" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ζήσαμε το όνειρο. Πάσχα 2017: Σταγιάτες Πηλίου. Μοναδικές μαγευτικές και κατανυκτικές στιγμές.

"Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τίτερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό" (Ψαλμ 132)
Χριστός ανέστη  αδέρφια !!!

Πριν λίγες ημέρες σχολιαστής μας παρακάλεσε να δημοσιεύσουμε μερικές φωτογραφίες από το μοναστήρι στους Σταγιάτες (λίγο κάτω από την Πορταριά του Πηλίου), όπου ΔΕΝ μνημονεύονται αιρετικοί (οικουμενιστές) επίσκοποι και πατριάρχης.


Το μοναστηράκι (παλαιά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία στους Σταγιάτες (είναι ένα μικρό πολύ γραφικό χωριουδάκι του Πηλίου, ανεβαίνοντας προς την Πορταριά, στρίβετε στα αριστερά, υπάρχει πινακίδα "Σταγιάτες"),

Για να φτάσετε στο μοναστήρι, μέσα στο χωριό, κατεβαίνοντας τον πλάτανο και (αφού περάσετε την την μεγάλη βρύση), παίρνετε το στενό μονοπάτι-καλντερίμι  που κατηφορίζει στα αριστερά (και στα 50-100 περίπου μέτρα θα βρεθείτε έξω από το μοναστήρι).

Από αυτό το μοναστηράκι ξεκίνησε ο γέροντας Εφραίμ που είναι τώρα στην Αμερική. Υπόψη ΔΕΝ υπάρχει πινακίδα για την συγκεκριμένη μονή και υπάρχει και άλλη μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο ίδιο χωριό, επάνω από την πλατεία, στο οποίο ζουν μοναχές που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.





Στο μοναστήρι, στην ζεστή αυτή φωλιά της αληθινής Ορθοδοξίας μας, συναντήσαμε προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Ιρλανδία κλπ). Όταν όλα έχουν καταρρεύσει και η προδοσία έχει επιβληθεί, οι πιστοί αναζητούν τις αγνές καθάριες πηγές για να ξεδιψάσουν με δροσερό νερό.



Ευχαριστούμε τον ιερομόναχο πατέρα Ευθύμιο Τρικαμηνά που όταν του μεταφέραμε την παράκληση του σχολιαστή μας που λόγω απόστασης δεν θα μπορούσε να παραστεί, μας επέτρεψε να τραβήξουμε (χωρίς φλας και διακριτικά) σύντομα πλάνα-βίντεο από τις ακολουθίες της Μ.Παρασκευής βράδυ (επιτάφιο) και Μ.Σάββατο πρωί.


Περιφορά επιταφίου στα όμορφα καλντερίμια, υπό το φως των κεριών, με θέα το Πήλιο και τον Βόλο με αηδόνια να κελαηδούν, με το φεγγάρι, με υπέροχες ψαλμωδίες, με θυμίαμα και με τον Εσταυρωμένο. Οι περισσότερες γυναίκες φορούσαν μαντήλα. Ησυχία από τους πιστούς, ακόμη και τα πιο μικρά παιδιά σεβόταν την ιερότητα του χώρου. Η απόλυτη κατάνυξη..


Δόξα τω Θεώ μας. Πάντα υπάρχει ελπίδα και Φως έστω κι αν έχει πλακώσει παντού το σκοτάδι.

Χριστός Ανέστη!

Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε :




10 σχόλια:

Unknown είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΙΧΩΣ ΘΕΑΤΡΟ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ! (ΠΑΤΗΡ-ΦΩΤΙΟΣ)

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη αδελφοί!
Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι ιερείς και μοναχοι/μοναχές αυτήν την δύσκολη Ορθόδοξη πορεία.
Ευχαριστούμε για την ελπιδοφόρα ανάρτηση.
Κ. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Περιποιημένος ο ναός, ωραία η θέα προς τον Παγασητικό, ευχάριστο περιβάλλον, αλλά καθηρημένος ο ιερομόναχος.
Οσοι το παραβλέπουν αυτό, ας απολαύσουν την θέα.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αγαπητέ 4:48 μμ
γνωρίζεις αν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (ο ένας εκ των 3 Ιεραρχών) καθαιρέθηκε ή όχι;
Σε βεβαιώνουμε ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΕ από τους αιρετικούς της εποχής του.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (ο Ναζιανζινός); Που λειτουργούσε; γνωρίζεις;
Όταν λοιπόν πήγε στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργούσε σε ένα δωμάτιο (που αργότερα έγινε ναός: η Αγία Αναστασία, για την ανάστασης της Ορθοδοξίας).ΔΕΝ είχε εκκλησία να λειτουργήσει. Όλες είχαν περάσει σε χέρια αιρετικών.

Πάρτε μια γεύση πως αντιμετώπιζε ο Μέγας Βασίλειος τους αιρετικούς:
https://paterikiparadosi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_2.html και κάντε μια σύγκριση με το πως την αντιμετωπίζουν σήμερα.

Άλλοι Άγιοι πχ ο Γρηγόριος ο Παλαμάς της Θεσσαλονίκης (διέκοψε την μνημόνευση του Πατριάρχη Καλέκα), εξορίστηκε για χρόνια
ομοίως ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής
ο Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης ..

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι όταν τους επισκοπικούς θρόνους έχουν καταλάβει αιρετικοί, οι Άγιοι πατέρες μας αποτειχίζονταν (έχτιζαν δηλαδή τοίχο μεταξύ των αιρετικών και εαυτών για να μην μολυνθούν)
και δεν φοβόταν τα μαρτύρια και τους διωγμούς και τις καθαιρέσεις από των αιρετικών πατριαρχών και δεσποτάδων.

100 χρόνια της αίρεσης του Οικουμενισμού, από το 1920 μέχρι σήμερα.
Πρώτα εκδίωξαν τους αδερφούς μας που ακολούθησαν το παλαιό ημερολόγιο. Απίστευτες οι διώξεις.
Σήμερα εκδιώκουν όσους -υπακούοντας στους ιερούς κανόνες- αρνούνται να τους μνημονεύουν.

Εσύ μπορείς να επικαλείσαι ποιος φοράει δεσποτική μήτρα η ποιος κρατάει πατριαρχική ράβδο για να κοιμίζεις την συνείδηση σου.
ΕΜΕΙΣ θα κάνουμε το χρεός μας. Το αν είναι καθηρρημένος ή όχι ο π.Ευθύμιος το γνωρίζει ο πραγματικά πιστός λαός.

Εξ άλλου για να ξεκινήσει να λειτουργεί, πέρασαν 3 χρόνια και προηγήθηκε επίσημη κοινωνία του με τον Σέρβο επίσκοπο Αρτέμιο (επίσης διωχθέντα λόγω οικουμενισμού).
Διαβάστε την σύντομη απολογία του π.Ευθυμίου και δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://paterikiparadosi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3.html
https://youtu.be/UBUoEGmKg3Q

ΜΑΝΟΣ είπε...

Καθηρημενος ήταν κι ο Άγιος Ιωάννης Χρυσοστομος ΑΛΛΑ τελούμε τη Θ Λ που συνέγραψε. Άσχετε σχολιαστη καθαιρεθηκε για θέματα πίστεως απο στημένο καιαφικο δικαστήριο οικουμενιστων δεσποταδων. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ

Οι επίσκοποι που καθαιρούν κληρικό η επίσκοπο επειδή είναι ορθόδοξος, εκείνη την ώρα υπογράφουν την δική τους καθαίρεση ως Ληστρική Σύνοδος
Απο πότε το άγιο Πνεύμα καθαιρεί ορθόδοξο Ιερέα;
Απο πότε ο Χριστός συνυπογράφει καθαιρέσεις ορθοδόξων;
Η καθαίρεση όταν είσαι ορθόδοξος είναι παράσημο. Το ρεκόρ το έχει Ο Μέγας Αθανάσιος που καθαιρέθηκε πέντε φορές - αν αυτό σου λέει κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε τι κατάσταση έχουμε:
Ποια η διαφορά της κρατούσας εκκλησίας από τους αποτειχισμένους και τους ΓΟΧ;

1.Οι Οικουμενιστές της κρατούσας εκκλησίας λένε: εμείς είμαστε η εκκλησία.
2.Οι αποτειχισμένοι λένε: εμείς κόψαμε από εσας επειδή είστε αιρετικοί, αλλά εσείς οι οικουμενιστές είστε η εκκλησία.
3.Οι ΓΟΧ λένε: εμείς είμαστε η εκκλησία, αλλά εσείς οι οικουμενιστές έχετε έγκυρα μυστήρια και άγιο Πνεύμα.


Ανώνυμος είπε...

Xριστός Ανέστη
Νομιζω οτι τα "περιεργα" σχολια εχουν αποκτησει κι εξυπνοτερη διατυπωση, ωστε να διχαζουν ή να παραπλανουν καλυτερα...
Ισως δεν θα πρεπει καν να δημοσιευονται σχολια του στυλ καθαιρεμενος ο ταδε ή πλανεμενος κ.τ.λ ή αλλα "περιεργα", αν δεν υπαρχει επαρκης επιχειρηματολογια επι των λεχθεντων.
Επιχειρηματολογια στη βαση των Ιερων Κανονων κυριως αλλα και λόγων - πραξεων Αγιων Πατερων, έστω κι αυτης της απομονωσης χωριων κατα το δοκουν και παρερμηνειας τους που κανουν οι Οικουμενιστες..αλλα να υπαρχει εστω κατι, επι του οποιου θα υπαρξει κι η απαντηση, δεν μπορει να λεει ο καθενας απλα οτι θελει. Κι αν δεν εχει τις γνωσεις να το τεκμηριωσει και το αναπαραγει επειδη του το ειπε ο γκουρου Γέροντάς του, να καταλαβει το μεγεθος της δικιας του ευθυνης, καθως στην Ορθοδοξια υπαρχει υπευθυνοτητα κι οχι αβουλα πλασματα κι ακομα κι η τυφλωση της προσωπολατρειας ειναι παθος.
Εκτος αν καποιοι απλα θελουν να σπερνουν διχονοια και λασπη...βλεπω σε ασχετο αρθρο να ανακατευουν παλι τους ΓΟΧ, μπας και φαγωθουμε παλι μεταξυ μας λεω εγω ;;
Επι του προκειμενου, κανεις υγιης αποτειχισμενος του νεου στη σημερινη καταντια, (οπου δεν μιλαμε πια για μεμονωμενους αιρετικους Επισκοπους, οι οποίοι μπορουν να μεταδιδουν έγκυρα Μυστηρια μεχρι να καθαιρεθουν απο Συνοδο, αλλα για Συνολο αιρετικων Επισκοπων), δεν αποκαλει Εκκλησια τους Οικουμενιστες. Συνηθισμενοι τοσα χρονια στην κοινωνια με αιρετικους, καποιοι αποτειχισμενοι ειναι λίγο δυσκολο να αντιληφθουν την πληρη Ορθοδοξη θεση της αποτειχισεως και κανουν λαθη, αλλοι περισσοτερα, αλλοι λιγοτερα, αλλα εν καιρω εχει ο Θεος....
Όπως και κανεις υγιης ΓΟΧ, δεν αναγνωριζει μετα τη ψευτοσυνοδο εγκυρα Μυστηρια σε ΣΥΝΟΛΟ "Επισκοπων" ακολουθουντων κεκκριμενες αιρεσεις και με επισημη βουλα (ψευτοσυνοδου) πλεον. Τυχόν οικονομίες που μπορεί να αποφασιστουν σε καποιο μερος αυτων των ακυρων πια Μυστηριων, και να γινουν δεκτα λόγω ειδικων συνθηκων, δεν αλλοιωνουν την ακριβεια των Ιερων Κανονων κι οι Οικονομιες θα πρεπει να αποφασιστουν επι Συνολου Ορθοδοξων κι όχι ότι πιστευει ο καθενας ατομικα ή καποιες ομαδες ατομων. Και καθως αυτη η συμπνοια κι η Συνοδος Ορθοδοξων βλεπω να καθυστερει και μοιαζει αυτη τη στιγμη πολυ δυσκολη αν όχι ουτοπια (προς ευχαριστηση Οικουμενιστων και των οργανων τους), ο καθενας αναλαμβανει την ευθύνη του και για την κοινωνια με αιρετικους αλλα και για την συμμετοχή του σ΄αυτα τα Μυστηρια.

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη Πατερ Γρηγοριε
Ενημερωσε με στο μαιλ τι εγινε με σενα...δεν εμαθα νεοτερα

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα πολυ ομορφες οι φωτογραφιες και το βιντεο!Ενα μεγαλο ευχαριστω στο ιστολογιο!Ειναι δωρο για οσους ηταν μακρια και δεν μπορεσαν να ειναι παροντες.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.