" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

1) Οφειλόμενη διόρθωση - σχόλιο, σχετικά με πρόσφατη ανάρτηση μας. 2) Αποκλειστικό ΒΙΝΤΕΟ: Ο"Ορθόδοξος" Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ΦΥΛΑΕΙ το χέρι του Πάπα!!!

Χθες δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο:
Μερικές αλήθειες για τον π.Αυγουστίνο Καντιώτηκαι την πραγματική σχέση του με τον μοναχισμό, την ιεραποστολή, το Άγιο Όρος και τον "αφορισμένο" από τον Πατριάρχη θεολόγο κ.Νικόλαο Σωτηρόπουλο




Επειδή χωρίς πρόθεση, ίσως αφήσαμε υπονοούμενο ότι ο π.Αυγουστίνος περιφρονούσε τον μοναχισμό (σε σχέση με το έργο των αδελφοτήτων-οργανώσεων-συλλόγων), παραθέτουμε ένα δεύτερο σχόλιο που νομίζουμε παρουσιάζει πιο σωστά την θέση του π.Αυγουστίνου:

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΑ ΡΕΥΜΑΤΑ» (Μοναχισμό - Ἱεραποστολή) τὸ ἀφιερώνει: 
«εἰς τὴν μνήμην τοῦ νεομάρτυρος καὶ ισαποστόλου ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ (1714-1779) ὁ ὁποῖος, ὡς ἔζησε καὶ ἔδρασεν, εἶνε ἕνα ὑπόδειγμα τοῦ τε μοναχικοῦ καὶ τοῦ ἱεραποστολικοῦ ἰδεώδους τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».
Ὁ σεβάσμιος ἱεράρχης θεωρεῖ ἀδελφὰ τὰ ρεύματα καὶ ὄχι ἐχθρικὰ μεταξύ τους

Πρὸς ἀπάντηση τῶν σχολιαστῶν παραθέτουμε ἕνα μικρὸ ἀπόσπασμα τοῦ κηρύγματος, τοῦ ἀγωνιστοῦ ἱεράρχου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου γιὰ τὸ Μοναχισμό, ποὺ τὸ ἔκανε τὸ 1982 στὴν Κλαδοράχη Φλωρίνης:

«...Δυστυχῶς τὰ μοναστήρια ποὺ ἦταν ἀξιόλογα καὶ πολύτιμα κέντρα θρησκευτικῆς καὶ ἐθνικῆς ζωῆς, τὰ μοναστήρια αὐτὰ γιὰ μετρῆστε, χίλια ἦταν στὴν Ελλάδα μας. Φάρροι πολύτιμοι καὶ ἀστέρες πολύφωτοι, τὰ μοναστήρια μας αὐτὰ ἔσβησαν. Ποιός τὰ ἔσβησε; Ὁ Τοῦρκος; 
Ὄχι, ἡ πικρά ἀλήθεια εἶναι ὅτι οἱ δικοί μας οἱ ἄθεοι καὶ οἱ ἄπιστοι οἱ σπουδαγμένοι στὸ Παρίσι, ποὺ ἦρθαν ἀπ᾽ ἐκεῖ, τὸ καιρὸ ποὺ οἱ καλόγεροι ἔδιναν στὴν πατρίδα μας τὴν σκληρὴ μάχη γιὰ νὰ ἐπιβίωση τὸ γένος μας. Μοντέρνοι καὶ ἐπειρεασμένοι ἀπὸ ἰδέας ἐπαναστατικάς, ὑλιστικὰς καὶ ἀθέους, ἦρθαν ἐδῶ στὴν ἐλεύθερη πατρίδα καὶ θεώρησαν σπουδαῖο γεγονὸς νὰ καταργήσουν τὰ μοναστήρια καὶ ὅπως σβήνουν τὰ καντήλια ἔτσι σβήσαν τὰ μοναστήρια, τὸ ἕνα κατόπιν τοῦ ἄλλου. Ἔδιωξαν τοὺς καλογήρους, γκρέμισαν τὰ κελιά τους, σκορπίσαν οἱ καλόγεροι δεξιὰ καὶ ἀριστερά κλαίοντες καὶ ἀναστενάζοντες. Ἡ περιουσία τῶν μοναστηριῶν λεηλατήθηκε κατὰ τὸν ἀγριότερο τρόπο καὶ ἔμειναν μόνο τὰ λείψανα, τὰ ἐξωκκλήσια ἀπ᾽ὅλη τὴν δόξα τῶν μοναστηριῶν.Ἕνα τέτοιο κέντρο ἀξιόλογο θρησκευτικό καὶ ἐθνικὸ στὴ Μακεδονία μας ἦτο καὶ τὸ Μοναστήρι τῆς Κλαδοράχης..


Υστερόγραφο:
Δεν υιοθετούμε την ένσταση ότι η ταινία είναι επιλήψιμη επειδή δεν αναφέρθηκε στον κ.Νικόλαο Σωτηρόπουλο. 
Όταν προσπαθείς να σκιαγραφήσεις έναν "επαναστάτη" (όπως ο π.Αυγουστίνος), δεν χρειάζεται να απολογηθείς γιατί δεν αναφέρθηκες ΚΑΙ σε κάποιον άλλον επαναστάτη (θεολόγο Ν.Σωτηρόπουλο). 

Δεν μπορεί να κατηγορείται κάποιος επειδή δεν σκέφθηκε να προβάλει κάτι που σκέφθηκε εκ των υστέρων κάποιος άλλος! Μια ταινία που έχει θέμα τη ζωή και το έργο του π.Αυγουστίνου, για αυτό θα κριθεί.
Αυτοί που αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες για να βγει αυτή η ταινία (την οποία παρακολουθήσαμε στην δημόσια προβολή της στην Θεσσαλονίκη), αξίζουν κάθε έπαινο για την προσπάθεια τους.



Είναι περιττό να διευκρινίσουμε ότι τιμούμε και εμπνεόμαστε από το έργο και τους αγώνες του κ.Σωτηρόπουλου, ενάντια στον Οικουμενισμό, ο οποίος τελικά έλαβε τον "στέφανο του μαρτυρίου": αφορίστηκε από τον οικουμενιστή Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εξαιρετική τιμή να αφορίζεσαι από έναν αιρετικό. 

Αντιθέτως, αρκετοί που παριστάνουν τα "πνευματικά παιδιά" του π.Αυγουστίνου, έχουν χαράξει πορεία 180 μοίρες αντίθετη με την ζωή και τα κηρύγματα του.

Δείτε πχ τον μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο (που όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Φλώρινα, παρίστανε το "πνευματικό παιδί" του π.Αυγουστίνου), να προσκυνάει, να φυλάει το χέρι του αιρεσιάρχη Πάπα :




Από 'κει κ πέρα, γνωρίσαμε μοναχούς που πονούσαν, που προσευχόταν με ζήλο ή έδιναν και την φυσική τους παρουσία για να επιτύχουν κάποιοι ελληνορθόδοξοι αγώνες. Αυτούς τους μοναχούς, που πονάνε για την πατρίδα και την εκκλησία μας, τους τιμούμε.

Γνωρίσαμε όμως και "ουκ ολίγα" "ζόμπι", λαϊκοί -άρα όχι μοναχοί- , που ήταν υποτίθεται άτομα "της εκκλησίας", αλλά
κάποιοι είχαν κατορθώσει να τους κάνουν να συμπεριφέρονται ως "υπνωτισμένοι".

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ούτε του μοναχισμού ούτε της προσφοράς των λαϊκών μέσα από σωματεία-αδελφότητες-ιεραποστολική δράση.
Αλλού είναι η ουσία: 
Αν έχουμε ακόμη συνείδηση, 
αν πιστεύουμε ότι μια μέρα θα δώσουμε λόγο στο Θεό για κάθε φορά που "νίψαμε τας χείρας μας" ή όχι.


Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού το είδατε ότι χθες αφήσατε υπονοούμενο ότι ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος περιφρονούσε τον μοναχισμό; Σε ποιό σημείο; Πουθενά χθες δεν αφήσατε υπονοούμενο ότι ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος περιφρονούσε τον μοναχισμό.
Αν δεν θέλουν να καταλάβουν άλλοι δεν φταίτε εσείς που μια χαρά τα παρουσιάσατε χθες.

Ανώνυμος είπε...

Καταγγέλλω, ότι το ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός", παρασυρόμενο ίσως από τους γνωστούς ψευδοκαντιωτικούς κύκλους, διαστρέφει τα πιστεύω του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη περί ιεραποστολής και μοναχισμού. Ο π. Αυγουστίνος θεωρούσε την ιεραποστολή και τον μοναχισμό αδερφά ρεύματα. Προς τούτο μάλιστα συνέταξε και σχετικό βιβλίο. Άλλα μέσα στην καρδιά του η ιεραποστολή είχε την πρώτη θέση. Έγραφε σχετικά ότι η ιεραποστολή προηγείται του μοναχισμού και είναι ανώτερη του μοναχισμού, η υψηλότερη αποστολή του χριστιανού στον κόσμο. Ιδού τα λόγια του, τα οποία μόνο κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι άνθρωποι παρεξηγούν και διαστρέφουν.

«Πιστεύομεν, ότι ιεραποστολή, εσωτερική και εξωτερική, είναι το κορυφαίον έργον της Εκκλησίας του Χριστού, ότι ιεραποστολική ζωή ατόμων, ομάδων και αδελφοτήτων είναι η ανωτέρα μορφή ζωής, ότι η ιεραποστολική δράσι, κατά το πρότυπον της ζωής του Χριστού και των Αποστόλων, είναι ανωτέρα και αυτού του μοναχισμού (Από το βιβλίο «Ακολούθει μοι», σελ. 13). Λόγια σαφή, ξεκάθαρα, κρυστάλλινα. Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να κακοποιούν την ιστορία του Αυγουστίνου Καντιώτη.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Κάποιος μας διαμαρτυρήθηκε ότι με το σχόλιο που δημοσιεύσαμε και έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

"... Στενοχωριόταν όμως όταν έβλεπε πνευματικά του παιδιά να τον εγκαταλείπουν στους αγώνες του και να γίνονται μοναχοί. Αυτό ήταν το μεγάλο του παράπονο, οι «εκλεκτών λιποταξίαι». "
κατηγορήσαμε τον π.Αυγουστίνο.


Βέβαια στο ίδιο σχόλιο αμέσως πιο πριν έγραφε:
"Δεν υποτιμούσε τον μοναχισμό, αλλά ούτε και τον υπερτιμούσε (...) Τον τιμούσε δεόντως. "


Αλλά αν κάποιος "κολλήσει" .. άντε να συνεννοηθείς. Δεν διαβάζει τι λέει πιο πριν ή πιο κάτω, κολλάει στην πρόταση.
Γι αυτό είπαμε να κάνουμε νέα, δική μας ανάρτηση, με την διευκρίνηση μας.

Αλλά όπως βλέπετε βρέθηκε κι άλλος ανώνυμος, ο 3:54 μμ, να μας "καταγγείλει"! Που να ήταν και δική μας η αρχική ανάρτηση και τα 2 σχόλια δηλαδή .. να δούμε τότε τι θα ακούγαμε!


Αντί να ασχολούνται με τις διατυπώσεις διάφοροι αργόσχολοι, δεν ρωτάνε καλύτερα τους ιερείς και τους πνευματικούς τους πότε σκοπεύουν να διακόψουν την μνημόνευση των οικουμενιστών δεσποτάδων τους;
Πότε ακριβώς; Ποτέ;;;
Ο π.Αυγουστίνος δεν έλεγε λόγια, έκανε πράξη τις απειλές του.

Ανώνυμος είπε...

Αντι να σέβεστε και να εκτιμάτε τον 3:54μμ που σας διορθώνει στα ατοπήματα σας, μιλάτε και απο πανω! Με την νέα σας ανάρτηση τα κάνατε σαλάτα και χαλάσατε ότι καλό είχατε κάνει με την προηγουμενη σας ανάρτηση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σβήσετε την παρούσα ανάρτηση.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αγαπητέ 2:12μμ και 3:54 μμ (γιατί προφανώς είσαι ο ίδιος)

Έγραψες την άποψη σου.
Όπως βλέπεις δεν απαγορεύουμε σε κανέναν να πει την δική του.

Είπαμε να πεις την δική σου γνώμη, την είπες, την ξαναείπες.
Τώρα απαιτείς εσύ ένας ανώνυμος να σβήσουμε την παρούσα ανάρτηση. Μήπως έχεις πάρει πολύ θάρρος; Ξέρεις έχουν και οι άλλοι άποψη και κυρίως έχουν και οι αναγνώστες κρίση. Γιατί λοιπόν απαιτείς να σβήσει ή μία άποψη, η αντίθετη με την δική σου;

Αν έχεις άλλα επιχειρήματα μπορείς να τα γράψεις, αν δεν έχεις ευχαριστούμε για την συνεισφορά σου.Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να μάθει απ' έξω, "παπαγαλία" όσα γράψαμε.

Ανώνυμος είπε...

Αν νικήσετε τις φαντασίες σας ότι συνέχεια γράφουν οι ίδιοι σε ό,τι δεν σας αρέσει θα κάνετε καλό και στον εαυτό σας και στο blog σας. Πιστέψτε με.
Καλό Πάσχα με μετάνοια.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.