" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η απάντηση μας στην επιστολή του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ : "Γι αυτά σας κατηγορήσαμε"

Λάβαμε χθες την επιστολή του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς το ιστολόγιο μας, και δημοσιεύουμε σήμερα την απάντηση μας  (την οποία επιστολή-απάντηση του μητροπολίτη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ)


Σεβασμιότατε, την ευχή σας

Είναι η πρώτη που λαμβάνουμε επιστολή από μητροπολίτη (παρά το ότι συνήθως κοινοποιούμε στις μητροπόλεις τα δημοσιεύματα μας, ουδέποτε μας απάντησαν).
Οπότε σας ευχαριστούμε για την επιστολή.


Δεν χρειαζόταν να αφιερώσετε σχεδόν το ήμισυ της επιστολής σας στις πρωτοβουλίες σας (συνήθως σε νομικό επίπεδο) εναντίον "του διεθνούς Σιωνισμού", του "Ισλάμ", του υπό ανέγερση "τεμένους", του "Τεκτονικού Ιδρύματος -Μασονίας" και των "ομοφυλοφιλικών οργανώσεων του Soros".
Στα 3 χρόνια παρουσίας του ιστολογίου μας, τις προβάλαμε και με τα παραπάνω. Στο τέλος της ανάρτησης, παραθέτουμε -ενδεικτικά- 10 συνδέσμους από το ιστολόγιο μας.
Μην μας κατηγορείτε λοιπόν ότι "αγνοούμε" το έργο σας. Και το γνωρίζουμε και το προβάλαμε συστηματικά στους αναγνώστες μας.


Σεβασμιότατε δεν σας κατηγορήσαμε για το έργο σας.
Παραθέσαμε 6 φωτογραφίες που εμφανίζουν:  φωτογραφία από την ονομαστική σας εορτή και φωτογραφίες να συλλειτουργείτε με γνωστούς Οικουμενιστές (Σύρου, Βόλου, Μεσσηνίας) καθώς και φωτογραφίες να τους δίνετε βραβεία. Τις παραθέτουμε εκ νέου.

Σεβασμιότατε, 
για αυτές τις φωτογραφίες σας κατηγορήσαμε:









Ας δούμε και την  απάντηση σας στις φωτογραφίες μας:
"... ἡ καλή προαίρεση τῶν ἀδελφῶν Ἀρχιερέων τούς ὁδήγησε συλλειτουργούς διά νά τιμηθῆ ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυρς Σεραφείμ ἐπίσκοπος Φαναρίου στόν Πειραιᾶ"
Ώστε οι "αδελφοί Αρχιερείς" έρχονται με καλή προαίρεση για να τιμήσουν τον "Άγιο Ιερομάρτυρα Σεραφείμ Φαναρίου στον Πειραιά"!!
Αλλά τότε γιατί γράφετε "κανόνες κοινωνικοί ὁρίζουν ὅτι στήν ὀνομαστική ἑορτή δέν ὑπάρχουν προσκλήσεις". Άρα υφίσταται θέμα ονομαστικής εορτής (όχι βέβαια του Αγίου αλλά της δικής σας).
Θέλετε να πιστέψουμε όσα γράφετε, δηλαδή ότι δεν τους απευθύνατε προσκλήσεις αλλά τους είδατε αιφνιδιαστικά μπροστά σας. Φανταζόμαστε την αγωνία τελευταία στιγμή να στήνετε συμμετρικά τις δεσποτικές πολυθρόνες.. και να αλλάζετε συνεχώς την διαρρύθμιση.

Δικαιολογείτε στη συνέχεια την δική σας επισκέψη στα ονομαστήρια του Σύρου και του Μεσσηνίας ως "ἀνταποδίδω τήν ἐπίσκεψι εἰς τά ὀνομαστήριά των".
Συνοψίζοντας:
Αυτοί ήρθαν για να τιμήσουν τον Άγιο ιερομάρτυρα Σεραφείμ (και όχι για τα ονομαστήρια σας) αλλά εσείς πήγατε για να ανταποδώσετε την επίσκεψη στα ονομαστήρια σας.
Συμπέρασμα: 
οι επίσκοποι αντί για το ποιμαντικό τους καθήκον ανταλλάσσουν επισκέψεις (και άφθονα δώρα) στις ονομαστικές τους εορτές και κυρίως υποτιμούν την νοημοσύνη μας. 



Πρόκληση αποτελούν και οι φωτογραφίες -προφίλ- όλων των δεσποτάδων που ήρθαν για να τιμήσουν τον "Άγιο Σεραφείμ" (οι φωτογραφίες από το ειδησιογραφικό εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων romfea που λογικά θα ήρθε κι αυτό να τιμήσει τον Άγιο Φαναρίου Σεραφείμ".
Παραδόξως του ξέφυγε και αυτού ο τίλος:
"Ονομαστήρια Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ (ΦΩΤΟ)".










Επισημαίνουμε ότι επαγγελματικές φωτογραφίες (του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων) έχουν τραβηχτεί και εντός του Ιερού, κατά το συλλείτουργο προς τιμήν του "Αγίου":




Σεβασμιότατε, "ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν" :
Η 7η φωτογραφία μας στην επίμαχη ανάρτηση μας, αναφερόταν στον μητροπολίτη Μεσσηνίας ως ομιλητή σε εκδήλωση των Ρόταρυ. Πολεμάτε μεν την μασονία "στα χαρτιά" αλλά επισκέπτεστε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κατά την ονομαστική του εορτή για να του ευχηθείτε.
Ένα σωρό ακόμη μητροπολίτες δέχονται βοήθεια ή δίνουν τις αίθουσες των ξενοδοχείων της μητρόπολης σε Ρόταρυ και στέλνουν και αρχιμανδρίτη να τους εκπροσωπήσει (όπως ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης, γράψαμε εδώ).


Στην πρόσφατη ανακοίνωση σας (με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων)  ξεκαθαρίζετε ότι δεν θα έχετε στο εξής καμία σχέση με όσους πολιτικούς το υπερψηφίσουν:
"Τέλος ἐκ προσώπου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως δηλώνουμε πρός πάντας τούς πολιτικούς καί πολιτειακούς ἄρχοντας πού θά συμβάλλουν στήν θεσμοθέτησι τοῦ ἠθικοῦ αὐτοῦ ἐξαμβλώματος ὅτι παύομεν οἱανδήτινα μετ’ αὐτῶν σχέσι καί τούς παρακαλοῦμε νά παύσουν καί ἐκεῖνοι μαζί μας, ἐφαρμόζοντες τό Εὐαγγελικό «Μὴ γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις· ....Διὸ ἐξέλθατε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, ...» (Β΄Κορ 6, 14-18).
Τους πολιτικούς που θα το υπερψηφίσουν, πολύ σωστά  δηλώνετε ότι δεν θα τους δεχθείτε (αν εφαρμόσετε όσα λέτε, θα πρέπει να το δούμε προσεχώς στα Θεοφάνεια, στον Πειραιά και ειλικρινά θα το εκτιμήσουμε),
τούς ιεράρχες που προκλητικά προσκαλούν παπικούς μέσα στους ορθόδοξους ναούς, στις ακολουθίες, και συμπροσεύχονται μαζί τους και συναναστρέφονται με ροταριανούς,
γιατί δεν παύετε και με αυτούς κάθε συναναστροφή;
Γι αυτούς δεν ισχύει το «Μὴ γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις· ....Διὸ ἐξέλθατε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, ... καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, ...»

Αυτό όμως που μας απογοητεύει απολύτως είναι ότι επικαλείστε αναρμοδιότητα να "ελέγξετε" τους συναδέλφους σας ιεράρχες 
"δέν ἔχω ἐκ τῶν Ἱερῶν Κανόνων τήν ἁρμοδιότητα νά ἀνάγομαι καί νά αὐτοανακηρύσσομαι σέ δωδεκαμελές Συνοδικό Δικαστήριο γιά νά κρίνω καί νά καταδικάζω συνεπισκόπους μου".
Αντίστοιχα επικαλείστε:
"καί ὄχι νά εὔχεσθε τήν διακοπή τοῦ μνημοσύνου του πού ἀσφαλῶς θά ἐπισυμβεῖ ἐάν διαβῆ τόν «Ρουβίκωνα» τῆς intercommunio μέ τήν αἵρεσι ἤ τῆς ἀποδόσεως συνοδικῶς ἐκκλησιαστικότητος σέ αὐτήν"
Μα κρίνατε τόσες φορές τον Οικουμενικό Πατριάρχη! Εκεί γιατί δεν περιμένατε το δωδεκαμελές Συνοδικό Δικαστήριο; Διαβάσατε τα αναθέματα. Για την τοποθέτηση σας για την "intercommunio", διαβάσαμε σχετικό κριτικό κείμενο εδώ, που αναφέρει και τις θέσεις του π.Γεωργίου Μεταλληνού για το θέμα αυτό, αν έγινε ή όχι η διακοινωνία.


Αμφισβητείτε ακόμη ότι ανήκετε στην ηγεσία του "αντι-ικουμενιστικού αγώνα".
"(...) δέν γνωρίζω ὅτι τυγχάνω «ἐκ τῶν ἡγετῶν» τοῦ ἀντιοικουμενιστικοῦ ἀγῶνος ἐπιτελῶν τό καθῆκον μου καί μόνον. (...)αὐτό καλεῖται καθῆκον καί ὄχι ἀντιοικουμενιστικός ἀγών."
Μα βλέπουμε να είστε ένας από τους ελάχιστους μητροπολίτες που υπογράφουν το κείμενο για την "νέα εκκλησιολογία του Οικουμενικού Πατριάρχη". Το όνομα σας είναι δεύτερο στην σειρά των μητροπολιτών και πιο πάνω και από τους γνωστούς καθηγητές π.Γεώργιο Μεταλληνό και π.Θεόδωρο Ζήση.
Αρνείστε λοιπόν τον χαρακτηρισμό μας "αντι-Οικουμενιστικός αγώνας" και το αποκαλείτε "καθήκον", και έτσι -πανέξυπνα- αποποιείστε ότι βρίσκεστε στην ηγεσία του (αφού δεν υφίσταται τέτοιος αγώνας). Σεβόμαστε απολύτως την επιλογή σας να σας υπολογίζουμε ως έναν ακόμη μητροπολίτη και να μην προσδοκούμε τίποτε περισσότερο.

Αρνείστε λοιπόν
  • ότι γίνονται πολυτελή δεσποτικά συλλείτουργα στα ονομαστήρια των μητροπολιτών, 
  • ότι υπάρχει αντι-οικουμενιστικός αγώνας, 
  • να κρίνετε την παρουσία Ιεραρχών στα Ρόταρυ, 
  • ότι έχουμε διακοινωνία με τους παπικούς.



Στον επίλογο μας προτρέπετε:
"Θά ἔπρεπε γονυκλινῶς νά προσεύχεσθε νά ἐπανεύρη ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος τό ὀρθόδοξο κριτήριό του καί ὄχι νά εὔχεσθε τήν διακοπή τοῦ μνημοσύνου του "
Επειδή διαπιστώνουμε ότι τα φαινόμενα στην πολιτική, επαναλαμβάνονται και στην εκκλησία, και επειδή αρκετοί εντολοδόχοι υπάρχουν παντού,  θα σας απαντήσουμε ότι ΔΕΝ θα συνεχίσουμε απαθείς, προσευχόμενοι για να μετανοήσουν ούτε οι πολιτικοί μας, ούτε ο Πατριάρχης.

Η εκκλησιαστική ιστορία έδειξε ότι όταν ένας Πατριάρχης προκλητικά συμπροσεύχεται με αιρετικούς και παραβιάζει τους κανόνες των Οιικουμενικών Συνόδων, πρέπει να καθαιρεθεί. Διακόψτε λοιπόν άμεσα το μνημόσυνο του, όπως έκαναν και στο παρελθόν άξιοι ιεράρχες στον Οικουμενιστή Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο που υπογράψατε (για να σας το θυμήσουμε, είναι το νο 8. "Ἡ παλαιά ἀντίδραση μέ διακοπή μνημονεύσεως τοῦ Πατριάρχου Ἀθηναγόρα", εδώ)

Τι νόημα έχει να βγαίνουν ανακοινώσεις ωσάν χαρτοπόλεμος χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Ο ένας περιμένει τον άλλον να βγει μπροστά, οι ιερείς περιμένουν τους μητροπολίτες, οι μητροπολίτες λένε ότι δεν είναι ηγεσία, κάποιοι ελάχιστοι αγιορίτες κι αυτοί περιμένουν .. ίσως τον γέροντα Εφραίμ από την Αμερική  και εν τω μεταξύ ο ένας μετά τον άλλον, αγωνιστές ιερείς και ιερομόναχοι διώκονται και εκτοπίζονται. 
Και εσείς μας προτρέπετε να περιοριστούμε να προσευχόμαστε για τον Πατριάρχη να μετανοήσει!
Έπρεπε να ζείτε στην εποχή των αγίων ομολογητών, κρίμα να μην σας είχαν γνωρίσει από τότε. Να τους συμβουλεύατε και αυτούς να περιοριστούν να προσεύχονται να μετανοήσει ο Άρειος και κάθε αιρετικός. 



Σεβασμιότατε,
νομίζετε ότι αρκεί η διαμαρτυρία σας σε νομικό επίπεδο ή ως θεσμικού παράγοντα;
Πότε θα αναλάβετε πρωτοβουλίες να κατεβάσετε τον πιστό λαό στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί;
Αν δεν κατέβαινε ο κόσμος στο θέατρο "Χυτήριο", θα σταματούσε το βλάσφημο έργο;
Αν δεν γινόταν οι αντιδράσεις (ανοιχτές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα), ενάντια στην Κάρτα του Πολίτη, δεν θα προχωρούσαν από τότε οι εξελίξεις; Δεν τις καθυστέρησαν αυτές οι αντιδράσεις;
Βλέπετε λοιπόν πως ο πιστός λαός οφείλει να δείχνει την παρουσία του; Πολύ περισσότερο όταν οι θεσμικοί του ηγέτες δηλώνουν επίσημα αναρμοδιότητα.



Σεβασμιότατε,
ξέρετε στην πολιτική δεν έχουμε μόνο τους εντολοδόχους, έχουμε και τους "κολοτούμπες". Μην μας κάνετε να πιστέψουμε ότι και αυτό το φαινόμενο υφίσταται και στην εκκλησία μας.
Ο πιστός λαός περιμένει εσάς και μερικούς ακόμη που θεωρεί άξιους, να προχωρήσετε μπροστά. Με τις δικαιολογίες που λάβαμε, μάλλον μας απογοητεύσατε. Διαφορετικά, πολύ φοβόμαστε ότι στην Ιστορία, δεν θα μείνετε για τις εξαιρετικές ανακοινώσεις σας, αλλά για την ανανδρεία σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. 

Ιστολόγιο -Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"



ΥΓ. Ακολουθούν οι 10 ενδεικτικές επαινετικές αναφορές μας στο πρόσωπο σας:

1) Για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφυλόφιλων (Νοέμ. 2015) και το αίτημα σας για έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας :
http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_13.html

Αναφορά στην ανακοίνωση σας ενάντια στο Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφυλοφίλων και εδώ: (Ιουν 2015)


2) Η επιστολή έκκληση σας στο Άγιο Όρος (Μάϊος 2015) για την επιλογή Μπουτάρη ως Προέδρου της Αγιορίτικης Εστίας και την υποδοχή του από τους αγιορίτες 3 μέρες πριν το Thessaloniki Gay Pride
http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/06/gay-pride.html


3) Στο θέμα της ανέγερσης τζαμιού και στην προσφυγή σας αναφερθήκαμε και εδώ:


4) Αναφορά στην παρέμβαση σας στο ΣτΕ, για να παραμείνουν οι εικόνες στις δικαστικές αίθουσες (Νοε 2013)
http://opaidagogos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_15.html


5) Την ανακοίνωση σας (προς την κ.Ρεπούση) για την πρότασης κατάργηση του εκκλησιασμού (Ιούλ.2012)
http://opaidagogos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4134.html


6) Αναφορά στην στήριξη σας στον αδίκως αφορισθέντα -κεκοιμημένο τώρα- θεολόγο κ.Νικόλαο Σωτηρόπουλο 


7) Αναφορά στον διωχθέντα Ρουμάνο αντι-οικουμενιστή ιερέα της Μητρόπολης Βεροίας, ο οποίος διωγμένος από τον μητροπολίτη του, βρήκε καταφύγιο στην Μητρόπολη Πειραιώς (Νοε 2014):


8) Αναφορά στην ανακοίνωση σας ενάντια στα κέντρα Γιόγκας


9) Την ημερίδα "Κοινωνία χωρίς μετρητά: Προοπτική ή εφιάλτης", στην οποία συμμετείχατε (Ιουν 2015)


10) Το μήνυμα σας για την έναρξη των μαθημάτων Γυμνασίων -Λυκείων (Σεπτ. 2012), το οποίο επιμεληθήκαμε με όμορφες φωτογραφίες:
http://opaidagogos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_11.html

την εκδήλωση σας προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών με θέμα "Η αποδόμηση της ιστορίας στην εκπαίδευση" (Ιαν. 2013)

5 σχόλια:

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Ο Πειραιώς είναι ένας δειλός μην περιμένετε τίποτε από αυτόν.
Παρεμπιπτόντως μάθαμε μαζί με κάποια άλλα πρόσωπα, από ιερομόναχο στην Άνδρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο συγκεκριμένος με τον Οικουμενιστή Μητροπολίτη Σύρου, ο Δωρόθεος Σύρου ισχυρίστηκε ότι έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ. Ο κ. Σεραφείμ συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σύρου, επειδή ο τελευταίος κάνει έργο στο να κτιστούν καλές σχέσεις με την Παπική κοινότητα του νησιού. Ιδού, αντιοικουμενιστής που συνεχάρη οικουμενιστές για τα οικουμενιστικά τους ανοίγματα. Βεβαίως, ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι είναι ψέματα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, απλά αναφέρουμε αυτά που μας μεταφέρθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφιες με τους δεσποταδες (που, συμφωνα με τον Μητροπολιτη Πειραιως, εσπευσαν οχι για να ευχηθουν στο ιδιο, αλλα για να εορτασουν τη μνημη του Αγιου Σεραφειμ)τραβηγμενους κατα ριπας, αφιερωνονται σε καποιον σχολιαστη αλλης αναρτησης που εγραψε οτι ταχα, οσοι ζηταμε εξηγησεις γι' αυτο το καταντημα της υπερπροβολης Επισκοπων, το κανουμε γιατι μας αρεσει η δοξα!!! Ναι, το διαβασαμε κι αυτο, μαζι με τη γνωστη «αγαπολογια» και...αλλα λογια ν' αγαπιομαστε που συνηθιζουν οι οικουμενιστες (φανεροι και κρυφοι-προβατοσχημοι λυκοι).

Και κατι ακομα, μιας και η παρουσα αναρτηση κανει αναφορα στους Ροταριανους: Ειναι αληθεια, Σεβασμιωτατε, οτι προσφατα συναντηθηκατε στον Πειραια και μαλιστα φωτογραφηθηκατε περιχαρης μαζι με τον Αποστολο Τζιτζικωστα, που ειναι γνωστο οτι εχει αριστες σχεσεις με τους ροταριανους; Η φωτογραφια που υπαρχει εδω ειναι πλαστη; http://www.antinews.gr/action.read/politiki/mazi-me-ton-marinaki-tha-ananeosei-ti-nd-o-tzitzikostas-/2.103851

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δειλός ο Σεραφείμ, είναι εγκάθετος. Αν δεν υπήρχε Σεραφείμ, θα έπρεπε να εφεύρουν έναν, για να κρατάει στο κλουβί τους "αγανακτισμένους" της κρατικής εκκλησίας. Αυτούς τους κοροϊδεύει, τον Θεό όμως δεν τον φοβάται;

δάσκαλος είπε...

Συγχαρητήρια για την απάντηση! Ο συντάκτης της ακολουθεί την ορθόδοξη επιταγή όπως εκφράζεται διά στόματος Σειράχ: "μὴ ὑποστρώσῃς σεαυτὸν ἀνθρώπῳ μωρῷ καὶ μὴ λάβῃς πρόσωπον δυνάστου, ἕως τοῦ θανάτου ἀγώνισαι περὶ τῆς ἀληθείας, καὶ Κύριος ὁ Θεὸς πολεμήσει ὑπὲρ σοῦ" (Σοφ. Σειρ. δ΄,27-28).

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ είπε...

Δέν πρέπει νά προσευχώμαστε γονυπετῶς γιά τόν παναιρεσιάρχη Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο, ὅπως μᾶς παροτρύνει ὁ Ἐπίσκοπος κ. Σεραφείμ δηλώνοντας δημόσια νά μή ζητοῦμε τήν ἐκκοπή τοῦ μνημοσύνου, ἀλλά γιά ἐμᾶς τούς ὑπόλοιπους "ἀντι-οἰκουμενιστές" ρασοφόρους καί λαϊκούς, πού κάνουμε μία τρύπα στό νερό.

Ἐξάλλου, μέ τόσες προσευχές πού κάνουν στό Ἄγιον Ὄρος καί οἱ λοιποί Μοναχοί, Μοναχές καί λαϊκοί ἐδῶ καί χρόνια γιά τόν Πατριάρχη, μέχρι τώρα θά ἔπρεπε ὄχι ἁπλῶς νά εἶχε μετανοήσει, ἀλλά ν' ἁγιάσει!
Αντιθέτως, ὄχι μόνο αὐτός δέν μετανοεῖ, ἀλλά γίναμε χειρότεροι ἐμεῖς, καί ἐμεῖς εἴμαστε αὐτοί πού χρειαζόμαστε περισσότερη προσευχή, διότι δέν πράττουμε ὠς ἑπόμενοι τοῖς Ἁγίοις Πατράσι τά δέοντα!!!

Μετά σφοδρῆς λύπης,
Ἱστολόγιον ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.