" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

12η Δεκεμβρίου 1990: Ημέρα σταθμός για την πτώση της (κομμουνιστικής) δικτατορίας στην Αλβανία


Ανακοίνωση 
(εκδηλώσεις στο Αλύκο - Βορείου Ηπείρου)

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο 12/12/2015, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλ. Κύπρου).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7.30 – 9. 30 Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας
9.30 – 10.00 Μνημόσυνο – Τρισάγιο στον τάφο των πεσόντων
10.45 – Έναρξη Εκδήλωσης στο μνημείο των Πεσόντων και της Εξέγερσης
11.00 – 11.30 Ομιλίες – Χαιρετισμοί
11.30 – 11.45 Κατάθεση στεφάνων
12.00 – Δεξίωση

 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δευτέρα 10-12-1990
Εννέα νέοι άνθρωποι από το χωριό Αλύκο, αποφάσισαν να δραπετεύσουν για την Ελλάδα. Στα σύνορα γίνονται αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς που είχαν την εντολή να πυροβολούν εν ψυχρό. Από το «γάζωμα» των Αλβανών στρατιωτών πέφτουν νεκροί οι.: Θύμιος Μάσιος, Βαγγέλης Μήτρος, Θανάσης Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης.



Τρίτη 11-12-1990
Το πρωί φτάνει η θλιβερή είδηση στο χωριό. Ο θρήνος και η αγανάκτηση είναι απερίγραπτη. Αυθόρμητα όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο του χωριού. Περίπου 200 άτομα ξεκινούν για τα σύνορα όπου απείχαν 6 ώρες πεζοπορία. Στο δρόμο κατέλαβαν κρατικά αυτοκίνητα ακόμα και τρακτέρ. Οι αρχές που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το πλήθος να φτάσει στα σύνορα, μετέφεραν τα πτώματα στη γέφυρα του Μπουγάζι.


Τετάρτη 12-12-1990Την Τετάρτη το πρωί – για όσους έχουν την επίγνωση εκείνων των συνθηκών – συνέβη κάτι το ασύλληπτο, 3.000 κάτοικοι του Αλύκου και των γύρο χωριών με λάβαρα τα φέρετρα των νεκρών παιδιών, αλλά και ελληνικές σημαίες φτιαγμένες πρόχειρα με υφάσματα των εθνικών χρωμάτων, απευθύνεται με πορεία προς τους Αγίους Σαράντα. Είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια δικτατορίας στην Αλβανία, γίνεται μαζική διαδήλωση κατά του καθεστώτος. Ακούγονται συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία», «Ραμίζ Αλία είσαι δολοφόνος», κ.α.


Στρατός και αστυνομία με βαρύ οπλισμό, ακόμα και τανκ, αλλά και πολίτες πιστή του καθεστώτος, είχαν δημιουργήσει φράγμα στα στενά της Γκιάστας για να εμποδίσουν την προέλαση στους Αγίους Σαράντα. Ακολούθησε μάχη πετροπόλεμου για περίπου 45 λεπτά. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βλέποντας ότι χάνουν έδαφος άρχισαν να πυροβολούν. Τραυματίστηκαν αρκετοί, και το πλήθος δεν υποχωρούσε. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Δ. Μάνου, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων για υποχώρηση.






Οι Αλυκιώτες αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους με πόνο αλλά και περηφάνια!

Πηγή
οι φωτογραφίες των τάφων των παλικαριών, από εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η 12η Δεκεμβρίου διπλή ημερομηνία - ορόσημο για τον σύγχρονο Βορειοηπειρωτικό Αγώνα
Οι Έλληνες της κατεχόμενης Ηπείρου τιμούμε την σημερινή ημέρα ως μία διπλή ιστορική επέτειο.

Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1990, όταν η δολοφονία τριών νέων από το Αλύκο και ενός από τη Γέρμα των Αγίων Σαράντα κατά την προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τον αλβανικό "σοσιαλιστικό παράδεισο" προς την Ελευθερία και την Μητέρα Ελλάδα, ξεσήκωσε τους Ελληνόψυχους κάτοικους της περιοχής οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη μαζική εξέγερση κατά του αιμοσταγούς κομουνιστικού καθεστώτος, μετά από 45 χρόνια τυραννίας.

Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1994 όταν ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου Σεβαστιανός, ο πνευματικός μας ηγέτης που αφιέρωσε την ζωή του στην δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, έκλεινε τα μάτια του για τον επίγειο κόσμο, περνώντας από την στρατευομένη στην θριαμβεύουσα εκκλησία.

Η 12η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο μας θυμίζει το χρέος μας να βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι τέσσερεις μάρτυρες του Αλύκου και ο μακαριστός Μητροπολίτης Σεβαστιανός και να συνεχίζουμε τον αγώνα τους μέχρι την οριστική δικαίωση.

Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε!

Ο σύγχρονος αγώνας για την Βόρειο Ήπειρο δεν τελείωσε με τον Σεβαστιανό.
Με τον Σεβαστιανό άρχισε!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
12 - 12 - 2015
esvh1914@gmail.com

Ιερός Λόχος 2012 είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.