είναι η υπογραφή του Ακακίου που λένε ότι συμμετείχε στις χειροτονίες του 1960; Πολύ σκοτάδι αδελφέ μου στο κατά πόσο έχετε ιερωσύνη ή όχι.

Οι ματθαιικοί έχουν υφ' ενός χειροτονία και είναι αντικανονικό και συμφωνώ και εγώ. Ο Αρχιεπίσκοπος σας Αυξέντιος που ανέλαβε μετά τον θάνατο του Ακακίου, από πόσους έχει χειροτονηθεί, από δύο; Αν ναι τότε γιατί το πιστοποιητικό χειροτονίας του είναι υπογεγραμένο από τον Λεόντιο μόνο; Βλέπεις - αν θες να δεις- πόσα σημεία σας είναι σκοτεινά;

Πως να εμπιστευτεί κάποιος την ψυχή του στο παλιό ημερολόγιο αν ξέρει όλα αυτά που πολλοί αδιαφορούν και να τα μάθουν; ΜΙλάς για συλλείτουργα, όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις δύο συλλείτουργα, μόνο ένα έγινε το 1970 αν θυμάμαι καλά, που ήρθε ο Επίσκοπος Λαύρος στην Ελλάδα. Και το θέμα είναι το εξής, ο Λεόντιος ήρθε κρυφά στην Ελλάδα το 1962, αυτό έγινε όντως και το ομολογούν και οι φλωρινικοί, αν ρωτήσεις κάποιον επίσκοπο των του φλωρίνης συνόδων θα στο πεί.

Ο Λαύρος ήρθς κρυφά ή με εντολή της συνόδου; Ήρθε με εντολή; Γιατί δεν υπάρχει χαρτί συνοδικό που να αποδεικνύει ότι το συλλείτουργο αυτό ήταν με εντολή συνοδική από τους Ρώσους; Αν και αυτός ήρθε κρυφά ποιά αξία έχει τότε αυτό το συλλειτουργο; Αν οι κρυφές χειροτονίες με βάση του Κανόνες είναι ως να μην έγιναν, μιλώ για τις χειροτονίες του 62, τότε το κρυφό συλλείτουργο είναι λειτουργία; Την ψυχή μου δεν την παίζω στα ζάρια με την κάθε σύνοδο που δεν ξέρω αν έχει καν ιερωσύνη αδελφέ.

Μιλάς για επικύρωση του 69 και κάνεις σαν μην διάβασες ότι το χαρτί αυτό δεν έχει ούτε σφράγιδα ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Θες να ποντάρεις την ψυχή σου σε ανεπίσημα χαρτιά και παρασυνοδικές πράξεις με μεγάλη πιθανότητα να μην ξέρεις καν την προέλευση του χαρτιού αυτού; Πρόβλημα σου. Πάρε τηλ. ένα κανονολόγο σου δίνω εγώ κάποια τηλ. αν θες και ρώτα τον, ''είναι δεκτό ένα χαρτί αναγνώρισης τοπικής εκκλησίας με υπογραφές αλλά χωρίς συνοδική σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλησης συνεδρίασης;'' Αν γελάσει μην παρεξηγηθεις.

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια), Θα δεχόμουν το περιστατικό αυτό ως εξαίρεση, αλλά το περιστατικό του ιερέα στο βίντεο είναι φαινόμενο που διαρκεί δέκα χρόνια! Αυτό δεν είναι εξαίρεση, είναι καθεστώς.

Τί έχεις να πεις για το ότι οι κυπριανίτες που ενώθηκαν με το σωματείο ''Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος'' αναγνωρισμένο από το κράτος, κοινωνούν τους δικούς τους 4 φορές την εβδομάδα; Καποτε εκκλησιαζόμουν στον Κολονώ στην ενορία του Επισκόπου Κυπριανού και έβλεπα να κοινωνούν κάθε φορά οι ίδιοι, είχαμε λειτουργία 4 φορές την εβδομάδα, τόσες κοινωνούσαν οι ίδιοι άνθρωποι, 3 φορές λειτουργία, άλλες τόσες κοινωνούσαν οι ενορίτες, οι ίδιοι άνθρωποι! Αυτό δεν είναι μακρακισμός, χωρίς νηστεία αλλά κοινωνία μέχρι και 4 φορές την εβδομάδα; Ο Μακράκης και οι ιδέες του καταδικάστηκαν από την σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1878 επί Μητροπολίτου Αθηνών Προκοπίου.

Τί έχεις να πεις για το ότι δικός σας μοναχός και πολιός, ο π. Αυγουστίνος αγιοβασιλειάτης λέει ότι το σωματείο είναι προτεσταντική αίρεση αλλά οι αρχιερείς σου συνεχίζουν να το διατηρούν;

Εμπιστεύομαι την ψυχή μου πρώτα και πάνω από όλα και όλους στον Κύριο Ιησού Χριστό, κατόπιν στον π. Σταύρο Βάιο, που αρνήθηκε μισθό, έχασε σύνταξη, γύρισε και με το παλιό, στο λέω να δεις ότι δεν είμαι με παρωπίδες, και είναι αφανής και ταπεινός άνθρωπος. Και δεν κοινωνάει ''νεοημερολογίτες'' λόγω του οικουμενισμού. Ενώ εσείς αδελφέ μου όσα χρόνια ήμουν στη σύνοδο σας και σε άλλες του φλωρίνης είδα να κοινωνάτε τους ''νεοημερολογίτες'' και από την άλλη να λέτε πως είναι εκτός εκκλησίας!

Όσα ονόματα αναφέρω το κάνω αναγκαστικά λόγω της πολυδιάσπασης στους γοχ. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, με λυπεί μονο το γεγονός της ταραχής και συγχυσης που δημιουργείται στους ορθοδόξους, τίποτ' άλλο. Σέβομαι τους πάντες ως εικόνες Θεού, αποκηρύσσω τις πράξεις τους, όταν και αν διαφωνώ, όχι τους ίδιους.

Γνωρίζω τί λέει ο Αμβόσιος, αλλά ότι κι αν λέει ο επίσκοπος αυτός δεν δικιολογείστε εσείς να κάνετε τα ίδια και χειρότερα. Θες παράδειγμα; Όταν έγιναν οι εκλογές το 1986 και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Χρυσόστομος Κιούσης, ψήφισαν δύο επίσκοποι με την ίδια μητρόπολη. Ο ένας ήταν ο ίδιος ο Κιούσης και ο άλλος ο Ευθύμιος. Μητροπολίτες και οι δύο της Θεσσαλονίκης, ο κανονικός βέβαια ήταν ο Ευθύμιος διότι ήταν χειροτονημένος από τον Αυξέντιο και την σύνοδο του, αλλά ο Κιούσης δεν έκανε πίσω να παραιτηθεί διότι φοβόταν μήπως δεν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπός και έτσι θα έχανε και την Θεσσαλονίκη ενώ έμενε στο γυναικείο μοναστήρι στα Μέγαρα της Παναχράντου. Όταν συνέβη στην νεοημερολογιτική ιεραρχία να ψηφίσει ένας επίσκοπος δύο φορές, το 1932, ακυρώθηκε όλη η διαδικασία πετάχτηκαν τα ψηφοδέλτια άδειασε η κάλπη, ξανασφραγίστηκε και έφτιαξαν άλλα ψηφοδέλτια από την αρχή επί Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Παπαδόπουλου. Εσείς είχατε για αρχιεπίσκοπο έναν μητροπολίτη που εξελέγη ενώ ψήφισε τον εαυτό του και μάλιστα χωρίς να είναι κανονικός επίσκοπος Θεσσαλονίκης και ενώ υπήρχε άλλος επίσκοπος στη θέση του ο κανονικός επίσκοπος Ευθύμιος!

Αυτά με αγάπη πραγματική, από έναν κουρασμένο και αηδιασμένο αμαρτωλό, που δεν βρήκε σε καμία σύνοδο αυτό που έλεγε η κάθε μία ό,τι είχε. Ευχαριστω πολύ το παρόν ιστολόγιο που μας ανέχεται και φιλοξενεί τις συζητήσεις και να ζητήσω συγγνώμη αν κούρασα και έγραψα πολλά. Ευχαριστώ τον παιδαγωγό για την δημοκρατικότητα του να αφήνει όλους να μιλούν και μένα τον αμαρτωλό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ακους τι σου λενε...
1) "Αδελφέ τώρα σέβεσαι την αποτείχιση μου αλλά πριν μιλήσω ήδη με είχες καταδικάσει ώς οικουμενιστή. Αυτή η νεοελληνική νοοτροπία πριν γνωρίσουμε τον άλλον να τον δικάζουμε σαν άλλοι πάπες μας έφαγε και όχι μόνο. Ευχαριστώ για το σεβασμό σου πάντως".

Μήπως φταιει ο δικος σου αποτομος τροπος, που δικασες ολοκληρη την Εκκλησια ΓΟΧ, λεγοντας πραγματα για τα οποια παιρνεις μεγαλο ΒΑΡΟΣ ;

2) Την απόφαση του δικαστηριου στην ανεφερε προφανως ο Ιερεας γιατι μιλας για αριθμο πρωτοκόλλου και σφραγιδα. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ειναι αρμοδια να κρινουν προφανως τα δικαστηρια. Για τα υπολοιπα μιλανε οι φωτο και το γεγονος οτι ουδεποτε αρνηθηκε η ΡΟΕΔ τις χειροτονιες κι επικυρωσεις, η οποία προφανως θα κληθηκε κι ως μαρτυρας στο δικαστηριο, στο οποίο η Κρατουσα θα επιδείκνυε προφανως υπερτατο ζηλο και παν μεσο για να γινει καταδικη, ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Όπως ξεκαθαρα αναφερει το link που εστειλα (που δεν σημαινει οτι συμφωνω 100% στα αναγραφομενα), ότι δεν υπήρχε η έγκριση του Προέδρου τοτε της ΡΟΕΔ (δεν παιρνω το βαρος να υιοθετησω την καταγγελια που αναφερεται...), παρα μονο καποιων μελων της Συνοδου, εκ των οποιων και ο Αγιος Ιωαννης. Για αυτο κι ητανε αναγκαια κι η επικυρωση του 1969

2)Ο Ιερεας που εμπιστευεσαι (και μπραβο για τον αγωνα του) υιοθετησε το Πατριο, προφανως φοβουμενος τα αναθεματα, αλλα και γιατι ειναι η παραδοση της Εκκλησιας. Εσυ συνεχιζεις να ψαχνεις ψιλους...δηλαδη πρεπει να γινει και 4η Πανορθοδοξος για να καταδικασει και το συγκεκριμενο...
Στις μεγαλες εορτες, Χριστουγεννα κ.α. , οι οποίες παιζονται σε ζωντανη μεταδοση στα Μ.Μ.Ε. , "δείχνοντας ενοτητα", δεν συνεορταζουν ;;
Τα υπολοιπα Πατριαρχεια αρνηθηκαν να συμμετασχουνε στην Πανορθοδοξο του 1924, όπως και για την αλλαγη του ημερολογιου, εξ ου και μονομερης ενεργεια. Αν με την παροδο των χρονων διαβρωθηκαν ολο και περισσοτερο, μπηκανε κι αυτα στο ΠΣΕ κι εχουνε πληρη κοινωνια με νεοημερολογιτες (ενω αρχικα ειχαν κατ οικονομια κοινωνια, αρνουμενοι τους νεωτερισμους), αυτο δεν δημιουργει επιχειρημα σε σχεση με την σταση τους το 1924 και το ημερολογιο.
Το ημερολογιο ήτανε ενα απο τα εργαλεια των Οικουμενιστων, δεν είπα οτι ειναι το μοναδικο
Λες
"Δεν έχεις δικαίωμα εσύ και κανένας μας να βάζουμε σε ένα τσουβάλι τα ημερολόγια και να λέμε ''μοιάζουν άρα είναι ίδια''.
Συγνωμη, αλλα εσυ δινεις μεγαλη αξια στα ημερολογια

3) Ο πρωην Φλωρινης, ως γνωστον ήτανε πλανεμενος 9 χρονια στο νεο, και το 1934 περιπου εκανε αποτειχιση, σαφως για να συγκρατησει τον αγωνα από εκτροχιασμο. Με τον Επίσκοπο Γερμανο διαβασε τις εκατερωθεν επιστολες και την αγρια (παροδικη) κοντρα που ειχανε, καθως ο Φλωρινης αναγνωριζε τα Μυστηρια του νεου. Ποσο μαλλον για τη συνεχη κοντρα με Ματθαιο. Αρκετοι τον αποκαλουσανε χλιαρο και προδοτη. Λαθη εκανε (εκτος της παλινδρομησης του 1950, ητανε κι οι χειροτονιες), αλλα δεν ξερεις τι υπεμεινε αυτος ο ανθρωπος (και στα γηρατεια του..), για να λες οτι δεν ολοκληρωθηκαν οι εξοριες και γενικοτερα να μιλας χωρις σεβασμο. Δεν ξερω αν υπαρχουν πολλοι στα νεοτερα χρονια που υπεμειναν τα μισα από οσα εκεινος...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

4) Ειναι σαφης εξαιρεση ο εν λογω "Ιερεας" της Βαπτισης, όπως και καποιοι αλλοι μεμονωμενοι που κανουνε "περιεργα", τα οποια παραδεχτηκα, αλλα δεν ¨"ακους".... Το ότι συνεχιζεται για χρονια, εχει να κανει με τα προβληματα που υπαρχουν στην Ιεραρχια κι όχι ότι ειναι η θεση των ΓΟΧ, εξ ου κι αναμενονται εξελιξεις.... Αντιθετως, ειναι η θεση του νεου τα αβουτηχτα και μονο καποιοι παλιοι και παραδοσιακοι τα βουτανε κι ενιοτε βρισκουν και το μπελα τους. Κανεις λογικες παρεκτροπες...

5) Σου ειπα για προβληματα με Κυπριανιτες κι εσυ καθεσαι και γραφεις ολοκληρα κειμενα για το τι πρεσβευουνε εκεινοι...

6) Δεν σε πειραζει τι εγινε στις Αριστηνδην και ψυλλιζεις τι εγινε με τον πρωην Αρχιεπίσκοπο κ. Κιουση, αν έγιναν, ο οποίος ήτανε αποτραβηγμενος για χρονια (απο τα ασχημα που γινοντουσαν και παραδεχομαι) και τον ΚΑΛΕΣΑΝ να παει να βοηθησει. Καθεσαι κι αναφερεις οτι εμενε σε γυναικειο μοναστηρι ενω ξερεις οτι συνεβη και σε Αγιους και προσφατους μαλιστα...

Κρατησε την θεση σου, αλλα δεν χρειαζεται να ψυλλίζεις πραγματα και να πεφτεις σε αμαρτηματα, παιρνοντας και μεγαλα ΒΑΡΗ για θέματα στα οποια ουτε ο ιδιος εισαι σιγουρος.
Δεν βλεπω να ωφελει η συνεχιση της κουβεντας

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, μεσα στα λιγα κι αποτομα που εγραφες, τα μισα αναφερονταν στα ημερολογια, με απιστευτη διατριβη...
Πώς λοιπον να μην σε θεωρουσε καποιος ως φανατικο νεοημερολογιτη ;;
λεω φανατικο, γιατι δεν εχω τιποτα με νεοημερολογιτες, που ημουν κι εγω καποτε, κι απο ενδιαφερον προσπαθω να μιλαω ωφελιμα
Πρεπει να ψαξεις στην δικη σου συμπεριφορα την συμπεριφορα-αντιδραση των αλλων κι οχι να τους κατηγορεις κι απο πανω.
Φιλικα στα λεω
Καλο Παραδεισο να χεις

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

Κανένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί για την εγκυρότητα ενός συνοδικού σχήματος εκτός από αρμόδια μείζωνα σύνοδο. Αν διαβασεις το σύνταγμα εκκλησιαστικών κανόνων ράλλη ποτλή το ξεκαθαρίζει στις υποσημειώσεις των κανόνων περι χειροτονίας υπό τριών Επισκόπων. Μην λες ασχετα πράγματα και τα τονίζεις διότι δεν γνωρίζεις εκκλησιαστικό δίκαιο.

Η πολιτεία δεν έχει καμία αρομοδιότητα, στα δικαστήρια κατέληξαν λόγω μήνυσης περί αντιποιήσης αρχής. Νομίζεις ότι παίρνω βαρος διότι δεν θες να παραδεχτείς μεσα σου ότι εκεί που είσαι δεν είναι εκκλησία αλλά σωματείο, οι ίδιοι το λένε και το καμαρώνουν! ο δικός σας μοναχός σας καταγγέλει για προτεσταντική αίρεση ως προς το σωματείο. όχι εγώ.

Την απόφαση του δικαστηρίου την έχω σε αντίγραφο από τα δικαστήρια Πειραιώς. Μόνος ασχολήθηκα.

Καμία συμφωνία για χειροτονίες Ελλήνων επισκόπων δεν υπήρχε από κανέναν άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, υπήρχε ίσως το ότι ο Ακάκιος όπως κατήγγειλε ο ''ΟΡΘΌΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ'', έκανε σιμωνία. σε αυτή την δημόσια καταγγελία της εφημερίδας κανείς γοχ επίσκοπος δεν έκανε μήνυση στον ''ορθόδοξος τύπο''. δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια αλλά ξέρω ότι υπήρξε δημόσια έγγραφη καταγγελία και οι γοχ επίσκοποι της εποχής σιώπησαν. αν θες εχω την εφημερίδα σε φωτοτυπία να το δείς. γραπτώς σου έδειξαν κάποια υπόγεια συμφωνία κάποιων επισκόπων της ροεδ για χειροτονίες ελλήνων επισκόπων; Όχι γιατί ολα αυτά είναι οι μύθοι του αισώπου. Έχω τέσερις επιστολές του μητροπολίτου Αναστασίου επίσημες με αριθμό πρωτοκόλλου που αρνούνται ότι έκαναν τον Ακάκιο επίσκοπο και αυτές στις στέλνω αν θες να δεις επισήμως την άρνηση της ροεδ ότι έκανε τον ακάκιο επίσκοπο. Επίσης η ροεδ δεν κλήθηκε μάρτυς στο δικαστήριο ούτε και παρίστατο καν, δεν ξέρω πως βγάζεις τέτοια δικά σου συμπεράσματα.

Το ότι τυχαίνει να πέφτουν μαζί τα χριστούγεννα του νέου ημερολογίου και του γρηγοριανού δεν σημαίνει ενότητα ημερολογίων. το ημερολογιακό θέμα απασχολεί εσένα πολυ, γιατί το έχεις κάνει θέμα πίστεως, εγω είτε είναι κάποιος με το νέο είτε με το παλιό δεν με αφορά, εσένα αφορά το ημερολογιο συνειδησιακα, μην μεταθέτεις την ημερολατρεία σου σε μένα. εμένα μου είναι αδιάφορο, εσύ είσαι παλαιοημερολογίτης όχι εγώ.

Το αστρονομικό θέμα των ημερολογίων δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει έναν ιερέα σαν τον π. Σταύρο, ποιοί λόγοι τον οδήγησαν στο παλιό ημερολολόγιο δεν το ξέρεις για να αποφαίνεσαι. ξέρω αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να σου πώ γιατί έτσι κι αλλίως δεν θες να καταλάβεις νομίζεις ότι με τις 13 μέρες είσαι ορθόδοξος. Άλλωστε είναι δικό του θέμα και δεν έχω ευλογία να μιλάω γι' αυτες τις λεπτομέρειες.

Μάλλον δεν ξέρεις να αναγινώσκεις το γραφέν του συνομιλητού σου γιατί με κατηγορείς ότι δεν μιλώ με σεβασμό, είπα μόνο ότι δεν ολοκλήρωσε τις εξορίες του κάτι που εσύ δεν το ανέφερες, να λέμε όλη την αλήθεια όχι την μισή, αυτό για σένα δεν είναι σεβασμός, το να λέω το γεγονός. οκ, παραδίδομαι.

Ανώνυμος είπε...

μου ανέφερες ότι ο ιερέας που έκανε ράντισμα είναι εξαίρεση, σου αναφέρω κι άλλον και μου λες για εξαιρέσεις, όχι μία πολλές. οι εξαιρέσεις μήπως μας κάνουν μία κατάσταση τελικά αδελφε;

Σε πείραξε που έγραψα για τους κυπριανίτες τί πρεσβεύουν και τι κάνουν; Σε αυτούς υπάγεσαι αδελφέ μου τί κακό σου είπα, ίσα ίσα που θα έπρεπε να μου πεις ευχαριστώ που σου λέω πράγματα που δεν ξέρεις γιατί να τα ξέρεις και να κάθεσαι εκεί αποκλείεται, δεν θέλω να πιστέψω ότι ξέρεις και παραβλέπεις όπως κάνουν πολλοί ''νεοημερολογίτες'' λαικοι και κληρικοί.

Σαφώς και με πειράζει τί αριστήνδην σύνοδοι έχουν γίνει αλλά όχι επειδή οι άλλοι είναι χάλια να γίνουμε εμείς τρίχαλια και να το κάνουμε καραμέλα γιατί έχουμε το παλιό κια θα μας σώσει.

Το ότι εξελέγη από αντικανονική εκλογική διαδικασία αδελφέ ο επίσκοπος κιούσης δεν είναι αστείο, είναι άκυρη η εκλογή του, με βάση το εκκλησιαστικό δίκαιο.

Οι άγιοι είναι άγιοι, ο κιούσης άγιος δεν είναι, τί συγκρίνεις αγίους με τον κιούση; Κοινωνούσε στο μοναστήρι της παναχράντου νεοημερολογίτες, βάπτιζε, μνημόσυνα έκανε και στα κηρύγματα έλεγε, το νέο ημερολόγιο είναι σχίσμα μεγάλο, αλλα τους σχισματικούς του νέου κανένα πρόβλημα να τους εξυπηρετεί χωρίς ομολογία και μύρωμα όπως είναι η τακτική δήθεν των γοχ πάντα και σε όλους.

Για τα της εκλογής του ρώτα τους επισκόπους σου να σου πουν αν ήταν δύο οι μητροπολίτες θεσσαλονίκης στην ψηφοφορία. ευθύμιος και χρυσόστομος, βέβαια αποκλείεται να σου πουν ότι ο νόμιμος ήταν ο ευθύμιος.

Πάιρνω βάρη επειδή σου λέω ιστορία αδελφέ; δε θες να ξέρεις γιατί προβληματίζεσαι; αυτό είναι καλό.

Εγώ είμαι πολύ σίγουρος για τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου και αν θες στα στέλνω. Ανεπίσημα χαρτιά δήθεν αναγνωρίσεως, επίσημα χαρτιά αρνήσεως χειροτονίας του ακακίου, και άλλα.

Έπρεπε να ψάξω το ημερολογιακό για να δω τί μου γίνεται και να μην πιστεύω τί μου λέει ο καθένας αδαής.

Συγγνώμη αν φάνηκα απότομος ίσως είναι το ότι χρόνια στο παλιό αηδίασα και μου βγαίνει επιθετικότητα, ειλικρινά συγγνώμη αν γράφω επιθετικά, κράτα αν θες αυτό που λέω και πέτα στα σκουπίδια τον τρόπο που το λέω. συγγνώμη και πάλι σταύρο.

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.

Εν πρώτοις ποιος σου είπε οτι περιμένω το πολιτικό δικαστήριο να μου αναγνωρίσει την Ιεροσύνη;;;
Αυτό το έγραψα για τους Ν/τες που πετούν την λάσπη στον ανεμιστήρα περί αποστολικής διαδοχής και αντιποίηση αρχής. Ιδού λοιπόν η απόδειξη.
Κατά δεύτερον εαν τα χαρτιά της ΡΟΕΔ ήταν Ακυρα, τότε το δικαστήριο θα το είχε λάβει υπόψιν... ας μην γινόμαστε βασιλικότεροι του Βασιλέως.
Τρίτον αποδείξεις για τις πρώτες χειροτονίες δεν υπάρχουν γραπτώς επειδή πολύ απλά η ΡΟΕΔ είχε πνευματική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όπως είναι αυτονόητο ΔΕΝ ήθελαν να έρθουν σε ρήξη.
Τέταρτον τότε πως τα επόμενα χρόνια είχαμε πνευματική επικοινωνία με την ΡΟΕΔ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Πέμπτον τότε γιατί οι χειροθεσίες των Ματθαικών το 1971 έγιναν με την προυπόθεση να γίνει ένωση;; Με ποιους να γίνει ένωση, με τους "αχειροτόνητους" ΓΟΧ; Αυτό απο μόνο του είναι η απόδειξη των επικυρωμένων χειροτονιών του 1969.
Εκτον για τα χάλια των ΓΟΧ νομίζω τα έχω γράψει πρώτος πολύ πριν απο σένα και σε πολλά σαιτ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΓΟΧ δεν έχουν αποστολική διαδοχή επειδή γέμισαν προδότες...

Ανώνυμος είπε...

+I.Γ.Ζ.

Και κάτι απο την εκκλησιαστική ιστορία και θα μας λυθούν οι απορίες.

Περί κανονικότητας,
Ο Μ. Φώτιος απο λαικός έγινε επίσκοπος σε μια εβδομάδα. ( ουδέν σχόλιον)
Επί των ημερών του, μαζί με τον Ιγνάντιο ανεβοκατέβηκαν πραξικοπηματικά στον Πατριαρχικό Θρόνο και στις φυλακές.
Επίσης είναι γνωστή η ιστορία με τον αυτοκράτορα όπου έκανε τον αδελφό του Πατριάρχη για να μην κινδυνεύει ο θρόνος του, υπάρχει όμως ένα προβληματάκι, ο αδερφός του ήταν 16 ετών!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Θα κλείσω με το μεγαλύτερο παράδειγμα ζηλοφθονίας:
Στην Β' Οικουμενική πρόεδρος της Συνόδου ήταν ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Οι μικροί όμως συνάδελφοί του "επίσκοποι" φρόντισαν να τον βγάλουν Αντικανονικό!!!!!! και έτσι τα εγκατέλειψε όλα και πήγε να ασκητέψει...

Εαν λοιπόν αυτά γινόταν τότε, την εποχή των Θεοφόρων Πατέρων, είναι ανέκδοτο να συζητάμε για άπλετο φως σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλη συνεχεια αποτειχισμενε αδερφε.
Ηρεμησε ομως γιατι ο διαβολος εχει πολλά "πλοκαμια" και παγιδες...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Προς + ΙΓΖ, αφού δεν στηρίζεσαι στα πολιτικά δικαστήρια γιατί επικαλείσαι δικαστικές αποφάσεις;

Ποια εκκλησιαστική κοινωνία είχαν οι ΡΟΕΔ με τους Αυξεντιανούς το ένα συλλείτουργο του επισκόπου Λαύρου με τον Αυξέντιο; Χωρίς να υπάρχει επίσημη απόφαση αποστολής επισκόπου της ΡΟΕΔ στην Ελλάδα; Το 1960 είχε έρθει κρυφά ο Αρχ/πος Λεόντιος Φιλίπποβιτς και έκανε χειροτονίες!!! επισκόπων και θα φοβόταν να έρθει κρυφά ο Λαύρος για μία λειτουργία;

Εφόσον αποδείξεις όπως ομολογείς μόνος σου δεν υπάρχουν για τις πρώτες χειροτονίες των παλαιοημερολογιτών γιατί εγώ να στηρίξω την σωτηρία μου σε επισκόπους που δεν έχουν αποδείξεις ότι είναι επίσκοποι; Το τι σκοπούς είχε η ΡΟΕΔ στις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως δεν αφορά την σωτηρία μου. Μόνος σου είπες αποδείξεις δεν υπάρχουν... ''Τρίτον αποδείξεις για τις πρώτες χειροτονίες δεν υπάρχουν γραπτώς'' ... Θεωρητικώς και 'γω μπορώ να σου πω ότι είμαι ο εγγονός του Τσάρου. Είμαι;

Η προυποθέσεις για την ένωση που αναφέρεις είναι προφορικές διαδόσεις των φλωρινικών παλαιοημερολογιτών. Τίποτα γραπτό και πάλι δεν υπάρχει.

Ο μέγας Φώτιος είχε ηλικία να γίνει Επίσκοπος, το ότι έγινε σε μία εβδομάδα δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, αφού πληρούσε τις προυποθέσεις οι Κανόνες δεν το απαγορεύουν σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης ο Μέγας Φώτιος ψηφίστηκε και χειροτονήθηκε από Επισκόπους. Δεν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο με εγκόλπιο αλλά χωρίς χαρτιά χειροτονίας όπως ο Ακάκιος. Άκυρο το ιστορικό σου παράδειγμα.

Το ότι ανεβοκατέβηκαν στο θρόνο όπως λές δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει ότι σκάρτο διαβάζετε στην ιστορία να το μιμείστε και να αυτό-αποκαλείστε γνήσιοι!!! Επίσης μιλάς και σ' αυτό το άσχετο ιστορικό παράδειγμα σου για χειροτονημένους επισκόπους. Από τις διοικητικές αντικανονικότητες και τις εκκλησιαστικές ταραχές δεν χάνεται η αποστολική διαδοχή εκτός αν υπάρχει απόφαση συνόδου που να επιβάλλει καθαίρεση νόμιμη και έγκυρη.

Το επίσης άσχετο παράδειγμα για τον 16χρονο Πατριάρχη δεν σβήνει την χειροτονία του 16χρονου, διότι είναι αντικανονική ηλικιακά αλλά έγινε. Στην περίπτωση του Ακακίου δεν ξέρουμε αν έγινε, μην τα συγχέεις.

Το ότι ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος κατηγορήθηκε ως αντικανονικός δεν σημαίνει ότι δεν ήταν επίσκοπος. Ο Ακάκιος είχε αποδείξεις ότι ήταν;

Εφόσον λοιπόν ομολογείς ΙΓΖ ότι σήμερα είναι ανέκδοτο να μιλάμε για άπλετο φως, παραδέχεσαι ότι πολύ σκοτάδι υπάρχει στο χώρο σας, οπότε αν θες εσύ κάτσε στο σκοτάδι και άσε με μένα να είμαι με κάποιον που ξέρω με απόλυτη σιγουριά ότι έχει ιερωσύνη και μυστήρια. Καλή μας μετάνοια και συγγνώμη στον παιδαγωγό που πιάσαμε τόσο χώρο συζήτησης, ίσως αδιέξοδης. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία τον παιδαγωγό.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ Σταύρο εύχομαι να έχεις τον παράδεισο δικό σου, ευχαριστώ και συγγνώμη για την επιθετικότητα αλλά έχω αηδιάσει με την γοχική παράνοια. Δεν είναι προσωπικό προς εσένα.

Θωμάς είπε...

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ



Ἡ κυρία Ἑλένη Κόντε, πού συναντήσαμε στήν Αἴγινα, στίς 3 Ὀκτωβρίου 2014, ἡμέρα τῆς κοιμήσεως τοῦ Ἁγίου Ἱερωνύμου, τοῦ Γέροντος τῆς Αἰγίνης, μᾶς βεβαίωσε ἐπίσης γιά τό κήρυγμα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου ὑπέρ τοῦ παλαιοῦ ἡμερολογίου!

-Ὁ Ἅγιος κήρυσσε ἀπό ἄμβωνος καί δίδασκε νά μή ἀκολουθήσουμε τό νέο ἡμερολόγιο, λέγοντας:

-Θά ἀλλάξει τό ἑορτολόγιο, ἀλλά ἐσεῖς θά μείνετε μέ τήν Ἐκκλησία. Νά μήν ἀκολουθήσετε τήν ἀλλαγή!

-Τά ἀνωτέρω λόγια τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου τά ἄκουγε συχνά ἡ μητέρα μου Σωτηρία Λαδᾶ, πού τότε ἔμενε στήν Αἴγινα μέ τούς γονεῖς της Μιχαήλ καί Ἐλπίδα (παππούς μου καί γιαγιά μου).

Ὁ παππούς μου ἦταν «πηγαδᾶς», (ἄνοιγε πηγάδια στήν Αἴγινα).

Ἡ μητέρα μου εἶχε γεννηθεῖ το 1910 καί θυμόταν πολύ καλά, πού πήγαινε μέ τούς γονεῖς της στό μοναστήρι τοῦ Ἁγίου, γιατί τούς ἄρεσε ἡ κατανυκτική Λειτουργία, πού τελοῦσε ὁ Ἅγιος Νεκτάριος καί πολύ ἀναπαύονταν.

Κοιμήθηκε σέ ἡλικία 93 ἐτῶν, πρίν ἀπό δώδεκα χρόνια. Συχνά, μέχρι τελευταία, μᾶς θύμιζε τήν διδασκαλία τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου, νά μείνουμε μέ τό Παλαιό , διδασκαλία πού ἡ ἴδια σάν μικρό παιδί ἄκουγε ἀπό τό στόμα του!




Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (κάτω) και Αγίων Πάντων (επάνω) στην περιοχή Πυρί της πόλεως των Θηβών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ναός αυτός ήταν μέχρι πρότινος ιδιόκτητος και ανήκε στην, γνωστή για την προσήλωσή της στις πατρώες παραδόσεις, οικογένεια Τούτουζα. Για την καλύτερη διασφάλιση του ιερού χαρακτήρα του ναού οι ιδιοκτήτες απεφάσισαν να τον μεταβιβάσουν στο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας μας.

Σμυρνη είπε...

Ερωτηση: Οι ΓΟΧ του Μακαριου (Κωνσταντινου Καβακιδη) ειναι χειροτονημενοι κανονικα? Eιμαι νεος στο πατριο ημερολογιο και ρωτω ποια η αποψη σας για την συγκεκριμενη παραταξη

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Δεν γνωρίζουμε αγαπητέ, ούτε μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη να "αποφασίσουμε" ποιοι είναι κανονικά και ποιοι όχι. Αυτά θα τα αποφασίσει κάποια μελλοντική πραγματικά ορθόδοξη σύνοδος, αν ποτέ γίνει. Είναι αρμοδιότητα Συνόδου να βρίσκει τρόπους να καλεί τους αιρετικούς σε απολογία και μετάνοια ή να τους αφορίζει και να διορθώνει τα λάθη που έχουν προηγηθεί. Εμείς είμαστε ένα απλό ιστολόγιο που καταθέτει την μαρτυρία του για όσα συμβαίνουν.

Σμυρνη είπε...

Καλημερα αδελφε. Επειδη πολλοι μου λενε οτι τα μυστηρια ειναι ακυρα και οτι δεν υπαρχει Χαρη του Αγιου Πνευματος δεν το κρυβω οτι ανησυχω και δεν ξερω τι να πιστεψω.
Ειναι μεγαλο τραυμα για την Ορθοδοξια αυτος ο διαχωρισμος.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.