" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Στην εκκλησία, ο λαός, ούτε καν κομπάρσος!

Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» είπε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την οικονομική κρίση περίπου τα εξής αξιοπρόσεκτα:
«Πρέπει την οικονομική κρίση να τη ιδούμε στην πραγματική της διάσταση και να σοβαρευτούμε. Ο λαός πρέπει να είναι υπεύθυνος, αφού έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του. Και επομένως δεν πρέπει ν’ αγανακτεί, αφού του δίνεται η δυνατότητα ν’ αποφασίζει. Δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει επαναστατώ. Πρέπει όλα να τα ιδούμε με τη σκέψη πώς ν’ απαλλαγούμε απ’ τη δύσκολη κατάσταση. Προσωπικά συνιστώ να μην μας πιάνει πανικός…».

Τα λόγια αυτά του Αρχιεπισκόπου είναι πολυσήμαντα. Και αξίζει νομίζω να τα σχολιάσουμε. Και πρώτα-πρώτα να εξετάσουμε γιατί ο λαός, ενώ, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο,«έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του» και «είναι υπεύθυνος» για την Πολιτεία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Εκκλησία! Όπου τα πάντα αποφασίζονται άνωθεν.
Τους επισκόπους και τον αρχιεπίσκοπο τους φορτώνει στο σβέρκο του λαού η ιεραρχία. Τους παπάδες ο δεσπότης. Τους επιτρόπους ο παπάς, πάντα με την έγκριση του δεσπότη. Και αν σε κάποιες περιπτώσεις, ο παπάς πέσει στη δυσμένεια της ρουφιανοκρατίας επιβάλλει ο δεσπότης όποιους θέλουν οι ρουφιάνοι.

Κι όσο για το το «χριστεπώνυμον πλήρωμα»,και «άλλα ηχηρά παρόμοια»,που ξεφουρνίζουν οι δεσποτάδες, προκειμένου να εκμαιεύσουν την οποιαδήποτε προσφορά του, ο λαός δεν είναι ούτε καν κομπάρσος. 
Ή μήπως δεν σας θυμίζει η περί του «υπεύθυνου και παντοδύναμου» λαού, γνώμη του Αρχιεπισκόπου κάποιο κινηματογραφικό έργο, στο οποίο ο πατέρας (Παντελής Ζερβός) θεωρεί το γιο του (Ντίνο Ηλιόπουλο) παλικάρι, προκειμένου να υπερασπιστεί την οικογενειακή τιμή, αλλά ανώριμο να έλθει «εις γάμου κοινωνίαν»!

Πρέπει, λέει εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος, «να σοβαρευτούμε και να ιδούμε την οικονομική κρίση στην «πραγματική της διάσταση». Αλλά αυτό ακριβώς είναι που ο Αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι δεσποτάδες δεν μπορούν να κάμουν. Δηλαδή να σοβαρευτούν.

Γιατί, για να καταλάβεις στην «πραγματική τους διάσταση» τα πράγματα πρέπει να τα ζεις και όχι απλά να θεωρητικολογείς. Δεδομένου ότι οι δεσποτάδες δεν έχουν οικογένεια και ασφαλώς, ακόμη και κάτω απ’ τις τωρινές δυσμενείς συνθήκες, είναι μάλλον μεταξύ των προνομιούχων. Που σημαίνει ότι
δεν βλέπουν τα παιδιά τους πεινασμένα και εξαθλιωμένα, ώστε να καίγεται η καρδιά τους. Κι ούτε κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει με ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, που τους πιάνει πανικός και απελπισία. Με αποτέλεσμα κάποιες χιλιάδες να οδηγούνται στην αυτοκτονία.

Γεγονός που σημαίνει ότι, για «να σοβαρευτούν» οι δεσποτάδες και να ιδούν τα πράγματα στην «πραγματική τους διάσταση», θα έπρεπε να ήταν έγγαμοι και μάλιστα πολύτεκνοι. Διαφορετικά μιλούν εκτός πραγματικότητας και συνεπώς δεν δικαιούνται να δίνουν μαθήματα σοβαρότητας…


Λέει ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ότι «Ο λαός δεν πρέπει ν’ αγανακτεί, δεδομένου ότι του δίνεται η δυνατότητα ν’ αποφασίζει. Και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει επαναστατώ. Δεδομένου ότι είναι υπεύθυνος, αφού έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του»!

Αλήθεια από πού προκύπτει ότι στο χώρο της πολιτικής «ο λαός έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του»; Μήπως, επειδή από καιρού εις καιρόν «ψηφίζει»; Όταν υφίσταται καταιγισμό παραπλάνησης και κατατρομοκράτησης, τόσο απ’ τους πολιτικούς, όσο κι απ’ τα ΜΜΕ (=μέσα μαζικής εξαπάτησης)! Και ποιος εγγυάται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν την αληθινή εικόνα του τι ψηφίζει ο λαός; Όταν σε πάμπολλες περιπτώσεις ισχύει η σατιρική μαντινάδα του σκιτσογράφου Χριστοδούλου, που σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της Χούντας, έγραφε στη «Βραδυνή»:«Ποτέ δεν εματάγινε τέτοιο κουτί ρημάδι, να ρίχνεις ΟΧΙ το πρωί να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ»!Γιατί και τώρα μπορεί άλλα να ψηφίζει ο λαός κι άλλα να βγάζουν οι κάλπες.

Πράγμα που φαίνεται να έχει μυριστεί και το μισό περίπου των ψηφοφόρων, που δεν πάνε καθόλου να ψηφίσουν. Αφού καταλαβαίνουν ότι ζούμε σε μια περίοδο ανάλογη μ’ εκείνη της ρωμαϊκής παρακμής. Οπότε ο Καλιγούλας ανακήρυσσε αρχιερέα το άλογό του και ο Νέρωνας θεό τον πίθηκό του. Αφού και τώρα πίσω απ’ τις εκλογικές σκηνοθεσίες μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Νέρωνες και Καλιγούλες, οι οποίοι μας φορτώνουν στο σβέρκο όποιους εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και προωθούν τα εγκληματικά τους σχέδια.

Γιατί κάπως έτσι μπορεί να μας προέκυψε και η τωρινή άχρωμη, άοσμη και άγευστη Βουλή, η οποία ουσιαστικά δεν έχει αντιπολίτευση. Προκειμένου να περνούν «αβρόχοις ποσί» τα δολοφονικά μέτρα, που υποχρεώνουν το λαό στη ματαιοπονία να ρίχνει το αίμα της καρδιάς του στο πιθάρι Δαναΐδων των τοκογλύφων. Και φαίνεται ότι κάτι ήξερε η κ. Μέρκελ όταν προεκλογικά ρωτήθηκε για την κρίση στην Ελλάδα και είπε ότι «τώρα πάμε για λύση»! Αλλά και κάποιοι «ημέτεροι», που επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις τους…

Ασφαλώς ο λαός είναι, κατά τεκμήριο, περισσότερο υπεύθυνος απ’ αυτούς, που τον κυβερνούν. Και κάτω απ’ τις τωρινές συνθήκες, έχει κάθε δικαίωμα και ν’ αγανακτεί αλλά και να επαναστατεί. Και μάλιστα εν ονόματι του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Και ασφαλώς οι καλοβολεμένοι δεσποτάδες δεν έχουν το δικαίωμα ούτε καν να μιλούν….

Που σημαίνει ότι, για ν’ απαλλαγούμε απ’ τη δύσκολη κατάσταση χρειάζεται δικαιοσύνη. Και όχι η άβυσσος που χωρίζει τους αφεντάδες απ’ τον είλωτα λαό, που λήσταρχοι τραπεζίτες και τοκογλύφοι του πίνουν το αίμα. Και που δεν είναι ούτε καν κομπάρσος στην άθλια τραγωδία που παίζεται σε βάρος του!…


Άξιο προσοχής είναι και το ότι όταν πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας κ.Φίλης, βρέθηκε στο Πατριαρχείο (Κωνσταντινούπολης), και ο λαός άρχισε να τον επιτιμά για τις απαράδεκτες θέσεις του, επενέβει ο μητροπολίτης Γρεβενών για να τον "σώσει". 
Δείτε:

(σχετικό ρεπορτάζ εδώ)

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που πρώτοι απ όλους πρέπει ή, μάλλον, επιβάλλεται να σοβαρευθούν τάχιστα είναι οι επίσκοποι. Να σταματήσουν πάραυτα τα συλλείτουργα και πανηγύρια που τόσο μα τόσο απωθούν πιστούς και απίστους. Να καθήσουν στις μητροπόλεις τους, να κατηχήσουν, να κηρύξουν, να παρηγορήσουν, να ελέγξουν. Να καυτηριάσουν τον οικουμενισμό, την εκκοσμίκευση, το σύμφωνο συμβίωσης, το νεονικολαιτισμό. Στο κήρυγμα, την κατήχηση, τη νουθεσία να εστιάσουν πρώτα-πρώτα και μετά στα συσσίτια. Να πάψουν να φέρνουν λείψανα με τόσο μεγάλη συχνότητα. Προηγείται το κήρυγμα και η ιεραποστολή και έπονται όλα τα άλλα. Δεν είναι επιτρεπτό ένας μητροπολίτης να λείπει συνέχεια απ τη μητρόπολή του και να τρέχει σε συλλείτουργα και πανηγύρια μία στην Κρήτη, μία στην Κύπρο, μία στο Αγιονόρος και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Το αυτό ισχύει και για κάποιους ηγουμένους και ο νοών νοείτω...

Παναγιώτης είπε...

παρακαλώ να δημοσιευθεί και αυτό το άρθρο, ώστε οι αναγνώστες σας και εσείς να έχετε μέτρο σύγκρισης:

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2015/02/blog-post_32.html

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Το τι άρθρο επιλέγει να δημοσιεύσει το κάθε ιστολόγιο, το αποφασίζει το ίδιο.
κάντε πχ τον κόπο να ρωτήσετε το Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό, γιατί δεν δημοσίευσε την ανάρτηση μας για την υποχρεωτική επιβολή των ανέπαφων καρτών.
Και γιατί δεν την δημοσίευσε ούτε καν το id-ont που υποτίθεται ασχολείται αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τις κάρτες;

Γιατί δεν δημοσιεύει το Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό την συλλογή υπογραφών για την διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά; Και ένα σωρό άλλα. Απευθυνθείτε λοιπόν πρώτα εκεί πριν μας υποδείξετε τι να δημοσιεύουμε και τι όχι.

Δυστυχώς οι προφητείες του π.Παϊσίου που αντί να μας αφυπνίζουν -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τις επικαλούνται ορισμένοι για να μας κρατάνε κοιμισμένους (αφού θα μας δώσουν την Πόλη, τι χρειάζεται να αγωνιζόμαστε, καλά καθόμαστε στον καναπέ μας και προς θεού, να μην κατηγορούμε τον "Πατριάρχη", "ξέρει αυτός", εμείς θα "κάνουμε υπακοή στην εκκλησία").

Κάποιοι έχουν σπαταλήσει άφθονες ώρες για να βρούν κανένα απόσπασμα και να τεκμηριώσουν την αδράνεια τους με λόγους του π.Παϊσιου


Σας ρωτάμε λοιπόν: Γιατί ο π.Παϊσιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα;
Γιατί επέλεξε το "άκρο";

Γιατί "τάραξε" την "Μητέρα εκκλησία";
Γιατί να "κατηγορεί την μάνα του" αφού τα καλά παιδιά δεν πρέπει να το κάνουν;
Γιατί δεν "διόρθωσε ο ίδιος το κακό με καλοσύνη";


Αν διαβάσετε προσεκτικά ο π.Παϊσιος αναφέρεται στις "μικρές αταξίες που γίνονται".Αυτές ζητάει να καλύπτουμε.
Θέματα δογματικά όπως ο Οικουμενισμός και οι αθλιότητες που τον συνοδεύουν, δεν είναι "μικρές αταξίες".
Όπως και ο δεσποτισμός που αλλοιώνει το πολίτευμα της εκκλησίας, που εκβιάζει τους ιερείς να μην ομολογούν την αλήθεια, "δεν είναι μικρή αταξία".
Όπως και το να υπάρχουν δεσποτάδες ομοφυλόφιλοι, με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μασόνοι, δεν είναι "μικρή αταξία".


Αυτά καταγγέλλουμε. Και θα συνεχίσουμε να τα καταγγέλλουμε. Εκκλησία δεν είναι μόνον ο "δεσπότης" ή ο "Πατριάρχης" όπως θέλουν να μας πείσουν. Εκκλησία είμαστε και εμείς, ο πιστός λαός. Διαφορετικά, θα έπρεπε όλοι να είχαμε ακολουθήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να γίνουμε δωρητές οργάνων σώματος. Αλλά ευτυχώς, υπάρχει και πιστός λαός.


Αν δεν σας αρέσει, τι να κάνουμε, πάρτε την κουβερτούλα σας, πάρτε και το τάμπλετ σας, ξαπλώστε αναπαυτικά, διαβάστε καμιά προφητεία για την Πόλη, ονειρευτείτε τι ωραία που θα είναι όταν μας την δώσουν (κουβέντα δεν λέει κανείς για την πείνα που θα προηγηθεί) και κοιμηθείτε χωρίς τύψεις για όσα συμβαίνουν στην εκκλησία μας.
Ανοίξτε και το 4Ε, κάποιον πανηγυρικό εσπερινό ή δεσποτικό συλλείτουργο θα δείχνει για 2η και 3η φορά (ανάλογα με την οικονομική συμφωνία που έκανε με τον τοπικό δεσπότη). Μια χαρά μπορείτε να αναπαύεστε έτσι.
Εσείς, ως καλοί, πνευματικοί και σώφρονες, δικαιούστε να κλείνετε τα μάτια. Εμείς ΟΧΙ. Ο π.Αυγουστίνος Καντιώτης, αγωνιζόταν για "ελευθέρα και ζώσα εκκλησία". Αυτός είναι ο οδηγός μας. Τα δικά του κηρύγματα θα ακούμε, και όχι κάποιων καλοαναθρεμένων που "προσκύνησαν" για να γίνουν δεσποτάδες.

Ανώνυμος είπε...

Ειρήνη υμίν!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ρ.Ο., ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ.
ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΕ 'ΜΙΚΡΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ' ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.
ΟΠΩΣ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΕΠΕΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ,
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ ΠΟΥ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΙΩΠΑΙΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" ποια είναι η γνώμη σας για την αποτείχιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο; Εσείς είσαστε λόγου χάρη είσαστε αποτειχισμένοι;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Πολύ έξυπνη η ερώτηση σας. Θα σκεφτήκατε πως ότι και να απαντήσουμε, κάποιος θα μείνει παραπονεμένος.

Απαντούμε πρόχειρα -αφού δεν επιμεληθήκαμε από κοινού μια δημόσια τοποθέτηση- αλλά ευθαρσώς, με βάση τις κοινές αντιλήψεις της ομάδας μας αφού έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις :

Πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα να διακοπεί το μνημόσυνο του Πατριάρχη -κατ' αρχήν- και μαζί και όσων μητροπολιτών συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε Οικουμενιστικές ασχήμιες. Ακόμη κι αν αυτό σημάνει κατάσχεση μοναστηριών, διακοπή μισθοδοσίας κληρικών κλπ.

Με τον τρόπο αυτό κάθε ιερωμένος αλλά και ο πιστός λαός θα κληθεί να τοποθετηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους κανόνες της Ορθοδοξίας. Με τόσα που έχουν δημοσιευθεί, κανείς δεν μπορεί να πει πλέον ότι "δεν ξέρει", ότι "δεν είδε". Εκατοντάδες και τα βίντεο και οι φωτογραφίες και οι λόγοι τους.

Αν για λόγους στρατηγικής καθυστερούν λίγο για να το κάνουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να είναι μαζικό και συνεπώς αποτελεσματικότερο, είναι σεβαστό.
Αν όμως παρά τις καταγγελίες και τις συλλογές υπογραφών, τελικά από δειλία δεν τολμούν να προχωρήσουν οι θεωρούμενοι ως "κεφαλές" του αντιΟικουμενιστικού αγώνα, και το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται, τότε σίγουρα δεν θα περιμένουμε να πεθάνουν ή να πάθουν αλτσάϊμερ και οι τελευταίοι αντιΟικουμενιστές ρασοφόροι.
Ο πιστός λαός οφείλει να πάρει τα ηνία. Και θα τα πάρει. Πιστέψτε μας, υπάρχουν ακόμη πιστοί με συνείδηση και αξιοπρέπεια. Όσοι πιστοί.

Αργά ή γρήγορα ο πιστός λαός θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ζωής, είτε στο θέμα του Οικουμενισμού είτε της Κάρτας του Πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Κατηγορείς τους δεσποτάδες ότι δεν έχουν οικογένεια και γιαυτό είναι προνομιούχοι και θεωρητικολογούν. Να υποθέσω ότι θέλεις να τους στερήσεις και το δικαίωμα να ομιλούν και να υποδεικνύουν; μήπως ακόμη να υποθέσω ότι ο Καντιώτης είχε οικογένεια; Γιά σοβαρευτείτε λίγο εκεί πέρα.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Το άρθρο δεν είναι δικό μας. Είναι του αγωνιστή ιερέα πάπα-Ηλία.

Φυσικά δεν κατηγορεί τους μητροπολίτες επειδή δεν έχουν οικογένεια (ως επίσκοποι αυτό είναι αυτονόητο) αλλά κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο για τις συστάσεις του στον λαό ότι "δεν πρέπει ν’ αγανακτεί" ενώ ο ίδιος δεν έχει οικογένεια για να καταλάβει τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος.

Επειδή οι δεσποτάδες συγκαταλέγονται στους "προνομιούχους" (προφανώς εννοεί ότι έχουν υψηλούς μισθούς, ενώ δεν έχουν μεγάλα έξοδα αφού δεν έχουν παιδιά αλλά και συνήθως τα έξοδα τους καλύπτονται από την μητρόπολη), κατηγορεί όσους με θράσος συμβουλεύουν τον κοσμάκη να μην διαμαρτύρεται.

Σε αυτό απαντάει ο πάπα-Ηλίας. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Είναι αυτονόητο ότι δεν εισηγείται να αποκτήσουν οικογένεια

Ανώνυμος είπε...

Εὖγε εἰς Πατµίους Ὀρθοδόξους Χριστιανούς!
ΑΦΟΥ δὲν εὐοδώθηκε ἡ ἀπόπειρα τοῦ Οἰκουµενικοῦ Πατριάρχου, πρὶν ἀπὸ ἑνάµισι περίπου χρόνο, νὰ παραχωρήσει τὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Φωκᾶ Πάτµου στοὺς ἐλάχιστους παπικοὺς τοῦ νησιοῦ, πίεσε τελευταῖα τὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἰωάννου Θεολόγου νὰ παραχωρήσει ἄλλο Ναό. Ἀλλὰ δὲ λογάριασε τὸν πιστὸ λαὸ τοῦ νησιοῦ, ὁ ὁποῖος ἀντέδρασε δυναµικά. Παραθέτουµε ἕνα εὔστοχο σχόλιο τοῦ γνωστοῦ ἀγωνιστῆ ἰατροῦ Λυκούργου Νάνη γιὰ τὸ γεγονός: «Εὖγε στοὺς Πατµίους ὀρθοδόξους χριστιανούς, ποὺ ἀντέδρασαν µὲ σθένος, παρρησία καὶ ἀποφασιστικότητα ἀπέναντι στὴν ἀποκαρδιωτικὴ καὶ προκλητική, συνάµα, ἐνέργεια τοῦ Φαναρίου ἀναφορικὰ µὲ τὴν παραχώρηση Ὀρθοδόξου Ἱεροῦ Ναοῦ στοὺς σχισµατοαιρετικοὺς παπικούς. Για µία ἀκόµη φορά τὸ Φανάρι ἔρχεται σὲ ἀντίθεση µὲ τὴ θέληση τοῦ πιστοῦ λαοῦ, τοῦ ὁποίου τὸ Ὀρθόδοξο αἰσθητήριο προσβάλλει καὶ ἀπαξιώνει, προσθέτοντας ἕνα ἀκόµη κρίκο στὴν ἁλυσίδα τῶν ἀπαράδεκτων συµβιβασµῶν καὶ ὑποχωρήσεων στοὺς ὁποίους κατ’ ἐξακολούθησιν “διαπρέπει”. Ἂς ἐλπίσουµε ὅτι ὁ ἡγούµενος καὶ οἱ λοιποὶ µοναχοὶ θὰ ἀρνηθοῦν νὰ ὑποκύψουν στὶς ἄνωθεν καὶ ἔξωθεν παρεµβάσεις καὶ θὰ πράξουν ἐπὶ τῇ βάσει τῶν ὅσων διακελεύουν σχετικῶς οἱ Θεῖοι καὶ Ἱεροὶ Κανόνες. “Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ µᾶλλον ἢ δεσπότῃ” καὶ ὄχι “πειθαρχεῖν δεῖ δεσπότῃ µᾶλλον ἢ Θεῷ”!»! Σµίγουµε καὶ ἐµεῖς τὰ συγχαρητήριά µας, µὲ αὐτὰ τοῦ κ. Λ. Νάνη, γιὰ τοὺς εὐσεβεῖς Πατµίους, οἱ ὁποῖοι ξέρουν πῶς νὰ «φυλάνε Θερµοπύλες» καὶ νὰ ἀποµονώνουν Ἐφιάλτες!

"Ο.Τ."
http://orthodox-voice.blogspot.gr/2015/12/blog-post_97.html

Ανώνυμος είπε...

Αδέρφια του ιστολογίου, ειλικρινά ή είστε πολύ μπερδεμένοι μέσα σας ή είστε πολύ επιφανειακοί και πρόχειροι στην προσέγγιση των πνευματικών θεμάτων ή είστε εγκάθετοι ώστε να διχάζετε τον κόσμο (οπότε δεν είστε αδέρφια). Η παραπάνω απάντησή σας δείχνει πολιτικάντικη νοοτροπία που ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ σε τέτοια θέματα ανεξάρτητα αν η ερφώτηση παραπάνω ήταν ειλικρινής ή προβοκατόρικη. Ειλικρινά σοβαρολογείτε; Είναι υπεύθυνες θέσεις αυτές από ανθρώπους που καίγονται για την Εκκλησία; Στρατηγικές στο ποδάρι και κατά το δοκούν; Να μην σχολιάσω το ότι διυλίζετε τον κώνωπα και τα βάζετε με ελαφριά επιχειρήματα με ιστολόγια που έχουν σωστές απόψεις όπως παραπάνω για το Ρωμ. Οδοιπορικό. Και μετά, θέλετε να σας ακολουθήσει ο λαός στον αντι-οικουμενιστικό σας "αγώνα";; Χαλαρώστε λίγο και κάντε και κανά κομποσχοίνι πριν τις αναρτήσεις.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Απαντάμε σε ένα ένα:

1) "Η παραπάνω απάντησή σας δείχνει πολιτικάντικη νοοτροπία που ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ σε τέτοια θέματα"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
πολιτικάντικη νοοτροπία;; Μα που τη βλέπετε; Οι πολιτικάντηδες προσπαθούν όλα να τα μπαλώνουν. Με όλους να τα έχουν καλά. Βλέπετε κάποια τέτοια διάθεση σε εμάς;
Με απόλυτη παρρησία δημοσιοποιούμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας.

2) "Ειλικρινά σοβαρολογείτε; Είναι υπεύθυνες θέσεις αυτές από ανθρώπους που καίγονται για την Εκκλησία; Στρατηγικές στο ποδάρι και κατά το δοκούν;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μάλλον το ίδιο ερώτημα θα απευθύνατε εξίσου επιτιμητικά στον εορτάζοντα εχθές Άγιο Νικόλαο που μπροστά σε όλους, χαστούκισε τον Άρειο στην Α' Οικ/κή Σύνοδο. "Στρατηγική στο ποδάρι".
Η Παναγία και ο Χριστός όμως είχαν άλλη άποψη.
Ωραία λοιπόν, ας αφήσουμε την δική μας "στρατηγική" (καμιά στρατηγική, είναι εύλογα ερωτήματα του πιστού λαού που παρακολουθεί τον Οικουμενισμό να προχωράει ραγδαία και τους αντιΟικουμενιστές να κουρνιάζουν φοβισμένοι).
Πείτε μας παρακαλούμε ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα;
Να μιλάνε μόνον 1-2 επώνυμα για τον Οικουμενισμό και οι άλλοι να σωπαίνουν;
Που είναι ο γέροντας Εφραιμ της Αριζόνας τον οποίο υποτίθεται περιμένουν τα μοναστήρια; Νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάρει πρωτοβουλία;
Να γίνονται νέες συλλογές υπογραφών κάθε 5 χρόνια;
Ή να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου του 2016 για να δούμε..
Αυτά σας φαίνονται "στρατηγική"; Περιμένουμε τον άλλον για να δούμε τι θα κάνουμε; Μόνον ένας ηττημένος μπορεί να σκέφτεται έτσι. Αυτό μας δίδαξαν οι Άγιοι; να περιμένουμε τους αιρετικούς να δούμε τι θα κάνουνε;

Οι αντι-Οικουμενιστές κληρικοί διώκονται (ένας-ένας, πανέξυπνα) και οι υπόλοιποι, ούτε μια ανακοίνωση δεν εκδίδουν (σιγά την αποτελεσματικότητα που θα είχε, αλλά έστω, ως χρέος προς την αλήθεια.
Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον; Να κατέβει ο Θεός και να καθαιρέσει τους μασόνους, τους ομοφυλόφιλους και τους Οικουμενιστές που κατέλαβαν τις δεσποτικές θέσεις; Ή να κατασχέσει τα χρήματα που μαζεύουν "μαύρα" οι μητροπόλεις από τους δίσκους και με τα οποία εξαγοράζουν εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες και εσχάτως και ιστολόγια;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

3) "τα βάζετε με ελαφριά επιχειρήματα με ιστολόγια που έχουν σωστές απόψεις όπως παραπάνω για το Ρωμ. Οδοιπορικό."
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κοιτάξτε, το πως μας κόβει τα σχόλια το Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό (και ένα σωρό άλλα ιστολόγια, το έχουμε "αδερφικώς" βιώσει). Αν έχουν τόσο "σωστές απόψεις", ας το αποδεικνύουν με επιχειρήματα στους αναγνώστες.
Όσο για τις "θέσεις", ποιες θέσεις ακριβώς έχουν;
Τι ακριβώς εισηγούνται;; Να παρακολουθούμε τον Πατριάρχη να διολισθαίνει και το πολύ πολύ να δημοσιεύουμε και κάνα άρθρο; και μετά πάλι προφητειούλες για την Πόλη; Ή να αυτοπροσδιορίζονται Ρωμιοί και όχι Έλληνες;
Ή να "γκουροποιούμε" την Ενωμένη Ρωμιοσύνη (γιατί τελευταία χρόνια μόνον με αυτό ασχολούνται) ως υπεύθυνη για ότι ομιλία γίνεται πανελλαδικά;
Θυμάστε πόσα σχόλια είχε κάποτε κάθε ανάρτηση τους; Που πήγαν τα σχόλια τώρα; Δεν προβληματιστήκατε;


4)"Και μετά, θέλετε να σας ακολουθήσει ο λαός στον αντι-οικουμενιστικό σας "αγώνα";;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Από κανέναν δεν ζητήσαμε να μας ακολουθήσει. Όταν αποφασίσουμε να κάνουμε δημόσιο κάλεσμα, θα το διαπιστώσετε.
Απαντώντας στην προβοκατόρικη ερώτηση και απευθυνόμενοι στα στελέχη του αντι-Οικουμενιστικού Αγώνα, τους ρωτάμε τι περιμένουν. Να πεθάνουν και οι τελευταίοι; Ποια θα είναι η επόμενη δική τους κίνηση; Δεν φτάνουν όσα έγιναν;
Οι παπικοί μέσα στην εκκλησία -ακόμη και σε θείες λειτουργίες- έχουν καθιερωθεί. Αυτοί μάλιστα, πέτυχαν τον σκοπό τους.Εμείς τι σκοπό έχουμε; Ποιος είναι ο στόχος; Περιμένετε ότι θα μετανοήσει ο Πατριάρχης; ή ότι θα πάψουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις οι αρχιμανδρίτες στους οποίους έταξαν δεσποτικούς θρόνους;


5) "Χαλαρώστε λίγο και κάντε και κανά κομποσχοίνι πριν τις αναρτήσεις."
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναδημοσίευση από άρθρο ιερέος. Δεν το γράψαμε εμείς. Η συμβουλή για το κομποσχποίνι είναι πάντα χρήσιμη και ευχαριστούμε.
Αλλά ο πάτερ Αυγουστίνος κοντά στον οποίο κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε, δεν έλεγε "κάντε κομποσχοίνι" για κάθε τι. Μας ζήτησε να διεκδικούμε μαχητικά την ελευθέρα και ζώσα εκκλησία. Έκανε πορείες, μάζευε τον λαό και έκανε αγωνιστικά επαναστατικά κηρύγματα και τον ξεσήκωνε. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος και των μασόνων και των οικουμενιστών (υπήρχαν και τότε) και της δεσποτοκρατίας. Δεν έλεγε "ξαπλώστε και κάντε κομποσχοίνι".

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.